Kázmér, Lúciusz, Zorán2024. március 04., hétfő
Kultúra

Okosotthonok adta lehetőségek és a velük kapcsolatos dilemmák

National Geographic Magyarország

Az építészet, várostervezés nagy léptékekben gondolkodik, sok emeletes házak, háztömbök, irodaépületek, városrészek vagy egész települések működését igyekszik optimálissá tenni.

Profimedia, Depositphotos Inc.
Forrás: Profimedia, Depositphotos Inc.

Kevesebb szó esik azonban az egyedi otthonok „okosításáról”, de a kérdés már ott elakad, hogy mi is maga az otthon.
Mindannyian érezzük a különbséget a lakás és az otthon közt, s ez nem elsősorban fizikai eltéréseket jelent. Az otthon az, ahol kényelemben, biztonságban érezzük magunkat, s a saját igényeink, ízlésünk alapján alakíthatjuk ki, magán viseli a lakók életének, érzelmeinek ujjnyomait. Lehet egy ház vagy lakás bármilyen szép, modern, jól felszerelt, ha nem azt képviseli, amit a benne lakók szeretni tudnak, akkor nem válik igazi otthonná. Amikor új lakásba költözünk, azonnal megkezdjük annak átalakítását saját kedvünk szerint, s az eleinte idegenül ható falak hamarosan régi ismerőseinkké válnak, használati- és dísztárgyaink a helyükre kerülnek, belakjuk a tereket. Apránként összebarátkozunk az új szomszédainkkal, megismerjük az új környezet adta lehetőségeket, megtaláljuk a legjobb játszóteret, kisboltot, parkot, s tágabb környezetünk is az otthonunk kibővített részévé válik.

Bár ma már igen sok időt töltünk távol az otthonunktól, mégis ez az a biztos, állandó pont, ahonnan kiindul, s ahova visszatér napi tevékenységünk. Az otthon a család optimális élőhelye, generációkon átívelő hagyományok, szokások, ünnepek és hétköznapi tevékenységek színtere. Ha valakit megkérnek, hogy meséljen az otthonáról, abba a történetbe valahogyan mindig belekerül a család is.

Az okosotthontól hasonló dolgokat várhatunk el: legyen képes fenntartani az állandóságot, legyen (táv)irányítható, programozható, optimalizált működésű, takarékos, biztonságos, és mindezt pontosan úgy tegye, ahogy a saját életritmusunk, tevékenységeink, szokásaink diktálják. Bár világszerte igen sok cég fordít nagy erőforrásokat az okosotthon technikai fejlesztéseibe, valamiért mégsem igazán tudott eddig elterjedni a rendelkezésre álló technológia.

Vajon miért idegenkedünk tőle annyira?
Az okosotthon első szempontja az energiahatékonyság. Egy olasz kutatás szerint Milánó lakosai pusztán az okostermosztát használatával 28 százalék energiát takaríthatnának meg, ez pedig a város szén-dioxid kibocsátását is jelentősen csökkentené.

Ehhez a módszerhez tartoznak olyan időben optimalizált eszközök, amelyekkel például jobban kihasználhatjuk a napenergiát, vagy ilyen a tanulni képes termosztát, amely a szokásainkon alapuló módon, beavatkozás nélkül szabályozza a lakás hőmérsékletét. Ide tartoznak azok az elektromos eszközök, amelyeknek áramellátását a hálózati csúcsfogyasztáshoz is idomítja a rendszer, például az elektromos jármű töltését csúcsidőn kívül végzi a ház. Az ilyen otthon a helyileg elérhető alternatív energia hasznosítását is figyelembe veszi, például, ha a háznak nincs aktuális energia-felvétele, akkor a napelemek termelte áramot automatikusan átirányítja a hálózatba.
Azonban felmerül a kérdés: az energiahatékonyság vajon nem válik-e a komfortérzet kárára? Nem veszíti-e el az otthon az otthonosságát azzal, ha az irányító rendszer „túlzottan” energiahatékony? Feltehetően jobb az energiahatékonyságot nagyban művelni, vagyis a nagyfogyasztók, teljes városok okos energiahálózatba vonásával.

Az okosotthon alapvető része az, hogy az otthoni eszközeinket internetes alkalmazáson keresztül elérjük (ma már olyan kisállat-etető is van, amelyet okostelefonról bekapcsolva az abban elhelyezett kamerán át meg is nézhetjük, amint a kutyánk vagy macskánk falatozik). Megnézhetjük az okoshűtőnk belső tartalmát annak kamerája segítségével, mielőtt hazaindulunk munkából, s így tudjuk mit kell venni, de ebben maga a hűtő is segíthet: összeállítja nekünk a bevásárló listát és elküldi a telefonunkra.
Számtalan hasonló háztartási eszköz, gép van ma már, s ezek igazán csak együttesen, összekapcsolódva jelenthetnek nagy segítséget, időtakarékosságot. Szenzorjaik, kameráik révén kommunikálnak velünk, távolról beavatkozhatunk a működésükbe, azonban itt ismét a technológiák fejlesztői diktálnak, s igen kevés arról az adat, hogy voltaképp miként is működtetik az emberek az okosotthon berendezéseit, illetve mik volnának a valós igényeik.

Számos esetben a felhasználó attól tart, hogy a magánéletébe beleláthatnak az okosotthona révén az arra nem jogosultak, adatokat nyerhetnek ki, amelyekből kiderülnek olyan szokása, amit nem kívánna nyilvánosságra hozni. Ez pedig azt az alapvető igényt ássa alá, amely az otthon és a biztonság közti egyenlőségen alapul.

Nagyon nem elhanyagolható tényező az sem, hogy mennyire könnyen kezelhető egy okosotthon, átlátjuk-e a rendszer működését annyira, hogy az igényeinknek megfelelően tudjuk azt irányítani, adott esetben átprogramozni. A kezelőfelületek, az otthon által adott jelzések könnyen érthető információt kell adjanak a lakó számára, ez azonban, minél sokrétűbb az otthon „okossága”. annál nagyobb kihívás. Nagy előrelépést jelenthet az egyre terjedő a hang alapú működés, vagyis az, amikor szóban utasíthatjuk az otthon egyes funkcióit. No és vajon ki irányítja az otthon működését egy családban? Mi történik, ha két családtag ellentétes utasításokat ad a rendszernek?

További kérdéseket vet fel az is, hogy vajon az okosotthon valóban energiatakarékos-e? Számtalan új eszközt kell hozzá beszerezni, beépíteni, ezek önmagukban is energiát használnak, s az adatkezelés, adatfeldolgozás is, nem beszélve az adatok továbbításához szükséges hálózati erőforrásokról.

Lámpások városa – élő történelem és hagyomány

Lámpások városa – élő történelem és hagyomány

A vietnámi Hoi An (Hội An) óvárosa 1999 óta az UNESCO Világörökség része, a kézművesség és népművészet ma is megélhetésül szolgál a legtöbb lakosnak, ahogyan évszázadok óta. Kiváló minőségű textil, bőr, valamint kerámia tárgyakat készítenek. A város őrzi a 15-19. századi délkelet-ázsiai kereskedelmi kikötővárosok képét. Épületei és utcaterve a helyi és a külföldi – kínai, japán és európai – hatások keverékét tükrözik. Különös, mégis „egységes kavalkádot” mutat.

4000 éves fegyvert találtak Lengyelországban

4000 éves fegyvert találtak Lengyelországban

A rézből készült tőr egy magas státuszú személyhez tartozott.

A magyar protestáns építészet meghatározó alakja

A magyar protestáns építészet meghatározó alakja

Neki köszönhetjük a híres debreceni református templomot, a Fővám téri vásárcsarnokot és a Magyar Nemzeti Levéltárat, lakóépületei máig őrzik eredeti formájukat, és családok százainak adnak otthont, nevére mégis ritkán emlékszünk.

Vaskori erődöt találtak Lengyelországban

Vaskori erődöt találtak Lengyelországban

A kutatók egy, az 1960-as években felfedezett helyszínen végeztek vizsgálatot.

Expedíció indul a milliárdokat érő hajóroncshoz

Expedíció indul a milliárdokat érő hajóroncshoz

A San José elképesztő értékű rakományt szállított, amikor 1708-ban elsüllyedt.

National Geographic 2024. februári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket