Ferenc, Olívia2023. december 03., vasárnap
Kultúra

A szőlőtermesztés virágzása és hanyatlása a Negev-sivatagban

National Geographic Magyarország

Az izraeli Negev-sivatag száraz, kietlen régiójában az ókor végén virágzott a szőlőművelés, de csupán kis időn keresztül.

A gázai bor teveháton kerölt a sivatagból a névadó város kikötőjébe.
Forrás: PNAS

Egy izraeli kutatócsoport régészeti lelőhelyek szemétdombjainak alapos elemzésével annak járt utána, hogy vajon milyen körülmények közepette zajlott a sivatagi szőlőművelés, amelynek eredménye a luxuscikknek számító gázai bor volt. A szőlőművelés és az ezzel járó gazdasági fellendülés mintegy 200 éven át tartó időszaka kiugrik a sivatag egyébként igen szegényes megélhetést biztosító évezredes történelméből. A kutatásról készült tanulmányt az Amerikai Tudományos Akadémia folyóirata, a PNAS tette közzé.

A gabona, az olíva és a szőlő a Mediterrán térségben elterjedt hármasa évezredek alatt igen nagy távolságokba jutott e növények háziasításának eredeti helyszíneitől. A belőlük készült termékek kereskedelme behálózta az egész régiót, a római és a bizánci birodalom fontos termékei voltak ezek, s különösen a szőlőt igen sok helyen ültették a két birodalom területén. A bortermelés az egyik legjövedelmezőbb üzlet volt, a szőlőtermesztés pedig a félszáraz-száraz területeken is meghonosodott, a szőlő volt az első „globalizált” élelmiszernövény. E kultúra fenntarthatóságát leginkább azzal lehet megítélni, ha a szélsőséges éghajlatú régiókban mérik fel a szőlőtermesztés körülményeit, ezért is folyamodtak a kutatók a Negev-sivatag egykori szőlőtermesztőinek emlékeihez.

Shivta városának környezete, a növénytermesztésre használt területekkel, a csapadékvizet hozó vádikkal.
Forrás: PNAS

Időszámításunk szerint a 4-7. század közt számos helyen olvashatunk a gázai borról, ezt az édes fehérbort Gáza és Askelón kikötőiből speciális amforákban exportálták a Földközi-tenger környéki városokba, de olyan távoli vidékekre is eljutott, mint a mai Németország, Nagy-Britannia, vagy Jemen. Sokáig nem volt azonban információ arról, hogy voltaképp hol is termett ez a drága bor, ám régóta sejteni lehetett, hogy nem túl messze Gázától, valahol a Negev-magasföldön. A bizonyítékok azonban sokáig csak írásos emlékekként maradtak fenn, majd régészeti lelőhelyekről került elő pár szem szőlőmag, illetve bizánci szőlőprések maradványai.

Balról jobbra, a szemétkupacokból feltárt leggyakoribb növényi maradványok: szőlőmag, árpa, búza.
Forrás: PNAS

Nemrégiben folytattak részletes feltárásokat a Negev-sivatagban, egykori bizánci korból való települések, köztük a világörökségi helyszínként nyilvántartott Shivta  település szeméthalmain (ez a régészek egyik legfontosabb forrása az egyes emberi települések részletes történetének, életkörülményeinek feltárásában), és ezek során hatalmas mennyiségű szőlőmag és gabonaszem került elő, különböző korokból, a 2-8. század időszakából. Ezeknek a leleteknek köszönhetően a kutatócsoport rekonstruálhatta azt, hogy miként virágoztak, majd hanyatlottak e települések szőlőgazdaságai.

Az 50-150 mm közti éves csapadékmennyiség mellett a sivatagi növénytermesztést a kitartó emberi munka és találékonyság tette lehetővé: részint az esővizet, különösen a jelentős villámárvizek szállította mennyiséget összegyűjtő csatornák, és gátak rendszere, részint pedig a kiépített galambtornyokban élő galambok guanójának trágyaként való felhasználása. A szállítást speciális alakú amforában, a gázai palacknak hívott edényben oldották meg, ennek alakja azt segítette elő, hogy a sivatagból teveháton könnyen lehetett s Földközi-tenger partjára szállítani. E kerámiapalackok töredékei, valamint a szőlőmagok mennyisége igen jól jelezték, hogy mennyire jelentős is volt a szőlőművelés a sivatagban.

A bal oldali amfora a bor szállítására, a jobb oldali a házi tárolására szolgált. A kettő arányából kiderül, mennyit termeltek eladásra az egyes településeken e drága, ám annál népszerűbb nedűből.
Forrás: PNAS

A Negev-sivatag lakói a 3. században kezdtek szőlőtermesztésbe szinte a semmiből, ezt az 5. század idejére egészen jelentős arányúvá fejlesztették. A 6. század közepén már kereskedelmi mennyiségben termett itt a szőlő (illetve a belőle készített bor), és ez jelentette a Negev lakóinak a fő bevételi forrását. A 6. század végétől a 7. századig azonban hanyatlásnak indult a szőlőtermesztés, és ezek az időszakok a bizánci birodalom virágzó majd hanyatló kereskedelmi tevékenységével is kapcsolatot mutattak.
A galambok tartására szolgáló tornyokkal is akkor hagytak fel, amikor a szőlőtermesztés hanyatlani kezdett. Az iszlám térhódításának helyszínenként különböző nyoma is felfedezhető: azon településen, ahol már építettek mecsetet, a szőlőmagok száma csökkent, míg egy másik városban, ahol nem volt mecset, viszont kis keresztény monostor állt, még emelkedést mutatott ugyanekkor a szőlőtermelés, bár ekkor már csak „házi” fogyasztásra, nem kereskedelmi mennyiségben termelték.

A hanyatlás időszakába beleesnek azok, az 536-545 közti, globálisan kritikus időjárású évek, amelyek, minden bizonnyal jelentős vulkánkitörések miatt, az elmúlt 2000 év leghidegebb évtizedét jelentették az északi féltekén, ám Levante területén ekkor megnőtt a csapadék mennyisége. A hordalékhalmozódás vizsgálatából úgy tűnik, hogy a 6. század során volt a legtöbb villámárvíz, amelyek talán a folytonos emberi munkát igénylő vízmű-karbantartást, illetve az öntözéshez szükséges vízmennyiség megtartását tették lehetetlenné. Az ekkor kezdődő pestisjárvány, a bizánci birodalom háborúi, az iszlám hódítás az időjárással együtt akadályozták meg azt, hogy a rövid virágkort megélt sivatagi szőlőkultúra tovább fennmaradjon.

Forrás: Égen – Földön – Föld alatt

Ősi kincseket adott vissza Svájc Egyiptomnak

Ősi kincseket adott vissza Svájc Egyiptomnak

A tárgyakat két büntetőügy keretében kobozták el.

Ötezer éves gátakat fedeztek fel

Ötezer éves gátakat fedeztek fel

Új felfedezések árulkodnak a kínai civilizáció előfutáráról, a Liangcsu-kultúráról.

Ősi halotti maszkokat találtak Peruban

Ősi halotti maszkokat találtak Peruban

A szakértők több mint 70 bebugyolált holttestet fedeztek fel egy, a wari kultúrához köthető lelőhelyen.

Nakasendo – zarándokút Tokió és Kiotó közt

Nakasendo – zarándokút Tokió és Kiotó közt

Japánba a legtöbb turista az épített örökség miatt látogat: végigjárják a nagyvárosok legszebb templomait és kertjeit, de egy túra ritkán fér bele az egy-kéthetes látogatásba. Pedig az ország számos gyönyörű zarándokutat kínál, mint például a Wakayama prefektúrában található Kumano Kodo vagy Nagano környékén a Nakasendo. Egy korábbi utamon az előzőbe kóstoltam bele, idén pedig az utóbbin túráztam pár napot.

Középkori magyar pénzeket találtak Németországban

Középkori magyar pénzeket találtak Németországban

Önkéntesek segítségével bukkantak értékes leletekre három Németországi helyszínen.

National Geographic 2023. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket