Eleonóra, Zelmira, Péter2024. február 21., szerda
Kultúra

Életresegítő bábák és dúlák

2018.01.21.Sarusi István
National Geographic Magyarország

Ha valaki bábáskodik egy-egy tevékenységben, akkor egyértelmű, hogy miről beszél. De vajon mit csinál egy valódi bába, netán egy dúla?

Vincze Felícia oxigénpalackot, újraélesztő-készüléket szerel össze közvetlenül az otthona mellett lévő szülőszobában

A Magyar Néprajzi Lexikon szerint, annak idején voltak az úgynevezett parasztbábák, akiknél anyáról leányra szállt a tapasztalaton alapuló tudás. A 19. század közepétől a sikeres szülést levezető asszonyok cédulát, vagyis engedélyt kaptak tevékenységük végzéséhez, de még az ő ismereteik is tapasztalatokon alapultak. 1902-től pedig már hivatalos tankönyvből tanulnak a szülésznők.

„Ma Magyarországon inkább hívják bábáknak az intézeten kívül dolgozókat és szülésznőknek a kórházakban tevékenykedőket, de valójában ugyanarról a szakmáról és végzettségről van szó. Külföldön nincs nevezéstanbeli különbség az egyes helyszíneken dolgozók között. Az nagyon sajnálatos, hogy a szülésznők feladatköre a mai magyar rendszerben szűk keretek között mozog, bár végzettségük szerint nyújthatnának várandósgondozást és utógondozást is. Tevékenységük tulajdonképpen az asszisztenciára szűkült. Ugyanazt a végzettségük a kórházban illetve az azon kívül dolgoznak. A főiskola elvégzése után legtöbben nyilvánvalóan kórházi szülésznők lesznek” – kezdi a fenti kérdés tisztázását Vincze Felícia, hódmezővásárhelyi holisztikus bába és dúla.

Már a történelmi időkben is segítették a szülő nőket?
A szüléseken feltehetően mindig segítették a vajúdó nőt a környezetében élők. A szaksegítség rendszeressé válása természetesen későbbre tehető, hiszen tárgyi tudás és gyakorlat is kellett ahhoz, hogy szakmáról beszélhessünk. A szervezett képzések megjelenése előtt leginkább a közösségben élő nők segédkeztek a szüléseken, esetleg kiemelkedett közülük az, akinek nagyobb gyakorlata volt, azaz több szülésen is részt vett. A feladatkör is az ismeretanyag bővülésének megfelelően változott.

Mindig bábák és dúlák segédkeztek a szüléseknél?
Igen, az utóbbi néhány évtized kivételével csak nők voltak szülésen. A férfiak feladatkörébe nem tartozott a születés kísérése.

Pontosan mi egy bába feladata?
A bába vagy szülésznő szaksegítséget nyújtó, szakképzett egészségügyi dolgozó, aki ennek megfelelően felelősséggel tartozik, hogy az anya és magzat, majd az újszülött megkapjon mindent, ami a biztonságos és komplikációmentes szüléshez és születéshez szükséges.

Térjünk át a dúlákra! Nekik milyen teendőik vannak?
Nagyon fontos tisztázni, hogy a dúlák nem egészségügyi dolgozók, a dúlaság nem szakma, így nincs olyan tudásanyag sem, amit a dúláknak kötelező lenne elsajátítaniuk. Bárki lehet dúla, aki úgy érzi képes arra, hogy elsősorban lelkileg, másodsorban fizikailag támogassa az anyát a vajúdás során. A fizikai támasz lehet masszázs, akupresszúra vagy bármi egyéb, ami a dúla tudásának és gyakorlatának megfelel. Mindettől függetlenül azonban a legfontosabb, hogy olyan szoros, bizalmi kapcsolatban álljon az anyával és ideális esetben az apával, családdal, hogy tudják, bármikor számíthatnak rá, és támogatni fogja őket bármi is legyen a vajúdás menete vagy az anya szükséglete.

Miben változott a szülések levezetésének módszere az eleddig eltelt idők során?
Ahogyan nő az ismeretanyag, úgy változik a feladatkör is. Mint említettem, Magyarországon a kórházban dolgozó szülésznők feladata az orvosoknak segédkezni, de intézeteken kívül és a nyugati országokban láthatjuk, hogyan működik az önálló bábai munka. Ma modern eszközök állnak rendelkezésünkre a magzat monitorizálására, életjelenségek megfigyelésére, komplikációk kezelésére.

Tehát akkor a bába tudása nagyobb a dúláénál?
Ahogy említettem is, a dúla nem szaksegítség, hanem inkább egy barát, akire lehet számítani. Nem végez vizsgálatokat, nem hoz döntéseket, így felelősséggel sem tartozik a szülés kimeneteléért.

Mit jelent foglalkozása nevében a „holisztikus” szó?
A holisztikus mindenre kiterjedőt jelent, ami a szülészetben annyit tesz, hogy a teljes ellátást adjuk, azaz a várandósságot, szülést és gyermekágyi időszakot is kísérjük. Ezek nem elválasztható szakaszok ebben az életre szóló eseményben, ezért lenne fontos az, hogy egy-két ellátóhoz kötődjön a kismama.

Miért jó, ha valaki egy személyben bába és dúla is?
A bizalmi kapcsolat és mély ismeretség megléte miatt fontos. A holisztikus ellátásban ez adódik, hiszen mi vagyunk az anyával már a várandóssága idején is, így a szüléskor nem ismeretlenként lépünk oda hozzá, hanem olyan segítőként, akit ismernek, tudjuk mik az elvárásai.

Büszke arra, hogy ezt a hivatást választotta?
Nem büszke vagyok, hanem alázattal próbálom elfogadni ezt a hívatást és haladni ezen a sokszor rögös, de gyönyörű úton.

Ez csupán egy a négy bábatáska közül, amiket minden esetben magával visz a szakember

Kiből lehet jó bába/dúla?
Abból, akiben van szeretet, alázat, elfogadás, kitartás és türelem.

Nehéz foglalkozásnak tartja hivatását?
Igen, nehéznek, különösen Magyarországon, intézeten kívül dolgozni és teljes ellátást nyújtani nem egyszerű. Hiába van jogszabály, ami szerint dolgozunk, sokan nem ismerik vagy nem veszik tudomásul. Emellett ott az állandó készenlét, bármikor hívhatók vagyunk, ami nagy teher, hisz sosem tudom, mi lesz holnap, ott tudunk-e lenni egy programon, tudunk-e aludni, stb. Minden nehézség ellenére úgy érzem, ez a legszebb hivatás. Végigkísérni családokat életük legjelentősebb eseményén és osztozni az örömükben a legcsodálatosabb dolog.

Van-e átlagos napja egy bábának/dúlának? Hogyan néz ki egy munkanapja?
Várandós- és gyermekágyi vizitek vannak, ha szülésre hívnak bennünket, akkor ott vagyunk, akár sok-sok órát is. Emellett mindannyiunknak van saját családja, gyerekei, háztartása, hobbija, ahol szintén szeretnénk megfelelni.

Hogyan látja szakmájának jövőjét?
Reményeim szerint egyre többen leszünk, akik tudják és merik vállalni az önálló munkát. Nagyon szeretném, ha egyre több praxis lenne az országban és ennek megfelelően egyre nagyobb igény is a munkánkra.

Fényképezte: Sarusi István

Romulust és Remust ábrázoló ezüstkincset találtak

Romulust és Remust ábrázoló ezüstkincset találtak

Az ikreket szoptató farkas régóta Róma városának legfontosabb szimbóluma.

Ősi építményt találtak az Andokban

Ősi építményt találtak az Andokban

A kör alakú, a Stonehenge-dzsel nagyjából egyidős tér az egyik legkorábbi építmény lehet a térségben.

3000 éves aranykincset talált egy amatőr

3000 éves aranykincset talált egy amatőr

A lelet az egyik legfontosabb régészeti felfedezés, amely 2022-ben az Egyesült Királyságban történt.

Érintetlen, római kori tojást találtak

Érintetlen, római kori tojást találtak

A szakértők úgy vélik, hogy az 1700 éves tojásban a sárgája és a fehérje is fennmaradt.

Hajóroncsot találtak a Felső-tóban

Hajóroncsot találtak a Felső-tóban

Az Arlington 1940-ben süllyedt el egy vihar után.

National Geographic 2024. februári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket