Tivadar, Tihamér, Töhötöm2024. április 20., szombat
Kultúra

Őrségi bakancslista

2020.07.21.Balogh Boglárka
National Geographic Magyarország

Azt hiszem, Nyíregyházától messzebb nem kezdhettem volna el az országjárást, hisz az Őrség pontosan 513 km-re van tőlünk.

A helyreállított veleméri templom
Forrás: Balogh Boglárka

E meseszép erdőkkel, kaszálókkal borított dimbes-dombos terület Magyarország legnyugatibb csücske, története egészen az Árpádokig nyúlik vissza. Ekkortájt ugyanis az ismétlődő német betörések miatt ezen a vidéken különösen fontos volt a határőrizet, így őrállókat telepítettek. Innen ered a táj neve: Őrség.

Napfelkelte az Őrségben
Forrás: Balogh Boglárka

Az itteniek a székelyek leszármazottainak tartják magukat, mivel a feltevések szerint az Árpádok határvédő hadseregében ők is harcoltak, egy részük aztán itt is maradt végleg.
A történeti és néprajzi tájegység, amely Nyugat-Magyarországon és a szlovéniai Muravidéken terül el, hazánknak talán egyetlen olyan része, melynek népe a honfoglalás korától kezdve itt él.
A hagyomány szerint 108 család telepedett le egykor a területen, majd kialakultak a szerek. Az 5–10 házból és gazdasági udvarból álló, domboldali vagy dombháti laza szerkezetű települések nyomát mai napig őrzik a falunevek.

Európai bölények
Már jó egy hete vártam arra, hogy végre testközelből is meglássam őket az Őrségi Nemzeti Parkban. Ám hiába érkeztem napi kétszer a területükre, eddig egyikük sem bukkant fel a szalafői bemutatóhelyen. Aztán mikor újra elhajtottunk a kerítés előtt, a földutat szegélyező fák közt feltűntek a szarvak, és egy barna, hatalmas fej.
2019-ben jött el az idő, hogy tíz év előkészület után az egykoron honos európai bölényekkel újra benépesítsék az Őrségi Nemzeti Park egy hetven hektáros, ember által nem látogatott részét.
A park igazgatósága már évekkel ezelőtt megvásárolta a Kondorfa község határában található úgynevezett Hegy-völgy területet, amelyen kutat fúrtak, a teljes élőhely körül egy speciális, ötezer folyóméter hosszú elektromos kerítést húztak, és az állatok is megérkeztek.
Az erőfeszítésnek meglett az eredménye, ma már a bölények önállóan élik életüket és ők alakítják a vadont. Ugyan zárt területükre csupán a szigorú biztonsági szabályok betartásával jelenleg csak a szakemberek léphetnek be, ám a nemzeti park szalafői bemutatóhelyén néhányuk továbbra is megtekinthető.

Európai bölények a szalafői bemutatóhelyen
Forrás: Balogh Boglárka
Európai bölények
Forrás: Balogh Boglárka

 

Őrségi Népi Műemlékegyüttes, avagy a Pityerszeri skanzen
Késő délután már egy lélek sincsen a skanzenben, néhány túrázó botja árulkodik csak, nem vagyok egyedül. Egy kíváncsi pumi fut a szomszédos ház kerítéséhez, ahogy elindulok az apró dombon elterülő házak felé.
Maga Szalafő hét halmon épült, Alsószer, Csörgőszer, Felsőszer, Gyöngyösszer, Papszer, Templomszer és Pityerszer. Ez utóbbi házaiból alakították ki az Őrség falumúzeumát, a pityerszeri skanzent. Különlegessége, hogy az épületek eredetileg is itt álltak, így élethűen nyerhetünk bepillantást elődeink évszázadokkal ezelőtti mindennapjaiba.
A Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága 1970-ben vásárolta meg a három portát azzal, hogy az őrségi szeres települési formát megóvják és szabadtéri múzeumot alakítsanak ki belőle. A skanzenhez tíz épület, közel 4000 négyszögöl terület, gyümölcsös és két vízgyűjtő tóka, vagyis az itatóvíz gyűjtésére kiásott gödör is tartozik. A múzeum egyik legérdekesebb része az emeletes kamra, amely a földszinten éléskamrából és nyitott színből áll. A helyiek által csak kástúnak nevezett épületben tartották az élelmiszereket és a vetőmagvakat is.

A pityerszeri skanzen kástúja
Forrás: Balogh Boglárka
Őrségi Népi Műemlékegyüttes
Forrás: Balogh Boglárka

 

Veleméri Szentháromság-templom
A nyitott ajtón át vastag nyalábot fest a nap az évszázados kőpadlókra. Halkan rálépek a napfolyosóra, és leülök a padok egyikén a több száz éves, kőfalra festett freskók elé. A templom köré telepített fák közt méhek keringenek, hangos zümmögésük egészen behallatszik a néma terembe.
A hányattatott sorsú veleméri Szentháromság-templom építését, vagy ahogy a legtöbben emlegetik, a Fények Templomát állítólag még Szent István rendelte el. Megszületésének pontos idejét nem ismerjük, de az biztos, hogy a falon lévő freskókat 1377–78-ban Aquila János készítette.
Kétszáz évvel később a reformáció idején a festményeket lemeszelték, a keresztény hívek elmaradtak, az épület kis híján az enyészetté lett. A beverő eső leoldotta a mészréteget, a freskók pusztulni kezdtek, végül a tető nélküli templom hajójában az évszázadok alatt fák nőttek.
Pedig a veleméri templom nagyon különleges, nem hiába hívják a Fények Templomának, tájolása ugyanis rendkívül szigorú elvet követ. Tervezői és a freskókat készítő Aquila János építését úgy kalkulálták, hogy Szentháromság vasárnapján a kelő nap első sugara a szentély boltozatán lévő Szentháromság jelképére essen, de ezen kívül figyeltek a napfordulókra is.
Decemberben például, a téli napforduló hajnalán, Krisztus születésének örömére a szentély délkeleti, kerek ablakán besütő napsugarak elsőként a Madonna ölében ülő gyermeket világítják meg.

A veleméri Szentháromság-templom
Forrás: Balogh Boglárka

 

Pankaszi harangláb
Nem hiába lett a szoknyás pankaszi harangláb az őrségi népi építészet szimbóluma, hisz a tájegységen megtalálható hozzá hasonlók közt, a maga 265 évével ez a legrégebbi és leglátványosabb.
Felbaktatok a falu legmagasabb dombjára, a lejtős gyümölcsös tetején büszkén teregeti szoknyáját a harangláb. Néhány tyúk kapirgál a jórészt tölgyfából felhúzott műemlék előtt, mikor belépek az oszlopok alá, riadtan ugranak arrébb.
Bármerre induljon is el az ember az Őrségben, úton-útfélen belebotlik a templomtól elkülönülten álló, jellemzően fából épült haranglábakba. Elterjedésük a reformációnak köszönhető, hiszen a kőtornyok emelése a katolikusok kiváltsága lehetett, amit csupán II. József szabad vallásgyakorlást és hivatalviselést biztosító türelmi rendelete változtatott meg.
A Zala folyó bal partján található település első írásos említése 1393-ból származik. A reformáció magyarországi térhódítása óta döntően reformátusok lakta Pankasz szegény földműveseinek nem volt lehetőségük templomot emelni, így maradtak a haranglábnál. Ácsai jó munkát végeztek, a toronytörzs és a sátortető szerkezeti részei ugyanis olyannyira ellenálltak az időnek, hogy az 1965-ös helyreállítást a harangtorony lebontása nélkül végezték el.
A harangot tölgyfazsindely és zsúptető védi, míg a tíz oszlopra kifeszített szoknyát kézi cséplésű rozsszalmával fedték.

A pankaszi harangláb
Forrás: Balogh Boglárka
A pankaszi harangláb harangja
Forrás: Balogh Boglárka

 

Szentgyörgyvölgyi református templom
A kazettás mennyezet középső csillagát beragyogja a napsugár. Alkotója, nemes Patkó András 74 évesen ült neki a munkának még 1829-ben. Igaz, mesterünk már jóval ezelőtt itt lakott, hisz a falu első református tanítója ő volt. Amikor a templom festésére vállalkozott, nyugalmazott iskolamesterként élte a mindennapjait.
A Nyugat-Dunántúl egyetlen festett fakazettás temploma Szentgyörgyvölgyön található. A falu református hívői ideiglenesen már 1762-ben sárfalú imaházat építettek ide, majd 25 évvel később, a türelmi rendelet kihirdetése után húzták fel az egyhajós szerkezetű, kazettás mennyezettel fedett templomot. A fáma szerint annyira siettek a befejezésével, hogy az ácsok útközben, a szekéren faragták ki az erdőből hozott fatörzsekből a gerendákat, ha esetleg az engedélyt mégis visszavonná a király, már készen legyenek az építéssel.
A díszítésre szolgáló kazettákat helyi asztalosmesterek alkották, amelyekre kékkel festett bárányfelhők, virágmotívumok és szöveg is került. A karzat alsó felét kék, fehér és fekete virágos-csillagos festés díszíti, ugyancsak festett a karzat mellvédje és a karzatot tartó gerenda is.

Szentgyörgyvölgyi református templom
Forrás: Balogh Boglárka
Helyi ácsok munkáját dicsérik a fakazetták
Forrás: Balogh Boglárka

 

Kömpe szeme kilátó
Szalafő településrészére, a Kömpére épített, haranglábra emlékeztető kilátóból tökéletes rálátás nyílik az előttünk elterülő dimbes-dombos tájra. A helyiek évek óta tervezték már a 6,5 méteres magaslat készítését, amit végül hosszas tanakodás és jól átgondolt tervezés után a régi tűzrakó terület helyére emeltek.

Kömpe szeme kilátó
Forrás: Balogh Boglárka
Forrás: Balogh Boglárka

Leülök a hintázó lócára, és a közeledő vihart figyelem. A fekete fellegek alattomos vadként kúsznak az égre, eső szagát hozza a szél. A naplemente most még békés, vérvörös színeket fröccsent az égre, Kömpe szemét elfedi a pára, amit a fenyvesek lehelnek ki.
Úgy mondják, a villám mindig a szélső fába csap, igaz ez a népekre is, akiket a határvidéken ér a támadás egy-egy betörés során. Az Őrség és lakói ezer éves történelmük alatt egy napra sem voltak biztonságban, gyors tempóban néptelenedtek el a szerek. Ám az őrségi kultúra és életforma ma újra virágzik, a faházak eresze alatt málnatermesztésről, babonákról, múltról és jelenről folyik a társalgás.

2500 éves sisakra bukkantak Horvátországban

2500 éves sisakra bukkantak Horvátországban

A lelet kifejezetten jó állapotban konzerválódott.

Titokzatos, ősi építményt tártak fel Franciaországban

Titokzatos, ősi építményt tártak fel Franciaországban

A kutatók korábban nem láttak hasonló struktúrát, ezért egyelőre nem tudni, hogy milyen céllal építhették.

Ősi város nyomaira bukkantak egy csendes-óceáni szigeten

Ősi város nyomaira bukkantak egy csendes-óceáni szigeten

Úgy tűnik, a régióban jóval az európaiak érkezése előtt megkezdődött az urbanizáció.

Több ezer éves szent helyre bukkantak

Több ezer éves szent helyre bukkantak

A kutatók a véletlennek köszönhetően fedezték fel a lelőhelyet.

Ritka égi esemény tárhatja fel a Stonehenge titkát

Ritka égi esemény tárhatja fel a Stonehenge titkát

Egyes szakértők úgy vélik, hogy a Stonehenge nemcsak a naphoz, hanem a holdhoz is igazodik.

National Geographic 2024. áprilisi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket