Cápa és delfin húsa is ott volt a neandervölgyiek étlapján

Egy portugáliai lelőhelyen előkerült maradványok sokat elárulnak elődeink étrendjéről.

Az adatok alapján a neandervölgyiek a modern emberekhez hasonlóan tengeri táplálékokat is fogyasztottak – számol be a BBC. Sok szakértő korábban úgy vélte, hogy csak közvetlen felmenőink voltak képesek a vizekből élelmet gyűjteni.
A neandervölgyiek 106-86 ezer éve éltek a Setúbal környékén fekvő Figueira Brava barlangjában. A helyi leletek arról árulkodnak, hogy az ősi emberek kagylókat, rákokat, halakat – így cápákat –, delfineket, fókákat és tengeri madarakat is fogyasztottak. João Zilhão, a Barcelonai Egyetem munkatársa és csapata arra jutottak, hogy a tengeri táplálékok a helyi neandervölgyiek étrendjének mintegy 50 százalékát tették ki, ezen kívül szárazföldi állatok, például szarvasok húsát is ették.
A régészeti bizonyítékok alapján a tengeri élelemforrásokat elsőként 106 ezer éve hasznosították az emberek Afrika déli részén. Egyes kutatók úgy vélik, hogy ezek a táplálékok a zsírsavakon keresztül nagyban hozzájárultak az agy fejlődéséhez. Ezt arra alapozzák, hogy a korszakban jelentősen nőtt fajunk kreativitása.
Úgy tűnik, a Figueira Brava-i neandervölgyiek is sok tengeri táplálékot vettek magukhoz. A lelőhelyen kagylókból rakott halmokat is találtak, ami a szervezettség jele lehet.