Rudolf, Izidóra2024. április 17., szerda
Kultúra

Magyar csillagász nemzetközi életműdíja

2018.10.29.Ladányi Tamás
National Geographic Magyarország

Interjú Mizser Attilával, akit a Nemzetközi Csillagászati Unió tiszteletbeli tagjává választott.

Egyedüli magyarként, rangos nemzetközi elismerést kapott a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára.
Fotó: Pete Gábor

Balatonfüreden egy cukrászdában ülünk, előttünk két „asztrokrémes”. Napirend előtt érdeklődöm, hogy fel tudnál-e eleveníteni egy Balatonhoz kötődő csillagászati emlékedet?
1975-ben, első észlelőtáborunkban Balatonkenesén töltöttünk el egy hetet, többek között a Perseidák meteorraj megfigyelésével. Csodálatos hullás volt, és jó közösség: az amatőrcsillagász társasági életbe akkor csöppentem bele igazán először. A fényszennyezés meg sem közelítette a mait, így szép látvány volt augusztus hajnalban a kertek felett az Orion kelése.

Az egyik kedvenc távcső, a 20×80-as Vixen binokulár a balatonfüredi mólóról a Tihanyi Bencés Apátságra irányul.
Fotó: Ladányi Tamás

Beszélgetésünk apropója, hogy az IAU (Nemzetközi Csillagászai Unió) tiszteletbeli tagjává választott. A rendes tagok mellett ez egy új kategória, amellyel világviszonylatban mindössze kilenc ember büszkélkedhet. Mivel érdemelted ki ezt a rangos nemzetközi elismerést?
Azzal, hogy évtizedeken át sokat dolgoztam a hazai ismeretterjesztésért. A Magyar Csillagászati Egyesületet 1990 óta vezetem főtitkárként, és a Meteor magazin szerkesztője, majd főszerkesztőjeként tevékenykedem a nyolcvanas évek óta. Emellett a John Dobson által megkezdett járdacsillagászatot honosítottuk meg hazánkban, melynek keretében valóban az utca emberének mutatjuk meg a csillagokat. Igazán meglepett, hogy az IAU elit csapatába beválasztottak. Ez elsősorban a professzionális csillagászokat tömörítő szakmai szervezet; a tiszteletbeli tagsággal egy új kategóriát hozott létre a szervezet közgyűlése.

A méltatásodban az is szerepel, hogy számos fiatal figyelmét fordítottad a csillagász pálya irányába, akik később elismert szakemberekké váltak.
Nálunk nem nyilván egyetemi képzésről van szó, hanem közösséget kaptak az érdeklődők; mostani szakköreinkben is barátságok szövődnek, és jól láthatóan kezdtek kinyílni a fiatalok. Speciális programjainkkal – táborok, észlelő hétvégék szervezése – nagyon jól ki tudjuk egészíteni a klasszikus értelemben vett szakköri életet. A kilencvenes években a ráktanyai táborokba járók felnőttek lettek, és ma már a szakmájuk kiváló művelői. Közülünk való például Bakos Gáspár, aki a Princetoni Egyetemen tanít. Fűrész Gábor az MIT-n dolgozik Cambridge-ben és Kiss László az MTA CSFK Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetének igazgatója.

A MeTeor 2018 észlelőtábor csoportképe idén közel négyszáz főt számlált.
Fotó: Kelemen Péter

A „Csillagnézők” című filmet november 2-án Duna World is bemutatja. Miben különbözik ez az MTA-n debütált verziótól és miben jelent előrelépést a projektben?
Ez ugyanaz a film lesz, amit az Akadémián hétszáz ember előtt mutattunk be. Ami meglepő, hogy nem vágott, hanem az eredeti hosszúságában jelenik majd meg az anyag. A szerződés értelmében több alkalommal is vetítik majd. Kulin György „Hobbym a csillagos ég” című legendás alkotása lassan ötven éve, hogy közszemlére került, azóta nem volt hasonló film a magyar csatornákon. Akkoriban robbanásszerűen növekedett a csillagászat iránt érdeklődők száma; reméljük, ez lesz a hatása ma is.


A hazai csillagászati életet összefoglaló imázsfilm a televízió nyilvánossága előtt is bemutatásra kerül.

Melyik az a három legkedvesebb csillagászati élményed, amit az olvasóinknak elmesélnél?
1969. július 21-e, a Holdra szállás időpontja felejthetetlen számomra, az egész felhajtással együtt, ami előtte és utána volt. Te ezt nem élhetted még meg, de ez nekem nagyon nagy töltés volt. Éppen a mai napon megyünk a róla készült filmet megnézni. 1994. november 3-án életem első teljes napfogyatkozását Brazíliában éltem át. Sao Paulóból, egy honfitársnőnktől kaptam meghívást, aki egy helyi egyesületet vezetett. Csodálatos élmény volt, amit végül Santa Catarina államból követtünk, és közben megismerkedtem a déli égbolttal is. Láttad te is a déli eget; egészen lenyűgöző! Harmadiknak a Hale-Bopp-üstököst említeném 1997 tavaszáról. Egyszer csak megjelent egy csodálatos kométa az égen, ami mind éjszakai látképnek, mind távcsőben, nagy nagyítással nézve is fantasztikus volt. Estéről-estére követtem az útját, többek között a Piszkéstetői Obszervatórium és a Svábhegyi Csillagvizsgáló műszereivel is. Különösen emlékezetes az a héjszerkezet, ami a magból kidobódott porból alakult ki.


Képek 1997 tavaszáról: a Hale-Bopp-üstökös március végén a Normafától, majd a Petőfi hídról egy héttel később. A bal oldali kép 50 mm-es alap objektívvel, a jobb oldali 135-ös telével készült, Kodak Elite 400 diára. Fotó: Mizser Attila

Ismeretségünk több mint három évtizedre nyúlik vissza. Először 1986-ban találkoztunk a Bakonyban, egy csillagász táborban, és tavaly meghívtál előadást tartani a tarjáni összejövetelre is. Azóta sok minden maradt a régiben vagy óriásit változott is a világ? Hogy látod ezt belülről?
Technikailag mindenképpen sokat változott. Most amibe belebeszélünk, az egy mobiltelefonnak látszó tárgy; nyolcvanhatban egy több kilós magnóra kellett volna rábeszélni, és ki tudja, hogy sikerült volna-e a felvétel. Ma már mindenki fényképez, mind hétköznapi, mind csillagászati értelemben. Ma már olyan fotók születnek amatőröktől, amelyek három évtizede csak professzionális szinten, vagy még ott sem képzelhettünk el. A távcsövek sokkal könnyebben beszerezhetőbbek, olcsóbbá is váltak. Kinyíltak az utazási lehetőségek. Egy bezárt ország voltunk a nyolcvanas években! Nagy szó volt, hogy nekem akkor sikerült kijutnom Amerikába, de ma már felül az ember a gépre, és oda repül, ahova akar. Nem beszélve az azóta bekövetkezett kommunikációs robbanásról, és az egyre növekvő fényszennyezés súlyos problematikájáról. A közösséghez tartozás akkoriban még fontosabb szerepet töltött be, ma már a világhálón akár magányos harcosként is sikeresek lehetünk. A ránk szakadó információ mennyisége is óriási; ez sokszor negatív értelemben is megjelenik, nem feltétlenül a tudomány javára. A Magyar Csillagászati Egyesület a valós és nem virtuális közösséget építi; hús-vér lényekként kívánunk egymással találkozni. A tarjáni táborokra büszkék lehetünk: egy családias közösség egy négyszáz fős találkozóvá fejlődött! A tagjaink ennek időpontjához tervezik a szabadságukat, családi nyaralásukat.


Hármas bolygóegyüttállás és a holdsarló Budapesten a Mátyás-templom felett.

Számomra a csillagos ég alatti átélés élménye meghatározó fontosságú. Hogy vagy ezzel a kérdéssel? Mikor jutsz ki manapság az ég alá?
Fantasztikus érzés az, amikor az ember együtt van a Világegyetemmel. Lételemünk egyik legfontosabb része az égbolt észlelése; ezt talán neked nem kell elmondani. Sajnos egyre kevesebb idő jut rá; az egyesület ügyeinek intézése, és a Polaris Csillagvizsgálóban a vendégek fogadása elviszi az energiát. Sok a kevésbé látványos, szervezői feladat. Budaörsön van egy telkünk egy csendes kis helyen; ott szoktam távcsövezni. Ha az időm engedi, akkor még mindig legszívesebben a változócsillagokat nézem binokulárral. Épp most szereztem be egy hatvan éves, 6×30-as eredeti MOM gyártmányút, sőt van egy 5×45-ös Galilei-rendszerű Calderoni is a múlt század elejéről. Halványabb csillagok megfigyelésére pedig ott van a 25 cm-es Newton-reflektorom.


Holdunkon a Válságok tengerét bemutató kép a Polaris Csillagvizsgáló asztrofotós közösségével együtt készült.

„A város és a csillagok” című kisfilm 1987 és 2008 között felvett fotókon keresztül mutatja be az eget Budapest felett. A képekből néhányat külföldi magazinokban, mint Sky and Telescope vagy Astronomy-ban is publikáltál. Említenél néhány emlékezetes momentumot filmből?
Kevésbé volt ez olyan tudatos projekt a részemről, mint később a „The World At Night”, amely új irányt mutatott az asztrofotográfiában. Egész egyszerűen szabad időmben annak a városnak az egét fényképeztem, ahol éltem. 1991. június 15-ét mondanám a sorozat csúcspontjának, amikor a Mars-Jupiter-Vénusz bolygóegyüttállás mellé a vékony holdsarló társult a Mátyás-templom kulisszája felett. De ugyanilyen emlékezetes maradt számomra a város feletti holdfogyatkozás, vagy 1997-ben a Hale-Bopp-üstökös látványa a Budavári Palota fényáradatában.

Milyen szerepet tölt be az MCSE a honi civil szervezetek életében volumenét, jelentőségét, aktivitását tekintve?
Ha az egy százalékos felajánlásokat tekintjük, akkor benne vagyunk az első kétszázban, ami már számottevő eredmény. Messze a legnagyobb magyarországi csillagászati szerveződésről van szó; 1600 aktív taggal, sokféle emberrel, sokféle tevékenységgel, és húsz helyi csoporttal. Fontos szerepet tölt be életünkben az internetes kommunikáció: honlapunk az első számú csillagászati hírportállá avanzsált mára, és kissé el is ment a professzionális irányba. Ami nem baj, sőt, hiszen egyre több fiatal csillagász foglalkozik így az írásos ismeretterjesztéssel. Egyesületünk saját honlapja inkább az amatőr mozgalommal, égi jelenségekkel kapcsolatos híreknek ad helyet; ide integráltuk a Polaris Csillagvizsgáló programjainak  leközlését is. Ma már a szociális médiában is ott vagyunk; egyesületi Facebook oldalunknak közel ötezer kedvelője van.

Közös felvétel a beszélgetés készítőjével a Polaris Csillagvizsgáló 20 cm-es refraktoránál.

Az interjút készítette: Ladányi Tamás – www.astrophoto.hu

Meglepő helyen került elő Nagy Sándor képmása

Meglepő helyen került elő Nagy Sándor képmása

A római korból származó leletet amatőr fémkeresők találták meg.

Több száz éves orvosi protézist találtak

Több száz éves orvosi protézist találtak

A tárgy egy szájpadhasadékkal küzdő férfi számára készült.

Megkötözve, élve temettek el nőket az őskorban

Megkötözve, élve temettek el nőket az őskorban

Különös, újkőkori szertartás emlékeit azonosították Európában.

Több száz leletet rejtett egy ősi, kínai sír

Több száz leletet rejtett egy ősi, kínai sír

A nyughely egy 3000 éve elhunyt előkelő nő számára készült.

Újabb káprázatos falfestményeket találtak Pompejiben

Újabb káprázatos falfestményeket találtak Pompejiben

A faliképek valószínűleg különleges élményt nyújtottak a pislákoló fényekben, a borgőzös vacsorák során.

National Geographic 2024. áprilisi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket