Mária2022. augusztus 15., hétfő
Kultúra

Mikor kezdődött az újkőkor Új-Guineán?

National Geographic Magyarország

Délkelet-Ázsia és Óceánia történelme nem tartozik a jól ismertek közé itthon sem, talán annyit tud az érdeklődőbb ember, hogy a polinézek őseinek a jellegzetes fazekasságról ismert lapita népcsoportot tekintik. De mi volt előttük? Hol és milyen változások zajlottak?

Kazuárfejjel és emberfejjel díszített mozsárütő-nyelek Új-Guineából
Forrás: Science Advances

E kérdések egy részére talált választ nemrégiben – ausztrál, új-zélandi és pápua szakemberek munkájának köszönhetően – a Science Advances folyóiratban megjelent kutatási eredmény.

Új-Guinea hegyvidéki területén a mezőgazdaság megjelenése és a társadalmi-kulturális változások közti összhang kérdését vizsgálták meg egy Waim nevű lelőhely feltárásával, és az eredmények alapján 1000 évvel korábbra teszik az újkőkori változásokat, mint az eddigi adatok alapján vélték. A mezőgazdálkodás 8000-4000 éve jelent meg itt, azonban máshonnan ismert, ezzel párhuzamos változások, mint a falvakba település és a rituális, szimbolikus díszítésű tárgyak megjelenése későbbi időponthoz, a lapita népesség kb. 3000 évvel ezelőtti megjelenéséhez kötődött, a korábbi ismeretek szerint. E változások Eurázsia területén az újkőkor kezdetét jelezték, s így hasonló váltást, egy történelmi kor kezdetét jelentik Új-Guineában is, ráadásul más területektől függetlenül alakult ki, 5050-4200 évvel ezelőtt.

Waim közel 2000 m magasan elhelyezkedő lelőhelyét az alapján kezdték kutatni, hogy a helyi falu lakói a földmunkák során különböző tárgyakat, kőfaragványokat találtak. A mai falu egy olyan útvonal mentén fekszik, ami a közeli folyóvölgyet egy magasabb hegyvidékkel köti össze, és ősidők óta használták. (Új-Guinea rendkívül tagolt és nehezen járható hegyvidéki területein az útvonalak elhelyezkedése a földrajzi adottságoktól függ.) A hegyvidéken kialakult mocsaras területek szolgáltak mezőgazdasági termőterületként, banán, taró (egyfajta gyökérzöldség), cukornád, illetve jamszgyökér voltak a fő kultúrnövények.

A hegygerincen lévő kisebb sík területet használták ki a letelepülésre Waim mai lakói, ahogy a sok ezer évvel ezelőttiek is. A falu fontos útvonal mentén született.
Forrás: Science Advances

Waim leletei a kormeghatározások szerint 7350-4200 évvel ezelőtti korból erednek, az újkőkori változások bizonyítékaként előkerült díszített kőeszközök és kőtárgyak közt emberi arcot, illetve madárfejet ábrázoló mozsárütőket találtak, a kutatócsoport szerint ezek a legékesebb bizonyítékai a kulturális változásnak. Ezeken túl találtak kőbaltát, okkerrel együtt mélyre került, rostfeldolgozáshoz használt eszközt (valószínűleg zsinegek készítéséhez használták, a zsineget pedig vörösre festhették, ez elterjedt szokás Új-Guineán), illetve tűzgyújtáshoz használt kovakövet, továbbá egykori építmény oszlopainak otthont adó gödröket. A vizsgálatok során a teljes régészeti leletanyagot tartalmazó területnek mindössze 7-8 százalékát tárták fel, mivel a terület ma is lakott.

A madáralakos kőfaragványok az egész hegyvidéki területre jellemzőek, számos helyről kerültek elő ilyen figurális ábrázolások, azonban azok korát nem tudták meghatározni (mivel a régészeti összefüggésekből kiszakítva kerültek elő), azonban kiterjedt, általánosan használt jellegzetességről árulkodnak. Pont az elterjedtségüknek köszönhetően azt feltételezik róluk, hogy valamiféle szimbolikus társadalmi rendszer részei voltak a használóik, az elszórt csoportokban élő közösségek közt pedig kapcsolat állt fenn. A kapcsolatra utal az is, hogy Waim területén találtak egy olyan jamszgyökér fajból fennmaradt leleteket, amely nem terem meg ebben a magasságban, s a korabeli, kissé melegebb klímán sem élt meg itt, így valószínűleg a völgyekből szállíthatták ide. Ehhez lehetett akár eszköz is a zsinegekből készített „szatyor”, a bilum, amelyet a mai napig használnak a szigeten, csecsemőktől terményekig mindenfélét szállítanak bennük, s amelynek alapanyagát készíthették, festhették a megtalált eszköz segítségével.

Ezeket a kőeszközöket még a régészeti feltárások előtt találták a falubeliek, s ezek hatására kérték a hatóságoktól, hogy végezzenek hivatalos régészeti feltárásokat a területen. Az emberek számára Új-Guineán különösen nagy jelentőségük van az ősöknek, így az erre irányuló kérdések természetesek a lakosságban.
Forrás: Science Advances

Szintén árucsere-kapcsolatot jelez a lelőhelyen megtalált obszidián. Ez a vulkáni kőzetüveg legalább 24 ezer éve a Bismarck-szigetvilágból került Óceánia nagy területére, sok ezer kilométer távolságba, és így Új-Guineába is. Új-Britannia és Új-Írország szigetein vannak 20 ezer évnél idősebb obszidiánbányák, amelyeket kimondottan az obszidián kinyerése céljából keresett fel az ember ezekben az ősi időkben. Az évezredek sokaságán ne csodálkozzunk el, ez a terület az Afrikából kiáramlott népesség egyik legősibb útvonalánál fekszik, Ausztrália 60 ezer éve lakott, s oda Új-Guineán keresztül jutott el az ember. A Waim területén talált obszidián összetételét röntgenfluoreszcens vizsgálattal állapították meg, s ez alapján minimum 800 km távolságból szállították ide, Új-Britannia szigetéről, Kutau bányájából.

A letelepült életmódot bizonyító építményekből csak a házak gerendavázát jelző oszlopgödrök maradtak fenn, a gödrök 40 cm mélyek és 10-18 cm átmérőjűek. Az egyik, oszlopgödrökből álló csoport mellett egy kőlépcsőt is találtak, amelyet a hegyoldalba vágtak bele, s egyenesen az oszlopokkal jelzett helybe vezetett, valószínűleg egy építmény bejáratához vezető lépcső volt.

A régióban lezajlott újkőkori átalakulások, amelynek bizonyítékait Waim területén feltárták, Új-Guinea más pontjain is találhatóak, ám bizonytalanul datálható, vagy épp bizonytalanabb eredetű tárgyak sorába illik. Valamikor 4-5 ezer évvel ezelőtt, vagyis legalább 1000 évvel a mezőgazdálkodó lapiták érkezése előtt már letelepült, mezőgazdasági tevékenységet, kiterjedt árucserét folytató, szimbolikus tárgyakat készítő emberek éltek itt, a változások pedig jól nyomon követhetők a jégkor végi technikákkal, tárgyakkal.

Hozzászólások

Magyar helyszín is helyet kapott a legfuturisztikusabb metróállomások között

Magyar helyszín is helyet kapott a legfuturisztikusabb metróállomások között

A Dezeen nevű portál összeállított egy listát azokból a metrómegállókból, amelyeket futurisztikus stílusban újítottak fel.

Görgei Artúr leteszi a fegyvert Világosnál

Görgei Artúr leteszi a fegyvert Világosnál

1849. augusztus 13-án a magyar honvédség megadta magát, így véget ért az 1848-49-es szabadságharc.

A kvantummechanika tudósa

A kvantummechanika tudósa

1887. augusztus 12-én született Erwin Schrödinger, Nobel-díjas osztrák fizikus.

Norvégia nagy tengeri csatája

Norvégia nagy tengeri csatája

A norvég történelem egyik legfontosabb eseménye volt Harald Hårfagre norvég király győzelmével végződött a hafrsfjordi csata.

Királyok hamvait is tartalmazhatták a maják gumilabdái

Királyok hamvait is tartalmazhatták a maják gumilabdái

Izgalmas elmélettel állt elő egy csapat régész egy nyughely vizsgálatát követően.

National Geographic 2022. augusztusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

11 600 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket