Károly, Karola, Tamás2023. január 28., szombat
Kultúra

Lakótelep, mint világörökség?

2019.03.31.Kisgyörgy Éva
National Geographic Magyarország

Igen, mégpedig Berlinben! 2019-ben ünnepli százéves évfordulóját a Németországból világhódító útjára induló Bauhaus, melyet talán ezzel a három szóval lehet leginkább összefoglalni: geometrikus, letisztult, célszerű.

Großsiedlung Britz / Hufeisensiedlung
Forrás: Kisgyörgy Éva

Bár a Bauhaus bölcsője Dessau, majd Weimarban teljesedett ki, én Berlinben eredtem a nyomába, ahol mindössze egyetlen évig működött.

A Bauhaus szó hallatán leginkább egy építészeti stílusra gondolunk, de a Bauhaus jóval több volt annál. Egy szemlélet, egy iskola, melynek alapítása Walter Gropius (1883-1969) nevéhez fűződik. A mozgalom 1919-ben indult Weimarban, azzal a céllal, hogy ötvözze a művészetet és az ipart. Az iskola alig másfél évtizedet működött, de máig tartó hatást gyakorolt a modern művészet fejlődésére. Nem csak azért, mert igyekezett áttörni az egyes művészeti ágakat elválasztó falakat, de  szociális problémákra is igen érzékeny volt. Az alapítás után hat évvel Gropius Dessauba költöztette a Bauhaust, ahol az iskola épületét ő maga tervezte. Berlinbe 1932-ben került az egyetem, ahol alig egy évre rá liberális nézetei miatt a nácik betiltották. A tanároknak és diákoknak menekülniük kellett Németországból, sokan az Egyesült Államokba vagy Izraelben kezdtek új életet.

Berlin Bauhaus emlékei közül mindenekelőtt azt a hat lakónegyedet érdemes kiemelni, melyek együttesen szerepelnek az UNESCO világörökségi listáján „Berlin modern stílusú lakótelepei” összefoglaló elnevezéssel. Bár a „világörökség” szóról a legkevésbé sem lakótelepek jutnak eszünkbe, ezek mégis egy sorba kerültek olyan univerzális értékekkel, mint a Taj Mahal vagy éppen  a New York-i Szabadság-szobor. A lakótelepek Berlin különböző városrészeiben és régi külvárosaiban találhatóak, és pár napos berlini látogatásom során mind a hatot végigjártam.

Siemensstadt
Elsőként a Siemensstadt lakótelepet kerestem fel, amely a berlini Charlottenburg-Nord területén található, és elsősorban a szomszédos Siemens üzemek dolgozóinak nyújtott lakhatást. A berlini főépítész, Martin Wagner megrendelésére hat neves építész, Walter Gropius, Otto Bartning, Hans Scharoun, Fred Forbát, Hugo Häring és Rudolf Henning 1929 és 1931 között dolgozott a különböző építési stílusokban felhúzott épületeken. A telep hatalmas: 1379 lakás épült, mindegyik két vagy két és fél szobával. A hat építész több célt is szem előtt tartott: a merev városi sorházak felbontását, a természet integrálását és a lakók egyenlőségét. Nem csak a méretekben törekedtek arra, hogy a lakóknak ugyanolyan feltételeket nyújtsanak, de abban is, hogy minden lakás egyformán világos, jó panorámájú legyen, kilátással zöld területre. Így évtizedek múltán is kifejezetten szellős és kellemes maradt a lakótelep – még a nyirkos, esős szürkületben is madárfüttyös parkokban fotózhattam a házakat.

Az épületek közt sétálva feltűnt, hogy bár stílusuk sokféle, mégis összhangban vannak – és ez nem véletlen. A tervezőmunkát nagyon alapos gondolkodás előzte meg, hogy az épületek minél inkább szolgálják elősegíteni a munkavállalók pihenését és életminőségét biztosítsanak.

Mivel a a háborúban elpusztult a lakótelep egy része, az 1950-es években rekonstruálták és ki is bővítették. Egy korábban üzletként működő, érdekes formájú épületben ma információs központ működik, ahol kiadványokat találni a Siemensstadtról, valamint a világörökséghez tartozó másik öt lakótelepről.

Großsiedlung Britz / Hufeisensiedlung
A Britz nagytelep az egyik első szociális lakhatási projekt volt, a németországi lakótelepek úttörője. 1925 és 1933 között épült Bruno Taut és Martin Wagner tervei szerint. Az otthonok egy központi épület körül patkó formában helyezkednek el, innen kapta az együttes a „Patkó-telep” becenevet. Összesen 1960 lakás készült el, részben saját kerttel, részben pedig integrált, közös zöldterületekkel, feltűnő kontrasztot képezve a belváros szegény életkörülményeket biztosító negyedeivel. A házakra jellemzőek a kiszögellések, az élénk színek használata. Külön érdekesség, hogy a Tautes Heim, az egyik számos díjjal jutalmazott lakóház akár ki is bérelhető, ami egészen egyedi lehetőség visszarepülni az 1920-as évekbe, a Bauhaus fénykorába.

Weiße Stadt
Forrás: Kisgyörgy Éva

Weiße Stadt
A Weiße Stadt („Fehér Város”) a korábban említett Siemensstadt testvérprojektje. Szintén a 20-as évek végén készült el, és Taut színes házaival ellentétben, szinte kizárólag fehér színt használtak, más színt csak az ajtó- és ablakkeretekben találni. Az 1200 lakást magában foglaló épületegyüttes három építész, Wilhelm Büning, Bruno Ahrends and Otto Rudolf Salvisberg nevéhez fűződik. Mivel az építkezés során fontos szempont volt a költséghatékonyság, az építészek egységes anyaghasználatban és designban állapodtak meg: minden épületben azonos ajtók, ablakok kerültek beépítésre, mint ahogy a lépcsőházak kialakítása is előre megállapodott sablonok szerint történt.
A lakótelep a korszakhoz képest kimagaslóan sok szolgáltatást nyújtott: a lakókat 25 kis bolt, óvoda, gyógyszertár, orvosi rendelő, kávézó, stb. várta. Bár a lakásokhoz nem tartoznak saját kiskertek, a tervezők nagy figyelmet fordítottak a parkok kialakítására is. Szerették volna, ha az ott lakókat minél szebb zöldterületek, friss levegő várja haza a munkából, de a közös tereket a szocializáció miatt is fontosnak tartották, azaz lehetőségek kívántak adni a lakóknak ismerkedésre, beszélgetésekre.

Schillerpark
A Schillerpark lakótelep a szomszédos parkról kapta a nevét, amely Berlin első  közparkja volt. Házait ugyanaz a Bruno Taut jegyzi, aki a Patkó-telep egyik tervezője volt, de ez attól igencsak eltérő stílusban épült, erősen holland hatást tükrözve. A lakótelepre érkezve a látogató hirtelen mintha Amszterdamban találná magát. A házak homlokzata téglaborítású, színeket csak a lakásbelsőkben alkalmaztak. A 2-4 emeletes házak lapos tetővel készültek, ami akkoriban még viszonylag szokatlannak számított a városban. 1924 és 1930 közt 303 lakás készült el. Egy lépcsőházból szintenként mindössze két lakás nyílik, így sokkal kevesebb az áthallás a szomszédoktól. Míg a többi lakótelepen viszonylag kisebb lakásokat alakítottak ki, itt másfél szobástól egészen négy és fél szobásig terjedt a méretskála. Ezáltal a bérleti díjak is magasabbak voltak, melyeket a kétkezi munkások nem tudtak megfizetni. Bár az építkezés szociális bérlakásnak indult, végül a lakók többsége fehérgalléros dolgozó, tisztviselő vagy épp szakszervezeti alkalmazott lett.
Az épületek mindegyikében közös mosóhelyiséget is kialakítottak, a házak által közrefogott parkokban pedig játszótereket.

Wohnstadt Carl Legien
A Carl Legien lakótelep nevét Carl Legien német szakszervezeti vezetőről kapta. A telepet 1925-ben Franz Hilliger és Bruno Taut tervezte, akik a 8,4 hektáros területre 1145 másfél- és három és fél szoba közötti nagyságú lakást álmodtak meg. A lakótelep az uralkodó új építészeti stílus szellemét tükrözte: a házak egyszerű formájúak, nem túldíszítettek, és kiszolgálják a bennük lakók igényeit. Taut és Hilliger telepe hat, hosszan elnyúló, U-alakú tömbből áll, amelyek mindegyike egy zölddel beültetett belső udvart vesz körül. Így érték el, hogy a sok épület ellenére bőven legyen zöld terület, kellemes kilátást, friss levegőt és közösségi teret nyújtva az ott lakóknak.

Gartenstadt Falkenberg
A hat lakótelep közül az egyértelmű kedvenc a legutolsó lett. Ez a Gartenstadt Falkenberg készült el elsőként, és erősen tükrözi azt a törekvést, hogy megidézzék a kertek hangulatát. Az első építési fázisban az épületeket egyesével helyezték el egy-egy kis udvar körül, de később is csak kisebb házcsoportokat alakítottak ki. A legfeltűnőbb sajátossága a negyednek a házak vidám színezése, melyet tovább fokoz az ablakok, zsalugáterek, teraszrácsok kontrasztos színe. Itt is Bruno Taut volt az építész, aki ezúttal az angol zöldövezeti, agglomerációs településeket vette mintául. 128 családi házikójával ez nemcsak a legkisebb a hat védett lakótelep közül, de a legbájosabb is, igazi vidéki, nyugodt hangulattal.

Bár a külvárosi lakótelepek meglátogatása nem egy szokványos turistaprogram, én kifejezetten érdekesnek találtam ezek felkeresését – még úgy is, hogy nincs különösebben erős érdeklődésem az építészet iránt. Építésük után kilenc évtizeddel is vonzó lakónegyedeket ismertem meg, ahol bizonyára a mai napig keresettek a lakások. Számomra ismét bebizonyosodott, hogy az utazások során érdemes odafigyelni a világörökségi listára, mert sok olyan érdekességre bukkan az ember, ami túlmutat a szokványos útikönyvek lapjain.

Írta és fényképezte: Kisgyörgy Éva – travellina.hu

Hozzászólások

Szokatlan ólomvegyület Rembrandt híres festményén

Szokatlan ólomvegyület Rembrandt híres festményén

Az Éjjeli őrjárat című Rembrandt-festmény 1642-ben készült, most a Rijksmuseum és számos kutatóintézet összefogásával vizsgálták, miként alakult a festményen használt vegyületek sorsa az idők során.

Vaskori szekér maradványaira bukkantak egy gödörben

Vaskori szekér maradványaira bukkantak egy gödörben

A sérült tengelyt a korabeli Anglia lakói karóként újrahasznosították egy gödör falának megtartáshoz.

Elveszett város maradványaira bukkantak Luxornál

Elveszett város maradványaira bukkantak Luxornál

A nagyjából 1800 éves, a római korra datálható település a legkorábbi, amelyet Luxor keleti partján találtak.

Európa 2023-as legveszélyeztetettebb örökségi helyszínei

Európa 2023-as legveszélyeztetettebb örökségi helyszínei

A miskolci Herman Ottó Múzeum épülete és a budapesti Memento Park is felkerült Európa legveszélyeztetettebb örökségi helyszíneinek listájára, amelyről hét helyszín bekerülhet majd az Europa Nostra és az Európai Beruházási Bank Intézet veszélyeztetett európai örökségek megmentését segítő programjába.

Régészeti feltárások tanúskodnak Kecskemét ezer évvel ezelőtti lakosairól

Régészeti feltárások tanúskodnak Kecskemét ezer évvel ezelőtti lakosairól

Írásos emlékek a 14. század közepétől említik a mezőváros Kecskemétet, de a régészeti feltárások azt támasztják alá, hogy a terület már ezer éve is lakott hely volt, és szerepe már az Árpád-korban is jelentős lehetett - tudatták a Kecskeméti Katona József Múzeum régészei az MTI-vel.

National Geographic 2023. januári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

12 990 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket