János, Iván2024. június 24., hétfő
Kultúra

Változások Costa Ricában

2021.03.19.NG
National Geographic Magyarország

Costa Rica nevének hallatán többen visszakérdeztek, nem félek-e elutazni egy veszélyes, elmaradott közép-amerikai országba. Bár ezek a jelzők valamikor igazak voltak, már jó néhány éve nem azok. A fél magyarországnyi állam sok változáson ment át az elmúlt időszakban.

A városokban is sok a park.
Forrás: Kisgyörgy Éva

Nincs hadsereg
1948-ban, egy rövid polgárháborút követően, José Figueres Ferrer elnök megszüntette a hadsereget,  így Costa Rica a föld 16 olyan országának egyike, amely semmiféle katonai szervezetet nem tart fenn. A konfliktusokat inkább megelőzni és kezelni igyekeznek, és ezt oly sikeresen teszik, hogy a téma kutatói előszeretettel tanulmányozzák az országot, sőt, az ENSZ Békeegyeteme is a fővárosban, San José-ban kapott helyet. A katonai kiadásokon megspórolt pénzeket inkább az egészségügyre, az oktatásra és a környezetvédelemre fordítják. Bár régi utazós fórumokon még sok régi bejegyzést lehet olvasni strandokon kifosztott turistákról és feltört autókról, ma már ilyen atrocitások rendkívül ritkán fordulnak elő. Bárhol beszélgettem utazókkal és helybéliekkel, ilyen esetekre már alig emlékeznek.

A turisták többsége a természeti látnivalóért érkezik az országba.
Forrás: Kisgyörgy Éva

 

Tiszták a tengerpartok, nincs szemét.
Forrás: Kisgyörgy Éva

 

Zöld energia
Bár Costa Rica kis méretének és viszonylag kevés ipari tevékenységének köszönhetően nem tartozik a legnagyobb károsanyag-kibocsátók közé, mégis a zöld mozgalom egyik fontos szereplőjévé vált. A Csendes- és Atlanti-óceán közé ékelődött ország ugyanis nagyon megérzi a klímaváltozás hatásait, így számára életbe vágó, hogy a káros folyamatokat visszaszorítsa. A kormány eltökélt célja, hogy 2050-re teljes egészében megszüntesse a fosszilis energiahordozók használatát, de már most, 2021-ben is az energiák 99 százalékát megújuló energiaforrásokból nyerik. Ennek nagyjából kétharmadát vízerőművek adják, a többi pedig főleg szél- és geotermikus forrásokból származik. A környezetvédelmi törekvéseket utazóként is tetten érhettem. Bár azt nem érzékeltem, az áramot épp milyen forrásból kapom, az egyből feltűnt, hogy nem pazarolják azt feleslegesen. Hiába az Egyesült Államokból érkezik a legtöbb turista, akiknek létkérdés a légkondicionáló, ilyennel viszonylag kevés helyen találkoztam – sok szállodánál egyszerűen nem tesznek fel üvegablakot, és a szúnyoghálókon át szellőzik a szoba.

Erdő Monteverdében
Forrás: Kisgyörgy Éva

 

Visszatelepített erdők
Costa Rica az első ország a trópusokon, ahol megállították az erdőirtást. Az 1970-es, 80-as években a többi Latin-Amerikai országhoz hasonlóan itt is vészesen fogyott a zöldterület. Ennek több oka is volt: egyrészt az észszerűtlen fakitermelés miatt (amikor nem csak a kívánt típusú fákat vágják ki, hanem az egész erdőt a „könnyebbség” kedvéért), másrészt mezőgazdasági területekké, állatlegelőkké alakítottak át erdős részeket. Ez utóbbit az is kikényszerítette, hogy az ország lakossága az 1953. évi egymillió főről mára 5 millióra nőtt. A mélypont 1987-ben volt, ekkor a vezetők észbe kaptak és cselekedtek. A konzisztens és határozott programnak köszönhetően, mára az ország több mint 40 százalékát erdő borítja. Kidolgoztak egy olyan anyagi ösztönző rendszert, hogy a farmereknek megérje megvédeni, sőt, kiterjeszteni az erdős területeket. Az anyagi segítség mellett fontos volt, hogy a helyiek nagy tisztelettel fordulnak a természet felé, így nem kellett nagyon győzködni őket, hogy előtérbe kerüljön a környezetvédelem. Itt máris visszakapcsolódhatunk az első ponthoz, hiszen a leszerelésből adódó többletpénz oktatásfejlesztésre is ment, ami erősítette a környezettudatosságot. Még a felületes látogatás során is feltűnt, mennyire tiszta az ország – az utak mentén, strandokon szinte elvétve sem látni szemetet, a nejlonzacskók eltűntek a boltokból, mindenki többször használatos szatyorral jár bevásárolni. Iható a csapvíz és nem is tukmálnak éttermekben palackozott vizet, hanem hozzák a csapvizet pohárban, kancsóban.

A látogatók száma limitált sokszor egyedül lehet úszni egy vízesés tövében.
Forrás: Kisgyörgy Éva
A vulkánok látogatásához előzetes regisztrációra van szükség.
Forrás: Kisgyörgy Éva

 

Virágzó ökoturizmus
A sok zöldterületnek köszönhetően Costa Rica felkapott ökoturisztikai célponttá vált, ahova igényes, jól fizető turisták utaznak, így a turizmus ma mintegy kétszázezer embernek biztosít megélhetést. Az ország területének 23,4 százaléka nemzeti park vagy védett terület, ez az arány a legmagasabb a világon. Így érthető az is, hogy a látogatók 80 százaléka kifejezetten túrázni, kirándulni jön.
Amikor a turisták rácsodálkoznak a fákon ugráló majmokra vagy az ott csimpaszkodó lajhárokra, a helybéliek is rádöbbennek, milyen kincs van a kezükben, amire vigyázniuk kell. Az ország ötmilliós lakossága évente három millió turistát fogad, így a turizmus már a GDP 8 százalékát teszi ki, azaz hozzájárul a gazdasági növekedéshez – ami további erőforrást biztosít az erdők védelmére. Az ide látogatók gyakran megjegyzik, hogy Costa Rica egyre drágább, nem véletlen, hogy az egyik beceneve Latin-Amerika Svájca. A magas szállás- és belépődíjakkal az a cél, hogy inkább kevesebb, de jól fizető vendégkört vonzzanak be. A magas árakat abból a szempontból is megérti az ember, hogy ezekért nagyon színvonalas szolgáltatást kapunk: tökéletesen karbantartott túraösvényeket, egyértelmű jelzéseket, mindig tiszta mosdókat és zuhanyzókat.

Papírtérkép helyett QR-kódos információ egy nemzeti parkban.
Forrás: Kisgyörgy Éva

 

Hogy birkóznak meg a koronavírussal?
Az ország egyre nagyobb sikereket ért el a fenti, egymással összefüggő célok megvalósítása érdekében, amikor beütött itt is a koronavírus és néhány hónapra leállította az országot.  Számomra érdekes volt megfigyelni, hogy kapcsolódott össze sok téren a vírus elleni védekezés a már lendületben levő környezetvédelmi törekvésekkel. Erre jó példa, hogy sok papír alapú prospektust kiváltották QR-kódokkal, legyen az térkép a nemzeti parkokban vagy a reggeli étlap a szállodákban. Ezzel nem csak azt érik el, hogy érintésmentes legyen a látogatás, de azt is, hogy ne nyomtassanak feleslegesen brosúrákat. Ugyancsak mindkét célt szolgálja az, hogy korlátozzák a nemzeti parkokban a látogatók számát. Szinte mindenhol szigorú limit van, szigorúan szabályozzák, hány látogatót fogadnak egy nap, részben a környezet védelmében, részben pedig járványügyi szempontból. Az ország két népszerű vulkánjának (Poás és Irazú) meglátogatásához előzetesen kell az interneten regisztrálni. A helyszínen nem is árulnak jegyeket, hanem a regisztráció elfogadását kell mobiltelefonon bemutatni. Csak a megadott idősávban lehet belépni, így soha nem kell a túra során sok embert kerülgetni.

A számtalan vízesés egyike.
Forrás: Kisgyörgy Éva

 

Bevallom, Costa Ricában az egyik ámulatból estem a másikba és nem csak azért, mert lenyűgözően szép az ország. Nagyon jó volt megtapasztalni, hogy határozott kormányzással, a lakosság bevonásával milyen nagyszerű eredményeket lehet elérni, és remélem, az ő sikerük majd sokaknak jó példával szolgál.

Írta és fényképezte: Kisgyörgy Éva – travellina.hu

Hozzászólások

2000 éves bort találtak, még mindig folyékony

2000 éves bort találtak, még mindig folyékony

A szakértők szerint a Spanyolországban feltárt folyadék a legősibb ismert bor.

Mintha egy fantasyfilm elevenedne meg az öt család által lakott faluban

Mintha egy fantasyfilm elevenedne meg az öt család által lakott faluban

A világ egyik leghíresebb erődítménye ez az apró sivatagi település Marokkóban, ahol a Gladiátor egyes jelenetei mellett a Trónok harca forgatásai is zajlottak.

Sűrű erdő közepén magasodik Csák Máté egykori vára

Sűrű erdő közepén magasodik Csák Máté egykori vára

A festői környezetben fekvő Vöröskő vára belső tereivel is elkápráztatja a látogatókat.

Több száz éves női lábbelit találtak Veszprémben

Több száz éves női lábbelit találtak Veszprémben

A kutatók a 17. századi papucs mellett egy csipkedíszes selyemruhát is felfedeztek.

A haikuk tükrözik a rovarokhoz fűződő viszonyunkat

A haikuk tükrözik a rovarokhoz fűződő viszonyunkat

A japán versekben említett rovarok közt legtöbbször a lepkék, méhek, tücskök, szentjánosbogarak szerepeltek.

National Geographic 2024. júniusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket