Janka, Zsanett, Johanna, Nándor2023. május 30., kedd
Kultúra

A sült Alaszkától a pekingi kacsáig

National Geographic Magyarország

Kijevi csirkemell, pekingi kacsa, sült Alaszka, London-broil, szingapúri tészta – néhány étel neve a helyszíntől a tányérig eltéved kissé.  

Sült Alaszka
Forrás: Getty Images

Ha egy étel egy földrajzi területről kapja a nevét, úgy hisszük, talán valami köze lehet is hozzá, vagy esetleg ott találták ki, a valóság azonban sokszor egészen más. A nashville-i forró csirke valóban kötődik a Tennessee állam-béli afro-amerikai népességhez, máskor azonban csupán reklámfogás volt a névadás oka, mint a sült Alaszka nevű parfétorta esetén, amelyet New Yorkban szolgáltak fel annak megünneplésére, hogy az USA megvásárolta Alaszkát az oroszoktól, 1867-ben, számolt be a nationalgeographic.com.

A legtöbb esetben az ételnevek kitalálói a fogyasztókra szeretnének hatni, s újabb rajongókat szerezni. „Valami olyanra van szükséged, amely a fogyasztó számára értéket képvisel, s amivel kiemelkedhetsz a többiek közül” – magyarázta Ken Abala, a kaliforniai Pacific Egyetem ételtörténésze. „A helynevekkel való azonosítás igen erős kötődést jelent, még akkor is, ha nincs valódi kapcsolat a hellyel.”

Hogyan hódította meg a kijevi csirkemell a világot?

A kijevi csirkemell igen jó példa erre. Az alaprecept egy fűszervajjal töltött, panírozva kisütött csirkemell, amely önmagában kiváló, ráadásul veszélyes is (a kifröccsenő forró vajra vigyázzunk a felvágása során!), azonban semmi köze az ukrán fővároshoz. Bonnie Morales, egy portlandi (Oregon állam) orosz étterem szakácsa és társtulajdonosa akkor kóstolta meg először, amikor szovjet bevándorló szülei készítették el neki vacsorára egy tévés recept alapján. „Otthon még csak nem is hallottak soha erről az ételről, Fehéroroszországban (ahonnan Morales szülei származnak) az emberek nem esznek kijevi csirkét”. Évekkel később a fogás igen jól futott az étterem menüjében. „Mivel először féltünk attól, hogy a vendégeket elriasztja a szokatlan orosz konyha, eleinte amerikai ízlésnek megfelelő ételeket készítettünk. Igazából a kijevi csirke is csak egyszerű rántott csirke, fűszervajjal, és ezt ki ne szeretné?” – tette hozzá Morales.

A kijevi csirke, bár az eredete nem ukrán, ám a 19. század végén egyre népszerűbbé vált az orosz menükben, valószínűleg a cárista arisztokraták által alkalmazott francia szakácsok egyike álmodhatta meg. Eredetileg darált húsból készülhetett, a hús leginkább sertés, de akár borjú, akár csirke is lehetett, és serpenyőben sült, fasírt jellegű külsővel. A csirkehúsos változat közkedveltté vált a 20. sz. közepén Oroszországban, különösen az Intourist szállodaláncnál, majd az 1960-as évekre nyugatias névváltozatban, immáron kijevi csirkemellként indult világhódító útjára britek és amerikaiak körében. Kijevben egészen az 1970-es évekig nem is ismerték, azonban a városba látogatók egyre többször kérték az éttermekben, s ezért a helyi szakácsok is felvették az étlapra. Ma már mini bronz szobra is van a fogásnak az ukrán fővárosban – stílszerűen a Kijevi Csirke nevű étteremben.

Kijevi csirkemell
Forrás: Getty Images

 

Egy falatka egzotikum

Egyes ételek egyszerű marketingfogásként születtek meg, mint például a rangooni rák. Ez az étel egy zsiradékban sütött fánkszerű tészta, amely rákkal, krémsajttal és barnamártással töltve készül, és a nevét a mianmari főváros egykori neve, Rangoon után kapta. A város neve ma Yangon, és igencsak nehéz lenne itt megvásárolni az egyik alapösszetevőt, a krémsajtot. A fogást ráadásul óceánok választották el a várostól: a 20. század közepén a kaliforniai étteremtulajdonos, Victor J. Bergeron találta ki, csendes-óceáni őslakosok témavilágát idéző Trader Vic nevű étteremlánca számára. Az étteremlánc menüjén számtalan ázsiainak és polinéznek nevezett étel szerepelt, és számtalan esetben csupán az egzotikus hangzású helynév köti az ételeket e régióhoz, mint például a tahiti flambé, a kissé trópusias jellegű jégkrém. „Ha egy étel helynévcímkét kap, a fogyasztókban azonnal az ezzel kapcsolatos képzettársítás jelenik meg” – magyarázta Ken Abala. A rangooni rák a legkedveltebb előétel a Trader Vic étlapján, Atlantától az Egyesült Arab Emírségekig. Eve Bergeron, az alapító unokája, az étteremlánc szóvivője elmondta, hogy ez a fogás igazi, egzotikus alapanyagból és európai konyhatechnikából merítkező fúziós étel.

Rangooni rák
Forrás: Getty Images

Más ételek, is megtévesztő helynevet viselnek, mint a London-broil, amely amerikai stílusban sütött steak, vagy a német csokoládétorta, amely texasi eredetű édesség. Ez utóbbinak még csak az állam szép számú európai bevándorlójához sincs köze, hanem a German (német) nevű gyártóról elnevezett csokoládét használták hozzá, az alapanyag még 1850-ben Samuel German cukrász jóvoltából született meg. A kókuszos-pekándiós töltelékű csokoládétorta akkor vált népszerűvé, amikor 1957-ben a Dallas Morning News napilapban közölték a receptjét.

Amikor a névnek valós alapja van

A pekingi kacsa valóban a kínai fővárosból származó sült, abban a városban készült először, ahonnan, ahonnan a receptje is világhódító útra indult. Tényleg belga eredetű a belga ostya (amelyet mi gofriként ismerünk), a Buffalo csirkeszárny valóban az amerikai városban született meg 1964-ben, és a philadelphiai sajtos steak is az azonos nevű városban készült először.

Pekingi kacsa
Forrás: Getty Images

És akkor mi a helyzet a kínai baromfival? Az első változatát a 13. században készítették és a kínai császárnak szolgálták fel, a receptjét pedig az 1330-ban nyomtatott mű, a Hu Szehuj udvari „dietetikus” által papírra vetett Ételek és italok komplett leírása című könyv közölte. A recept és a tálalása is császári eleségből vált közkedveltté a világ kínai éttermeiben. A Piencsifang, az első, pekingi kacsára specializált étterem 1416-ban nyílt meg Pekingben, utódja a mai helyszínén 1855-től folyamatosan üzemel. Az egyes éttermekben kissé eltér az elkészítés módja, van, ahol zárt sütőben sül a kacsa, van, ahol nyílt tűztérben készítik el, az apró különbségek vitára adnak okot: melyik étteremben a legjobb? Az azonban biztos, hogy ebben az esetben az étel neve mögött valódi helyi eredet áll.

Ősi sziklarajzokat találtak Svédországban

Ősi sziklarajzokat találtak Svédországban

A 2700 éves ábrák egy meredek, mohával fedett sziklán bukkantak elő.

Kamikazeakcióban elsüllyedt hajót találtak

Kamikazeakcióban elsüllyedt hajót találtak

A USS Mannert L. Abele 1945 áprilisában süllyedt el, miután egy japán gép eltalálta.

Wisconsin újjáéledő városa

Wisconsin újjáéledő városa

Wisconsin állam élettől lüktető legnagyobb városát áthatja a kemény fizikai munkát végzők energiája és a művészvilág összetartása.

Shakespeare kortársa és vetélytársa

Shakespeare kortársa és vetélytársa

1593. május 30-án szúrták le egy kocsmai csetepaté során Christopher Marlowe angol költőt, drámaírót, Shakespeare kor- és vetélytársát, egyes tudósok szerint szerzőtársát. Élete fordulatos kalandregénybe illik, lángelme, de kötekedő kalandor is volt, aki alig harmincévesen halt erőszakos halált.

A világ nyolcadik csodájaként említik

A világ nyolcadik csodájaként említik

A Szentpétervárhoz tartozó Carszkoje Szelóban található Katalin-palota több díszes szobából áll, ezek közül az egyik legismertebb a Borostyánterem.

National Geographic 2023. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket