Örs, Stella, Kamil2024. július 14., vasárnap
Kultúra

A polihisztor, akit majdnem kivégeztek

2021.03.24.NG
National Geographic Magyarország

Bél Mátyás 1684. március 24-én született a szlovákiai Ocsován (Nagyócsán), akinek szerteágazó munkásságát érdemes megismerni, kora polihisztoraként emlegetjük.

Johann Jakob Haid: Bél Mátyás, rézmetszet
Forrás: Wikipedia

 

Édesapja mészáros volt, ám fontosnak tartotta fia taníttatását. Deák Antal András: Bél Mátyás élete és munkássága 1684-1749-ig című írásában olvashatunk gyerekkoráról és életveszélyes sérüléséről: „már kis korától fogva tanulékony, szerény, később a tudományoknak és azok lélekemelő tanulmányozásának szentelte életét. Gyermekkorának első éveiben szülőfalujának iskolájában tanult, majd Losoncon sajátította el a tudás alapjait. Itt, már gyermekként nagy veszedelembe sodródott. Valami szerencsétlen és végzetes módon olyan súlyos sebet kapott a fején, hogy négy hónapnak kellett eltelnie, mire úgy ahogy felépült.”

Pozsonyban tökéletesítette német és latin nyelvtudását, majd Veszprémben megtanult kitűnően magyarul, bár anyja révén ez volt az anyanyelve. Pápán nevelőként kóstolt bele a tanítás szépségeibe. Besztercebányai tanulóévei végeztével azon szerencsés diákok közé tartozott, akik a nagynevű, modern tanokat követő hallei egyetemen folytathatták tanulmányaikat. Itt jobban megismerkedett a pietizmussal, az evangélikus vallás egy felvilágosult irányzatával. Külföldről hazatérve először régi iskolavárosában a besztercebányai gimnázium aligazgatói állását fogadta el. Itt követte hallei tanára, Francke, példáját és átszervezte az oktatást, több hangsúlyt fektetett a gyakorlati és világi ismeretekre, bevezette földrajz és történelem tanítását.

Ez időben zajlott a Rákóczi-szabadságharc, 1708-ban a kurucok elvesztették a bányavárosokat, és Heister német tábornagy tömeges kivégzésekbe kezdett. A lelkészi hivatást is végző Bél Mátyás majdnem halálsorra került: „kirendelték a halálraítéltek lelki vigasztalására. Szomorú feladatát akkora együttérzéssel látta el, hogy a vérengző tábornagy őt is halálra ítéltette. Barátai csak nagy üggyel-bajjal tudták életét megmenteni” – számolt be az eseményről Deák Antal András.

1714-ben Pozsonyba, az ország akkori központjába, hívták meg gimnáziumi igazgatónak. Itt szintén oktatási reformokba fogott, egy osztályba szervezte az azonos korú és képességű diákokat és így ment a csoportos képzésük, táblát és térképet használt segédanyagként, évenként vizsgát szervezett. Miután otthagyta a gimnáziumot, evangélikus lelkészként szerteágazó tudományos munkásságával járult hozzá a pozsonyi kulturális élet felvirágoztatásához.

Lássuk milyen területeken alkotott maradandót!
Nyelvkönyvekkel kezdte, majd államismereti összefoglalót készített. Bél Mátyás többnyelvűnek mondható, nagy terjedelmű életművét elsősorban latin nyelven írta, de kiadványai jelentek meg magyarul, szlovákul és németül is. Fontosnak tartotta a nyelvművelést a diákok számára. Akkoriban az ország igen soknyelvű volt, ezért a különböző nyelvkönyveket adott ki. Kutatta a magyar nyelv történetét, és a rovásírást. Igaz, tévesen a héberrel rokonította nyelvünket, de már ő rávilágított a finn-magyar kapcsolatra. Neki köszönhető az ország második latin nyelvű újsága, a  Nova Posoniensis, mely ismeretterjesztő olvasnivaló volt az iskolásoknak. (Az elsőt Rákóczi Ferenc indította el Mercuris Veridicus néven.)

Leghíresebb és legnagyobb munkája az országot bemutató Notitia Hungariae antiqae, mediae et novae (A régi, középkori és az újkori Magyarország ismertetése). A Notitia újkori részeként adta ki Moson- és az észak-magyarországi (Pozsony, Turóc, Zólyom, Liptó, Pest-Pilis-Solt, Nógrád, Bars, Nyitra, Hont) megyékről szóló leírását. Az országegységek átfogó földrajzi, történeti, politikai és néprajzi ismertetését köszönhetjük neki. Rendkívül alapos kutatómunkával készült a nagy mű, országszerte bevonta tanítványait és barátait az ismeretszerzésbe. Fontosnak tartotta ugyanis a helyszíni adatgyűjtést és a korai történeti forrásfeltárást. Íme egy példa a Balaton bemutatásáról: „Keletkezéséről a lakosság azt tartja, hogy Krisztusnak, az emberi nem megváltójának a születésekor nyílt meg ott a föld, amit én jómagam erősen kétlek. Továbbá ez a tó nevezetes a nagysága és vizének sajátossága miatt, meg a halai miatt, mivel azok nagyon édesek és sajátos ízűek.

Ahogy a környékén fekvő földek gazdag termést hoznak gabonában, úgy a dombok, melyek partjait koszorúzzák, bőven termik a különböző fajtájú finom szőlőt, szépségben pedig a tenger kies szépségével minden tekintetben felveszi a versenyt.

És még az is idetartozik, hogy a jégi halászatot ugyancsak gyakran és nagyszerű hozzáértéssel meg eredménnyel szokták a Balatonon művelni, melyet 1701 januárjában magunk is végignéztünk és egy másik helyen leírtunk” –olvashatjuk Deák Antal András munkájában Bél Mátyás leírását.

Sokan ellenségesen néztek rá, sőt kémkedéssel vádolták meg a kutatásai miatt. Szerencséjére Pálffy Miklós nádor és gróf Batthány József, kalocsai érsek felkarolta őt és anyagilag támogatták. A kutatási nehézségeket látva merült fel Bél Mátyásban a levéltár gondolata, mert akkor a minden államot érintő okirat egy helyen lett volna, sőt, a tudóstársaság ötletét is felvetette. Pozsonyi évei során alkímiával is foglalkozott, melyről naplójegyzeteiből tudunk.

Tudós terveit nem fejezhette be, több ezer oldalas tanulmányai sem kerülhettek kiadásra, ugyanis 1749-ben szélütést kapott, és életét vesztette. Pozsonyban temették el, sírja nem fellelhető, eltűnt a temető felszámolásakor.

Szerencsére 2011 óta újra előtérbe került munkássága, és Tóth Gergely történész vezetésével a ki nem adott Bél Mátyás kéziratot rendezni kezdték. Máig hat kötetet adtak ki eredeti, latin nyelven Notita Hungariae novae historico geographica címmel. A tudós alapos kutatásainak hála huszonegy vármegyének mutathatják be sokszor még ismeretlen történetét.

Írta: Ádám Eszter

Hozzászólások

Többezres túlerővel szemben védték a várat a hős magyarok

Többezres túlerővel szemben védték a várat a hős magyarok

A védők néhány napig tartották a várat a törökökkel szemben, végül hősi halált haltak.

Több tízezer éves barlangrajzok árulkodnak az emberi képzelőerőről

Több tízezer éves barlangrajzok árulkodnak az emberi képzelőerőről

Szakértők egy csoportja az elbeszélő művészet legkorábbi bizonyítékaira bukkanhatott.

Eltűnt a legendás, kőbe szúrt kard Franciaországból

Eltűnt a legendás, kőbe szúrt kard Franciaországból

A hagyomány úgy tartja, hogy a fegyver a híres Roland lovagé volt.

Egy sas szemszögéből csodálhatjuk meg a több száz évvel ezelőtti magyar tájat

Egy sas szemszögéből csodálhatjuk meg a több száz évvel ezelőtti magyar tájat

A videón a simontornyai vár és az azt körülvevő környezet rekonstrukciója látható.

Elárverezték Napóleon pisztolyait

Elárverezték Napóleon pisztolyait

Átszámítva több száz millió forintot fizettek a fegyverekért.

National Geographic 2024. júliusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlapNational Geographic 2024. júliusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket