Albin, Albina, Leonita,2024. március 01., péntek
Kultúra

Irán: Apró szívességek hazája

2018.07.12.Kisgyörgy Éva
National Geographic Magyarország

Egy olyan világban élünk, ahol minden eddiginél jobban hat ránk mások véleménye, ráadásul a digitális médiával túlzsúfolt életünkben zúdul ránk az információ.

Egyre nehezebb kiigazodni a valódi hírek és az álhírek között. Az utazás legnagyobb csodája épp az, hogy saját szemünkkel győződhetünk meg a valóságról, fokozatosan lebontva magunkban a mások meglátása alapján kialakított sztereotípiákat, létrehozva saját véleményünket.

Talán még soha nem volt annyira megosztott az ismerősök véleménye, mint amikor Iránba készültem. Minden egyes utazó, aki már megjárta az országot, fülig érő mosollyal biztatott, hogy csodálatos élmények érnek majd. Ugyanakkor gyakorlatilag mindenki más, aki nem járt még ott, riadtan nézett rám, vajon meghibbantam-e, hogy ilyen veszélyes országba készülök.

Nőként, egyedül
Pedig soha annyi törődést és szeretetet nem kaptam egy országban sem, mint pont itt, Iránban. Ez volt a 120. ország, ahol megfordultam, de a vendégszeretetnek olyan fokát tapasztaltam meg, amire nincs máshol példa.

De nézzük sorjában, hogyan is dőltek le azok a bizonyos falak! Indulás előtt a veszélyektől kevésbé féltem, inkább a szervezés kihívásaival kellett megbirkóznom. A jól ismert szállásfoglalási portálokon csak elvétve akadtak iráni hotelek, azok is kizárólag egy-két nagyvárosban és méregdrágán. Irán legfontosabb városai 6-10 órányi busz- vagy vonatútra vannak egymástól, de se busz-, se vonatjegyet nem lehet online foglalni. Nem várt kalamajka volt a vízumügyintézés, melynek az eljárási rendjét épp az utazásom előtt néhány héttel változtatták meg, így nem alakulhatott ki rá rutinos gyakorlat.

Aztán persze minden megoldódott: Barátoktól kaptam hotel e-mail címeket, egy Ausztriában élő iráni közvetítőn keresztül pedig vonatjegyeket is tudtam vásárolni. Letöltöttem a telefonra azokat az applikációkat, melyekkel az Iránban blokkolt weboldalakat (facebook, google) is használhatom és nekivágtam.

Még a repülőgépen feltettem a fejemre a kendőt, mint ahogy az összes többi női utas, mert csak így lehetett az útlevélkezeléshez sorban állni. Megkaptam a pecsétet, a futószalagon megjelent a hátizsákom is, és kiléptem a terminál épületéből.

Ahogy rám mosolygott a vendégháztól elém küldött taxis, azonnal elszállt minden aggodalmam, és hirtelen egy addig nem ismert nyugalom szállt meg: ezen az utazáson minden rendben lesz. Talán a taxis nyílt tekintete, a segítőkész gesztusai, magam se tudom, mi volt az oka, de azonnal megbíztam benne.

Egy kedves idős házaspárnál töltöttem az első éjszakát, akiktől megtudtam, gyerekeik önálló életet élnek, és túl nagynak érezték kettecskén a házat. Nemcsak a pénzkereset miatt adják ki otthonuk felszabadult szobáit, hanem azért is, hogy ne legyenek egyedül. Láthatóan rendkívül élvezték a nemzetközi csapat nyüzsgését a nappalijukban, és azonnal harapnivalóval kínáltak.

Akkor még nem tudtam, hogy két hétig ez lesz a sorsom – mindenki etetni akar. Másnap reggel felültem a vonatra, és minden további nélkül elfogadták a jegyet, amiért nevetségesen alacsony árat fizettem az interneten egy ismeretlen osztráknak. A hosszú vonatozások annyira olcsók, hogy a szeparálódni vágyó külföldieket megkérik, hogy ne vegyenek meg egy hatfős kabint, ha csak ketten utaznak, mert akkor a helyieknek nem marad hely. Így – bár csábító volt, hogy saját kuckóm legyen – én is csak egy jegyet vásároltam, és egy iráni családdal utaztam Teherántól Jazdig.

Az ötórás úton aztán megkaptam az első komoly leckémet az iráni vendégszeretetből. A kedves család minden tagja egész úton azon volt, hogy nekem minél kényelmesebben és kellemesebben teljen az utazás. Elrendezték a csomagjaimat, mosolyogva nyújtottak át egy takarót és folyamatosan kínáltak mindenféle finomsággal. Egymás után kerültek elő a gondosan bepakolt dobozok előre felszelelt almákkal, szendvicsekkel, édességekkel, dobozos üdítőkkel.

Nem kellett sokáig várni a következő ilyen kínáló rohamra sem. Rögtön másnap, Jazdból a régi sivatagi városok felé kirándulva fáradtan ültem le egy fa árnyékában. Azonnal mellettem termett egy asszonyság, és felém nyújtott egy zacskó csokoládét. Akkor értek oda a többiek, akikkel a hostelből együtt vágtunk neki a túrának, és ők is lerogytak a kis árnyékos helyre. A mosolygós néninek úgy felragyogott a szeme, mint aki megütötte a főnyereményt. Ennyi külföldi, és csak ő van itt köztünk iráni, aki kedveskedhet! Azonnal riasztotta a közelben csivitelő családját és már ugrottak is a gyerekek az autóhoz, hogy terülj-terülj asztalkát varázsoljanak elénk.

Még ugyanezen a napon a következő látványosságnál is tárt karokkal vártak minket. Meybod régi erődjébe megvettük a jegyet, de nem jutottunk vele messzire, mert a jegyszedő bácsi azonnal a sátrába invitált minket, hogy teával kínáljon. Kedvesen törte az angolt, mi persze szívesen csacsogtunk vele, és annyira jól eldiskuráltunk, hogy az erőd bejárására alig maradt idő.

Maga Jazd nemcsak a látnivalóiról, hanem a süteményeiről is nevezetes. Az irániak imádják az aprósüteményeket és ezeknek különösen erős a kultusza Jazdban. A cukrászdák közül messze kiemelkedik a több évtizedes múltra visszatekintő Haj Khalifeh Ali Rahbar üzlet. Szívesen kóstoltam volna, de sajnos csak minimum félkilós egységdobozokat árultak, és ennyi édességet egyedül mégse akartam bevállalni. Amint meglátták az eladók a tanácstalan nézelődésem, azonnal elém raktak ajándékba egy kis tányér kóstolót, és mosolyogva legyintettek, amikor fizetni próbáltam.

Talán sehol a világon nem szeretik annyira a költészetet, mint Iránban. Kedvenc költőjük, Háfiz, sírja Sirázban található, és a fiatalok kedvelt programja ezt felkeresni. Errefelé a kamaszok nem romkocsmákban múlatják hétvégén az időt – és talán nem csak azért, mert tiltott az alkohol. A csodálatos kertben emelt sírhelyhez megállás nélkül érkeztek a látogatók. Volt, aki virágot hozott, volt, aki szeretettel érintette meg a sírkövet, és voltak, akik imádkoztak. De egy dolgot senki nem hagyott ki: a sírral közös fotót! Kíváncsian méregettek, ahogy mosolyogva és a kamerámat kattintgatva jártam-keltem közöttük és sokan megkértek, hadd készítsenek velem közös képet. Látszott, hogy nagy becsben tartják a külföldi látogatókat, és tényleg sokat jelent nekik egy-egy ilyen felvétel.

Háfiz Samsz-ad Dín Muhammad sírja. A kelet nagy szerzetes költője 1320. körül született Sirázban. Költeményeiben, a Korán tiltása ellenére, dicsőítette a borivást. Rendtársai nem is kedvelték ezért, ám az uralkodóház több tagja is rajongott életvidám verseit.

Én is számos portrét készítettem, és utólag visszanézve a képeket eléggé elgondolkodtatott az eredmény. Egytől egyik nyílt tekintető, derűs arc nézett rám a fotókról, mintha legalábbis direkt így válogattam volna ki őket. Pedig nem. Találomra odamentem vagy egy tucat emberhez és kivétel nélkül mindenki igent mondott, bizalommal és örömmel nézett a kamerámba. Átfutott az agyamon, ugyanezt az eredményt nem sok helyen tudnám reprodukálni a nagyvilágban…

Sirázból Iszfahán felé utaztam tovább, gondoltam a busz indulása előtt megebédelek, de a közeli étteremben csak székek és asztalok voltak, konyha nem üzemelt. A többi utas láthatóan tisztában volt a helyzettel, mert egymás után kerültek elő a házi elemózsiákkal telepakolt dobozok. Csak én álltam ott tanácstalanul és éhesen. Ott lógattam az orrom, de nem sokáig, mert egy családnak feltűnt, hogy nem követem példájukat, és azonnal osztottak nekem is az isteni házi kosztjukból.

Megérkezvén Iszfahánba ez a pártfogó családom hívott mobilos alkalmazással nekem taxit, így pont a hivatalos taxis tarifa felét fizettem a fuvarért a hotelbe. Még a sofőrt is megvárták velem, hogy biztosak legyenek abban, hogy a jó autóba szállok.

Iszfahánban aztán folytatódtak a kedvességek. A városban nagyon népszerűek a szabadtéri edzőgépek, és itt mintha nem lennének vandálok, mind kiváló állapotban voltak. Fiatalok és idősek előszeretettel használták. Az egyik bácsit muszáj volt lefényképeznem, aminek ő nagyon megörült. Leszállt a lépegetőgépéről, benyúlt a zsebébe és két diót nyújtott felém. Mosolyogva elfogadtam, leültem a mellette levő karerősítő gépre, és egy darabig együtt edzettünk.

Utolsó állomásomra, Teheránba késő délután érkeztem. A buszállomástól metróval mentem egy darabig, onnan gyalog úgy még 15 perc volt a hostel. Igen ám, de a letölthető térképemen nem szerepelt az utca, úgyhogy kicsit tanácstalanul álltam, merre induljak. Mármint a másodperc törtrészéig, mert szinte azonnal ott termett egy nagyon szimpatikus fiatal pár, hogy mit segíthetnek. Ők a saját mobilos térképükön megtalálták az utcát, úgyhogy a férj már fogta is a táskám, hogy odavezessen. A feleség eközben boldogan csicsergett mellettem, és nem győzött lelkendezni, micsoda szerencséjük van, hogy pont ők segíthetnek nekem. Meghívtak volna másnap estére vacsorára is, de sajnos ezt nem tudtam elfogadni, másnap hazatértem.

Mindig kaphatóak egy közös kép készítésére

De még a hazautazás napján is várt meglepetés. A vendégházba rendelt taxi egyszer csak megállt a repülőtér felé tartva, és a sofőr betért egy fagylaltüzletbe. Szerencsére időben voltam, de azért kicsit csodálkoztam, hogy így utassal az autójában ugrik be egy kis édességre. De aztán megláttam, ahogy széles mosollyal az arcán két tölcsér fagyival jött vissza az autóhoz. „Azt mondta a házigazdája, hogy a kókuszos fagyinkat még nem kóstolta, pedig az helyi különlegesség. Engedje meg, hogy meghívjam egyre” – és már nyomta is a kezembe a fagylaltot.

Érzésekkel és könnyekkel küszködve szálltam fel a repülőre. Egy olyan országtól búcsúztam, amely alaposan rácáfolt minden előítéletre. Hogy ez a sok pozitív élmény nekem a külföldinek szólt, azért kaptam, mert öltözetemmel és viselkedésemmel alkalmazkodtam a helyiek szokásaikhoz? A két hét alatt ez nem derülhetett ki, de nagyon jól esett ez a keleti vendégszeretet.

Írta és fényképezte: Kisgyörgy Éva – travellina.hu

A magyar protestáns építészet meghatározó alakja

A magyar protestáns építészet meghatározó alakja

Neki köszönhetjük a híres debreceni református templomot, a Fővám téri vásárcsarnokot és a Magyar Nemzeti Levéltárat, lakóépületei máig őrzik eredeti formájukat, és családok százainak adnak otthont, nevére mégis ritkán emlékszünk.

Vaskori erődöt találtak Lengyelországban

Vaskori erődöt találtak Lengyelországban

A kutatók egy, az 1960-as években felfedezett helyszínen végeztek vizsgálatot.

Expedíció indul a milliárdokat érő hajóroncshoz

Expedíció indul a milliárdokat érő hajóroncshoz

A San José elképesztő értékű rakományt szállított, amikor 1708-ban elsüllyedt.

Készen állunk a rovarevésre?

Készen állunk a rovarevésre?

Tizennégy éve járom a világ fejlődő országait, nem egyszer találkoztam már sült rovarokkal, szinte fel sem tűnnek, bár Kambodzsában a phnompeni királyi palota előtti téren felhalmozott tenyérnyi tarantulán azért én is megrökönyödtem.

Középkori zárdát tártak fel

Középkori zárdát tártak fel

Az 1002-ben alapított kolostorból 1790-ben űzték el az apácákat.

National Geographic 2024. februári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket