Emma, Malvin, Zseraldina2024. április 19., péntek
Kultúra

Azerbajdzsán vad hegyei között

2019.11.29.NG
National Geographic Magyarország

Azerbajdzsán legmagasabban fekvő települése Xinaliq, és a fővárossal ellentétben nem a látványos épületeiről híres.

Forrás: Szombati Orsolya

A legtöbb útikönyvben még csak nem is szerepel a neve, hiszen az ország más népszerű, vidéki pontjaival ellentétben nem része az UNESCO világörökségi helyszíneinek. A festői szépségű hegyek között fekvő faluban azonban igazi kincseket talál az elszánt utazó.

Forrás: Szombati Orsolya

Nagyon sokáig semmit nem lehetett hallani a faluról; kiépített utak hiányában a téli időszakban teljesen megközelíthetetlen volt Xinaliq. Nyáron is csak néhány vállalkozó szellemű ember ment át az 50 kilométerre fekvő Quba olyan alapvető élelmiszerekért, mint a tea vagy cukor, amit a helyiek saját maguk nem tudtak megtermelni. A nehézségek ellenére az élet mégis utat tört magának itt a Kaukázusban, 2350 méteren. Régészeti leletek bizonyítják, hogy Xinaliqban már 5000 éve laknak emberek, ezzel Európa egyik legősibb települései közé tartozik. Miután beköszöntött a második olajvirágzás Azerbajdzsán életében, az elnök Ilham Aliyev modernizációs terveinek keretében aszfaltút épült a magas hegyek közé: Xinaliq megnyílt a kaukázusi hegyekbe látogatók számára is.
A faluba egy út vezet Qubából, amelyet sofőrünk magabiztosan tesz meg alig 2 óra alatt. Az autó ablakából elsuhanó hegyek és völgyek lenyűgöző látványt nyújtanak ősz végén, bár az aranybarna táj már jelzi, hogy hamarosan beköszönt a tél és a kiépített utak ellenére Xinaliq ismét elzáródik a világtól hosszú hónapokra. Megérkezve a 2000 főt számláló faluba egy helyi család otthonába vezet az utunk, ahol az idegenvezetőnk és a házigazda között élénk beszélgetés alakul ki egy számomra teljesen ismeretlen, xinaliqi (kecs) nyelven, amelyet a világon csak itt használnak és értenek.

Forrás: Szombati Orsolya
Forrás: Szombati Orsolya

Házigazdánk otthona rendkívül egyszerű, ahogy a faluban található többi 300 ház is. A meredek hegyoldalba ékelt házakat a xinaliqiak kötőanyag nélkül, vályogból és a közeli folyóból származó kövek felhasználásával építették. Az épületek között nincsenek kerítések vagy elválasztó udvarok: ami az egyik háznak a teteje, az a felette lévő háznak a terasza. A természetes építőanyagok mellett néhol egy-egy fémlemez is megcsillan, ami már a Qubából érkező modernizáció eredménye. Ám nemcsak az épületek külseje egyforma, belsejük is hasonló elrendezést mutat. Az egy szoba-konyha-étkezőből álló házakban nincs gáz, ahogy fürdőszoba és WC sem. Tisztálkodásra az udvarban kialakított kézmosó és illemhely szolgál.

Forrás: Szombati Orsolya

Nem egyszerű itt az élet a kaukázusi hegyek között. Áram ugyan van a házakban, de villanyradiátorok és fűtőtestek nincsenek. A magas hegyekben fák sem nőnek, amelyek tüzelőként szolgálhatnának a hideg időszakban. Xinaliqban, ahogy az ősi időkben, ma is szárított tehéntrágyát használnak fűtőanyagként, amelyek feltornyozva állnak szerte a település utcáin, felhasználásra várva. A falubeliek mintegy fele a zord tél elől – nem ritka a -30 Celsius-fok sem – inkább leköltözik a nagyobb komfortot nyújtó völgyekbe, mióta megépült az új út.

Forrás: Szombati Orsolya
A nehézségek ellenére az itt lakó emberek rendkívül barátságosak és érdeklődőek. Míg a férfiak általában birkapásztorkodással, és nyáron a turisták lovagoltatásával foglalkoznak, addig a nők a gyapjúból szőtteseket készítenek, illetve a ház körüli teendőkkel foglalkoznak. Megélhetési forrásként ma már többen fogadnak Xinaliqban turistákat vendéglátás céljából, mi is így jutottunk el egy helyi család otthonába ebédre.
Termőtalaj nagyon kis területen van a sziklás hegyekben, csak némi burgonya, árpa és padlizsán terem meg benne, ami az étkezések alapját képezi főtt hússal és házi készítésű sajttal kiegészítve. A teafogyasztásnak fontos hagyománya van a faluban, amelyből mi is részesültünk. Arra azonban ügyeljünk, hogy ne tegyünk automatikusan cukrot a szamovárból felszolgált teába, mert azt már édesen kaptuk.

Xinaliq kevesebb, mint egy óra alatt, biztonságosan és egyedül is bejárható. Sok látnivaló a településen nincs, leszámítva egy piros bádogtetős iskolát, ahol 11. évfolyamig tanulnak a gyerekek, egy múzeumot, illetve egy mecsetet, ami kupola és minaret nélkül külsőre alig különbözik egy lakóháztól.

A múzeum épülete
Forrás: Szombati Orsolya
A múzeum régészeti leletei
Forrás: Szombati Orsolya
A xinaliqi múzeumban több ezer éves régészeti leletek és egy skanzen jelleggel berendezett kiállítóterem várja az érdeklődőket.
Forrás: Szombati Orsolya

A vallás fontos szerepet játszik az itt lakók életében. A xinaliqiak az iszlám szunnita irányzata mellett zorosztrizmus hagyományaikat is ápolják, amely a világ legősibb, monoteista vallása. A települést övező hegyeben több tűztemplom, úgynevezett ateshgah áll, amelyekre a hegyekben való túrázás során könnyen rábukkanhatunk. Arra azonban vigyázzunk, merre megyünk, ugyanis a településsel szemben már az orosz határ húzódik, ahol folyamatos katonai jelenlét és ellenőrzés van.

Forrás: Szombati Orsolya
Forrás: Szombati Orsolya
Xinaliq kőházai között járva olyan érzése támad az embernek, mintha egy letűnt kor díszletei között sétálna. Itt-ott kiszalad az utcára egy-egy tyúk vagy liba, akiket a hideg elől estére a lakóházak aljába zárnak be. Szégyenlős pillantásokkal asszonyok jelennek meg, akik nejlonszatyorból a saját maguk által kötött gyapjútermékeket próbálják értékesíteni. Kisgyerekek szegődnek az idegenek nyomába, akiknek eszük ágában sincs kéregetni, csupán kíváncsiak, kifélék érkeztek a falujukba. Vagy pedig férfiak beszélgetnek a házak előtt az élet nagy dolgairól, tudomást sem véve a lustán múló időről.
Forrás: Szombati Orsolya
Xinaliqban különleges élmény volt látni és megtapasztalni, hogyan tudott 5000 ezer éven keresztül ennyire elszigetelten fejlődni, de mégis fennmaradni egy népcsoport. Most, hogy kinyílt előttük a világ, vajon mi történik a régi szokásokkal, például azzal, hogy évente egyszer a hajadon vízhordó lányok a folyó partján választanak párt maguknak? Hogyan változtatja meg a modernizáció a Xinaliqban élő emberek életét? A nyitás óta eltelt évtized után ezekre a kérdésekre még nem lehet válaszolni. Számomra ez igazi kérdés, mennyire időtálló az vélekedés a helyiek részéről, ami a falu etnográfiai múzeum falán is díszeleg: „Amint beköszönt a tavasz Xinaliqba, nem cserélném el a falut száz Párizsra, de ezer Londonra sem.”

Írta: Szombati Orsolya – Traveladdict.hu utazó blogger

Titokzatos, ősi építményt tártak fel Franciaországban

Titokzatos, ősi építményt tártak fel Franciaországban

A kutatók korábban nem láttak hasonló struktúrát, ezért egyelőre nem tudni, hogy milyen céllal építhették.

Ősi város nyomaira bukkantak egy csendes-óceáni szigeten

Ősi város nyomaira bukkantak egy csendes-óceáni szigeten

Úgy tűnik, a régióban jóval az európaiak érkezése előtt megkezdődött az urbanizáció.

Több ezer éves szent helyre bukkantak

Több ezer éves szent helyre bukkantak

A kutatók a véletlennek köszönhetően fedezték fel a lelőhelyet.

Ritka égi esemény tárhatja fel a Stonehenge titkát

Ritka égi esemény tárhatja fel a Stonehenge titkát

Egyes szakértők úgy vélik, hogy a Stonehenge nemcsak a naphoz, hanem a holdhoz is igazodik.

Meglepő helyen került elő Nagy Sándor képmása

Meglepő helyen került elő Nagy Sándor képmása

A római korból származó leletet amatőr fémkeresők találták meg.

National Geographic 2024. áprilisi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket