Konstantin, András2024. május 21., kedd
Kultúra

Az Andok ősi civilizációinak genetikai múltját vizsgálták

National Geographic Magyarország

Elvégezték az első, korban és térben is nagyszabású paleogenetikai elemzést az Andok középső és déli régióinak múltbéli civilizációk emberi maradványain.

Moche füldíszek
Forrás: Wikipedia

A 9000-500 évvel ezelőtti időszakban élt emberek maradványainak genetikai vizsgálatát végezte el egy, a Harvard Orvosi Kara, és a Kaliforniai Egyetem (Santa Cruz) szakembereinek vezetésével egy nagy nemzetközi kutatócsoport. Az európai hódítók érkezése előtti évezredek birodalmainak népességével kapcsolatos kérdésekre keresték a válaszokat, az eredményeket a Cell folyóiratban tették közzé. 89 emberi maradvány genetikai elemzéséből született meg a tanulmány, ezek közül 64 emberét most elemezték, a többire már korábban sor került.

A tiwanaku Nap-kapu monolitja a Titicaca-tó parti civilizáció talán legismertebb emléke.
Forrás: Wikipedia

 

A kutatás feltárta a szomszédos régiók lakói közti különbségeket, az egykori népességek keveredését, illetve azt is, hogy egyes területeken állandóan éltek emberek a kavargó történelem ellenére is.  Olyan civilizációk genetikai nyomait vizsgálták, mint a rejtélyes nazca, a nyom nélkül eltűnt mocsika (moche), a wari, az inka, és az előttük volt tiwanaku társadalom tagjai.

Nathan Nakatsuka, a Harvard Orvosi Karának genetikus kutatója, a tanulmány első szerzője a kutatásról elmondta: „Izgalmas és igazán egyedi feladat volt.”

„Ez az első átfogó populációtörténeti elemzés, amelyet az Andok gyarmatosítás előtti, térben és időben is nagy elterjedésű népességein végeztek” – tette hozzá Lars Fehren-Schmitz, a Kaliforniai Egyetem (Santa Cruz) adjunktusa, a kutatás egyik rangidős szerzője.

A Titicaca-tó környékén élt tiwanaku civilizáció emléke
Forrás: Wikipedia

„A munkánkkal nagyban hozzájárultunk a terület ősi DNS adatainak megismeréséhez” – mondta David Reich, a Harvard és az MIT genetika professzora. „A legtöbb régiDNS kutatásban nyugat-Eurázsia ősi civilizációira koncentráltak, a mostani dél-amerikai kutatás segít abban, hogy az embercsoportok történelmi mozgását a világ ezen rendkívül fontos régiójában is részleteiben megismerjük.”

Az Andok központi régiója, a mai Peru körüli terület azon kevés helyek közé tartozik a világon, ahol a mezőgazdálkodást nem máshonnan vették át, hanem helyben jött létre. Eddigi ismereteink alapján itt alakultak ki Dél-Amerika első komplex civilizációi is, és bár a régészeti leletek feltárása igen előrehaladott, a rendszerszintű genetikai vizsgálatokra eddig nem nagyon kerítettek sort a kutatók.

A korábban lefolytatott dél-amerikai régiDNS elemzések, a ma élő őslakos népességek genetikai elemzései mellé most rengeteg új adat került, s így végre átláthatóvá vált az, hogy miként fejlődött az Andok lakosságának genetikai összetétele. A régiDNS vizsgálatok sokkal pontosabb képet adnak a korabeli népességekről, mint pusztán a ma élő őslakosság adatainak elemzése. „Ráadásul az Andokban a mai népesség az európai gyarmatosítás hatására rendkívül nagy átalakuláson ment keresztül, így finoman szólva is kihívás lenne a mai emberek DNS-éből a régi civilizációkét visszafejteni. A régiDNS adatok azonban lehetővé tették ezt”- magyarázta Reich.

Inka erőd Cuzco közelében
Forrás: Wikipedia

 

Mintegy 9000 évvel ezelőtt az Andok hegyvidékének népessége genetikailag elkülönült azoktól, akik a Csendes-óceán partvidékén éltek, ennek még ma is látható a hatása. A kis földrajzi távolság ellenére is genetikailag hatalmas a különbség, ráadásul nagyon ősi időkből eredő. Ezután kb. 5800 évvel ezelőtt a régió északi és déli részén élő népességek is eltávolodtak egymástól genetikailag, és ezek a különbségek is észlelhetőek mind a mai napig. Ezt követően volt génáramlás az Andok vidékének különböző népcsoportjai közt, azonban kb. 2000 éve ez drámaian lelassult. „Meg tudjuk különböztetni a partvidéki, északi, déli, magashegyi, és a Titicaca-tó környéki népcsoportokat a genetikai adatok alapján” – mondta Fehren-Schmitz.

Kiderültek kis és nagy távolságú népességvándorlások, az Andokon belül és a távolabbi területek közt egyaránt, de úgy tűnik, hogy aki tudta, elkerülte a magashegyi régiókat. Fehren-Schmitz különösen az inka idők népességeinek nagy távolságú vándorlásai iránt érdeklődött, meglepődött, amikor nemcsak Cuzco környékén, hanem az Andok déli, Argentin régiójában is talált az északi területek partvidéki népességének genetikai örökségéből származó nyomokat. „Ez genetikai adatokkal igazolja azokat a történelmi, régészeti és etnográfiai ismereteinket, amelyek az emberek áttelepítésének gyakorlatáról már korábbról a birtokunkban voltak” – tette hozzá Fehren-Schmitz. Habár egybecsengenek a régészeti és a genetikai eredmények, nagyon valószínű, hogy a genetikai vizsgálatok adatai alapján újabb régészeti vizsgálatokra is szükség lesz majd, hogy az egyes vándorlások kulturális összefüggéseire is fény derüljön. „Már tudjuk, hogy hol és nagyjából mikor zajlottak, azonban az okokat a régészeknek kellene feltárniuk” – egészítette ki Nakatsuka.

Nazca múmiák Chauchilla temetőjéből.
Forrás: Wikipedia

 

Az is feltárult a vizsgálatból, hogy számos terület az elmúlt 2000 évben megőrizte genetikai sajátságait, annak ellenére, hogy ezen időszak alatt hatalmas kulturális átalakulások zajlottak le. Ez ellentétes azzal, amit a világ más területein találtak, ahol a kultúraváltás általában népességcserével is járt. „A legnagyobb meglepetésünkre ez az állandóság az Andok nagy civilizációi, mint a wari, a nazca, a mocsika feltűnése, virágzása és hanyatlása során is megmaradt. Ez azt sugallja, hogy a hanyatlásukat nem külső katonai erők bevonulása okozta, mint a világ oly sok más helyszínén” – magyarázta Nakatsuka. Mindössze abban a két, fővárosnak nevezhető régióban nincs nyoma az állandó népességnek, ahol az inka és a tiwanaku társadalmak központja volt, ezekben a mai New Yorkhoz hasonlóan sokszínű, kozmopolita népesség élt.

A kutatás egy nagy nemzetközi együttműködés révén született: Argentína, Ausztrália, Bolívia, Chile, Németország, Peru, Nagy-Britannia és az USA számos intézménye és egyeteme kutatóinak közös munkájáként.

Hozzászólások

Tengeri Bastille-ként emlegették a festői apátságot

Tengeri Bastille-ként emlegették a festői apátságot

A Mont-Saint-Michel és a rajta magasodó épületek egészen elképesztő látványt nyújtanak.

Halállal végződött az egyik legelső nagy doppingbotrány

Halállal végződött az egyik legelső nagy doppingbotrány

Hamarosan kezdetét veszi Párizsban a XXXIII. újkori olimpia, amelyre az egész világ figyel majd.

Chieriben, a tornyok, szőttesek és Napóleon kedvenc nasijának városában jártunk

Chieriben, a tornyok, szőttesek és Napóleon kedvenc nasijának városában jártunk

Az északi félgömb 45 fokos szélességi körén, Torinótól mintegy tizenöt kilométerre fekszik Chieri, az olasz szőtt kelmék egykori fellegvára, amely gasztronómiai hagyományokban sem szűkölködik.

Római kori barakk maradványaira bukkantak

Római kori barakk maradványaira bukkantak

A kutatók az exeteri székesegyház mellett végeztek ásatást.

Bemutatták III. Károly első királyi portréját

Bemutatták III. Károly első királyi portréját

Ez az első hivatalos portréfestmény, amelyet az angol király megkoronázása óta bemutattak róla.

National Geographic 2024. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket