András, Andor, Andrea2023. november 30., csütörtök
Kultúra

Viharban született Dávid tréfája

2018.03.13.Orisek Andrea
National Geographic Magyarország

Wales bölcs patrónusa 2018-ban nem hozta el a tavaszt, hóviharral csúfolta ki a reménykedőket. Vajon akad aki, ezek után is megünnepelte?

Szent Dávid és a Királyi Walesi lövészek, Joseph A. Nuttgens ólomüveg ablaka, 1989., Szent Giles templom, Wrexham.

Már hetek óta figyeltem a nárciszok zöld lándzsáit, ahogyan nőttek, híztak, majd a bátrabbak óvatosan bontogatni kezdték sárga zászlajukat: Elég volt már a nedves angol télből! A terv az volt, idén március elsején végre walesiek ezreivel együtt köszöntjük Szent Dávidot, a sokat szenvedett tartomány védelmezőjét és persze a tavaszt. Cardifftól Llandudnóig utcára vonul ilyenkor, aki csak teheti, annak ellenére, hogy a szent ünnepe a mai napig nem került be az állami munkaszüneti napok közé (ellenben az ír Szent Patrikkal, a skótok Szent Andrásával).

Egy kővázában büszkén dacolt a téllel a nárcisz a Szent Giles templom árnyékában megbújva.

Calwyn Bayben Szent David temploma 1903-ra épült meg, az istentisztelet walesi nyelvű. Termetesebb szomszédját Szent Pálnak szentelték.

Szokatlan tájkép, amire senki sem számított, különösen nem márciusban – a sövények alatt összebújva kisbárányok dideregtek.

Ám a február vége hihetetlen időjárással lepte meg a szigetországot, a családi kupaktanács mégis úgy döntött, nekivágunk az útnak. Az Ír-tenger partján fekvő Colwyn Bay nevű településen már tizenhét éve kihagyhatatlan program a Dávid-napi felvonulás, bizakodtunk. Ám mialatt a jeges szélnek dőlve róttuk az üres utcákat, sötét gyanú ereszkedett közénk. Egy virágboltba tértünk be nárciszos kitűzőért – ami Dávid és Wales virága –, az eladó elárulta, mára az iskolák többsége bezárt: „Vásárlók sincsenek igazán, nem hiszem, hogy lesz itt bármiféle parádé” – húzta összébb magán a kabátját, mert a remény jegyében a boltajtót azért kitárva hagyta. Gyors útbaigazítás után elindultunk a helyi Szent Dávid templom felé, hátha ott több információt kaphatunk.

Érkezésünkre az ajtaja váratlanul kinyílt, és egy mogorvának tűnő férfi érdeklődött, mit szeretnénk. A felvonulásról ő sem tudott, de megenyhülve árulta el, hogy hétköznaponként – akárcsak most, a névadó ünnepén – a templomocska közösségi házként funkcionál: alkoholistáknak, hajléktalanoknak nyújt menedéket. Végül barátságosan be is invitált bennünket. Miután megcsodáltuk a szerény, de bájos egyetlen „hajót”, amely egyik végében oltárnak, másikban pedig forró teát kínáló pultnak adott helyet, a továbbindulás mellett döntöttünk, bizakodva, hogy Wales belsejében több szerencsénk lesz, mint a tengeri szelek tépte parton.

Vizet prédikált és azt is ivott
Ahogy egyre erősebben havazott, megpróbáltuk elképzelni, milyen lehetett az élet itt másfél évezrede, amikor a szent és kortársai rótták ezeket az utakat, hogy a pogány kelta törzsekhez is eljuttassák az örömhírt a feltámadásról. Dewi Sant – ahogyan walesiül nevezik – a maga idejében olyan jelentős személyiség volt, hogy születését állítólag maga Szent Patrik jósolta meg. A legtöbbet Rhygyfarchtól, legfőbb életrajzírójától tudhatjuk meg, aki a 11. század végén vette papírra legendáját. Ez a „reklám” olyan sikeres lett, hogy Dávidot 1120-ben a pápa hivatalosan is felvette a katolikus szentek sorába.

Származása körül több hagyomány csap össze, állítólag királyi felmenőkkel büszkélkedhetett. Apja, Sant Ceredigion királya vagy annak unokája, míg édesanyja, Non egy helyi törzs főnökének lánya volt. Sőt, van, ahol egyenesen Arthur király unokaöccseként említik. Sajnos Dewi szüleinek története nem igazán love story: a királyi sarj megerőszakolta a fiatal apácát. Sok viszontagság után végül a gyermek hatalmas égzengés közepette érkezett a világra – ami az őket üldözők elől volt hivatott elrejteni a csecsemőt –, hogy kora egyik legnagyobb vallási vezetőjévé váljon.

Ifjú szerzetesként, miután végzett tanulmányaival, zarándokútra indult, és közben olyan vallási központokat hozott létre, mint Glastonbury vagy Croyland. Végül szülőföldjén, Dél-Walesben telepedett le, és Glyn Rhosynban – a mai St David’s-ben – szigorú aszkéta közösséget alapított. A források megegyeznek abban, hogy kedves, szerény ember volt, aki szigorú önmegtartóztatásban élt. Beceneve, Dewi Ddyfrwr azt jelentette, Dávid, a vízissza, tápláléka pedig elsősorban kenyérből, valamint zöldségekből állt. Ráadásul kedvenc penitenciájaként szívesen állt nyakig hideg vízben és közben a Szentírásból szavalt. A hagyomány szerint – mindezek ellenére vagy épp ezért – több mint száz esztendőt élt meg.

Hogyan lett a póréból nárcisz?
Sok csodatétel kapcsolódik a szent nevéhez: több fantasztikus gyógyulás, látás visszaadása szerepel a legendájában, mi több, egy ifjat még fel is támasztott. A talán legismertebb eset a Brefi zsinaton történt: beszédre készülve megemelkedett alatta a talaj, hogy mindenki jól láthassa és hallhassa, a vállára pedig egy aranycsőrű galamb repült – nem is csoda, hogy megválasztották érseknek. Llanddewi Brefiben mai is lehet látni a dombot, amin a neki szentelt templom áll. Néha azonban csoda sem kell, csak józan ész! Egyszer a szászok ellen vívott egyik csata előtt Dávid azt tanácsolta a walesieknek, tűzzenek a kalapjuk mellé póréhagymát, hogy meg tudják bajtársaikat különböztetni ellenségeiktől.

A római eredetű konyhanövény máig kedvelt dísz a szent ünnepnapján, ugyanakkor sokan választanak egy másik, illatosabb hagymást. Ugyanis walesiül a póré (cenhinen) és a nárcisz (cenhinen Bedr, szó szerint Péter póréja) elnevezése között apró a különbség. Miután a sárga virág egyébként is ilyenkor nyílik, nem csoda, hogy sokan szívesebben tűzik a keblükre Szent Dávid ünnepén, akinek a népszerűsége egészen a 16. századig töretlen volt. Akkor a reformáció miatt, a többi katolikus szenthez hasonlóan, háttérbe kényszerült a szigetországban. Ám alig két évszázad múlva nemzeti ünnepnapként kelt új életre Wales patrónusának tisztelete.

Míg születésének pontos ideje nem ismert, arra több forrás is pontosan emlékezni vél, hogy Dewi Sant március elsején, egy keddi napon adta vissza lelkét teremtőjének. Vallástudósok gondos számításai nyomán arra jutottak, hogy ez 589-ben történhetett. Példamutató életéhez méltók voltak a szent utolsó szavai is: „Legyetek jókedvűek, és őrizzétek meg a hiteteket és hitvallásotokat. Tegyétek az apró dolgokat, amiket tőlem is láttatok és amelyekről hallottatok.”

A wrexhami parádé kedvéért volt, aki bátran főkötőt húzott, de a többség inkább a kötött sapkát választotta.

Forró édesség a jutalom!
Talán épp Szent Dávid hagyatéka az a kedvesség, amit Walesben tapasztal az ember – apró dolgok, amelyek mosolyt varázsolnak az ember csonttá fagyott arcára. Nincs olyan sietős ember, aki ne állna meg a hóesés és a repkedő mínuszok közepén is, útba igazítani az eltévedt idegent. Ezt tapasztaltuk meg Wrexhamben is, ahol azt reméltük, végre csak megtartják a parádét. Tavaly büszkén hirdették, hogy több mint nyolcszáz diák vett részt az ünneplésben – idén talán egy tizedük verődött össze, és ebben már a felnőttek is benne voltak. Népviselet helyett is inkább kötött sapkát és dzsekit vettek a kicsik, de tiszta szívből fújták a walesi himnuszt.

Talán a gondolataik közben már a forró cawl körül jártak: a hagyományos bárányragu kedvelt Dávid-napi fogás, sok póréval, zöldségfélével készül, de több változata létezik, van, ahol még a húst is marhára cserélik. Mi inkább a tradicionális ünnepi desszertet, a Welsh cake-et választottuk egy közeli pékség-cukrászdában. Ezt a mazsolás édességet egy „sütőkőnek” nevezett öntöttvas lapon készítik, de szintén régiónként változik: van, ahol egy kanálka fűszerkeverékkel gazdagítják a tésztát, máshol vékonyabbra (hogy ropogósabb legyen) vagy épp vastagabbra nyújtják. Ezt a receptet egy hagyományos, brit sütőeszközöket készítő családi vállalkozás, az Oakden oldalán találtam, az 1800-as évek óta száll generációról generációra. Egyáltalán nem nehéz elkészíteni!


A wales cake frissen, forrón felszolgálva az igazi

Walesi teasütemény

Hozzávalók:
22,5 dkg liszt
1 tk sütőpor
5 dkg vaj (felkockázva) plusz egy pici a sütéshez
5 dkg zsír (felkockázva)
7,5 dkg porcukor plusz ízlés szerint a szóráshoz
5 dkg mazsola
1 tojás felverve
3 ek tej
(1 csipet só gazdagítja az ízét, de ez nem szerepel az eredeti receptben)

Szitáljuk a lisztet és sütőport egy nagy tálba, adjuk hozzá a sót is, majd morzsoljuk össze a hideg zsiradékkal. Keverjük bele a cukrot és a mazsolát is egy fakanál segítségével. Végül adjuk hozzá a tojást, és annyi tejet hogy ruganyos tésztát kapjunk, amit jól lehet majd nyújtani. Ha véletlenül lágy lett, adjunk hozzá még egy kis lisztet. Végül lisztes kézzel gyúrjuk addig, míg jól elkeveredik a szárított gyümölcs és selymes lesz a tészta felülete. Végül nyújtsuk ki lisztezett deszkán kb. fél centiméter vastagságúra és szúrjunk ki belőle 7-8 centis köröket hullámos szélű sütiszaggatóval.

Melegítsük fel jól a kivajazott sütőedényünket – a legjobb erre a célra egy vastag aljú, lehetőleg öntöttvas serpenyő. Majd süssük a süteményeket oldalanként mintegy 3-4 percig, amíg aranybarnák nem lesznek és egy kissé megemelkednek.

Melegen tálaljuk, ízlés szerint még porcukorral és/vagy fahéjjal megszórva, de kínálják vajjal, lekvárral, illetve mézzel is.

Nakasendo – zarándokút Tokió és Kiotó közt

Nakasendo – zarándokút Tokió és Kiotó közt

Japánba a legtöbb turista az épített örökség miatt látogat: végigjárják a nagyvárosok legszebb templomait és kertjeit, de egy túra ritkán fér bele az egy-kéthetes látogatásba. Pedig az ország számos gyönyörű zarándokutat kínál, mint például a Wakayama prefektúrában található Kumano Kodo vagy Nagano környékén a Nakasendo. Egy korábbi utamon az előzőbe kóstoltam bele, idén pedig az utóbbin túráztam pár napot.

Középkori magyar pénzeket találtak Németországban

Középkori magyar pénzeket találtak Németországban

Önkéntesek segítségével bukkantak értékes leletekre három Németországi helyszínen.

Ősi lakomák helyszínére bukkantak

Ősi lakomák helyszínére bukkantak

Úgy tűnik, a vaskori lelőhelyen állatokat áldoztak fel, a korabeliek pedig ettek is a húsból.

Így lett trombitaművészből idegenvezető

Így lett trombitaművészből idegenvezető

Trombitaművészből lett Portugáliában idegenvezető, portugál nyelvtanár, egy gasztro rovat szerkesztője, esküvőszervező, akinek legnagyobb vágya, hogy évekkel később egy hátizsákkal utazza majd be Ázsiát.

Középkori kincset találtak Lengyelországban

Középkori kincset találtak Lengyelországban

A szakértők ritka, sziléziai lemezpénzekre bukkantak egy textilzsákban.

National Geographic 2023. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket