Márk, Ányos2024. április 25., csütörtök
Kultúra

Nemcsak a Campanile harangja kong, de a város is az ürességtől

2020.03.10.NG
National Geographic Magyarország

Ahogy Velence utcáin bolyongok, és csak alig botlok turistába, felötlik bennem a kérdés, amit egyre többen, és egyre több helyen feltesznek: mi a ragályosabb, a vírus, vagy a pánik?

Szinte üres Szent Márk tér. Háttérben a Campanile, a Szent Márk székesegyház harangtornya látható.
Forrás: Fercsik Marianna

Ismerősöm egy rutinvizsgálaton volt benn a padovai Schiavonia kórházban az előtt a pénteki nap előtt, amikor ugyanott kiderítették, hogy koronavírusa van annak a vòi lakosnak, aki másnap meghalt, és így lett az első olasz, és egyben első európai áldozata az új vírusnak. Ismerősöm pár napja a torkát fájlalta, és persze azon izgul, vajon elkapta-e ő is a kórt? A kórházat azonnal kiürítették, fertőtlenítették, sőt, a hírek szerint 2020. március elején újból megnyitották, hisz az intenzív osztályok, valamint a ragályos betegeket kezelő részlegek nem fogják tudni ellátni az egyre növekvő létszámot. Ez nem azért lesz így, mert veszélyesebb lenne a koronavírus, mint a többi „elődje”, hanem azért, mert nagyon könnyen terjed, és így a százalékarányoknak megfelelően, több embernek lesz szüksége kórházi kezelésre.
Sajnos a hónap első napján ismét meghalt egy 67 éves férfi, Oriago di Mirából szállították be a padovai intenzív osztályra, mert koronavírus miatt lett tüdőgyulladása, és a végén agyvérzés végzett vele.

Néptelen Velence, leginkább csak helyi lakosokkal találkozni.
Forrás: Fercsik Marianna

Mira Velence körzetébe tartozik. Nem csoda, ha üresek voltak a víziváros utcái, terei, hisz a mai, internetes világban, a hírek legalább olyan gyorsan terjednek, mint a COVID-19. A vonaton rajtam kívül csak 3 ember volt a vasúti kocsiban. A hangosbemondó többször elmondta, angolul is, amit ma a padovai buszokon is tapasztaltam; a koronavírus okozta vészhelyzet miatt sűrűbben tisztítják a tömegközlekedési eszközöket, több helyen fertőtlenítőszereket osztanak az utazók biztonsága érdekében.
Védőmaszkot továbbra is csak elvétve látni az embereken, leginkább az ázsiai turistákon.
A Rialto-híd szomszédságában lévő luxus nagyáruházban is csak pár ember lézengett. Vajon ez lesz majd a londoni Harrod’s emeletein is, ha ott is emelkedni fog a vírusfertőzöttek száma? Vagy csak az olasz hatóságok verték nagy dobra a helyi megbetegedések hírét?
Az egyik szálloda tulajdonosa panaszolta, miközben a recepció melletti bárban készítette nekem a kávét, hogy több időt tölt a foglalások visszamondásának intézésével, mint a vendégek kiszolgálásával. „Már szinte félek megnyitni az e-maileket, mert csak a foglalók visszaigényléséről jönnek levelek!” Az idegenforgalomban máris látszik a kritikus helyzet. Velencét már a novemberi magas vízállás is megviselte, most pedig hamarabb lefújták, a már amúgy is gyér részvevőszámú karneváli felvonulást.

A sürgősségi osztály előtt felállított egyik sátorban történik az ellenőrzés.
Forrás: Fercsik Marianna

Az emberek nagy többsége úgy van vele, hogy ennek a tünetei sem sokban különböznek az influenzáétól. De azok, akiknek valamilyen krónikus betegségük van, jogosan félnek.
A nagy cégek alkalmazottai egy ideje csökkentett munkaidőben vagy otthonról dolgoznak. És a limenai fertőzöttek növekedése következtében nem engedték, hogy bemenjen a munkahelyére a teljesen egészséges munkatárs sem, aki Padova azon körzetében lakik. De hiába morgunk itt, Veneto tartománybeliek, hogy minek kellett ennyire felfújni egy influenzajárványt!? Az említett barátnőmmel is, furcsa szitu volt, ahogy találkoztunk; már ölelésre tártam karomat, hogy szokás szerint üdvözlöm, mire ő mosolyogva ugyan, de megállította a mozdulatom, mondva, hogy talán most jobb, ha nem puszilkodunk. „Tudod, azért soha nem lehet tudni” – tette hozzá szomorkásan.
Természetesen a városban elhelyezett hirdetések ezt is javasolják abban a 10 pontban, amit a megelőzés érdekében tettek közzé.

Ezeket a szabályokat érdemes betartani a fertőzés elkerülése érdekében.
Forrás: Fercsik Marianna

Az élelmiszerboltokban a bejárat mellett spricnis fertőtlenítő van, hozzá papírkendő, és a vásárlók szorgalmasan tisztogatják vele a kosarakat, használat előtt.
A másik jelszó pedig a DROPLET, azaz cseppelkerülés, vagyis távolságtartás. Kormányrendelet írja elő, hogy legalább egy méter távolságot kell tudni biztosítani a kávézókban, cukrászdákban, éttermekben az asztalok között, hogy a vendégek ne legyenek túl közel egymáshoz. Valóban, rajtam, és barátnőmön kívül alig ült még pár ember a bárban. Arra azért mindenki kíváncsi, miként fogják ezt a szabályt ellenőrizni, betartatni. Hisz az idős korosztálynak is javasolták, ne nagyon menjenek ki otthonról, mégis látom vásárláskor, hogy tele az ABC senior korúakkal.
Persze nem lesz könnyű hosszú távon a szabadságkorlátozás senkinek, de egyre inkább világossá válik mindenki számára, hogy elkerülhetetlen.

A raktári készletek is fogyóban vannak, hisz se az alapanyag, sem pedig a készáru nem érkezik Kínából. A gazdasági nehézségekhez járul hozzá, hogy jelentős kiállításokat lemondanak, elhalasztanak. Férjeméknek is érkezett az értesítés, hogy szeptemberre tolják el a frankfurti vásárt. Ugyanez történt a neves borkiállítással, amit az utolsó pillanatig meg akartak tartani a veronai szervezők, de a végén muszáj volt júniusra áttenniük a rendezvényt.
A Venetói Olasz-Magyar Kultúrális Társaság is értesített minket, tagokat, hogy a minden évben, Velencében megrendezett nemzeti ünnep az idén elmarad a koronavírus-járvány miatt.
Az Olasz-Magyar Konzulátustól pedig kaptam a levelet, amiben közlik a rendkívüli helyzettel kapcsolatos tudnivalókat, hisz jómagam sem tudom, mit tegyek a lefoglalt repjegyemmel, ami március közepére szól. A repülőtársaság ugyan tudatta, hogy csökkentik a járatokat, de nekem még nem írtak, hogy törölték-e a budapesti járatot vagy sem. Azt hiszem, hogy nem reszkírozom meg azt, amit többektől hallottam, hogy ferde szemmel néztek rá, mikor megtudták, honnan is érkezik. Otthoni családtagjaimmal továbbra is interneten fogok érintkezni, ahogy a cégek, iskolák, egyetemek is teszik. A diákoknak, a tanárok egy weboldalra teszik föl a leckét, de még diplomavédés is zajlott neten keresztül, és a híres zarándokhely, a padovai Szent Antal Bazilikában tartott hamvazószerdai misét streamingen követhették a hívők.  Lehet, hogy valami hasznot is hoz majd a koronavírus-járvány? Az új helyzethez alkalmazkodva, még több üzleti kapcsolatot interneten keresztül intéznek, tárgyalások zajlanak skype-on. Kevesebb autó mozog az utakon, kisebb a környezetszennyezés. Ki tudja, hogy a gazdasági krízis, mint következmény, elgondolkoztatja-e azokat a nagy cégek, társaságok vezetőit, akik Kínába, Hong Kongba telepítették át a gyártást, vagy onnan szerzik be az alapanyagot, csak azért, hogy még több legyen a hasznuk?!
Átértékelődik a jelenlegi állapotoknak megfelelően a produkció, a kereskedelem, és ha kevesebb is lesz a profit, de csökken a szállítmányozás is, és jobban odafigyelünk a természet védelmére, talán megóvhatjuk a Földet a jövő nemzedékének.

Írta és fényképezte: Fercsik Marianna

Törökverő vitéz védte a Balaton híres várát

Törökverő vitéz védte a Balaton híres várát

A szigligeti vár egyik különlegessége, hogy sosem foglalta el a török.

Gyermek maradványait őrizte az 1600 éves koporsó

Gyermek maradványait őrizte az 1600 éves koporsó

A római kori koporsóban korábban csak egy nő maradványait azonosították.

Kincsekkel teli ókori sírokat találtak

Kincsekkel teli ókori sírokat találtak

A nyughelyekből többek a mükénéi, a minószi, a kánaáni, az egyiptomi és a levantei kultúrához köthető tárgyak kerültek elő.

Ősi emberek nyomaira bukkantak egy sivatagi barlangban

Ősi emberek nyomaira bukkantak egy sivatagi barlangban

Úgy tűnik, a lávabarlang hosszú időn át kulcsfontosságú volt a helyi pásztorok számára.

Augustus császár elveszett villájára bukkanhattak

Augustus császár elveszett villájára bukkanhattak

Az építményt ugyanaz a kitörés borította be vulkáni anyaggal, mint a híres Pompejit.

National Geographic 2024. áprilisi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket