Laura, Alida, Alina, Szabolcs, Adolf, Bató2024. június 17., hétfő
Kultúra

Karácsonyi meseváros Németországban

2019.12.09.Balogh Boglárka
National Geographic Magyarország

December az advent időszaka, készülődés a fény, a szeretet ünnepére, de ez a vásárok ideje is, amikor forralt bor, narancs és fahéj illata úszik a levegőben.

Rothenburg ob der Tauber
Forrás: Balogh Boglárka

A hagyománya Ausztria és Németország városaiból indult el a késő középkorban, akkor a főtereken felállított piacra a környék gazdái hozták be a karácsonyi menü hozzávalóit, az asszonyok az ízletesebbnél ízletesebb aprósüteményeket, sajtokat, borokat kínálták, de a családok itt vették meg a karácsonyfa díszítéséhez szükséges cukorkákat, szalagokat és egyéb kellékeket is az iparosoktól.

Bár az első adventi vásárt a feljegyzések szerint már 1294-ben megtartották, népszerűvé igazán csak a 17. század végén vált, mára pedig a világ számos pontján klasszikus és kihagyhatatlan  programmá nőtte ki magát.

A sokak által ismert bécsi, berlini és nürnbergi adventi piac mellett van egy meseváros Bajorország szívében, ez pedig a 11 ezer fős Rothenburg ob der Tauber, ahol nemcsak decemberben, de egész évben karácsony van, ide érkeztem most meg én is.

Rothenburg városkapuinak egyike
Forrás: Balogh Boglárka
Forrás: Balogh Boglárka

Belépek a kőfallal körbevett, majd’ ezer éves település kapuinak egyikén, a középkori óváros különös, mágikus világításban tündököl, a gyertyák pislákoló fénnyel töltik meg a macskaköves utakat. A téli hideg piros foltokat csíp az arcomra, összedörzsölöm kesztyűs kezemet, mínusz 3 fok van.
A főtérre tartok, az adventi szezon hivatalos nyitóünnepére. Bár már sokadjára sétálok végig a girbegurba utcákon, Rothenburg mesebeli bája, mint egy kisgyereket, minden alkalommal újra és újra ámulatba ejt. Nem csoda, hogy az UNESCO világörökségéhez tartozó óváros színes, fagerendás házai, a 33 bástyával ékesített városfal, amelyen ma is körbe lehet járni, évente 2 millió turistát vonz.

Forrás: Balogh Boglárka
Forrás: Balogh Boglárka

Sajnos a második világháborúban az amerikai légierő bombázta a környéket, az akció idején Rothenburg szerencsétlenségére  köd ülte meg a tájat. Mivel az elsődleges célpont a magasból nem volt látható a városkát érte a találat, holott semmiféle katonai jelentőséggel nem bírt. Az egész keleti rész megsemmisült, a háború után azonban jelentős amerikai adomány is érkezett az újjáépítéshez, így ma már teljes pompájában tündökölhet a település.

A 12. században, a Tauber folyó partján épült település már akkor Németország egyik legnagyobb központjának számított a maga 6000 lakosával, amikor Berlint és Münchent még csak a kereskedelmi vonalak állomásaiként említették. Az ország legismertebb kiránduló szakaszán, az ún. Romantikus úton fekszik, amely Würzburgtól Füssenig 400 kilométeren keresztül húzódik, magába foglalva a királyi kastélyokat, apró, színes falvakat, lélegzetelállító tájakat.

A Rothenburg grófi család birtokáról szóló első feljegyzések a 9. századból valók, később a település városi majd birodalmi városi rangot kapott, így polgárai külön jogokat élvezve hamar meggazdagodtak, virágkorát a 17. századig élte.

A legenda szerint a Harmincéves háborúban, 1631. októberében a katolikus tábornok, Tilly és csapatai a protestáns Rothenburg ellen vonultak. Megszállták a várost, rátelepedtek a szorgalmas lakókra, tél végére felélték a tartalékaikat, majd Tilly elrendelte, hogy porig kell égetni a települést. Ám a városatyák könyörgőre fogták, és a környező dombokon lévő gyönyörű szőlőtőkékre, a jó borra hivatkozva próbálták megenyhíteni a tábornok szívét, aki végül alkut ajánlott. Ha a tanácsos urak valamelyike egy ültő helyében ki tud inni egy borral teli 3 literes korsót, akkor megkegyelmez a lakóknak.  Az öreg polgármester, Nush jelentkezett a teljesíthetetlennek tűnő feladatra, és bár senki nem hitt képességeiben, mindenki megrökönyödésére egy húzással kiürítette a serleget. Tilly betartotta ígéretét, érintetlenül hagyta Rothenburg fagerendás házait, ennek emlékére pedig minden évben mesterivó ünnepséget rendeznek a helyiek, ahol újrajátsszák az eseményeket, és szórakoztató, színes történelmi látványossággal várják az érdeklődőket.

Forrás: Balogh Boglárka
A titokzatos lovag
Forrás: Balogh Boglárka

Mire a városháza elé érek, már lezárták a gesztenyeillatú főteret, helyiek és turisták tolonganak a kordonok mögött, a titokzatos lovagra, a Rothenburger Reiterlere várnak, aki a hiedelem szerint immár ötszáz éve, minden decemberben végigüget paripájával a házak közt. A misztikus alak pontos eredete az idő homályába veszett, de még száz évvel ezelőtt is úgy tartották, hogy a másvilág képviselője, aki télen újra a bolygót járja és magával hozza az egykoron itt élt városi polgárok lelkeit. A kísérteties imázs aztán megváltozott az évek során, ma már a lóháton érkező mitikus vendég barátságos figura, aki jó hírekkel és áldással érkezik.  

Forrás: Balogh Boglárka
A nap folyamán még a városháza tornyára is felkapaszkodtam, ahonnan minden pénteken és szombaton este 8 óráig élvezhetjük a csodás kilátást. Rajtam kívül senki nincsen a szűk, meredek lépcsőkön, így mikor végre felérek a tetőre, egymagamban gyönyörködöm a lábam alatt elterülő városban. Elképesztő ez a mesehangulat, a piros cserepek, fényfüzérek, a csillogó ablakpárkányok, az édes, fűszeres illatok, és persze Rothenburg jelképének számító Käthe Wohlfahrt hatszáz négyzetméteres csodaboltja, aminek a bejáratánál hosszú sor áll. Mindenki fényképezkedni akar az ajándékokkal teli autóval, és a bejáratnál szobrozó, 2 méter magas Diótörő herceg figurával.
Forrás: Balogh Boglárka
Forrás: Balogh Boglárka

A ma már rendkívül népszerű üzletlánc egész évben tárt ajtókkal várja a világ nem egy városában a karácsonyi díszek szerelmeseit. A siker azzal a szász régióból származó adventi zenedobozzal kezdődött, amelyet a Wohlfahrtéknál látogatóban lévő amerikai tiszt és felesége pillantott meg 1963-ban a család vitrinjében. Wilhelm Wohlfahrt, miután barátai visszautaztak az Államokba, elhatározta, ha törik, ha szakad, egy ilyen hőn áhított dobozkát beszerez ajándékként az amerikaiaknak, így karácsony után elindult szülőföldjére. Ám december végén az összes üzlet visszatette raktáraiba az adventi cikkeket, így mire Wilhelm talált egy nagykereskedőt, aki még mindig árulta a zenedobozokat, február lett. Az eladó ráadásul kikötötte, a minimum mennyiség 10 darab volt. Wohlfart megvásárolta mind a tizet, egyet a katonatiszt barátainak ajándékozott, ahogy tervezte, majd elhatározta, a maradék kilencet házról házra járva az amerikai laktanyákban adja el, népszerűek is voltak egyre többen vették a zenedobozokat, ám egyzer a katonai rendőrség őrizetbe vette Wilhelmet, azzal, hogy a házalással történő értékesítés nem megengedett. Szerencséjére azonban a tiszteknek is nagyon tetszett a dobozka, így bírság helyett azt ajánlották, hogy az amerikai tiszteknek rendezett jótékonysági bazáron árulja a továbbiakban. Ettől kezdve Wilhelm és felesége, Käthe minden hétvégi bazárban ott volt, lassan nemcsak dobozokat, de kézzel készített tipikus német fadíszeket is árultak.

Annak érdekében, hogy lépést tartsanak a megemelkedett kereslettel, 1967-ben a család a Stuttgart melletti Herrenbergben lévő otthonukban bemutatótermet nyitott az alkotásaiból, majd ezek a karácsonyi hangulatot idéző tárgyak megjelentek a németországi amerikai katonai bevásárlóközpontok egész éves kínálatában. Mivel Wilhelm akkoriban még egy ismert számítógépgyártó alkalmazottja volt, felesége, Käthe Wohlfahrt adta a nevét az új, megszületőben lévő birodalomhoz.
1977-ben Rothenburg ob der Tauberbe költöztek, amely mérföldkővé vált a cég történetében. Itt, a Herrngassenál nyílt meg az első karácsonyi cikkek speciális üzlete – Käthe Wohlfahrt Christkindlmarkt, ahol a karácsonyi dekorációk széles választéka mellett ott volt az a típusú betlehemes zenedoboz is, amelyet Wilhelm Wohlfahrt adott az amerikai barátainak ajándékba.

Forrás: Balogh Boglárka

Ameddig a szem ellát faragott dekorációk csillognak Käthe boltjában, csilingelnek a harangok, a mesterien megfaragott kakukkos óra előtt valóságos tömeg zsúfolódik össze. Bajor ruhába öltözött eladók mosolyognak, Christine az üzlet vezetője készségesen áll rendelkezésre, mikor a díszek készítéséről kérdezgetem.

„A rothenburgi karácsonyi műhely márkanév ma már összeforrt az egyedi termékekkel, amelyek tervei itt készülnek. Annak ellenére, hogy Wohlfahrték soha nem voltak művészek, remek piaci rést találtak az 1970-as években, ráadásul nagyon ügyesen felismerték a német tradicionális karácsonyi díszek értékét. Ma már gondosan kiválasztott kreatív tervezők és képzett kézművesek dolgoznak azon, hogy minden évben új dizájnnal jelentkezzen a cég, legyen ez Diótörő herceg vagy a zenélő dobozok valamelyike” – meséli az üzlet vezetője.

Ahogy Christine mondja, az árucikkek gyártásához csakis helyi fát és kiváló minőségű alapanyagokat használnak és kézzel festik. Az alkotás mindig egy összetett folyamatban történik, több lépésben. A részletek gazdagsága, a színek harmóniája, és az egyéniség az, ami miatt az ügyfelek a borsos árak ellenére a világ minden tájáról felkeresik az üzletet. Wohlfahrték egyedi ötlete a karácsony iránti szerelemből valamint a régi szokások és a hagyományos kivitelézési technikák megőrzéséből fakadt. A kezdeti sikereket látva mindig is ott motoszkált bennük annak vágya, hogy mindezt megosszák a nemzetközi vásárlókkal is. Így történt, hogy a dobozka, amit ajándéknak szántak, végül a magát az ajándékozót áldotta meg.

Forrás: Balogh Boglárka

Käthe Wohlfahrt karácsonyi faluját magam mögött hagyom, egy darabig még elidőzöm a színes forgatagban, a fenyőillatú karácsonyfa körül mindent megnézek, megszagolok, majd megállok az egyik hívogató kirakat előtt. Rothenburg híres hógolyója, a Schneeball, piramisban állítva forog a hatalmas tálcákon. Némelyik porcukorral havazott, a másokon csokoládé krém csillog, de van köztük egy egész sor epres és nugátos is. Benyitok az édességboltba, azonnal megcsap a meleg és a frissen sült golyók illata. A helyiek kedvence legalább 300 éves múltra tekint vissza, kezdetben csak különleges alkalmakkor, esküvőkön, karácsonykor szolgálták fel, ma egész évben kaphatók. Rothenburg védjegyeként külön meseterek szakosodtak arra, hogy újabb ás újabb ízvariációkkal rukkoljanak elő a közönség nagy örömére. A fő összetevők a liszt, a tojás, a cukor, a vaj, a tejszín és egy kis szilvapálinka. A jellegzetes forma eléréséhez a tésztát kinyújtják és a tésztavágóval egyenletes szalagokra vágják. A csíkokat ezután egy fakanál segítségével egymásra tekerik, majd amikor az laza gömböt képez, óvatosan lehúzzák a formáról. Az alak megtartása érdekében egy speciális, kerek tartót használnak a forró olajban való kisütéséhez. Amikor a labda aranybarna és ropogós lesz, lecsöpögtetik, és cukorral szórják be.

Forró csokoládém mellé egy mogyorós Schneeball kérek, leülök az asztalok egyikéhez és jóízűen letörök egy darabot a kekszállagú csemegéből.

Hozzászólások

Ősi labirintust találtak Krétán

Ősi labirintust találtak Krétán

Az egyedülálló építmény a minószi kultúra idejére datálható.

Szegények, árvák segítője lett a különc lány

Szegények, árvák segítője lett a különc lány

Marrákestől valamivel több mint 50 kilométerre délre, a hófödte Magas-Atlasz csúcsainak árnyékában jóval hűvösebb a június. Az Ourika-völgy a városiak és a turisták tökéletes nyári menedéke, ahol a beköszöntő hőséget a vízesések valamelyikében vészelheti át az utazó.

Jaktejet és vért ettek a bronzkori mongolok

Jaktejet és vért ettek a bronzkori mongolok

A mai Mongólia északi részén előkerült, 2700 évvel ezelőtti bronzüstök egykori tartalmát vizsgálták meg.

Elveszett településeket találtak egy vízvezeték építése közben

Elveszett településeket találtak egy vízvezeték építése közben

A szakértők római kori, illetve vas- és bronzkori leleteket találtak.

Jézus gyermekkoráról szóló szövegre bukkantak

Jézus gyermekkoráról szóló szövegre bukkantak

A szakértők úgy vélik, hogy a példány lehet a Tamás elbeszélései Jézus gyermekkoráról című apokrif legkorábbi ismert változata.

National Geographic 2024. júniusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket