Eszter, Eliza, Vanessza2024. május 24., péntek
Kultúra

Mikor is lett vége a második világháborúnak?

2021.05.08.NG
National Geographic Magyarország

Európában számos országban május 8-án ünneplik a második világháború végét. Magyarországon közel 40 évig április 4-e volt „dicsőséges felszabadulás napja”, amelyet szovjet hatásra jelölt ki az államvezetés megemlékezvén a háború befejezéséről.

Amerikai (balra) és szovjet katonák találkozása 1945. április 26-án, a Berlintől délre lévő Torgauban. Az Elbán átívelő híd romjai szimbolikus helyszíne volt a végéhez közeledő második világháborúnak.
Forrás: Allan Jackson/Hulton Archive/Getty Images

 

Dr. Barta Róbert történésszel, a Debreceni Egyetem Egyetemes Történeti Tanszék vezetőjével utána jártunk ezeknek a dátumoknak. Sőt, találtunk egy másik, a második világháborút magyar szempontból lezáró eseményt. A párizsi béke aláírásának napját akár ünnepelhetnénk is, hiszen a vesztesek közül keveseknek járt az engedmény, hogy a szövetségesek béketárgyalásokat kezdjenek velük.

A második világháború vége Magyarországon
„Április 4-e, mint Magyarország felszabadulása és egyben a második világháború vége magyar földön, nem más, mint egy fikció” – jelentette ki a történész. Az 1989 előtti rendszer hivatalos emlékezetpolitikája választotta ki ezt a dátumot, annak ellenére, hogy Magyarországon, a Dunántúlon április második felében még folytak a harcok. Dr. Barta Róbert arra is rávilágított, hogy lehetetlen egy dátumban meghatározni egy ilyen nagy, és hosszú háborúnak a végét, hiszen úgy, ahogy a kezdete fokozatosan alakult ki, lezárni is csak több lépésben tudták. Szintén fontos figyelembe venni azt, hogy a több ezer kilométeres frontszakaszok nem az országhatárokhoz igazodtak. A világháború nálunk a nemzetközi jog tekintetében az 1947. február 10-én Párizsban aláírt békeszerződéssel végződött, ami a többi veszteshez képest némi engedékenységről tesz tanúbizonyságot. Ilyen kivételező bánásmódot csak Olaszország kapott rajtunk kívül, Japánnal és Németországgal sokkal szigorúbb módon rendezték el a háború végét.
Miért ültek le mégis Magyarországgal béketárgyalásokra? Ahogy a történész fogalmazott: „Magyarország vonakodó csatlósa volt Németországnak”.  Többször próbálkozott kiugrani a háborúból, sikertelenül. A próbálkozások odáig jutottak csak, hogy 1943. szeptemberében Törökországban aláírtunk a britekkel egy titkos fegyverszüneti megegyezést. Valószínűsíthető, hogy az angolok és az amerikaiak ezt értékelték. Dr. Barta Róbert hozzátette azt is, hogy „igaz, Sztálin nagyon hamar egyértelművé tette, hogy itt szovjet típusú rendszer lesz, valamint Magyarország, háborús vesztesként nem is álmodhatott arról, hogy a történelmi, 1920 előtti határait visszakapja. Mégis valamilyen módon némiképp toleránsabban kezelték az országot. Ha az 1947-es magyar társadalmat és az akkori politikai elitet vizsgáljuk, elmondható, hogy ugyan katasztrofálisnak tartották a trianoni határok visszaállítását, de mégis értékelték, hogy Magyarország újrakezdési lehetőséget kapott és kvázi félszuverenitást.”

A háborút lezáró intézkedések Európában és a világban
A történész felhívta a figyelmet arra a fontos részletre, hogy az igazi nagy vesztesek, Németország és Japán nem kaptak lehetőséget a békekötésre, őket feltétel nélküli kapitulációval kényszerítették térdre. A szövetségesek ugyanis még az 1943-as casablancai értekezleten megegyeztek, hogy semmilyen más módon nem lehet lezárni ezt a sokáig nyúló, rendkívül véres háborút, csakis ezzel a hadijogi formulával, ami szerint a győztes diktál és a veszteseknek semmiféle követelései nem lehetnek. Az európai harci helyzet 1945. május elejére jutott odáig, hogy egyrészről Alfred Jodl német tábornagy május 7-én Reimsben a nyugati szövetségesek előtt, másrészről május 9-én Posdamban a Cecilienhof kastélyában Wilhelm Keitel német vezértábornagy a Vörös Hadsereget képviselő Zsukov marsall előtt aláírta a feltétel nélküli kapitulációt. (Ekkor Prága és Zágráb környékén elszigetelt német csapatok még utóvédharcokat folytattak.) Az utóbbi időpont előtti napon már fegyverszünet volt és folytak a tárgyalások, ezért Európában sok állam választotta május 8-át a Győzelem Napjának. A szovjetek május 9-én emlékeztek meg ugyanerről a dicsőségről, azóta ez beépült az orosz nemzeti mitológiába és minden évben a Vörös téri felvonulással ünneplik, hogy megnyerték az általuk Nagy Honvédő Háborúnak nevezett katonai konfliktust. Napjainkban Európában inkább már magasztos megemlékezések folynak az elesettekről és az áldozatokról, hiszen már alig élnek veteránok, akik még mesélhetnének a háború igazi arcáról.

1945 nyarán Japán és az Egyesült Államok közötti harcok tovább folytak, sőt a szovjetek is csak komoly erőfeszítések árán tudták Mandzsúriában legyőzni a japán Kvantung-hadsereget, mert a távol-keleti ország katonái olyan erős harci szellemmel rendelkeztek, amelyet csak a két amerikai atombomba ledobásával tudtak megtörni. Japán végül 1945. szeptember 2-án, a Tokiói-öbölben horgonyzó Missouri amerikai csatahajó fedélzetén, Douglas MacArthur tábornok, a szövetséges haderők főparancsnoka előtt, Shigemitsu japán külügyminiszter és Umezu tábornok kézjegyével hitelesítette a feltétel nélküli kapitulációt. Japán később kötött békeszerződést az Egyesült Államokkal és külön a szövetségesekkel. A győztes országok a németekkel is hasonlóan jártak el, de csak a német újraegyesítéskor, 1990 során. Azonban fontos kiemelni, hogy a japánok és az oroszok között (területi viták miatt) mai napig nem született hasonló szerződés, ezért ebben a viszonylatban gyakorlatilag máig a fegyverszünet és feltétel nélküli kapituláció okmánya érvényes.

Jelentős különbség van tehát a feltétel nélküli kapituláció és a békekötés között, amelyet a szövetséges nagyhatalmak tudatosan érvényesítettek a második világháború veszteseivel szemben. Az összességében 60 milliós emberáldozatot követelő világégés fele volt katonai veszteség, a másik felét a terrorbombázások és a módszeres népirtások polgári áldozatai tették ki. Ezért is volt szükség a rendkívül szigorú lezárásra. Ne feledjük, a fentebb kiragadott dátumok csupán nemzetközi és hadi jogi szempontból meghatározott végpontok. Ahogy Dr. Barta Róbert fogalmazott: „Egy dolog, hogy a zöld asztalnál a politikusok és a diplomaták mit terveztek el, és mit szándékoztak tenni, és egy másik dolog, hogy a frontokon a hadseregeik miként valósították meg azt. Hosszadalmas és bonyolult folyamat a nagy kiterjedésű frontokon zajló hadi eseményeket befejezni, az utóvédharcokat lezárni és mindezeket nemzetközi jogi formulákkal, békeszerződésekkel rögzíteni.”

Írta: Ádám Eszter

Hozzászólások

Mamutcsontokat rejtett a borospince

Mamutcsontokat rejtett a borospince

A pince tulajdonosa eleinte azt hitte, fadarabokat talált.

Megpróbálnak felkutatni egy, a második világháborúban eltűnt pilótát

Megpróbálnak felkutatni egy, a második világháborúban eltűnt pilótát

A szakértők célja az, hogy a maradványokat visszajuttassák Amerikába.

Megoldódott az egyiptomi piramisok egyik rejtélye

Megoldódott az egyiptomi piramisok egyik rejtélye

A kutatók egy mára eltűnt folyóág nyomait észlelték.

Mintha egy mesekönyv elevenedne meg a szlovák faluban

Mintha egy mesekönyv elevenedne meg a szlovák faluban

A turistáskodás aranykorát éljük. Keresztül-kasul bejárható a Föld. Eközben sokfelé – például a Csehország keleti részén elterülő, történelmi régiónak minősülő Morvaországban, a Jemeni Köztársaságban, Indiában és Ukrajnában is – találhatunk olyan településeket, ahol különféle módon, más-más színekkel és eltérő mintákkal díszített házak kápráztatják el az odatévedő idegent. Az ilyen festéseknek gyakran komoly jelentőséget tulajdonítanak a helyiek, leginkább a hitviláguk szerint nekik ártani képes szellemekkel szembeni védelmet szolgálják. Szlovákia északnyugati részén található a festett házakkal teli település, Csicsmány (szlovákul Čičmany).

Tengeri Bastille-ként emlegették a festői apátságot

Tengeri Bastille-ként emlegették a festői apátságot

A Mont-Saint-Michel és a rajta magasodó épületek egészen elképesztő látványt nyújtanak.

National Geographic 2024. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket