Albin, Albina, Leonita,2024. március 01., péntek
Kultúra

Egy kicsiny falu gigabetleheme

2018.12.15.Sarusi István
National Geographic Magyarország

Somogy megyében, Vörsön immáron 70. alkalommal épül meg Európa legnagyobb betleheme. Ám mielőtt a templomajtón betoppannánk, nézzük meg, merre is járunk!

„Amikor ide, a Kis-Balaton fővárosába, Vörsre érkeznek az emberek, általában a nyílt vízi Kis-Balatont keresik, holott a víz lecsapolása és a vasútépítés miatt errefelé már csak láp és sás van, a hozzá tartozó gyönyörű élővilággal, többek között réti sassal.

Tehát ez az 516 lelkes Somogy megyei falu kimondottan mély, tőzeges részen fekszik – mondja Deák Tamás, Vörs polgármestere. Attól függetlenül, hogy zsákfaluban vagyunk, busszal és vonattal egyaránt elérhető a település: Balatonszentgyörgy innen 5 kilométerre, míg Keszthely 15, Marcali 21, a gyógyvizéről híres Hévíz pedig 20 kilométerre található.”

A településtörténetből kiderül: Vörs, a Kis-Balaton egykori szigetére épült és első írásos említése 1260-ból való. Akkortájt csónakokkal a Balaton egészére kirajzottak elődeink, akik nagyrészt halászatból, nádfeldolgozásból és állattartásból tartották fenn magukat. Miután 1686-ban kiűzték a törököt, újra visszatértek a bujdosók. Nem sokkal később, 1720-ban felépítették a mai falu központjában álló, barokk stílusú templomot, ami 1906-ban nyerte el jelenlegi külalakját.

„Településünk legnépesebb időszaka, mikor is nagyságrendileg ezer körül alakult a lakosságszám, a világháborúval lezárult. Ezt mindmáig nem sikerült elérni, noha tíz éve még négyszáz körül voltunk, napjainkban 516-an élnek itt. Szerencsére idén 8 újszülöttel gyarapodott Vörs, ami nagyjából hasonló mértékű az utóbbi évek tükrében, tehát a fiatalok is úgy érzik, érdemes itt élni” – büszkélkedik Deák Tamás, azt is hozzátéve: számos aktív korú és nyugdíjas külföldi él itt: németek, osztrákok, angolok, de még svájciak is vannak. Összarányuk maximum 10 százalék. De nem csak a betelepülés, hanem a közeli városokban adott több munkalehetőség úgyszintén biztosítja e parányi zsákfalu fennmaradását, lakottságát, mi több, gyarapodását!

10 fotó megtekintése

Egy kicsiny falu gigabetleheme

Fotó megosztása:

Minden jel arra utal, lesz, aki életben tartsa Vörs egyik legfontosabb, hanem a legfontosabb hagyományát, a beltéri betlehemépítést.
Ugyanebben reménykedik Vidák Tünde, néprajzkutató, a Marcali Múzeum igazgatója is, aki 2002 óta foglalkozik a vörsi betlehemes hagyományokkal. „Még volt szerencsém Hévízen találkozni a Vörsről elszármazott Futó Tiborral, aki 1948-ban elindította ezt az átlagon felüli betlehemépítési szokást.”

Tibor 1968-ig élt itt, és dolgozott a helyi kertészetben. Részéről egy magasabb szintű esztétikai igény hívta életre ezt az alkotást. Tündének arról beszélt, hogy nem igazán tetszett neki, ahogyan eredetileg az oltár körül kialakították a betlehemi életképet. Eleinte még töprengett, majd nagyobb helyet kért, két évre rá pedig, az akkori plébános engedélyével történt meg az oltár szétbontása. Miközben épül, szépül a betlehem, a helyiek odasúgják: talán még az átlagosnál is elvhűbb papról volt szó, aki már-már hihetetlen módon egyezett bele az oltárbontásba. „Futó Tibor célja azonban az volt, hogy a betlehemi tájat valamilyen módon megformázva, minél ünnepibb hangulatot alakítson ki a templomban, ahol akkortájt még sem világítás, sem fűtés nem volt – folytatja Vidák Tünde. Mindig Karácsonyra készítették el a Betlehemet, s 20 év után, mikor az ötletgazda elköltözött, akadtak olyan falubeliek, akik szépnek, követendőnek látták e példát és átvették tőle az építést. Miklósics József és Simon István a második betlehemépítő generációhoz tartozik. Ők nagyjából a ’80-as évek végéig folytatták a munkát, de mindaközben már a ’70-es születésű Futó Péter is figyelgette, hogyan készül a betlehem, így 1988-ban már teljes értékűen ellátta a feladatát. Szerintem ő egy ikonikus alakjává lett az itteni betlehem-építésnek: művészlélek volt, gyakran a legapróbb részleteken is órákig gondolkodott. Tizennyolc éves korától 44 éves koráig, haláláig készítette a templomi betlehemeket.”

Már a ’60-as, ’70-es évektől kezdődően nagy híre volt a betlehemnek. Bár a szocializmusban sajátos megítélése volt a vallásnak, az itteni bibliai életképet már akkor is sokan látogatták: autóbuszokkal hozták ide a hévízi szállodák vendégeit. A kétezres évek elején pedig megszületett az a terv, hogy ne csak karácsony hetében, Szentestére készítsék el a betlehemet, hanem az adventi időszakra.

Jelenleg a negyedik betlehemépítő generáció dolgozik a templomban. „Elmondhatjuk, hogy ez egy nagyon komoly, átlagosan tíz napos munka, ami teljes mértékig önkéntes alapon működik, mégis nagy szeretettel végzik az emberek” – fűzi hozzá a polgármester.

Hajszálpontos időterv természetesen nincs, ugyanis mindig az adott segítőlétszám, körülbelül 5-10 fő, tőlük függ mit és mennyi idő alatt tudnak elvégezni. Alapjában a következőképpen néz ki a munka: először lebontják a bal oldali (Jézus Szíve) mellékoltárt, utána fémrácsozatból hordozófelületet alakítanak ki, hogy örökzöldekből (fenyőágakból vagy tujából) hátteret építsenek, majd ácsmunkával elkészítik a betlehem dobogóját s a hegyoldalt szimbolizáló favázat – amit aztán szintén fenyőággal, zöld és száraz növényekkel, zuzmóval, mohával és kövekkel fednek be a minél nagyobb élethűség kedvéért. E konstrukció központi eleme az istálló, amibe a munka legvégső fázisában kerülnek a főszereplők: Mária, József, a kisded a jászolba, köréjük az állatsereglet, no meg a három királyok is érkeznek.

Mostanra már elérte a maximális, mintegy ötven négyzetméteres kiterjedését a betlehem. Minden évben egy kicsi változtatnak a kialakításban, de az adventi időszak kezdetére befejeződik az építőmunka.

S nem csak az átható fenyőillat miatt nagyon ünnepi a hangulat, hanem az 1870-es ’80-as évek óta, a helyiek körében mindmáig aktívan őrzött bábtáncoltató betlehemezés miatt is. Hordozható betlehemükkel járták a falut – hóban szánnal húzták, száraz időben cipelték a kis templom formájú kelléket.

„Most lett felújítva a Marcali Múzeum jóvoltából az a Betlehem, ahol megtekinthető. Eleink betlehemének másolatát meg fogjuk kapni az ünnepi időszakra” – árulja el Deák Tamás.

Ennek eredményeként évről évre egyre többen látogatnak el megcsodálni a Betlehemet, de nem csak határainkon innen, azokon túlról is – találkoztak már francia televíziós stábbal is az itteniek. Becséléseik szerint 10-25 ezer ember is ideutazik. A résztvevők száma nagyban függ az időjárástól: ha nagyon hideg havas az idő, akkor nyilvánvalóan kevesebben jönnek el, mintha az évszakhoz képest kellemes, szép idő van, mikor sok család érkezik. Ők általában néhány órát töltenek el itt, amibe a betlehem megtekintésén felül az országosan (el)ismert Tűzoltómúzeum és a Tájház is belefér.

Hagyományosan vízkeresztig szokás megtartani a feldíszített karácsonyfákat, ám Vörsön január 6-a után még egy hónapig, azaz február 6-áig látogatható eme gigantikus beltéri betlehem.

Írta és fényképezte: Sarusi István

A magyar protestáns építészet meghatározó alakja

A magyar protestáns építészet meghatározó alakja

Neki köszönhetjük a híres debreceni református templomot, a Fővám téri vásárcsarnokot és a Magyar Nemzeti Levéltárat, lakóépületei máig őrzik eredeti formájukat, és családok százainak adnak otthont, nevére mégis ritkán emlékszünk.

Vaskori erődöt találtak Lengyelországban

Vaskori erődöt találtak Lengyelországban

A kutatók egy, az 1960-as években felfedezett helyszínen végeztek vizsgálatot.

Expedíció indul a milliárdokat érő hajóroncshoz

Expedíció indul a milliárdokat érő hajóroncshoz

A San José elképesztő értékű rakományt szállított, amikor 1708-ban elsüllyedt.

Készen állunk a rovarevésre?

Készen állunk a rovarevésre?

Tizennégy éve járom a világ fejlődő országait, nem egyszer találkoztam már sült rovarokkal, szinte fel sem tűnnek, bár Kambodzsában a phnompeni királyi palota előtti téren felhalmozott tenyérnyi tarantulán azért én is megrökönyödtem.

Középkori zárdát tártak fel

Középkori zárdát tártak fel

Az 1002-ben alapított kolostorból 1790-ben űzték el az apácákat.

Ajánlataink

Betlehemjárás

Betlehemjárás

A karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó legismertebb népszokásunk tárgyi kelléke a betlehem, benne a Szent család.

National Geographic 2024. februári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket