Rudolf, Izidóra2024. április 17., szerda
Kultúra

A tudatos jelenlét

2019.10.03.NG
National Geographic Magyarország

Napi 15-30 perc csöndben önmagunkkal, anélkül, hogy meg akarnánk oldani vagy elvárni magunktól valamit. Nem hangzik megoldhatatlan feladatnak, mégis nehezünkre esik egy pontra koncentrálni, vagy éppen a testünkre. Dr. Márky Ádám orvossal beszélgettünk a tudatos jelenlétről és annak gyakorlásáról.

Dr. Márky Ádám előadást tart
Forrás: Krulik Marcell

Harminckét éves, három kislány édesapja. Az Amerikai Életmódorvostani Társaság által elismert életmódorvostani szakvizsgával rendelkezik. Mentőápolóként dolgozott hat évig, jelenleg szervezetpszichológusokat és orvostanhallgatókat oktat, valamint vezetőknek segít a tudatos jelenlét elsajátításában. Ez nem multitasking, hanem az életmódorvoslást összefoglaló területek összessége. Mint egy kötött pulóvert alkotó fonalak kapcsolata. Ádám szerint a multitasking egy mítosz, mert nem tudunk egyszerre több helyre figyelni, csak nagyon gyorsan váltogatjuk a figyelmünk fókuszát. Ez nem hatékony. Hatékonyak akkor vagyunk, ha hosszútávon tudunk valamire koncentrálni.

Alapvetően keleten a buddhista vallási közösségekben hallhattunk a tudatos jelenlétről, majd az évek során begyűrűzött nyugatra is. Mi ezt egy technikaként gyakoroljuk, hittől függetlenül. Számít ez a mindfulness hatékonyságában?

Azt gondolom, hogy megfér egymás mellett a szekuláris, nem egyházi és a transzcendens vagyis természetfeletti fejlődés. Én úgy képzelem ezt, mint a Maslow-piramist. Ott a piramis alja a szükségletek, a teteje meg az önmegvalósítás. Ehetek és ihatok csupán azért is, hogy életben maradjak, de az sem ördögtől való, hogy direkt azért eszem, mert tudatosan táplálkozom. Szóval leülhetek csak azért mindfulnesst gyakorolni, hogy kicsit jobban jelen legyek az életemben, jobban tudjak fókuszálni, könnyebben vegyem a kihívásokat, de megtehetem ugyanezt azért, hogy megtapasztaljak valami nálam magasabb rendűt. Nagyon fontos tisztázni, hogy ez a fajta tudatos figyelem – jelenlétre irányuló, nyitott, elfogadó, ítélkezéstől mentes – ugyanúgy megtalálható a nyugati kultúrában és annak elválaszthatatlan részében, a keresztény vallásban is. A különbség az, hogy Európában volt felvilágosodás és ezért, amit nem tudtunk megmagyarázni, az marginalizálódott. Így járt a keresztény szemlélődés vagy más néven a kontemplatív ima is. Európában sokkal fontosabbá vált Isten teológiai megmagyarázása, mert ez könnyebben „mérhető”, mint a jelenléten keresztüli megtapasztalása.
A megmagyarázásra adnak doktori fokozatot meg rangot, a tapasztaláshoz nem, mert ott más a lényeg. A mindfulness illetve a kontempláció között egy nagyon nagy különbség van: a végén a megvilágosodás által a buddhista vagy zen gyakorló eggyé akar válni, fel akar oldódni a mindenségben, míg a keresztény a jelenlét minél teljesebb átélésén keresztül szeretné megtapasztalni a jelenlétet, de közben nem feloldódik ebben, hanem  az isteni és emberi közötti különbséget tapasztalja. De amikor, mint terápiás vagy életminőség-javító módszerről beszélünk a mindfulness-ről, akkor ennek igazából nincs jelentősége. 

Rengeteg testi-lelki gyógymódot találhatunk kilátástalannak gondolt helyzetünk megoldására. Sok módszer, ha úgy tetszik terápia, a gyermekkorban a családi közösségben, a rossz mintáink beágyazódásában keresi a probléma gyökerét. A mindfulness hogyan tudja átívelni ezeket a generációkon keresztül hordozott nehézségeket?

Egyfelől a megengedő, elfogadó attitűd abban segít, hogy akár a gyerekkori, akár a későbbi traumáknak, nehézségeknek kisebb legyen az életünkre gyakorolt hatása. Másfelől ha az ember életének részévé válik a napi gyakorlás: minden nap leül és 15-30 percet csöndben eltölt önmagával, anélkül, hogy meg akarna oldani valamit vagy elvárásai lennének magától, akkor ez szépen lassan a maga ritmusában átformálja azokat a mély mintákat is, melyeket sokszor máshogy nem is lehet észrevenni.

Míg a mindfulness egy tanulható szemlélet, addig a pszichológiai rugalmasság egy velünk született képesség?

 A pszichés rugalmasság az, amikor képesek vagyunk megfigyelni a saját belső élményeinket, érzéseinket, érzeteinket, gondolatainkat, és tudunk ezekkel összhangban vagy éppen ezekkel ellentétesen cselekedni a számunkra fontos értékek irányában. A mindfulness pedig egy olyan módszer – ha csak mint technika gondolok rá – ami segíti azt, hogy ezt minél többször meg tudjuk csinálni. Tehát a rendszeres mindfulness gyakorlása – többek között – fejleszti a pszichés rugalmasságot is.

Mik a tapasztalataid, nyitottak az emberek a tudatos jelenlétre?

A 21. században számomra az az egyik legizgalmasabb, hogy olyan dolgokat is be tudunk bizonyítani, amiket eddig egyáltalán nem. Például, fMRI-vel vizualizálni lehet, hogy a meditáció fejleszti az agy figyelemért felelős területeit. Egyre nagyobb szükségünk van olyan eszközökre, mint a figyelmünk feletti kontroll újbóli visszaszerzésének képessége. A tudatos jelenlét olyan eszköz, ami valószínűleg egyidős az emberiséggel, de a nyugati világ most kezd vele újból találkozni, köszönhetően annak, hogy már objektíven mérhető hatásai vannak, melyekre ráadásul mindenkinek óriási nagy szüksége van. Szóval, nekem jó tapasztalataim vannak, mert akiben van annyi nyitottság, hogy meghallgat, az általában megérti, hogy itt nem hinni kell valamiben, hanem gyakorolni és tapasztalni. Ha nem tapasztal semmit, az is egy tapasztalat.

Utópisztikus kérdés, hogy minden intézménynek (iskola, munkahely) kellene, hogy legyen egy mindfulness segítője, aki megtanítaná az embereket erre a képességre, hogy könnyebben vegyék a kihívásokat az életükben?

Ha csak egy olyan ember lenne mindenhol vagy mindenki életében, aki az embert megengedően, elfogadóan, megértően végighallgatná, már az is óriási lenne.

Hol lehet veled legközelebb találkozni?

A Longevity Project facebook oldalán mindig fent vannak a nyilvános előadások, meetupok. Legközelebb a Simplicity fesztiválon 2019. október 4-5 a Miben vagy jelen: a történetedben vagy a valóságban? című előadáson fogok beszélni.

Az interjút készítette: Horváth Renáta Bernadett

Meglepő helyen került elő Nagy Sándor képmása

Meglepő helyen került elő Nagy Sándor képmása

A római korból származó leletet amatőr fémkeresők találták meg.

Több száz éves orvosi protézist találtak

Több száz éves orvosi protézist találtak

A tárgy egy szájpadhasadékkal küzdő férfi számára készült.

Megkötözve, élve temettek el nőket az őskorban

Megkötözve, élve temettek el nőket az őskorban

Különös, újkőkori szertartás emlékeit azonosították Európában.

Több száz leletet rejtett egy ősi, kínai sír

Több száz leletet rejtett egy ősi, kínai sír

A nyughely egy 3000 éve elhunyt előkelő nő számára készült.

Újabb káprázatos falfestményeket találtak Pompejiben

Újabb káprázatos falfestményeket találtak Pompejiben

A faliképek valószínűleg különleges élményt nyújtottak a pislákoló fényekben, a borgőzös vacsorák során.

National Geographic 2024. áprilisi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket