Angéla, Angelika2023. január 27., péntek
Kultúra

Jelky András, az „ötödfél világrész” kalandora

2021.04.20.NG
National Geographic Magyarország

Jelky András élete bővelkedik regénybeli fordulatokban: szabólegényből lett világutazó, Afrikában rabszolga sorra került, majd Távol-Keleten diplomáciai szolgálatot teljesített. A magyar Robinsonnak is nevezett kalandor ezen a napon, 1738. április 20-án született, legalábbis a bajai plébánia anyakönyve szerint.

Jelky András szobra Baján. Az 1936-ban készült szobor Medgyessy Ferenc alkotása, a földgömböt Miskolczy Ferenc készítette.
Forrás: Fortepan/UVATERV

 

Először 1779-ben német, pár évvel később magyar nyelven is megjelenhetett életrajza, mely a Jelky András diktálta történeteken alapult. A 19. század végén Hevesi Lajos nagy sikerű ifjúsági regényt írt a memoárból Jelky András bajai Fiú rendkivüli kalandjai ötödfél világrészben címen, amely azóta több kiadást megélt. Elsősorban innen ismerjük utazásait, ám az izgalmas fordulatok igazolhatósága kérdéses.

Apja, Ilka János György, a császár hadseregében harcolt a török ellen, leszerelése után Baján telepedett le szabóként. Az ifjú Jelky András beállt apja mellé inasnak, majd, mint minden mesterségbeli kortársa, elindult vándorútra, hogy kitanulja szabóságot és a céh tagjává válhasson. Először Bécsbe utazott rokonához, de hajtotta a kalandvágy, s hamarosan Párizs felé vette az irányt, bár sosem jutott el odáig. Vándorlásai során többször be akarták sorozni katonának. Meglógásainak történetét a Vasárnapi Újságból idézem, ahol a lap könyvajánlójával Hevesi Lajos regényét népszerűsítette.

„Németországon keresztülutaztában Aschaffenburg egyik korcsmájában katonákra akadt, kik a porosz király számára toborzottak. A csinos fiu megtetszett nekik, s magok közé is vették. de éjidején a kéményen kiszökött, a padláson egy mosónő ablakán bemászott, s az másnap a hátán a mosott fehérnemű között kivitte s igy elmenekült. De Hanau városában elfogatta a hannoverai fejedelem, ki akkor 40 tallérjával szállította az egészséges ifjakat Anglia amerikai gyarmatai számára. Midőn azonban Kinzig folyón átszállították az összefogott csapatot, Jelky másodmagával a vizbe dobta magát s szerencsésen elmenekült másodszor is.”

Rotterdamban azonban ismét fogságba esett és többed magával egy hajón Kelet-India felé indultak. Nem érték el céljukat, viharba keveredtek és a vitorlás elsüllyedt. Őt egy holland hajó mentette meg, és a dél-amerikai Suriname-ben kötöttek ki. Jelky azonban szeretett volna visszajutni Európába, Lisszabonig sikerült neki. Máltai hajón utazott tovább, de kalózók támadták meg őket, a bajai vándorlegény foglyul esett és Afrikába szállították. Az arab kereskedők eladták a szabólegényt egy török úrnak rabszolgának. Egy tengeri csónakázás alkalmával felmerült a szökés lehetősége, rabszolgatársával felügyelőjüket a tengerbe lökték, és eleveztek. Négy napig étlen-szomjan vergődtek a nyílt vízen, végül egy portugál hajó talált rájuk, ezzel először Makaóba érkeztek meg. Hevesi Lajos regényében így írta le a keleti kikötő izgalmas világát, ahol Jelky András kényszerből szakácsnak állt, és megtanult cserebogár pástétomot készíteni.

„A portugál áruraktárak előtt léptek ki a partra, egyenest a kikötő kavargó sokadalmának közepébe. Keskeny szemű, sárga arcú, kiálló arccsontú emberek zsivajogtak, futkostak, cipekedtek mindenfelé a parton, nagyobb részük elrongyolt ruházatban vagy derékig meztelenül. A jobb ruhájúak az áruraktárak mellett tárgyaltak, alkudoztak. Simára borotvált fejüknek csak a búbján maradt haj, amely aztán hosszú copfban csüngött a tarkójukra.

(…) András nem tudta, hová nézzen, mit bámuljon elébb. Minden, amit megpillantott, amire csak rávetette a szemét, sose látott, sose hallott újdonság volt a számára, hiszen a kínai nép életének akkoriban még a híre is alig jutott el Európába.

Tarkabarka színekkel kifestett, emeletes faházikók között haladtak, a házak felfelé görbülő ereszének párkányán vidáman csilingelő apró csengettyűk sorakoztak. Az üzletek felett feketére lakkozott fatáblákat himbált a tengeri szellő, a táblákon furcsábbnál furcsább aranybetűk ragyogtak. A kereskedők az üzletek ajtajában álltak, és torkukszakadtából kiáltozták világgá áruiknak lajstromát, csodálatos minőségét és hihetetlenül olcsó árát.”

Később Jelky a kínai Kantonba folytatta útját, aztán pedig a holland hadsereg katonájaként Batáviába (ma Jakarta) érkezett meg. A Holland Kelet-Indiai Társaság vezetője, Albert Parra szabóként alkalmazta, sőt a magyar kalandor meg is nősült. Ám magára haragította munkaadóját, így ismét be kellett állnia a hadseregbe, és Ceylonba vezényelték. Ternate szigetre érkezvén pápua őslakósokkal találta magát szembe, akik kannibalizmusukról voltak hírhedtek, azaz emberáldozatot mutattak be isteneiknek, amelyet aztán elfogyasztottak. Jelky fogságukba került, ketrecbe zárva tartották, hizlalták a szertartásukra. Hevesi regénye bemutatta megmenekülését, mi szerint Kvanga és bátyjai kiszabadították, és együtt kezdtek új életet a szomszédos szigeten. Amikor a lány meghalt, Jelky társaival újra útnak indult, és hat év után behajózott Batáviába, ahol akkor már kormányzóként működő Parra örömmel fogadta.

A szerencsés megmenekülésével híressé vált Jelkyt arannyal jutalmazták, tiszti rangot kapott, aztán diplomataként kiküldetésekben is részt vett. Így járt Japánban és Jáván, kevesen nyerhettek betekintést abban az időben Távol-Kelet zárt világába. Miután feleségét elveszítette, úgy döntött, hogy visszatér Magyarországra. Bécsben megállva Mária Terézia császárnő és fia, II. József is fogadta őt, akik újabb kiküldetéssel bízták volna meg, de Jelky már hazavágyott. A sokat látott világutazó 1783-ban Budán halt meg, csupán 45 évesen, tüdővészben.

Írta: Ádám Eszter

Hozzászólások

Európa 2023-as legveszélyeztetettebb örökségi helyszínei

Európa 2023-as legveszélyeztetettebb örökségi helyszínei

A miskolci Herman Ottó Múzeum épülete és a budapesti Memento Park is felkerült Európa legveszélyeztetettebb örökségi helyszíneinek listájára, amelyről hét helyszín bekerülhet majd az Europa Nostra és az Európai Beruházási Bank Intézet veszélyeztetett európai örökségek megmentését segítő programjába.

Régészeti feltárások tanúskodnak Kecskemét ezer évvel ezelőtti lakosairól

Régészeti feltárások tanúskodnak Kecskemét ezer évvel ezelőtti lakosairól

Írásos emlékek a 14. század közepétől említik a mezőváros Kecskemétet, de a régészeti feltárások azt támasztják alá, hogy a terület már ezer éve is lakott hely volt, és szerepe már az Árpád-korban is jelentős lehetett - tudatták a Kecskeméti Katona József Múzeum régészei az MTI-vel.

Újabb leletekre bukkantak az elveszett görög városban

Újabb leletekre bukkantak az elveszett görög városban

Teneát nagyon hosszú időn át csak mítoszokból és történeti forrásokból ismerték, míg az 1980-as években helyiek meg nem találták az elveszett várost.

Örökre elveszhet a Via Appia egy szakasza

Örökre elveszhet a Via Appia egy szakasza

A talajvíz ellehetetleníti, hogy megtalálják a világhírű ókori út 8 méter mélyen lévő bevezető szakaszát.

Megvizsgálták az aranyfiú múmiáját

Megvizsgálták az aranyfiú múmiáját

Nem tudni, hogy ki lehetett a nagy pompában nyugalomra helyezett fiú, a sírmellékek alapján azonban egyértelmű, hogy magas társadalmi státuszú volt.

National Geographic 2023. januári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

12 990 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket