Ákos, Bátor, Gábor2024. február 27., kedd
Kultúra

Egy álmot követve indult a Szigetvár elleni ostromra Szulejmán

2020.09.12.NG
National Geographic Magyarország

Újabb titkokról lebbentette fel a fátylat szeptemberben a Zrínyi-Szulejmán Kutatócsoport.

A turbéki erőd 1664 előtt. A kapu ekkor a déli irányból nyílt, az erődön belül pedig három fő épület állt: az ólommal fedett türbe, a dzsámi és az L alakú derviskolostor.
Forrás: Tervezte: Pap Norbert – Kitanics Máté; Grafika: Történelmi Animációs Egyesület

 

Elkészült a Szulejmán szultán szigetvári türbéjéről szóló kutatás átfogó és egyben hiánypótló, tudománytörténeti jelentőségű összegzése. A szigetvári Zrínyi Napokon mutatták be a három tematikus egységbe rendezett Turbék: Szulejmán szultán zarándokvárosa című kötetet. A tanulmányok Szulejmán szultán elpusztult turbéki sírkomplexumának alapításáról, történetének mérföldköveiről és pusztulásáról, az uralkodó halálának körülményeiről, az itt emelt épületek feltárásáról, valamint Szulejmán emlékezetének helyi jelentőségéről szólnak.  A 2013-ban kezdődött és hét éven át tartó kutatás eredményeiről a könyvben olvashatunk, amit 2020. szeptember 12-én, stílusosan Szigetváron mutattak be a nagyközönségnek.

Az 1520-tól kezdődően, összesen 46 éven át uralkodó Szulejmán szultán a tizedik volt az Oszmán-házban. Az Oszmánok szüntelenül hadakoztak és tágították az iszlám birodalmát, míg azonban közvetlen elődei főként keleten és Afrikában hódítottak, addig ő inkább Bécs irányába vezetett hadjáratokat: a tizenháromból hetet Magyarország földjére.

A hosszú uralkodási periódus azonban nem csak sikerekben volt gazdag, de szellemileg és fizikai értelemben is erősen igénybe vette az uralkodót.  Feleségének Hürremnek az elvesztése, valamint az olyan véres és megrázó események, mint például Mahidevrán szultánától született idősebb fiának, Musztafa hercegnek a kivégzése, igencsak megviselték. A saját egészségügyi problémái is egyre inkább ránehezedtek az öregedő uralkodó hétköznapjaira.

A palánkerődön belül az előtérben a dzsámi, mögötte pedig a türbe
Forrás: Tervezte: Pap Norbert – Kitanics Máté; Grafika: Történelmi Animációs Egyesület

 

„Az ötvenéves, a korábbi szultánokhoz viszonyítva előrehaladott korúnak számító Szulejmán az emiatt kialakult súlyos hangulatingadozásai hatására egyre inkább pesszimistává és melankolikussá vált. Hatvanévesen már egy gyógyíthatatlan betegség, a köszvény is kínozta és nem érzett már magában annyi erőt, hogy egy új hadjáratot vezényeljen le. Szulejmán feltételezhetően végül azért döntött mégis úgy, hogy ismét hadjáratra indul, mert felül akart kerekedni az öregség érzésén, ki akart állni a népe elé, hogy mindenki számára egyértelművé tegye, hatalma szilárd alapokon nyugszik” – írja Feridun M. Emecen török történész, akadémikus, az Isztambuli Egyetem oktatója a szultán utolsó éveit bemutató tanulmányában.

Szeretett társa, Hürrem szultána 1558-ban bekövetkezett halála után az erőskezű és hajthatatlan uralkodó minél távolabb akart kerülni a palotától. Kijelenthetjük, hogy ez idő tájt kezdett hozzászokni ahhoz a gondolathoz, hogy közeleg az „utolsó útja”. Az 1565-ös máltai vereséget követően azonban a nyugati világban megingott az Oszmán Birodalomról alkotott félelmetes kép, amit a nép körében terjedő, viszályt szító pletykák és ellentétek tovább súlyosbítottak. A szultán szerette volna lemosni a máltai szégyenfoltot, és megmutatni az alattvalóknak, hogy a hatalom még mindig az ő erős kezében van. Az idős Szulejmán és az újdonsült nagyvezír, Szokollu Mehmed pasa ekkor kezdett hozzá egy újabb hadjárat szervezéséhez, amelynek fő célpontja Magyarország, főként pedig Szigetvár és Gyula várai voltak. Ebben azonban a reálpolitikai indokok mellett már a szultán spirituális tanácsadói, köztük egy halveti dervis (a muzulmán halveti testvériség képviselője) sejk, Núreddinzáde álma is szerepet játszott.

„Az ismert és befolyásos szúfi, Núreddinzáde feltehetőleg ismerte a szultán környezetében zajló vitákat a hadjárat megindításáról, és ebben a helyzetben egy olyan spirituális indítékkal állt elő, amely abban a korban népszerű, sőt talán elvárt is lehetett. A halvetik többféle lelkigyakorlatot végeznek, amíg révületbe nem esnek, és az így szerzett élményeiket, álmaikat útmutatásként értelmezik. Núreddinzáde egy ilyen spirituális élménye, álma inspirálta az 1566. évi hadjárat megindítását, amellett, hogy annak számos fontos reálpolitikai oka is volt. Így történt, hogy derviseivel ő maga is csatlakozott a szultánhoz, részt vett Gyula ostromában, később pedig Szigetváron ott tartózkodott Szulejmán halálos ágyánál is” – olvasható A sejk álma – Turbék oszmán zarándokváros története című, Pap Norbert és Kitanics Máté által írt tanulmányban.

A téli hadjárat után újjáépített turbéki erőd 1664 és 1688 között. A bejárat ekkor már az északnyugati oldalról nyílt, a derviskolostort pedig egy vendégszárnnyal bővítették U alakúra.
Forrás: Tervezte: Pap Norbert – Kitanics Máté; Grafika: Történelmi Animációs Egyesület

 

Nem tudjuk, hogy azok körében, akik ott álltak a haldokló Szulejmán mellett, kinek és mikor jutott eszébe, hogy ezen a helyen zarándokközpontot kellene létesíteni. Ugyanakkor a következő tavasszal már megjelölték a helyet és 1574-ben megkezdődött a sírkomplexum felépítése is.

„Szulejmán szultán 1566-ban, a vár ostroma idején halt meg a közeli szigetvári szőlőhegyen felállított oszmán táborban. Később az elhalálozás helyén egy emléktürbét és hozzá kapcsolódó más épületeket emeltek, ahol a halveti dervisek és a komplexumot védő katonák szolgáltak. A határvidéki bizonytalan biztonsági helyzet ezek védelmére egy kisebb palánkerődítmény felépítését indokolta. A növekvő számú helyi lakosság és a látogatók kiszolgálására a palánkon kívül fogadót, fürdőt, mecsetet, tanintézetet és boltokat is kialakítottak, illetve lakóházakat emeltek. A hadjárat során elhunyt uralkodó tisztelete idővel egyre nőtt, mind több és több zarándok érkezett. Az elmúlt évek kutatásai nyomán világossá vált, hogy a gázi szultán, Szulejmán halálhelye körül hírneves zarándokközpont, egyedülálló település jött létre a 16. század végén” – olvashatjuk a most megjelent kötetben.

Az iszlám világ és a kereszténység összecsapása Szigetváron 1566-ban világtörténeti jelentőséggel bírt. Katonai értelemben és a szultán halála révén spritiuálisan is megerősítették az oszmán hódítást Magyarország középső részei felett. A szultáni seregek ezt követően harminc évig nem indultak el a Magyar Királyság felé: az oszmán uralom stabilizálódott. Szulejmán álmát Bécs elfoglalásáról pedig majd csak az a Kara Musztafa pasa, nagyvezír kívánta valóra váltani, aki 1683 nyarán négyezer lovassal maga is ellátogatott Turbékra, hogy ott imádkozzon a vállalkozás sikeréért, de mint tudjuk sikertelenül.

A gyűjteményes kötet mellett a sorozatban megjelent továbbá Fodor Pál könyve is, amelyben közreadta a turbéki Türbevárosról szóló török nyelvű forrásokat.

Írta: Jeki Gabriella

Ősi templomokat tártak fel Indiában

Ősi templomokat tártak fel Indiában

A struktúrák több mint ezer évesek.

Római kori településre bukkantak Angliában

Római kori településre bukkantak Angliában

A lelőhely egyik legizgalmasabb maradványa egy Mercuriust ábrázoló figura.

Digitalizálják Nagy Britannia utcai falfestményeit

Digitalizálják Nagy Britannia utcai falfestményeit

Az országban számtalan helyen díszítik a házfalakat egyedi festmények, domborművek, amelyek egy épület lebontásakor vagy felújításakor elvesznek.

Gyönyörűen faragott tárgy került elő egy folyóból

Gyönyörűen faragott tárgy került elő egy folyóból

Az Olaszországban feltárt temetkezési oltár a Római Birodalom korából származik.

Több ezer éves gyilkosság áldozatát vizsgálták

Több ezer éves gyilkosság áldozatát vizsgálták

A vittrupi ember maradványait 1915-ben tárták fel.

National Geographic 2024. februári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket