Így táplálkoztak az iszlám kori Szicíliában

A kutatók szerves maradványokat elemezve mérték fel, hogy mit ettek a korabeliek.

Jasmine Lundy, a Yorki Egyetem régésze és kollégái friss tanulmányukban olyan szerves anyagokat vizsgálnak, amelyeket az iszlám kori Szicília agyagedényeiben találtak – számol be a Phys.org. Az eredmények segíthetnek annak megértésében, hogy mit fogyasztottak a térség korabeli lakói.
A 9-12. században Szicília iszlám fennhatóság alatt állt, a periódus komoly hatást gyakorolt a szigetre, Palermo a földközi-tengeri iszlám világ egyik kulturális és kereskedelmi központjává vált. A korabeliek mindennapjairól ugyanakkor viszonylag keveset tudni.
A szakértők most növényi és állati szerves maradványokat elemeztek. Összesen 134 főzőedényt és egyéb leletet vizsgáltak, melyek Palermóban és Casale San Pietróban kerültek elő. Úgy tűnik, a térség lakói változatosan fogyasztottak zöldségeket, gyümölcsöket, méhviaszt és állati eredetű élelmiszereket. Az adatok alapján a városi és vidéki területeken eltérő volt az étrend, Palermóban például kevesebb szőlőt és tejterméket ettek.
Az eredmények összhangban vannak az arab irodalomban fellelhető sokszínű étrenddel. A kutatók bíznak benne, hogy a későbbi, hasonló vizsgálatokkal még jobban megismerhetik a szicíliai iszlám konyhát.