Rudolf, Izidóra2024. április 17., szerda
Kultúra

A történelem egyik legnagyobb újrahasznosítási sikere: Diocletianus palotája

2019.09.29.Balogh Boglárka
National Geographic Magyarország

Horvátország második legnagyobb városának, Splitnek 1700 év után is dobogó szíve a Diocletianus palotakomplexum. Ezt fedezzük most fel.

Forrás: Balogh Boglárka

Pontban 12 órakor római kürtök hasítanak a nyüzsgő hangzavarba, egészen betöltik Split verőfényes fórumát. Kipillantok Diocletianus palotájának ablakából és látom, hogy épp egy aranyálarcot, sisakot és páncélt viselő katona masíroz az emelvényre.

Forrás: Balogh Boglárka
Forrás: Balogh Boglárka

Római milícia gyülekezik a korlátok mögött, a nézők nagy örömére a gárda őrségváltásra készül, majd maga Diocletianus császár és felesége is feltűnik az árkádok alatt. Talán kicsit furcsa látvány, tekintve, hogy az uralkodó 1700 évvel ezelőtt élt itt, ám Split óvárosában semmi sem lehetetlen. A Földközi-tenger északi részének legmelegebbikén, az Adria-part közepén elhelyezkedő üdülőváros ugyanis minden év májusa és szeptembere között megemlékezik az egykori uralkodóról és a régi időkről. Dalmácia egyébként is rendkívül gazdag római hagyatékkal büszkélkedhet, de ez sehol nem igaz jobban, mint Splitben, ahol a kikötőre néző császári palota Diocletianusnak a visszavonulását követő éveiben lett az otthona. A Diocletianus-napok nevű fesztivál keretében nem csak a császár, a felesége, és a római légió elevenedik meg, de a gladiátori játékoknak, színházi előadásoknak és ókori lakomáknak is a részesei lehetünk. Tógába öltözött helyiekkel járhatjuk a várost, babérkoszorúk illatát hozza a szél, kórusok éneke hallatszik a kanyargós sikátorokból, és az éttermek menüin megjelennek a borkóstolással egybekötött fenséges vacsorák is.

Fanfárok harsogása között lesietek a Peristiliumba, mely egykor fogadócsarnokként szolgált, befurakodom a tömeg közé, és hallgatom, ahogy a Diocletianust játszó színészpalánta másodjára szólítja fel hangosabb tapsra a nevető közönséget. A korinthoszi oszlopokkal körülvett tér szinte érintetlenül maradt fenn, csupán egy-egy helyen falazták be a közöket a későbbi korok építkezései során. A boltívek alatt kialakított modern kávézókból a vendégek nyakukat nyújtogatják a katonák felé, van aki a szobrok tetejére kapaszkodik fel, csak hogy jobban lássa, mi történik.

Diocletianus palota fóruma
Forrás: Balogh Boglárka
Forrás: Balogh Boglárka

Ahogy a helyiek szellemesen megjegyzik, a római császár palotája a történelem egyik legnagyobb újrahasznosítási sikere, hisz a mintegy 30 000 négyzetméteres nyári villát gazdája halála után minden korszakban lakták, átalakították, kibővítették, végül pedig egész várossá duzzasztották. Bármerre induljunk is el a sikátorokon, a római és a középkori stílus tökéletes egybefonódásának leszünk szemtanúi.

Forrás: Balogh Boglárka

Maga Diocletianus a munkálatokat 295-ben kezdette el szeretett szülőföldjétől, Salonae-tól nem messze, ám az építkezés még tíz évvel később, visszavonulása után is folytatódott.

Bár a palotát elsősorban lakóépületnek szánta, a kialakítása erősen emlékeztet a római katonai táborokéra. Négy bejáratának mindegyike egy-egy fémről kapta a nevét, így juthatunk be a városba akár az Arany-, a Bronz-, az Ezüst- vagy a Vaskapun át. Építéséhez az alapanyagokat elsősorban a környékről szállították, a hófehér mészkövet Brač szigetéről, a tufát a közeli folyók medréből, ám a császár nem sajnálta a pénzt az importáruért sem, az egyiptomi gránitoszlopok és a 3500 éves szfinxek mellett olaszországi márvánnyal és a Prokonésszosz szigetéről származó, kőből faragott díszítőelemekkel is találkozunk.

A fennmaradt antik épület a hozzájuk épített késő középkori épületrészekkel együtt rendkívül értékes régészeti és kultúrtörténetei komplexumot alkotnak, amely 1979-től szerepel az UNESCO világörökségi listáján.

Forrás: Balogh Boglárka
Diocletianus palota pincéje, a Trónok harca forgatási helyszíne.
Forrás: Balogh Boglárka

A római bemutató után, úgy döntök, megnézem a palota alatti pincéket, ám a hosszú sorban állás kissé elbátortalanít. Már-már visszafordulok a fórum felé, mikor a hátam mögül az egyik fiatal idegenvezető hangját hallom, aki éppen gyülekező csoportjára vár: „Ideáig eljön, és nem megy le a pincékbe az olyan, mintha meglátogatná Rómát, de a Colosseumra már nem lenne kíváncsi.” Mint később megtudtam, Dino azóta rajongója a palotának, amióta minden idők egyik legnépszerűbb televíziós sorozata, a Trónok Harca többek között Horvátországot választotta forgatási helyszínéül. A rajongók évről-évre egyre többen özönlenek, hogy felkeressék Splitet és Dubrovnikot, ráadásul már Trónok Harca múzeum is nyílt, ahol mindenki kipróbálhatja, milyen érzés is a vastrónon ülni.

Lesétálva a kivilágított, méretes pincébe, a dohos szag azonnal megüti az orromat, de figyelmesen hallgatom idegenvezőnket: „Ez a hely nem csak arról híres, hogy Khaleesi sárkányait a sorozat szerint ezekhez a falakhoz láncolta le, de bizony ezt használták a római nagyurak lakomákra. Ide helyezték el az étkezőkereveteket. A dőzsölések része volt a hányás is, ezzel könnyítettek magukon a nagyurak, így a további lakmározás folytatódhatott. Az ásatások során, előkelő sírokban talált, korabeli koponyákat megvizsgálva a régészek észrevették, hogy szinte teljesen hiányoztak a fogai, valószínű a gyomorsav szétmarta azokat még életük folyamán. Az egyszerűbb sírokban talált koponyáknak épen maradt a fogsoruk, ők talán nem csiklandozták  pávatollal torkukat, hogy megszabaduljanak a gyomrukba került ételtől.”

Dino a pince után a Peristilium mellett tornyosuló császári mauzóleumhoz is átkísér, de ott már egy csapat amerikai várja, így egyedül sétálok fel a kőoroszlánok között. Bizony a történelem fintora ez, hogy az egyik legvéresebb keresztényüldözőként számon tartott Diocletianus síremléke keresztény katedrálisként működik tovább, amelynek kincstárában a gazdag arany- és ezüstgyűjtemények mellett a különféle szentek maradványait tartalmazó relikviákat is őrzik. Diocletianus szarkofágját az avar-szláv betörésekkor elpusztították, ma Szent Dujenek, Split védőszentjének és IV. Béla királyunk lányának, Katalinnak ad végső nyugvóhelyet.

Forrás: Balogh Boglárka
Split belvárosa
Forrás: Balogh Boglárka

Naplemente közeledtével elindulok a Riva, vagyis a palotával szemközt fekvő, pálmafás promenád felé. A keleti és a nyugati kapuk közötti egyenes út, amin sétálok éppen, a császári rezidenciát választotta el a katonák és a szolgák épületeitől, ma a komplexum 220 épületből áll, amelyekben körülbelül 3000 ember él. Bármerre forduljak is, a keskeny utcák titkos folyosókat, udvarokat rejtenek, a fejem fölött frissen mosott lepedők lengedeznek és öregasszonyok könyökölnek ráérősen a római ablakokban.

Split varázsa nem csak abból áll, hogy az ember szó szerint a sós levegővel szívja magába az 1700 éves történelmet, de abban az elképesztő élelmességben is, ahogy a lakók a modern életet beépítették az ókori palota falaiba: a megmaradt egyiptomi szfinx feje egy keskeny sikátorban néz le ránk,  az eredeti oszlopok még mindig a vízparti homlokzatot díszítik, a térközöket redőnyös ablakok töltik meg, a római főút feletti boltív pedig valakinek a hálószobája.
Leülök a kikötőben és úgy, ahogy Dicoletianus is tette évszázadokkal ezelőtt, végignézem, ahogy a  szeptemberi nap arannyá festi a várost és békésen alábukik a dombok mögé.

Meglepő helyen került elő Nagy Sándor képmása

Meglepő helyen került elő Nagy Sándor képmása

A római korból származó leletet amatőr fémkeresők találták meg.

Több száz éves orvosi protézist találtak

Több száz éves orvosi protézist találtak

A tárgy egy szájpadhasadékkal küzdő férfi számára készült.

Megkötözve, élve temettek el nőket az őskorban

Megkötözve, élve temettek el nőket az őskorban

Különös, újkőkori szertartás emlékeit azonosították Európában.

Több száz leletet rejtett egy ősi, kínai sír

Több száz leletet rejtett egy ősi, kínai sír

A nyughely egy 3000 éve elhunyt előkelő nő számára készült.

Újabb káprázatos falfestményeket találtak Pompejiben

Újabb káprázatos falfestményeket találtak Pompejiben

A faliképek valószínűleg különleges élményt nyújtottak a pislákoló fényekben, a borgőzös vacsorák során.

National Geographic 2024. áprilisi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket