Vilmos, Viola, Vilma2024. június 25., kedd
Kultúra

Egy magyar fizikatanár csavargásai a Föld körül

2018.10.26.Bajomi Bálint
National Geographic Magyarország

Simon Dávid az ELTE-n végzett fizika és biológia szakon – azóta különböző távoli országok nemzetközi iskoláiban tanít fizikát angolul.

Dávid a világ leglepukkantabb kajakjában, a Queridában. (Salvador, Bahia, Brazília)
Fotó: Simon-Cselényi Noémi

Ennek köszönhetően sok egzotikus országot beutazott: több évet töltött például Thaiföldön, Kínában és az USA-ban.

Hány éve járja a világot? Volt-e valami, ami elindította ezen az úton? Kalandvágyból vágott neki az utazásnak, vagy esetleg kudarc érte itthon?
14 éve kezdtem; abszolút a kalandvágy és a kíváncsiság volt az, ami akkor elindított. 2004-ig csak turistaként voltam külföldön rövidebb időszakokra. 2004-ben egy ösztöndíjjal Ausztriába mentem, megírni a diplomamunkámat. 2005-ben, a második szakomhoz Franciaországban tanultam egy szemesztert. Ezután még Magyarországon voltam egy keveset, de 2007 óta már folyamatosan külföldön élek. Még a válság előtt jöttem el otthonról, tehát nem annak vagy a politikai helyzet hatására. Nem ért kudarc otthon, Angliában viszont nehéz volt a tanítás, sok mindent elölről kellett kezdenem.

Milyen országokban járt eddig?
A már említett Ausztria és Franciaország után Angliában tanítottam két évig, majd Vietnam, Kína, USA, Brazília, Nepál következett. Most Thaiföldön dolgozom a brit iskolában. Általában 2-3 évet töltök egy helyen. Az összes iskola, ahol eddig tanítottam, önálló intézmény, pályázat vagy közvetítőn keresztül kaptam munkát. Egyszerűen csak szeretek utazni és pár év után sokszor már mehetnékem van. Általában sokat csavargok abban az országban, ahol élek, mert igyekszem megismerni a kultúrát és a vidéket is, nem csak a fővárost. Turistaként Indonéziába megyünk vissza évről évre, de India is mindig szolgál meglepetésekkel, ha visszatérek.


Orangutánok etetés előtt, Borneó szigetén. A faj neve erdei embert jelent maláj nyelven.
Fotó: Simon Dávid

Mit jelent Ön számára a csavargás?
Amikor az ember utazik, kilép a komfortzónájából és elindul felfedezni valami újat. Ahogy a táj és az emberek változnak, az egyetlen dolog, ami állandó, az az utazó maga. Persze megtanulja, hogy a ‘cảm ơn’ a köszönöm vietnámiul és megtanul profi módon bánni az evőpálcikákkal, mégis, a legfontosabb tapasztalat az, ahogy átéljük az utazást, hogy hogyan reagálunk a minket érő folyamatos ingerekre. Egyszer csak kiderül, mi az, ami igazán boldoggá tesz, mi az, amire igazán szükség van, mint ahogy az is, hogy mit jelentenek az ember számára az otthon maradottak.

Megtanulom, hogy mitől érzem magam otthon a hazától nagyon távol, a folyamatos változásban. Én például nem szeretek tárgyakat birtokolni. Minél több dolgot cipel magával az ember, annál nehézkesebb lesz, mind gyakorlati, mind átvitt értelemben. Utazás közben az ember rájön, hogy mennyi szabadság van abban, hogy délután még fogalma sincs, hol fog aludni aznap, kivel fogja összehozni a sors vagy hogy mikor készítheti el élete fotóját. Az utazás lényege, hogy új, váratlan dolgok történjenek, ettől lesz érdekes.

Ezzel a motorral közlekedtem Kelet-tibetben. A jármű egy Harley Davidsonról készült középvacak kínai másolat, egy „Chinese Harley”, azaz röviden „Charley”.
Fotó: Simon Dávid

Utazás közben elvesznek a hét napjai. Nincs több „T.G.I. Friday”, azaz „Thanks God, It’s Friday” (Amerikában így hívják a péntek délutáni Happy hourt). Nincs hétfői mufurc békávézás, eltűnik a különbség hétvége és hétköznap között. Az válik fontossá, amit épp abban a percben csinálok, ahogy jelen vagyok a pillanatban. Amíg otthon sokszor arra sem emlékeztem, hogy mit csináltam három nappal ezelőtt, arra életem végéig emlékezni fogok, hogy milyen volt az a naplemente a Manilai-öböl fölött. Vagy a halszagú csilis muffinra, amit egy indonéz helyi légitársaság adott karácsonyra az összes, és egyébként főleg muszlim utasnak.

Pokhara-völgy, Nepálban
Fotó: Simon Dávid

Sokan azért nem vágnak bele hasonló kalandokba, mert félnek. Nekik mit mondana?
Leginkább azt, hogy a világ alapvetően nem veszélyes. Az elmúlt tizenvalahány év csavargásainak talán legfontosabb üzenete számomra az, hogy az emberek mindenhol kíváncsiak, általában kedvesek, és szinte mindenhol segíteni akarnak.

Tényleg mindenhol? Ezt sokan nem gondolnák így… Magyarországon sokan azt képzelik, hogy Dél-Amerikában kifejezetten veszélyes helyek is vannak.
Persze, sok helyen vannak azért kockázatok, és van, ahol tényleg észnél kell lenni. Érdemes megkülönböztetni, hogy ez a veszély kifejezetten a turistákra vonatkozik, vagy „csak” bandatagok ölik egymást a város rázósabb negyedeiben. Mi Brazília egyik elég veszélyes nagyvárosában, Salvadorban laktunk. Volt ott olyan favella (szegények által lakott negyed), aminek már a környékéről is próbáltak elküldeni a helyiek, nehogy odatévedjünk. Ehhez képest mi szándékosan bementünk az egyik ilyenbe, fényképezőgéppel.

Milyen volt a fogadtatás?
Hát, meg fog lepődni… Volt két rettenetesen lepukkant kajakunk, Querido és Querida. A feleségemmel, Noémivel, a tenger felől érkeztünk a favellába. A helyiek nem csak hogy segítettek szárazra tenni a két teknőt, de mire az egyikükkel megbeszéltük, hogy honnan akarnak szelfizni velünk, addigra már két hideg sör figyelt az asztalunkon.

Brazília, Mindenszentek öböl (Bahia de Todos os Santos), Megváltó város vonzáskörzete, Isten Anyja falu (Madre de Deus) – mellesleg a falu legalább fele piroslámpás negyed, a maradék pedig egy olajfinomító, ahol a klientúra lakik és dolgozik.
Fotó: Simon Dávid

Ennyire fontos Önöknek, hogy „bemenjenek a sűrűjébe”?
Brazíliában a favellák gyakran olyan helyre épültek, ami ugyan valakinek a tulajdona, de nem építette be, gyakran azért, mert nehezen megközelíthető, vagy annyira meredek. Pont ezért viszont sokszor onnan a legjobb a kilátás…

Ha pedig az ember elég türelmes, akkor meg fogja ismerni azt a riói művészt, aki minden sztereotípia ellenére beköltözött ebbe a favellába és ingyen tanítja zenélni a helyi gyerekeket. Azt szeretném mondani ezzel, hogy átutazva csak a furcsaságokat és a különbségeket veszi észre az ember, és persze azokból is csak a felszínen szembeötlőket. Ha viszont ott lakik, mindig kiderül, hogy az is egy nagyon színes világ.

Mit jelent az „expat” kifejezés? Mivel jár ez az élet?
Expat az, aki huzamosabb ideig külföldön él, vagy akár véglegesen külföldre költözött. Amiért ez több mint utazóként, vagy pláne turistaként mászkálni valahol, hogy így lesznek az embernek kapcsolatai a helyiekkel, esetleg együtt dolgozik velük, és így még többet meg fog tudni a szokásokról, az emberekről, a kultúráról.

Nepálban például a vízvezeték-szerelő nem akkor jön, amikorra megbeszélem vele, hanem amikor éppen arra jár, akár előző nap reggel 6-kor, vagy két nappal később, de persze napközben, majd csodálkozik, hogy miért nincs otthon senki. Persze ehhez hozzátartozik, hogy Nepálban majdnem mindenkinek van egy „didi”-je, aki a bejárónő, mos, takarít, sokszor főz is, és persze szinte mindig ott van. Mondjuk, azt semmi sem magyarázza, hogy miért állít be a szerelő, amikor végre megjön, egyetlen szerszám nélkül… Viszont készségesen vállalja, hogy ha adok neki pénzt előre, akkor elmegy és vesz szerszámot. Másnap végül szerszámmal jön vissza, persze nem a megbeszélt időpontban, és a csaptelepet, aminek a cseréjéhez hívtuk, nem hozza…

Számunkra is csak odaköltözésünk után derült ki, hogy Katmanduban, Nepál fővárosában nincsenek utcanevek és házszámok, csak a főbb utak csomópontjainak van nevük. Ezért a bankszámlanyitáshoz egy térképet kellett rajzolnom az igénylőlapra, és mellékelnem egy részletes útbaigazítást, hogy itt és itt kell jobbra fordulni, és a nagy fa után a második piros házban lakunk, aminek barna a kerítése.

Simon Dávid a Grand Canyonban fotózik
Fotó: Ákos Zsuzsa

Szándékozik-e visszaköltözni Magyarországra?
A közeljövőben biztosan nem, de a jóval távolabbi jövőben nincs kizárva, talán az is lehet, hogy néhány év múlva egy európai városban fogunk élni, ami azért közelebb lesz, mint Bangkok.

Az interjút készítette: Bajomi Bálint – balint.bajomi.eu

Hozzászólások

Középkori alkotásokat találtak egy székelyföldi templomnál

Középkori alkotásokat találtak egy székelyföldi templomnál

A falképek a szacsvai templom külső falán kerültek elő.

Leletek százait hozták fel kínai hajóroncsoktól

Leletek százait hozták fel kínai hajóroncsoktól

A hajók a Ming-dinasztia korából származnak, rakományuk a tengeri selyemút történetéről árulkodik.

2000 éves bort találtak, még mindig folyékony

2000 éves bort találtak, még mindig folyékony

A szakértők szerint a Spanyolországban feltárt folyadék a legősibb ismert bor.

Mintha egy fantasyfilm elevenedne meg az öt család által lakott faluban

Mintha egy fantasyfilm elevenedne meg az öt család által lakott faluban

A világ egyik leghíresebb erődítménye ez az apró sivatagi település Marokkóban, ahol a Gladiátor egyes jelenetei mellett a Trónok harca forgatásai is zajlottak.

Sűrű erdő közepén magasodik Csák Máté egykori vára

Sűrű erdő közepén magasodik Csák Máté egykori vára

A festői környezetben fekvő Vöröskő vára belső tereivel is elkápráztatja a látogatókat.

National Geographic 2024. júniusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket