Eszter, Eliza, Vanessza2024. május 24., péntek
Kultúra

Az Ermitázs hárommillió műtárgyának puha tappancsú őrzői

2018.07.22.Kisgyörgy Éva
National Geographic Magyarország

Ha tíz éve, amikor még nem újságcikkeket írtam, hanem tőzsdei jelentéseket, valaki azt mondja, egyszer egy macska sajtófőnökével egyeztetetek találkozót Szentpéterváron, bizonyára kétségbe vonom épelméjűségét. Pedig ez a találkozás megtörtént.

Szentpétervári látogatásom ugyanis véletlenül egybeesett a labdarúgó-világbajnokság idejével, és ha már így alakult, nagyon szerettem volna élőben is látni, hogyan jósolja meg a meccseket Achilles, az Ermitázs híres macskája.

Figyelmeztető tábla az Ermitázs belső udvaránál, az autóbejárat mellett

De egyáltalán hogy kerülnek macskák a világ egyik legjelentősebb múzeumába?
A macskákat majd háromszáz évvel ezelőtt, elsőként Erzsébet cárnő hozatta a Téli Palotába. Az elszaporodott egereket és patkányokat olyan hatékonyan irtották ki, hogy az Ermitázs alapításakor II. Katalin cárnő is meghagyta őket hivatalukban. Egészen a második világháborúig folytatták áldásos tevékenységüket, akkor azonban az éhínség nekik sem kegyelmezett és kipusztultak. A háború után ismét szolgálatba állították őket, és a mai napig vígan élnek a világhírű múzeum alagsorában és udvarain. A kiállítótermekbe nincs bejárásuk, így a turisták nem is találkozhatnak velük – kivéve évente egyszer, az erre dedikált Macska Napon.

A három önkéntes közül az egyik


A kölykök, a még nem ivartalanított vagy betegség után gyógyuló cicák ketrecben laknak

A múzeum munkatársak is gyakran benéznek a cicákhoz

A pincerendszerben ilyen macskaajtók segítik a jövés-menést

Indul az egérvadászat

Míg korábban meglehetősen mostoha körülmények közt élt az egérirtó csapat, ma már nem lehet okuk panaszra. Egerészni már nem is kell nekik, hiszen ritkán bukkan fel rágcsáló a pincerendszerben – sokak szerint a macskakolónia puszta jelenléte tartja távol őket. Inkább csak a hagyomány és a macskaszeretet miatt tartják őket.

A jelenleg 70 cicából álló csapatnak külön sajtófelelőse és háromfős személyzete van, utóbbiak önkéntesekként dolgoznak. A sajtófelelőstől, Maria Haltunentől tudtam meg, hogy a cicák nem élnek életük végéig a múzeumban, hanem gyakran örökbe adják őket. Olyanok is akadnak, akik nyugdíjba mennek, azaz átköltöznek egy macskakávéházba, ahol egykori Ermitázsos alkalmazottként megkülönböztetett figyelmet kapnak.

Egészségükről Anna Kondratieva, állatorvos gondoskodik, akivel szintén sikerült néhány szót váltanom. Mint elmondta, önkéntesként nemcsak az itteni csapatot látogatja, de a város többi intézményének cicáit is, ugyanis van még néhány. A Péter Pál erőd templomát egy trikolór cica nézte ki otthonául, de van pár macsek az Orosz Múzeumban is, míg néhányan a Mikhailovszkij kertbe fészkelték be magukat. A cicákat ivartalanítják, de hiába helyezik el őket folyamatosan máshol, mégsem apad az állomány. Az ok egyszerű: a város lakossága is pontosan tudja, milyen szerető gondoskodással veszik körbe itt az állatokat, úgyhogy gyakran hoznak ide elárvult cicákat a gazdi halála után, vagy csak egyszerűen leteszik a bejárat elé egy dobozban a nem kívánt szaporulatot. Itt pedig senkit nem hagynak a sorsára.

A macskacsapat ellátásáról egy állateledel-gyártó cég gondoskodik, többi költségüket pedig egy alapítvány állja. Külön meleg kis részlegük van az alagsorban, ahol minden cicának kijár a saját ketrec és tálka, szabadon ki-bejárásukról a zegzugos pincerendszerben pedig több macskaajtó gondoskodik.

Hogy kapta Achilles a megtisztelő feladatot?
A történet 2010-re nyúlik vissza, amikor a FIFA poénból egy polipra bízta a játékok kimenetelének megjóslását. A világ nagy csodálatára a polip mind a kilenc meccs, beleértve a döntő végeredményét is, helyesen jósolta meg, így megállíthatatlan volt a hagyomány továbbélése.

Magasan volt tehát a léc, amikor a 2018-as világbajnokság során Achillest választotta ki az Ermitázs személyzete a megtisztelő feladatra. Achilles már rutinos jós volt, ugyanis a 2017-es Konföderációs kupa minden meccsét helyesen tippelte meg. Anno azért esett rá a választás, mert a kétéves, hófehér cicus süket. Az érte rajongó személyzet egyrészt kompenzálni akarta fogyatékosságáért, másrészt úgy gondolták, emiatt nem zavarja a jóslás közben az újságírók moraja vagy esetleg bekiabálása.

Achilles idén is remekül indította a sorozatot, ugyanis határozottan Oroszországot választotta ki a nyitómérkőzés nyerteseként, és ez a jóslata be is vált. Sajnos az Argentína-Nigéria meccset a macska jóslata ellenére az argentinok nyerték, és ez láthatóan megtépázta Achilles önbizalmát. Jóslatainak pontossága ezután már ingadozó volt, hol jól, hol rosszul választotta ki a győztes csapatot.

A sajtótájékoztatón a cicák szóvivője, Maria Haltunen (balra) és állatorvosa, Anna Kondratieva

Én a bronzmeccs napján találkoztam vele, amikor az utolsó feladatát teljesítette. A döntőt már nem bízták rá, Achilles hatóköre ugyanis csak a városban játszott meccsekre terjedt ki, a végső küzdelem pedig Moszkvában volt.

A délelőtt 10 órás sajtótalálkozóra már bő félórával korábban elkezdtek szállingózni a világ neves lapjainak képviselői. Az Ermitázs sajtófőnökével egyeztetve nekem is sikerült meghívást kapni az eseményre, úgyhogy izgatottan siettem a Téli Palota személyzeti bejárata felé. A Palota téren már hosszasan kígyózott a kasszákhoz váró sor, de én egy távolabbi, szerényebb bejárathoz igyekeztem. A biztonsági ellenőrzés után egy díszterembe kísértek, ahol már vagy két tucat kolléga rendezgette a fotós állványát.

A terem közepén már ott állt az asztalka, egy speciális tartóval, melyre két egyforma állateledeles tálkát helyeztek, egyik elé Anglia, másikhoz pedig Belgium zászlaja került. Rövid beszédeket követően kitárult az ajtó, és besétált az esemény főszereplője, Achilles, akit gondozója felnyalábolt és felpakolt az asztalra. Mind a cica, mind pedig mi, újságírók kicsit értetlenül néztünk, ugyanis a zavarban levő alkalmazott elfelejtett macskaeledelt tenni a tálkákba. Gyorsan futott is az állatorvos, és hozta a zacskókat, addig Achilles figyelmét elterelték. Majd ismét visszakerült az asztalra és határozottan elkezdett reggelizni az angol zászlóval ékesített tálkából.

Bár a bronzmérkőzést Belgium nyerte, Achilles népszerűségét ez már nem tudta csorbítani. A világhírnévre szert tett Achillest fájó szívvel felmentik egérvadász kötelességei alól, és a rajongók nagy örömére egy közeli macskakávéházban (Cat’s Republic) fogadja majd a látogatókat. A kék szemű szívtiprót így nem csak a múzeum személyzete, de a macskaszerető turisták is megszeretgethetik majd.

Írta és fényképezte: Kisgyörgy Éva – travellina.hu

Hozzászólások

Mamutcsontokat rejtett a borospince

Mamutcsontokat rejtett a borospince

A pince tulajdonosa eleinte azt hitte, fadarabokat talált.

Megpróbálnak felkutatni egy, a második világháborúban eltűnt pilótát

Megpróbálnak felkutatni egy, a második világháborúban eltűnt pilótát

A szakértők célja az, hogy a maradványokat visszajuttassák Amerikába.

Megoldódott az egyiptomi piramisok egyik rejtélye

Megoldódott az egyiptomi piramisok egyik rejtélye

A kutatók egy mára eltűnt folyóág nyomait észlelték.

Mintha egy mesekönyv elevenedne meg a szlovák faluban

Mintha egy mesekönyv elevenedne meg a szlovák faluban

A turistáskodás aranykorát éljük. Keresztül-kasul bejárható a Föld. Eközben sokfelé – például a Csehország keleti részén elterülő, történelmi régiónak minősülő Morvaországban, a Jemeni Köztársaságban, Indiában és Ukrajnában is – találhatunk olyan településeket, ahol különféle módon, más-más színekkel és eltérő mintákkal díszített házak kápráztatják el az odatévedő idegent. Az ilyen festéseknek gyakran komoly jelentőséget tulajdonítanak a helyiek, leginkább a hitviláguk szerint nekik ártani képes szellemekkel szembeni védelmet szolgálják. Szlovákia északnyugati részén található a festett házakkal teli település, Csicsmány (szlovákul Čičmany).

Tengeri Bastille-ként emlegették a festői apátságot

Tengeri Bastille-ként emlegették a festői apátságot

A Mont-Saint-Michel és a rajta magasodó épületek egészen elképesztő látványt nyújtanak.

National Geographic 2024. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket