Így táplálkoztak a bronzkori bányászok

Úgy tűnik, az ősi lelőhely lakói nem termesztettek növényeket, ehelyett máshonnan szerezték be az élelmet.

Egy friss tanulmány alapján egyes bronzkori bányásztelepekre kívülről hoztak be feldolgozott élelmet a közösség tagjainak – számol be a Phys.org. Andreas Heiss, az Osztrák Tudományos Akadémia munkatársa és kollégái egy, az Alpok keleti részén fekvő lelőhely maradványait vizsgálták.
A korabeli rézbányák specializálódott közösségek voltak, amelyekben a bányászok mellett kézművesek éltek. Az ilyen települések nem állítottak elő helyben élelmiszert, ehelyett kívülről szereztek be táplálékokat. Ez lenyűgöző szervezettségre utal.
Az eddigi vizsgálatokban a szakértők jellemzően az állati élelmekre fókuszáltak, Heissék azonban a növényi maradványokat elemezték. A csapat az ausztriai Prigglitz-Gasteilnél begyűjtött mintákat tanulmányozta, a lelőhelynél az időszámítás előtti 11-9. században folyt bányászat. A vizsgálat során különböző gabonamaradványokat mutattak ki, amelyeket eltérő módon, így őrléssel és hántolással kezeltek. Mivel a feldolgozás nyomai, így növényi hulladékok és eszközök csak elenyésző számban kerültek elő, feltételezhető, hogy a táplálékokat nem helyben készítették el.
Azt egyelőre nem tudni, hogy az ételek honnan származtak, helyi földekről vagy távolabbi forrásokból. A kutatók bíznak benne, hogy a további vizsgálatokkal jobban megérthetik, honnan is látták el növényi ételekkel az ősi bányát.