Villő, Orfeusz, Adelaida2024. június 13., csütörtök
Kultúra

Romjaiból épül újjá a 700 éves vár

2020.07.10.Sarusi István
National Geographic Magyarország

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, pontosabban a Hernád völgyétől keletre járunk, ahol egy szarvat formázó meredély tetejére épült a 13-14. században a vár.

Forrás: Sarusi István

„Tulajdonképpen ószláv nyelven a Regéc szavunk is szarvat jelenti” – világít rá az összefüggésre Pető Zuszsa ásatásvezető, majd hozzáteszi: „legrégebbi leleteink a bronzkorból valók, ami alapos bizonyíték arra, milyen fontos lakhelyként tartották számon e környéket már az ősidőkben is.”

A várról szóló első ismertforrás a 13. századból való. Később, a 15. században az épületegyüttes már a Várhegy teljes platójára kiterjedt. Aztán a 16-17. században a középső vár területére reneszánsz stílusú kőfaragványokkal díszített palotaépületeket emeltek. Ezek díszes erkéllyel, festett boltozattal, drága kályhákkal felszerelt fogadótermek voltak, a földszinten pedig a pékáru sütésére szolgáló kemencékkel ellátott rész helyezkedtek el. Pincéjében a tartósításra is használt borecetes hordókat őrizték. Itt érdemes megjegyezni, a középkori borok alacsonyabb alkoholtartalma miatt hamarabb romlottak, vagyis ecetesedtek, amit így tartósításra tudtak tovább hasznosítani.

A már rekonstruált négyszintes lakótorony kiállítással várja az ide látogatókat.
Forrás: Sarusi István
Regéc igen gazdag kerámialeletekben. Különösen a hajdan volt palotaszárny, ahol míves kályhákat építettek. Ezek egyikéből származó cseréptöredék.
Forrás: Sarusi István
Két kútból is nyertek vizet a hajdani várlakók. Egyik a vár alatti félig természetes, félig mesterségesen kiszélesített barlangokból volt lehetséges. Némi szerencsével nem kellett borzasztó mély kutakat ásni a hegytetőn, ha fúrás közben rétegvízre bukkantak, plusz, a kútba juttatták vissza az épület esőcsatornáinak tartalmát is.
Forrás: Sarusi István

Regéc legfényesebb időszakát a 17. század közepén, a Rákócziak birtokába kerülésével, a két nagyasszony, Báthory Zsófia (1623-1680) és Zrínyi Ilona (1652-1703) irányítása alatt élte. Utóbbi „egy igencsak kemény kezű asszony hírében állt. Például halálbüntetéssel sújtotta azokat az őröket, akiket háromszor rajtakapott, hogy akár csak pillanatokra is elszunnyadtak szolgálatuk alatt” – meséli Pető Zsuzsa.
Miután Thököly Imre kuruc hadvezér török fogságba került, a Habsburgok haditanácsának döntése értelmében 1686-ban gyújtották fel és tették védhetetlenné Regéc várát. „Igazából a közhiedelemmel ellentétben nem várrobbantásról, sokkal inkább használhatatlanná tételről beszélünk. Történészek számításai alapján óriási mennyiségű puskapor kellett volna ahhoz, hogy felrobbantsák az erősségeket. Tehát a gyakorlatban a bástyák sarkai alá ástak puskaporos hordókat, ezeket robbantották fel és a sarkok megsemmisítésével rontották el a védműveket. Nekünk sikerült találni ilyen árkokat!” – oszlatja el a tévhitet Pető Zsuzsa.

Tomka Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményi főigazgató-helyettese hozzáfűzi: „Sokszor halljuk azt, hogy Nyugat-Európában és a Felvidéken milyen sok vár van, bezzeg nálunk a Habsburg ármány miatt odalettek a várak. Ez Regécen pont így van, de talán a kurucok még több várat rontottak el. Sőt, nekik még nagyobb érdekük volt ezt tenni, mert nem állt rendelkezésükre kellően képzett haderő  ahhoz, hogy ilyen nagy építményeket kézben tartsanak.”

A várak történetéből a legendák sem hiányoznak, Regécen történetesen egy férjezett asszonyról, Doleszné Pankóról (Panka), aki boszorkányos cselekedetei miatt a 17. században több ízben raboskodott a vár tömlöcében. A csúnya beszédtől kezdve a kézrátéttel való betegségek, végtagfájdalmak előidézésén vagy gyógyításán át a töltetlen puskával való lövésig sok mindent írtak a számlájára. Ha háromszor ráköszönt egy bodzafára, az beszélni kezdett hozzá. A börtönből többször megszökött, de negyedik alkalommal végérvényesen beírta nevét a vártörténetbe: leugrott a Kútbástyáról, majd béklyóit hátra hagyva elrepült – tartja a legenda.

Jelenleg a második helyreállítási ütemben folyik a munka.
Forrás: Sarusi István
Dolgoznak a pince feltárásán.
Forrás: Sarusi István

A regéci vár helyreállítási munkálatai évek óta folynak. 2015-ben rekonstruálták a négyszintes lakótornyot, jelenleg is szépül a reneszánsz palotaszárny. Ennek során helyreállítják a Középső vár keleti részét, és újjáépül egy, a 16. század közepén és második felében épült, emeletes reneszánsz palota. A nagy méretű pincének a kibontásán túl az idei ásatási szezonban a páterek házának alépítményét, a keleti falszoros feltöltődését, a későbbiekben a várudvar korábbi építési korszakához tartozó maradványait is vizsgálják a Nemzeti Múzeum szakemberei. A helyreállítás összesen közel 1000 négyzetméternyi épületrészt érint, amelyből 384 négyzetméter padló alatti szint.
A helyreállítás előtt a nehézségek miatt sokszor gépészeti segítséggel együtt szükséges a terület régészeti feltárása, amelyből az itt állott épületek történetére, építészeti részleteire vetülhet fény, valamint az előkerülő leletek a vár korábbi történetére, egykori lakóinak életmódjára is adatokkal szolgálnak.

Forrás: Sarusi István
„Nagyban eltér a várásatás a megszokottól, mert ezt legpraktikusabban egy kőbányához lehetne hasonlítani. Ebből fakadóan nagyobb fizikai erőre van szükségük az itt dolgozóknak. Meglehetősen bonyolult kialakítani a metszeteket, vagyis kibontani a leleteket, a köröttük levő rétegződést feltárni” – taglalja az ásatás és kutatási módszerük specifikumai Tomka Gábor.
Regéci vár keleti oldala
Forrás: Sárusi István

Pusztai Tamás, a Nemzeti Múzeum Régészeti Örökségvédelmi főigazgató-helyettese a várkutatás alapjait emelte ki: térinformatikus és geodéta szakembergárdával és a legkorszerűbb műszerekkel dolgoznak. Ilyen a ’lidarral’ szerelt drón. Segítségével milliméter pontos felvételeket készíthetők a terület minden eleméről. Mind a régész, mind pedig az építész munkáját alapozhatják meg ilyen magaslati felvételekkel.
Látogatói szempontból a szakembergárdának a leendő kiállítások berendezésében, megalkotásában is kiemelt szerep jut. Ugyanis: általános és már-már sablonos tárlatok helyett komplexebb, interaktívabb ismeretátadásra adódik lehetőség akkor, ha akár tájrégészt, vagy állatcsontokkal foglalkozó szakértőt is bevonnak a folyamatba. Ennek érdekében tevékenykedik e szervezet Regécen.

Írta és fényképezte: Sarusi István

Hozzászólások

Több ezer éves kőmaszkot találtak

Több ezer éves kőmaszkot találtak

Az Izraelben feltárt lelet a neolitikum korára datálható.

Ezeréves legendák kelnek életre Marrákesben

Ezeréves legendák kelnek életre Marrákesben

Marokkó szívében, az Atlasz-hegység lábánál fekszik az egykori iszlám főváros, Marrákes. Évente tízmillió turista látogatja, az ország mágikus kulturális központja, amely ma a berber, az arab, az afrikai és a francia hagyományok UNESCO által is elismert olvasztótégelye.

Középkori romokat találtak Veszprémben

Középkori romokat találtak Veszprémben

A szakemberek a város legrégebbi, 10-11. századi épületének maradványait tárták fel.

Rejtélyes barlanglakásokat láthatunk a Cserhátban

Rejtélyes barlanglakásokat láthatunk a Cserhátban

A mátrverebélyesi-szentkúti remetelakások történetéről nem sokat tudni.

Bronzkori csecsemők sírjára bukkantak

Bronzkori csecsemők sírjára bukkantak

A nyughely Örményországban kerültek elő, a sírt faragott kőoszloppal jelölték meg.

National Geographic 2024. júniusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket