Tibor2024. április 14., vasárnap
Kultúra

Akik leginkább ki vannak téve a koronavírus-fertőzésnek

National Geographic Magyarország

Egyes hivatásokat űzők és csoportok számára különösen nehéz, szinte lehetetlen a közegészségügyi javaslatok betartása.

A koronavírus miatt kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel a budapesti Honvédkórházban kizárólag az elővizsgálati ponton történő áthaladás után lehet igénybe venni minden járó- és fekvőbeteg ellátást. Az elővizsgálat lázmérésből és kérdőív kitöltéséből áll, amely mindenkinek kötelező.
Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Az új koronavírus egyre növekvő világjárványának időszakában az a fő kérdés, hogy miként tudjuk a lehető legalacsonyabban tartani a fertőzöttek számát – számolt be a nationalgeographic.com Seattle-ből érkezett tudósítása.

Az ember egyrészt terjesztője a vírusnak, másrészt maga válik a célponttá, akiben a vírus szaporodni tud, és akinek a szervezetében egyúttal súlyos károkat okozhat. Amint a fertőzött emberek megérintenek valamit, az a tárgy is beszennyeződhet a vírussal, ezért a felületek tisztítása, a kézmosás fontossága növekszik a vírus elleni küzdelemben.

Minden óvintézkedés ellenére is, azoknak, akik életkoruk vagy krónikus betegségük miatt a veszélyeztetett csoportba tartoznak, különösen elővigyázatosnak kell lenniük. Azonban korábbi járványok, és a mostani koronavírus kutatási adatai alapján így is vannak olyan hivatásokat űzők, akik esetében igen nehéz elkerülni, hogy megfertőződjenek, de ugyanilyen helyzetben vannak a szegénységben élők és a hajléktalanok is.

Egyenlőtlen kockázat

A Washington Egyetem előzetes becslése alapján az USA-ban 14,4 millióan látnak el olyan feladatokat a munkájuk során, amelynek során az átlagosnál nagyobb eséllyel találkoznak a COVID-19 betegséggel, vagy épp fertőződnek meg maguk is.

Talán nem csodálkozunk, hogy az egészségügyben dolgozókat érinti legnagyobb arányban a kockázat, a koronavírushoz hasonló felső légúti fertőzések. Kínában, ahol a járvány kipattant, több mint 3000 egészségügyi dolgozó fertőződött meg 2020. február végéig. Washington államban számos eset volt, ahol az ápolóotthonok lakói és személyzete is megfertőződött.

További foglalkozások, mint például a rendőr, a tűzoltó, reptéri biztonsági ellenőr, illetve azok, akik személyes segítőként dolgoznak (dajkák, házi betegápolók). Szintén az átlag fölötti veszélynek vannak kitéve a mosodák és tisztítók dolgozói, a fogászati asszisztensek és technikusok, valamint a szennyvízkezelésben foglalkoztatottak.

A Maryland-i Egyetem professzora, Sandra Quinn, aki a H1N1 influenza világjárvány idején végzett egy kutatást a fertőzések egyenlőtlenségeiről, elmondta, hogy ő az alacsony jövedelműekért is aggódik. E csoport zsúfoltabb körülmények közt él, kevésbé meri majd abbahagyni a munkáját, illetve van közöttük olyan, aki kezeletlen krónikus betegség miatt egészségügyi rizikócsoportba is tartozik. „Minden tökéletesen összeállt ahhoz a katasztrófához, amelyet azok éreznek majd meg igazán, akik eleve a leginkább kiszolgáltatottak köztünk. Gyakran elfelejtjük, hogy nem maga a fertőző betegség a katasztrófa, de bizonyos körülmények azzá teszik” – magyarázta Quinn. Az USA-ban is terjed a koronavírus, ott, ahol a vidékiek, az etnikai kisebbségek és számos más közösség tagjai eleve sokkal rosszabb helyzetben vannak egészségügyi ellátás szempontjából.

Seattle-ben az egyik élelmiszerbank bejáratánál most kézmosó-állomás üzemel. Ez az élelmiszerbank hetente 1300 családot lát el élelemmel, és Joe Gruber igazgató elmondása szerint az itt dolgozó önkéntesek harmada idős, és egy részük, a saját egészsége védelmében lemondta a heti műszakját. „Mivel számos olyan ember veszi igénybe a segítségünket, aki a fertőzésben maga is veszélyeztetett, különösen fontos, hogy a szolgáltatásunkat a lehető legtovább életben tudjuk tartani” – mondta Gruber.

Seattle-ben különösen nagy probléma a hajléktalanság, itt ugyanis nemcsak az új koronavírus egyik fő góca van, hanem az ország egyik legnagyobb hajléktalan népessége (mintegy 11 200 fő) is e városban él. Ezeknek az embereknek a többsége az utcán alszik, tehát nincs hajléktalanszállón, vagy átmeneti otthonban, sokuk idős, és krónikus betegségben is szenved.

„Hajléktalanként lehetetlen karban tartani, megőrizni az egészséget még átlagos helyzetben is, nemhogy járvány idején” – magyarázta Margot Kushel orvosprofesszor, a Kaliforniai Egyetem San Franciscó-i Veszélyeztetett Közösségek Központja igazgatója. A SARS járvány idején Kanadában a hajléktalanokat segítő szervezetek küszködtek a tisztító és fertőtlenítő anyagok beszerzésével. A SARS szűrése különösen nehéz volt, mivel számos hajléktalan eleve olyan jellegű tünetekkel élt, amelyek hasonlítottak a járvány fő tüneteire, és arról se volt sokaknak információja, hogy hol lehetne a hajléktalanokat karanténba helyezni.
„A fertőzések lakmuszpapírként szolgálnak az egyenlőtlenségek felderítéséhez.” – mondta Joe Zelner, a Michigani Egyetem járványtani adjunktusa.

Társadalmi távolságtartás

A hivatalos ajánlások ismerősen csengenek mindannyiunknak: mossunk gyakran és alaposan kezet, takarjuk el az arcunkat köhögéskor és tüsszentéskor, aki beteg, maradjunk otthon. Számos munkahely és városközpont is komolyan veszi a távolságtartást, igyekeznek az embereket fizikailag minél távolabb tartani egymástól a vírus terjedésének lassításáért. Sok vállalat kérte fel a dolgozóit az otthoni munkavégzésre, rendezvényeket és sporteseményeket mondtak le, így például a hagyományosan áprilisi bostoni maratont szeptemberre halasztották, de félbeszakították az NBA-t (kosárlabdabajnokságot) is, miután egy játékos koronavírus-tesztje pozitív lett.

Seattle-ben már érezni lehet a távolságtartás hatásait, gyérebb lett a forgalom az utakon, Tim Robinson, a városi közoktatási szóvivő nyilatkozata szerint az iskolákba már a hivatalos bezárást megelőzően is csökkent a tanulólétszám. Azonban a legszegényebbek és legkiszolgáltatottabbak számára a távolságtartás sok esetben egyszerűen kivitelezhetetlen, ráadásul minél többen kapják el a fertőzést, annál nehezebb dolga lesz a városnak.
Washington állam kormányzója, Jay Inslee egy március 5-i beszédében azt mondta, hogy az egészségbiztosítással nem rendelkezők számára a város szeretné ingyenessé tenni koronavírus-szűrést, és az egészségbiztosításért felelős állambiztos felszólította a biztosítótársaságokat, hogy ne számoljanak fel díjat a tesztekért. Az állami egészségügyi rendszerben a telefonon vagy videokonferencián keresztüli orvosi vizsgálatokat is lehetővé tették, s az egyik megye egy motelt is vásárolt a karanténba kerülők számára.

„Az utolsó védvonalakra különösen nagy nyomás nehezedik majd. Az emberek ugyan otthon fognak maradni, ám élelemért el kell menniük a boltba. De kik dolgoznak az élelmiszerboltokban? Ha online rendel valamit az ember, azt is házhoz kell majd szállítania valakinek” – tette hozzá Zelner.

Kihalt róka lehetett az ember legjobb barátja

Kihalt róka lehetett az ember legjobb barátja

Elképzelhető, hogy egyes ősi, dél-amerikai közösségek rókákat tartottak háziállatként.

Kutyasétáltatás közben bukkant aranykincsre egy 12 éves fiú

Kutyasétáltatás közben bukkant aranykincsre egy 12 éves fiú

A fiú által megtalált aranytárgy egy római kori katonai dísz.

Rejtélyes, ősi sírt találtak Zamárdinál

Rejtélyes, ősi sírt találtak Zamárdinál

Az 1500 éves gödörből egy hiúz és négy kutya csontváza került elő.

Újabb inspiráló, lélegzetelállító hegyi filmek

Újabb inspiráló, lélegzetelállító hegyi filmek

180 percnyi lélegzetelállító látvány, őrült izgalom és igazi inspiráció a 48. Banff Mountain Film Festival világ körüli filmturnéjának budapesti vetítésein.

Elhunyt Peter Higgs, az isteni részecske kutatója

Elhunyt Peter Higgs, az isteni részecske kutatója

Peter Higgs évtizedekkel korszakalkotó elméleti munkája után, 2013-ban kapott fizikai Nobel-díjat.

National Geographic 2024. áprilisi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket