János, Iván2024. június 24., hétfő
Kultúra

Élet a Külső-Hebridákon

2018.08.06.Kisgyörgy Éva
National Geographic Magyarország

Háromhetes skóciai körutazásom során alig tudtam betelni a táj szépségével, dacára annak, hogy az időjárás nem volt kegyes hozzám.

Csodaszép, csak kicsit hűvös tengerpart a Külső-Hebridákon

Végül is nem bántam, morcos felhőkkel az égek még inkább misztikus volt a csipkézett tengerpartok látványa, mint verőfényes napsütésben. Igyekeztem minél távolabb kerülni a nagyvárosoktól, és amolyan igazi „világvége” helyekre jutni el. Mindezek közül a Külső-Hebridák lett a kedvencem, ott is az ikerszigetek, Isle of Harris és Lewis.

Meglepő, hogy egyáltalán miért van két neve, hiszen ugyanazon sziget déli és északi részéről van szó. A déli, hegyesebb Harris, az északi, laposabb pedig Lewis, és mindig jókat kuncogtam magamban, hogy a lakók úgy beszélnek az apró sziget másik részéről, mintha legalábbis egy másik bolygó lenne. Már a kompon odafele is azon gondolkodtam, egyáltalán miből élnek itt az emberek – úgyhogy eldöntöttem, nem csak a tájban fogok gyönyörködni, de igyekszem ennek is utánajárni.

Nagyjából dél körül futott be a hajónk, és ahogy legördültem róla, az első épület, amit megláttam, egy whisky-lepárló volt. Mivel – szokás szerint – épp csepergett az eső, jó programnak tűnt, hogy becsatlakozzam egy vezetett sétára.

Már hordóban az első adag whisky

Nem ez volt az egyetlen lepárló, amit meglátogattam a körutam során, és mindenhol azt tapasztaltam, van valami apróság, amire a hírnevüket építik. Nagy csodát végül is nem lehet elvárni, hiszen alapvetően csak víz, árpa és élesztő kell a whiskyhez, de természetesen minden gyártó meg van győződve arról, hogy az ő nedűje a legkülönlegesebb. Van, aki ezt a szárításhoz használt tőzeg kiválóságának tulajdonítja, megint mások a hordójuk saját erdőben kitermelt egyedi faanyagának és van aki itt a Külső-Hebridákon , a közeli tóból kinyert forrásvízre esküszik.

De egyáltalán hogy került ide egy vadonatúj lepárló, miközben a régi hagyományos üzemek nagyrészt a keleti parton tömörülnek?

Egy amerikai zenetudós, Anderson Bakewell évtizedekig járt nyaralni erre a vidékre, miután mérhetetlenül beleszeretett a tájba. Nem hagyta nyugodni, hogy a fiatalok megfelelő munkalehetőség híján elköltöznek a szigetről, így fokozatosan elöregedik, elnéptelenedik. Bár ő maga nem lelkesedik a whiskyért, fejébe vette, hogy egy lepárlót nyit a szigeten. Az ötletéhez sok támogatót sikerült megnyerni, úgyhogy számos állami intézménytől és magánadakozótól hamarosan összejött a kezdőtőke.

Minden adományozó nevét megörökítették a pince falán

A helyi gin kilenc növényi ízesítője és a formatervezett üvege

A látogatóközpontban kandalló fogadja a betérőket

Ennek eredményeként 2015-ben megnyílt az üzem, ahol kezdetben tíz, ma már húsznál is több alkalmazott dolgozik. Amíg érik az első adag whisky, gint készítenek, melynek zamatát kilenc növényi ízesítés adja – a koriandermagtól a tengeri moszatig.

Már alig várják, hogy a whiskyt, ami most még hordókban érlelődik, kóstoltatni tudják, de addig is szívesen látják a turistákat. A körséta során egyből feltűnt, mennyire más itt a hangulat, mint a többi üzemben. Nem csoda, hiszen itt nem a profitszerzés a cél, hanem a foglalkoztatottság növelése és a sziget közösségének összekovácsolása.

Hogy mi mindenben nyilvánul ez meg?

A bútorokra és részben a falakra is kiváló minőségű, helyben készített szöveteket választottak. A fogadótérben állandóan ég a kandalló, hogy a belépő dolgozók és látogatók azonnal otthonosan érezzék magukat. A kis cég üzemi étkezdéje nyitva áll a turisták előtt is, és minden egyes alkalmazott olyan kedvesen mosolyogva üdvözölt, mintha rég nem látott unokahúguk lennék.

Indultam tovább. Harris és Lewis szigetén mindössze 21 ezren élnek, és a turisták sem érnek egymás sarkába. Nagy bevásárlóközpontokat, hipermarketeket nem is látni, csak apró kis boltokat. Felfigyeltem egyre, ahol csodálatos sálak és zakók kellették magukat. Mind a helyben szőtt alapanyagból készült, amely Harris Tweed néven világhírre tett szert.

A neves márkajelzést 1909 óta csak olyan termékre szabad feltenni, amely itt, Harris és Lewis szigetén készült kiváló minőségű gyapjúból. Méghozzá nem is akárhogy: kizárólag kézi szövőgépen.


Kiváló minőségű gyapjúzakók

Donald John újabb szövőszékén dolgozik

A fonalat egy helyi üzemben festik meg

Bár a szakma már csaknem kihalt, szerencsére a divat, illetve a természetes anyagok iránt újra megnövekedett kereslet egy évtizede újjáélesztette. Mivel kicsi a sziget és gyakorlatilag mindenki ismer mindenkit, én is rábukkantam két családra, akik ezzel foglalkoznak.

Először Donald Johnt kerestem fel, akinek a családjában sok generációra visszamenőleg ezt a mesterséget űzték. Büszkén mesélte, hogy szinte az egész világba értékesített már a termékeiből. „De mégis hogyan találják meg?” – kérdeztem csodálkozva, a tengerparthoz közeli ház kertjében felállított kis műhelyben, az Isten háta mögött. „Ahogy maga” – felelte vidáman.

Amikor ott jártam, épp ruhaanyagot készített, közben elmesélte, előző héten egy kastélynak dolgozott, akik számos terméket rendeltek tőle, bútorhuzattól a dolgozók egyenruhájáig. Neki végül is mindegy, mi készül az anyagból – elkészít bármilyen megrendelt mintát 76 cm széles és 60 cm hosszú méretben.

A testvérsziget túlsó végében bukkantam rá egy másik mesterre, Norman Mackenziere. Őt sajnos épp leterítette egy erősebb nátha, de a felesége, Iren szívesen mesélt nekem. Ő hívta fel a figyelmem arra, mi a legnagyobb veszély a szakmára. A nevezetes gyapjú márkajelzésének előfeltétele, hogy csak a szigeten készülhet, méghozzá csak kézi módszerrel, a mester otthonában. Na, mármost évtizedek óta nem gyártanak szövőgépeket, mert nincs rá elég kereslet. Az ő férje két Hattersley szövőgépet használ, de a régebbit a 30-as, az újabbat az 50-es években gyártották, és már alkatrészeket is meglehetősen nehéz beszerezni hozzájuk.

Amíg tudják, megbütykölik a gépeket. Ahogy Donaldéknál, az ő családjukban sincs senki, aki továbbvinné a mesterséget, úgyhogy a márka továbbélésén nem aggódnak túlzottan. Ők egyébként szinte véletlenül csöppentek bele ebbe az egészbe, hiszen csak 2008-ban költöztek a szigetre. Férje fogorvos volt Glasgowban, majd amikor nyugdíjba ment, hirtelen úgy érezte, meg akarja keresni a gyökereit. Eljött a nagyapai házba, ahol meglátta a kerti bódéban a szövőgépet és nekiállt kitanulni a szakmát.

A gyapjú minőségét gyakran vizsgálják rajtaütésszerűen minőségellenőrök is, akik a különböző időben és helyzetben bukkannak fel. Irén a mai napig hitetlenkedve mesélte azt a történetet, amikor egy komplett turistacsoport állt meg a házuk előtt. Bejöttek, kíváncsian végighallgatták a magyarázatot, megnézték a bemutatót és vásároltak a termékekből. Aztán három úr váratlanul előkapta az igazolványát és közölték, hogy ők tulajdonképpen ellenőrként jöttek. Szerencsére mindent rendben találtak, így ők is elégedetten távoztak.

Iren, aki férjével Glasgowból költözött a szigetre

A szigeten egy kis családi vendégházban laktam. A nyugdíjas házaspár emeleti két szobáját adja ki a vendégeknek, és főleg a nyári hónapokban megkeresett jövedelemből élnek. A szállás bevételén túl a házigazdám, Debbie Lullis festményeket is értékesít részben saját vendégeinek, részben pedig a sziget ajándékboltjaiban. Úgy vettem észre, itt mindenki segíti a másikat azzal, hogy egymás termékeit is árusítják. Debbiéknél például a polcokon a képek mellett helyi művészek által készített ékszerek, illetve a nevezetes gyapjúból varrt táskák is sorakoztak.

A Külső-Hebridákon a turizmus a fő megélhetési forrás, Debbie Lullis festményeket értékesít

Megkaptam a választ a kérdésemre – a zord időjárás dacára mindenki megtalálja a boldogulását a szigeten. Ügyesen kihasználják a lehetőségeiket, és tárt karokkal várják a betoppanó látogatókat. Érdemes is felkeresni őket, mert ilyen gyönyörű tájjal és szabadon látogatható ötezer éves történelmi emlékkel nem sok helyen találkozni a nagyvilágban.

Az ötezer éves callanishi állókövekhez még bárki közel mehet, nincsenek kordon mögé zárva

Írta és fényképezte: Kisgyörgy Éva – www.travellina.hu

Hozzászólások

2000 éves bort találtak, még mindig folyékony

2000 éves bort találtak, még mindig folyékony

A szakértők szerint a Spanyolországban feltárt folyadék a legősibb ismert bor.

Mintha egy fantasyfilm elevenedne meg az öt család által lakott faluban

Mintha egy fantasyfilm elevenedne meg az öt család által lakott faluban

A világ egyik leghíresebb erődítménye ez az apró sivatagi település Marokkóban, ahol a Gladiátor egyes jelenetei mellett a Trónok harca forgatásai is zajlottak.

Sűrű erdő közepén magasodik Csák Máté egykori vára

Sűrű erdő közepén magasodik Csák Máté egykori vára

A festői környezetben fekvő Vöröskő vára belső tereivel is elkápráztatja a látogatókat.

Több száz éves női lábbelit találtak Veszprémben

Több száz éves női lábbelit találtak Veszprémben

A kutatók a 17. századi papucs mellett egy csipkedíszes selyemruhát is felfedeztek.

A haikuk tükrözik a rovarokhoz fűződő viszonyunkat

A haikuk tükrözik a rovarokhoz fűződő viszonyunkat

A japán versekben említett rovarok közt legtöbbször a lepkék, méhek, tücskök, szentjánosbogarak szerepeltek.

National Geographic 2024. júniusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket