Csilla, Noémi, Kájusz2024. április 22., hétfő
Kultúra

Pest első gyógyfürdője

2020.06.13.NG
National Geographic Magyarország

Ma van a Széchenyi fürdő megnyitásának évfordulója, bár ezt több dátumra is datálják. Vajon mi lehet az oka? Ez is kiderül.

A Széchenyi fürdő egy 1913-as felvételen.
Forrás: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.08.104

Történt ugyanis egy újságíróknak szervezett bemutató 1913. június 13-án, ezután pedig számos lelkendező írás jelent meg Pest első gyógyfürdőjéről. Június 16-án délelőtt pedig ünnepélyes megnyitót tartottak, amikor a reprezentatív vendégeknek mutatták be a fürdőpalotát. A korabeli sajtónak köszönhetően nemcsak az eseményekről, hanem az új városligeti attrakció nagy sikeréről is kapunk egy kis ízelítőt.

A megnyitó ünnepségen a belügyi államtitkár rövid beszéde után Márkus Jenő tanácsos, az építkezés lelkes támogatója és menedzselője, kérte fel Bárczy István polgármestert, hogy vegye át komplexumot a főváros nevében. A főpolgármester, főkapitányok, tanácsosok, bizottsági tagok és további hivatali megbízottak vettek részt a díszes eseményen. Délutánra pedig már a népes közönséget is fogadták a gyógyvizes medencék.

Széchenyi fürdő egy 1929-ben készült felvételen.
Forrás: Fortepan

 

Artézi-fürdőből Széchenyi fürdő
A Széchenyi fürdőt gyakran emlegették Artézi fürdőnek, ugyanis 30 évig üzemelt egy kisebb, egyszerűbb változata a városligeti tó Nádor-szigetén. Ugyanabból a Zsigmondy Vilmos által fúrt kútból táplálták termálvízzel, amely aztán a gyógyfürdő vizét is adta. A mérnök 1868-ban kapott megbízatást a fővárostól a fúrásokra, hogy a majdani a kút vizével öntözzék a Városligetet és táplálják a tavat. Zsigmondy sokáig nem járt sikerrel, mígnem tíz évvel később 960 méter mélyről 73 Celsius-fokos termálvíz tört fel.
A kút forró vize kén és egyéb ásványianyag-tartalma miatt gyógyító hatású. A szerény Artézi fürdőt eredetileg sem szánták hosszú életűnek, mert a főváros vezetése turisztikai és közegészségügyi lehetőséget is látott a pesti termálvízben. (Eddig még csak Budán léteztek gyógyvizes fürdők.) Először Czigler Győző kérték fel a palota terveinek elkészítésére. Azonban nem született érdemi döntés az ügyben, a kész rajzok tíz évig egy fiókban pihentek, mire újra napirendre került a fürdő megépítése, az építész már nem élt. Szerencsére kollégája Dvorák Ede ismerte jól a terveket, ő végezte el rajta a még szükséges módosításokat, amire a fővárost megadta az építkezési engedélyt.

A kezdetleges Artézi fürdőt nem sokáig siratta korabeli sajtó, mert ámultak az újonnan felépült Széchenyi fürdő szépségétől és modernitásától:
„Az elmúlásnak ez a bánatos akkordja azonban korántsem vigasztalan, ha valamivel messzebb vetjük a pillantásunkat és szemünkbe ötlik az uj Széchenyi-fürdő hatalmas, művészien szép épülete. A Hamupipőke meséje elevenedett meg előttünk — kőbe formálva. A régi fürdő rejtett kincseivel, alig ismert értékével a szegény kicsi Hamupipőke a nagy a bűvös csoda előtt. A Széchenyi-fürdő fejedelmi köntösében, a szépséges leányzó, annak utána, hogy már észrevette a — királyfi, vagyis a főváros” – írta a Budapesti Hírlap a megnyitás utáni napon, majd ámuldozó beszámolójában tért ki arra, hogy Európa egyik legnagyobb gyógyfürdője épült meg.

„Mi hozzátesszük, hogy nemcsak a legnagyobb, de egyben a legszebb, legizlésesebb fürdője is öreg kontinensünknek. Vitatkozni is lehetne róla: szükséges-e ennyi művészi szépség és érték egy olyan épületben, a melyben végezetül és a legfontosabb valami a — víz. A víz gyógyít és nem a mozaik festmény, ha még oly remek is, és nem a pompás szobormű, a csodaszép váza, a süppedő szőnyeg, ha még oly kellemes is mindez a szemnek, és a minden müveit ember lelkében ott lappangó esztétának. (…) Valami kellemes, megnyugtató és fölemelő érzés az, amely elfogott bennünket, amikor a fürdő hatalmas kupolacsarnokába beléptünk. Itt voltaképp nem is vall semmi arra, hogy fürdőben vagyunk. Ez a rengeteg csarnok, művészi pompájában méltó vesztibülje lenne bármely kulturintézetnek, akár egy szépművészeti múzeumnak is ” – folytatta az álmélkodást az újság.

A fürdőpalota korabeli luxusszolgáltatásai
Az épületet nagyobb egységekre osztották föl: magánfürdőkre, férfi- és női gőzfürdőkre valamint férfi- és női népfürdőkre. A három részlegbe különböző árú belépőket lehetett váltani. A főbejárat nagy kupolacsarnokából két szárny nyílt, itt alakították ki a gőzfürdőket nemek szerint. A Széchenyi fürdő vezetősége büszkén reklámozta újítását, miszerint megvalósították a férfi-női külön fürdőzést. Európa-szerte ez dívik már, ezzel szemben Budapesten még a „szégyenletes szokás” élt, az együtt fürdőzés. Sőt, a gyerekek és idősebbek elválasztására is ügyeltek, nehogy erkölcstelen viselkedésre adjanak alkalmat. A gőzfürdőkhöz a földszinten és az emeleten 135 férfi és 59 női „vetkező-fülkét” helyeztek el. Az öltözőkből az „előmósdók”-ba jutott a vendég, majd a forró vizes medencékhez, mellettük a dörzsölő helységek, gőz és légkamrák találhatóak. Langyos és hideg vizes medencéket is alakítottak itt ki, valamint pihenőhelyiséget.

A fürdőpalota legelegánsabb szolgáltatása a magánfürdős részleg, melynek kényelméről és modernitásáról így számol be a Budapesti Hírlap: „Mindjárt a folyosóról nyílnak az úgynevezett szalon-thermál fürdők. Ezek a fürdők két részből állanak. Elől van egy kis szalon, kanapéval, tükrös toalett-szekrénnyel. asztallal, székkel. Beljebb következik maga a fürdőszoba, ideálisan ízléses és felülmúlhatatlanul higiénikus berendezéssel. Fehér majolika lapokkal borított medencében van a víz, még pedig négyféle: forró és hűtött thermál-víz, valamint forró és hűtött édes víz. A thermál-víz szolgál a kúra céljaira, az édes víz a lemosásra. A medence mellett van egy lefödött, nikkeles tartó, amely arra szolgál, hogy a fürdőhöz szükséges fehérneműt melegítse. Minden kabinban van zuhany is, a mely forró, hűtött vagy középhőfokú vizet szolgáltat. A szolgák hívásához elegendő egy gomb megnyomása, mely azonban nem csengőhöz, hanem a kabin ajtajánál lévő villamos lámpához szolgál s a fény kigyulladása figyelmezteti a személyzetet. Van ezenfelül minden kabinban villamos óra, továbbá egy másik óra, a mely azt az időszakot jelzi automatikusan, ameddig a kabint egy-egy vendég használhatja.”

A fürdő pártfogója, Márkus Jenő, lelkesen beszámolt a megnyitón egy másik újításról, hogy megtiltották az alkalmazottaknak a borravaló elfogadását, s „igy a személyzet mindenkihez egyformán udvarias lesz és, igy képtelenség, hogy bárkinek is panaszra lehessen oka” – magyarázta a tanácsos úr a sajtónak. Aki mégis eltette, azt elbocsátották. A dolgozók magasabb bérébe belekalkulálták ezt a plusz honoráriumot, hogy kisebb legyen számukra a csábítás. Ezzel szerették volna elérni, hogy minden vendég ugyanolyan minőségi szolgáltatást kapjon a belépőjéért.

Így néz ki napjainkban a Széchenyi gyógyfürdő épületkomplexuma.
Forrás: WikimediaCommons/Civertan

 

Modern technikai vívmányok és stílusos elegancia
A Széchenyi fürdő gyógyvizes medencéit a Hősök terénél fúrt kútból táplálták. Az onnan kinyert 73 Celsius-fokos forró víz elvezetését és ideális, fürdőző hőmérsékletűvé hűtését összetett és bonyolult rendszerrel kellett megoldani, melyet a kor legmodernebb technikájával valósították meg.  Naponként 750 000 liter forró vizet szivattyúztak ki a kútból, amelyet a fürdő nem hasznosított egyszerre, külön gyűjtőmedencében tárolták. A forró víz hűtését a Knuth-féle vízhűtővel oldották meg. A felforrósodott termeket a friss városligeti levegővel szellőztették.

A Budapesti Hírlap lelkendezve mutatta be a medencéket felügyelő irányítóközpontot is: „A fürdő számos medencéjének vízzel való ellátásának egész munkáját egyetlen középponti helyiségből végzik. Erre a célra egy olyasforma kapcsoló tábla szolgál, a milyet a villamvilágítás céljaira használnak. Erről a tábláról bármely pillanatban leolvasható, hogy melyik medencében mennyi és milyen hőfokú víz van, vagyis a személyzet mindig és mindenütt tájékozva van, a nélkül, hogy a gépházat egy percre is el kellene hagynia. Ez a bámulatos Knuth-féle kapcsoló tábla egy helyiségben van a Ganz-féle kapcsoló táblával, úgy hogy a vízellátáson kívül a világítás és erőfejlesztés is egy ember által és ugyanegy időben ellenőrizhető.” A Knuth-termékek neve sokszor visszaköszön, ugyanis Knuth Károly cége gyártotta le a csővezetékeket és a vízellátáshoz, keringetéshez szükséges eszközöket is.

A modern elektronikai vívmányok mellett a fürdő berendezésére is különös figyelmet fordítottak: a üvegmozaikkal díszített kupolacsarnok pultjait, a ruhatárat és pénztárat, az értékmegőrzőt és öltözőket mind tölgyfából készítették el úgy, mint azokat az elegáns bútorokat, amelyeken a vendégek megpihenhettek. Nem szabad megfeledkezni a elegáns szobrokról, díszkutakról, aprólékos kerámiaborításról és a felfestményekről, amelyek hozzájárulnak a palota milliőjéhez.

A fürdőpalota népszerűsége megnyitása óta töretlen, bár átesett pár átalakításon, bővítésen például az 1920-as években. A becenevén „Szecska” nemcsak a korabeli újságírók, hanem a fővárosiak, sőt mára a világ kedvence lett, csak bírja a szép kort megélt „Hamupipőke” az ostromló rohamokat.

Írta: Ádám Eszter

Észak-vietnámi hegyi törzsek hagyományai

Észak-vietnámi hegyi törzsek hagyományai

Sapa (Sa Pa) határ menti település volt és az egykori Sapa körzet központja, jelenleg Lao Cai (Lào Cai) tartomány székhelye, Vietnám északnyugati részén.

Elveszett városokat tártak fel Kínában

Elveszett városokat tártak fel Kínában

A kutatók évek óta folytatnak ásatásokat egy fejlesztés alatt álló kínai régióban, Csiongan térségében.

Több száz éves leletet talált egy házaspár saját fürdőszobájában

Több száz éves leletet talált egy házaspár saját fürdőszobájában

Takarítás közben bukkantak egy csapóajtóra, amely egy középkori alkotást rejtett.

Rituálisan égették el a maják a bukott uralkodójukat

Rituálisan égették el a maják a bukott uralkodójukat

A kutatók úgy vélik, egy maja politikai rendszerváltás emlékeit fedezték fel.

Munkatársunk a Siemens Media Award különdíjasa

Munkatársunk a Siemens Media Award különdíjasa

2024. április 18-án este tartották a Siemens Media Award 2024 díjátadóját: a technológia területén különösen magas színvonalon alkotó újságírók, illetve tartalomkészítők munkáját ismerték el a díszvacsorával egybekötött eseményen.

National Geographic 2024. áprilisi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket