Magdolna, Mária, Magda, Nara2024. július 22., hétfő
Kultúra

A legfényesebb éjszaka Nagy Britanniában

2017.12.12.Orisek Andrea
National Geographic Magyarország

1605. november 5-én majdnem örökre megváltozott a brit történelem – és erről nem szeretnének soha elfeledkezni mindazok, akik hisznek a hagyományban, a monarchiában. A többiek pedig velük tartanak.

Emlékezz, emlékezz november 5-ére! – kezdődik a gyermekmondóka olyan izgalmas szavakkal tarkítva mint a puskapor, hazaárulás és összeesküvés. Miközben a folyópartra ballagok, hogy gyönyörködjek a Guy Fawkes és társai lelepleződésének alkalmából rendezett ünnepi tűzijátékban, meg-megüti fülemet a rigmus. Ugyanakkor azt is meg kell állapítanom, hogy a fából készült fegyverek helyét végleg átvették a villódzó fénykardok. A liverpooli dokkoknál már Rihanna énekel a hangszórókból, miközben a tömeg egyre sűrűbb – pillanatokon belül vadidegenek is jó barátok lesznek. Mellettem egy külföldi srác rácsodálkozik, hogy sehol sem látja Guy Fawkes híres maszkját, a cérna bajusz alatt a széles vigyorral. Angol ismerőse felvilágosítja, valóban, ilyenkor nem szokás viselni, azt inkább a tiltakozások idején használják. „Hiszen ez nem a Guy ünnepe, épp ellenkezőleg” – teszi hozzá nevetve.

Mi történt a Máglyák éjjelén?
Mint azt a történelemből tudjuk, VIII. Henrik annak idején házassági problémáira a római katolikus egyházzal való szakítást találta megoldásnak – és elvárta, hogy ebben alattvalói is kövessék. Ám még lánya, I. Erzsébet hosszas és kíméletlen uralma után is maradtak, akik azt remélték, hogy az új király megenyhül a katolikusok iránt, ám csalódniuk kellett. Egy maréknyi lázadó a parlament és I. Jakab felrobbantására készült.

A Lőporos összeesküvés azonban meghiúsult, és úgy tűnik, az angolok több mint négy évszázada változatlan lelkesedéssel ünneplik ezt – mintha mi október 6-án örömtüzeket gyújtanánk a forradalom és szabadságharc leverésének emlékére, és nagy lendülettel égetnénk mondjuk Petőfi-bábukat. Tudni kell azonban, hogy a Brit Birodalomban egészen 1859-ig törvénybe ütközött, ha valaki nem ünnepelte meg az összeesküvés kudarcát.

A közhiedelemmel ellentétben azonban nem Fawkes, hanem a karizmatikus Robert Catesby vezette tizenkét társát, aki végül megúszta egy „egyszerű” szökés közbeni halállal. Fawkes hírnevét szerencsétlenségének köszönhette: ő került elsőként a király testőrei kezébe. A Westminster palotában – ami nemcsak a parlamentnek adott otthont, de a királyi adminisztráció központja is volt –, a Lordok Háza termei alatt elrejtett lőporos hordók mellett bukkantak a lázadóra. A robbanószerekben meglehetősen jártas Fawkes kezében ott is volt a gyutacs. Elfogása után két teljes napig bírta a kínzásokat – amivel még Jakab király csodálatát is kiváltotta –, csak utána tört meg és árulta el társai nevét. Amikor végül a kornak megfelelően szörnyű halálra ítélték – akasztás és felnégyelés várt rá –, saját kezébe vette a döntést. A bitóról mélybe vetve magát nyakát szegte, így már csak a felnégyelést hajtották végre amúgy is meggyötört testén.

Fotó: House of Lords 2013/Roger Harris – www.parliament.uk

Az összeesküvés egyik legérdekesebb hagyatéka: a brit parlament éves hivatalos megnyitása előtt, az uralkodó testőrei átvizsgálják a pincéket robbanóanyagok és összeesküvők után kutatva. Ezt máig lámpással teszik, épp úgy mint 412 évvel ezelőtt.

Amit megőriz az emlékezet
Az esemény előtt heteken keresztül a tűzijátékok hangjától zengett a város, sőt, az egész szigetország, erős a gyanú, hogy sokaknak ez az ünnep kizárólag csak erről szól – és már rég elfeledték, miért gyúltak annak idején az első örömtüzek. A várakozó tömegben is ezerfélék vagyunk, ki tudja hány vallás vagy épp vallástalanság képviselőjeként a világ minden sarkából. Arab, kínai szó keveredik a lengyellel, de mindenki egyszerre némul el, amikor végre elkezdődik a látványosság, és fénybe borul a folyó felett az éjszakai ég.

Mint megtudtam, a brit általános iskolákban részletesen oktatják az összeesküvés történetét. Beth Stacey, aki ma már angol tanárként külföldieket avat be a brit kultúra rejtelmeibe, örömmel emlékezik vissza erre, a hatalmas tömegért viszont sosem rajongott. „Gyerekként csak azért élveztem mégis – teszi hozzá –, mert hagyományosan tűzijáték is járt az ünnepléshez.”

Mint rámutat, a téma rendkívül gazdag: a történelmi források mellett irodalmi, vallási, művészeti, de tudományos szempontból is elemezték az eseményeket. „A legjobb hozadéka szerintem az, hogy az emberek általában alaposan megismerték a tűzzel, tűzijátékokkal kapcsolatos biztonsági teendőket” – árulja el Beth. Ám így is évről évre akadnak olyanok, akik ennél a résznél aludtak az órán, így fordulhat elő, hogy például Londonban háromszor annyi hívást kapnak a tűzoltók ebben az időszakban mint rendesen. Holott a tűzoltók szigetszerte kérik, hogy inkább ne gyújtsanak az emberek máglyát, válasszák más módját a megemlékezésnek. Különösen veszélyesek lehetnek a hatalmas, közösségi tereken rakott tüzek.

Ezekre hagyományosan Guy Fawkes – és időnként kortárs politikusok, közéleti szereplők – mását is odavetik. Máig egyetlen hely van egész Nagy Britanniában, ami kivétel ez alól: a yorki Szent Péter Iskola, amelynek falai között tanulta valaha a betűvetést a későbbi felségáruló. Bár a patinás oktatási intézményben az örömtüzet megrakják, az egykori diák képmását nem hajlandók elégetni.

Miközben a lefegyverző angol lojalitás újabb megnyilvánulásán morfondírozom, a tűzeső a fináléhoz ér és mindent túlragyogó fényárba borítja az egész Mersey folyót. Pont úgy, mint otthon, augusztus 20-án. Kivéve, hogy most a leheletem is látszik. Lassan elhalnak Paul McCartney Live and Let Die című számának utolsó akkordjai is: Élni és halni hagyni egy folyton változó világban…

Igazi yorkshire-i – Guy Fawkes szülőföldjéről való – csemege a parkin, ez a sötét, gyömbéres sütemény, amit hagyományosan az örömtüzek éjszakáján esznek, de fűszerezésének köszönhetően a karácsonyi időszakhoz is jól illik. A süteményt a BBC Good Food oldalán található recept alapján készítettem el.

Hozzávalók:
11 dkg puha vaj
11 dkg lágy, sötétbarna nádcukor
5,5 dkg fekete melasz*
20 dkg golden syrup*
22,5 dkg zabpehely
11 dkg liszt
1 tk sütőpor
2 tk őrölt gyömbér (vagy még jobb kb. 4 centis darabka friss, lereszelve)
1 tk mézeskalács fűszerkeverék
2 közepes tojás, felverve
1 ek tej
Csipet só
(*Mézzel vagy juharsziruppal helyettesíthetők, de így más ízt kapunk)

A sütőt előmelegítjük 140 fokosra, egy 20×20-as sütőformát kibélelünk sütőpapírral. Közben alacsony hőfokon felolvasztjuk a vajat, a cukrot, a melaszt és a Golden syrupot. Ne engedjük a keveréket túlmelegedni vagy bugyborékolni. Miután összeolvadtak, húzzuk félre és hagyjuk egy kicsit hűlni.

Egy nagyobb keverőtálba szitáljuk bele a lisztet és adjuk hozzá a többi száraz hozzávalót is. Alakítsunk ki benne egy mélyedést és lassan adagoljuk, miközben beledolgozzuk, a vajas keveréket. Adjuk hozzá a felvert tojás és a tejet is, dolgozzuk össze.

Öntsük a keveréket a kibélelt formába, és süssük mintegy egy-másfél óráig. (Légkeveréses sütőben akár még ennyi idő sem kell a süteménynek.)

Amikor elkészült, hagyjuk az edényben 20 percet állni, majd tegyük sütőrácsra teljesen kihűlni. Csomagoljuk zsírpapírba és helyezzük, stílusosan, bádog dobozba. Semmiképpen se fogyasszuk azonnal! Legalább egy nap, de akár egy hétig is állhat, mielőtt felvágjuk, hogy elérje tipikus, ragacsos állagát, különben élvezhetetlenül száraz lesz.

Írta és fényképezte: Orisek Andrea

Hozzászólások

Korlátozzák a görögországi régészeti helyszínek látogatását

Korlátozzák a görögországi régészeti helyszínek látogatását

A szélsőséges hőség miatt a legforróbb órákban nem lesznek nyitva a látványosságok.

Több száz éves hangszereket hoztak fel egy horvátországi hajóroncsból

Több száz éves hangszereket hoztak fel egy horvátországi hajóroncsból

A szakértők szerint világviszonylatban is egyedülálló felfedezésről van szó.

Rejtély, mi okozta az őslakos város összeomlását

Rejtély, mi okozta az őslakos város összeomlását

Egy új vizsgálattal egy, Cahokiával kapcsolatos elméletet cáfolnak.

Az amerikai függetlenségi háború első csatájának emlékeire bukkantak

Az amerikai függetlenségi háború első csatájának emlékeire bukkantak

A feltárt muskétagolyók egy olyan pillanatnyi esemény emlékei, amely az egész világot megváltoztatta.

Világháborús leleteket kerestek, de sokkal ősibb tárgyakat találtak

Világháborús leleteket kerestek, de sokkal ősibb tárgyakat találtak

Lengyel fémdetektorosok a Besszádokban lévő erdőket fésülték át.

National Geographic 2024. júliusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlapNational Geographic 2024. júliusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket