Rudolf, Izidóra2024. április 17., szerda
Kultúra

Hogyan alakították az évszázadok járványai a brit uralkodóházat?

National Geographic Magyarország

Károly herceg bejelentette, pozitív lett a COVID-19 tesztje, így ő is bekerült az uralkodóház azon tagjai közé, akik korábbi időkben valamilyen súlyos fertőző betegséget kaptak.

Károly herceg
Forrás: Chris Jackson - Pool/Getty Images

Károly herceg, a brit trónörökös pozitív teszteredményét a hivatala közölte azzal együtt, hogy a herceg enyhe tüneteket mutat csupán, önkéntes karanténban él és dolgozik a skóciai Balmoralban lévő kastélyukban, neje, a szintén itt élő Camilla hercegnő tesztje negatív.
Károly herceg az első a királyi családból, aki megfertőződött az új koronavírussal, azonban korántsem ő az első az uralkodócsaládban, aki valamely járványtól szenvedett. A brit uralkodóház számos tagját ragadta el valamely fertőző betegség, míg mások túlélték. A nationalgeographic.com erről készített történelmi áttekintést.

A pestis

Az emberiség történetének egyik katasztrofális járványa volt a fekete halál néven elhíresült pestis. Az állatról emberre terjedő bakteriális fertőzésnek korábban is voltak fellángolásai, legalább 542-től, de a legnagyobb áldozatokat követelő járvány 1334-ben kezdődött. Az Ázsián és Európán egyaránt végigsöprő kórnak kb. 25 millió áldozata volt, s a könyörtelen terjedése az uralkodóházat sem kímélte.

III. Eduárd király volt az első, akinek egy családtagjától a pestis miatt el kellett búcsúznia: 1348-ban a 14 éves leánya, Johanna, spanyolországi jövendőbelijéhez, Kasztíliai Péterhez utazva elkapta a pestist. XI. Alfonz király (Kasztíliai Péter apja) is pestisben hunyt el, két évvel később, miközben megpróbálta Gibraltárt visszaszerezni a móroktól.

A bubópestis fellángoló járványai továbbra is megjelentek Angliában, s kb. 50 évvel később, III. Eduárd unokája, II. Richárd szívből szeretett feleségét, Luxemburgi Annát (a mi Zsigmond királyunk nővérét) temette el 1394-ben a pestis miatt. Anna olyan népszerű volt, hogy csak Jó Anna Királynéként emlegették, s Richárd a halálakor leromboltatta a Sheen Palotát, ahol Anna elhunyt.

Nemrégiben újabb bizonyítékokra derült fény, egy későbbi pestishalálról. 1492-ben IV. Eduárd feleségét és VIII. Henrik nagyanyját, Woodville Erzsébet királynét meglepően kis ceremóniával temették el, mindössze öten kísérték a koporsóját, és szertartás se volt a temetésén. 2019-ben az Angol Nemzeti Archívumban került elő egy 500 esztendős levél, amelyben Erzsébet halála okának a pestist említették. Ez megmagyarázhatná a szerény temetést, és unokája (VIII. Henrik) élethosszig tartó rettegését a betegségektől.

A fekete himlő

Még a pestisnél is nagyobb arányban ölt a fekete himlő, vagy, ahogy egyszerűen hívták, a himlő. Igencsak ragályos volt az egész testet beborító gennyes kiütésekkel járó kór, amelyet a variola vírus okozott, már évszázadok óta jelen volt Európában. 907-ben Nagy Alfréd wessexi király lányát is elérte, de túlélte a betegséget, azonban a kór későbbi, halálosabb variánsának járványa a 16. században valószínűleg a világtörténelmet is megváltoztatta.

1552-ben VI. Eduárd király, VIII. Henrik egyetlen törvényes fia, még csak 14 éves volt, mikor ledöntötte a himlő és a kanyaró. Bár gyorsan kigyógyult e két fertőző betegségből, később tuberkulózist kapott, s ezt már nem élte túl, a járványok miatt meggyengült immunrendszere okán egy évvel a himlőt követően elhunyt. Mivel nem voltak férfi örökösök a trónra várók közt, először Eduárd féltestvérére, I. Máriára (VIII. Henrik és Aragóniai Katalin leánya) szállt a korona, majd az ő 1558-as halálát követően Erzsébet (Henrik és Boleyn Anna lánya) nyerte el az angol trónt. I. Erzsébet volt talán a fekete himlő leghíresebb betege.

1562-re a himlő komoly járvánnyá vált, és úgy tűnt, inkább az idősebb korosztályt taglózza le. Nemcsak halálos betegség volt, hanem a túlélőit is sok esetben megnyomorította. Erzsébet királynő csupán 29 éves volt, amikor heves lázroham jelentkezett nála, és hamarosan kiderült, hogy a himlőt kapta el a fiatal királynő. A körülötte élők azt hitték meghal, azonban felépült, de később ezt mondta „az összes porcikámat szorongatta a halál”.  Erzsébet túlélte a betegséget, azonban az arcán megmaradtak a kiütések hagyta hegek, amit ólomtartalmú kenőccsel tüntettek el udvarhölgyei, napi több órás kozmetikázással. Erzsébet kora a birodalom aranykora volt, ekkor emelkedett fel Anglia és vált szuperhatalommá, s ekkor virágzott fel a kultúra is, élén például Shakespeare-rel.

Jó egy évszázaddal később azonban egy másik angol uralkodónő életét már nem kímélte meg a himlő: II. Mária királynő, 32 éves korában, 1694-ben elhunyt a betegség következtében. Nem ő volt az egyetlen uralkodó, akit e kór ölt meg, 1724-ben I. Lajos spanyol király, 1730-ban II. Péter orosz cár, 1774-ben XV. Lajos francia király is a himlő áldozataivá váltak.

Influenza

Habár az influenzát olyan közönségesnek tartjuk, mint egy sima megfázást, időről időre felbukkannak súlyos globális katasztrófával járó járványai is. Az influenza egy erősen fertőző, köhögéssel, tüsszögéssel terjedő, légutakat megtámadó, és gyakran tüdőgyulladást okozó betegség. A szervezetünk általában el tud bánni e vírusokkal, néha azonban ezek a kórokozók olyan mutációkon esnek át, amelyekből azután világjárványok alakulnak ki. A 18. századtól fogva egy tucatnyi világjárványt okozott már az influenza, sok-sok millió ember életét vette el.

1889-ben influenzajárvány kezdődött Szentpéterváron, s később az „orosz influenza” világjárványaként vált ismertté. Három hullámban csapott le Londonra, s ezek mindegyike súlyosabb volt az elődjénél. A harmadik hullám, 1892-ben Albert Viktor herceg, Viktória unokája, a trónöröklésben másodikként „sorban álló” volt az áldozat. 28. születésnapja előtt egy nappal terítette le a fertőzés, majd egy hét elteltével el is hunyt. Ezzel adta meg a lehetőséget öccsének, hogy trónra kerüljön; öccsét V. György néven ismerhettük meg.
A hercegi unoka halála Viktória királynő számára a második fő csapás volt, a mindössze 42 évet élt férje, Albert herceg halála jelentette az elsőt, 1861-ben. Viktória egészen élete végéig gyászruhát hordott.

Nem egészen 3 évtizeddel később, 1918-ban egy újabb influenza pandémia sújtott le, amely eddig a legsúlyosabb volt a világon: a spanyolnátha (a név rajta ragadt, annak ellenére, hogy az első megbetegedéseket az USA-ból jelentették). A világ lakosságának harmadát megfertőzte, és kb. 50 millióan belehaltak. Egyik leghíresebb túlélője a fentebb említett V. György király volt, aki 1918. májusában kapta el az influenzát, de sokkal könnyebben átvészelte, mint a miniszterelnöke, David Lloyd George, aki majdnem belehalt.

Járványok hagyatéka

A nagy járványok sokféleképpen hatottak a történelem folyására, az azonban, ahogyan az uralkodói családokat is elérték s veszteségeket okoztak, nemcsak az öröklési rend változásai révén alakították át a történelem útját, hanem ébresztőként is szolgáltak egyúttal.

Albert Viktor herceg 19. század végi halála az angolok számára ilyen ébresztő volt. 2019-ben a Museum of London kiállítást nyitott arról a témáról, hogy a modern metropoliszok mennyire sérülékenyek egy járványhelyzetben, a kiállítás egyik fő tárgya volt Viktória királynő gyászruhája. Vyki Sparks, a kiállítás társkurátora elmondta akkor, hogy a herceg halála sokkolta a nemzetet, és nyilvánvalóvá tette, hogy senki sem védett egy ilyen járványhelyzetben.

Meglepő helyen került elő Nagy Sándor képmása

Meglepő helyen került elő Nagy Sándor képmása

A római korból származó leletet amatőr fémkeresők találták meg.

Több száz éves orvosi protézist találtak

Több száz éves orvosi protézist találtak

A tárgy egy szájpadhasadékkal küzdő férfi számára készült.

Megkötözve, élve temettek el nőket az őskorban

Megkötözve, élve temettek el nőket az őskorban

Különös, újkőkori szertartás emlékeit azonosították Európában.

Több száz leletet rejtett egy ősi, kínai sír

Több száz leletet rejtett egy ősi, kínai sír

A nyughely egy 3000 éve elhunyt előkelő nő számára készült.

Újabb káprázatos falfestményeket találtak Pompejiben

Újabb káprázatos falfestményeket találtak Pompejiben

A faliképek valószínűleg különleges élményt nyújtottak a pislákoló fényekben, a borgőzös vacsorák során.

National Geographic 2024. áprilisi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket