Júlia, Rita, Emil2024. május 22., szerda
Kultúra

A nándorfehérvári diadal évfordulója

2021.07.22.NG
National Geographic Magyarország

A híres nándorfehérvári csata nagy diadalként vonult be a magyar történelembe, pedig kellett hozzá pár szerencsés fordulat, hogy 1456. július 22-én a jelentős török túlerővel szemben sikerüljön megvédeni a várat.

Wagner Sándor festménye: Dugovics Titusz önfeláldozása
Forrás: Wikipedia

 

A Duna és a Száva találkozásánál található a mai szerb főváros, Belgrád. Vára volt a nándorfehérvári viadal színhelye. Letekintve faláról mindenfele csak vizet látni, ahogy a két folyó körbe öleli a várost. Ennek stratégiai jelentősége előmozdította a csata kimenetelét.

Az oszmán-török szultán nagy álma
Mehmed szultán július 4-én megérkezett a vár alá hadseregével. Először a falakat kezdte el ágyúzni, hogy a ledöntött akadályok után könnyebb legyen a védőket lerohanni. A Dunát lezárta hajóhadával, hogy a folyón se érkezhessen segítség. Nagy önbizalommal fogott a vár bevételének, hiszen 1453-ban elfoglalta már Konstantinápolyt, így biztosan betette lábát Európába. A Thuróczi-krónika szerint azzal a meggyőződéssel indult el hadjáratára, hogy „Egy az isten az égben! A földön is csak egy fejedelem uralkodhatik!”

Az is tudvalevő volt, hogy ha Nándorfehérvár elesik, Magyarország is török megszállás alá kerül, és út nyílik Nyugat-Európa felé. Sokan próbáltak korteskedni az európai összefogás mellett, a pápa keresztes hadsereg toborzásába kezdett. Vitéz János váradi püspök és a Hunyadi-fiúk nevelője, így festette le a kontinens előtt álló veszélyt az 1454-es frankfurti birodalmi gyűlésen a fejedelmeknek:
„Semmi szent vagy profán érintetlen nem maradt, semmit – mondom – sértetlenül nem hagytak, aminek tűzzel, vassal, megfélemlítéssel vagy rabigával árthattak. Onnét azután az ádáz erőszak szerte az összes szomszédokat megtámadva, és Európának szinte egészen a köldökéig elkóborolva végtére is Magyarország határainál vetette meg a lábát: ezt dúlja állandó, kemény hadjáratokkal, lévén a hozzá legközelebbi s mind ez ideig egyetlen akadály, melyet csaknem az összes szomszédos tartományok segítség nélkül hagytak.
(…) Rajta hát, keresztény fejedelmek, igaz hitünk oszlopai (s nemcsak a jelenlevőket, hanem a távollevőket is szólítom!), buzduljon föl nemes lelketek, segítőkész emberséggel szánjátok meg a keresztények hosszas szenvedéseit, a hívő nép veszteségeit és szorongatottságát, siessetek a keresztény népek támogatására, hiszen nagy részük a legkeményebb szolgaságba rántva nem is él már, csupán csak nyöszörög!”

A sorsfordító dunai ütközet
Szilágyi Mihály, a vár kapitánya, végül egyedül maradt. Csupán Hunyadi János, a sógora sietett saját költségéből felszerelt hadseregével segítségére, valamint a 70 éves ferences szerzetes, Kapisztrán János érkezett meg a vár alá kis keresztes seregével. Az első hadi szerencse akkor adódott, amikor a szultán kapitánya a lezárt Duna a folyó mentén a partokra nem helyezett védőállásokat, így Hunyadiék megtámadhatták a török hajózárat. A korabeli leírások szerint már ez is véres ütközetet követelt, ahol törökök szintén túlerőben voltak. Thuróczi-krónikája így tudósított az eseményekről:
„A küzdelem keményen folyt. Mindkét részről indultak hajók a Duna nagy vizén; ezek közül sokan tátongó, halálos léket kapva, a mélybe süllyedtek. Oly nagy volt a vérontás, hogy a teméntelen öldökléstől a Duna tiszta vize véres foltokkal kavargott. A viadalban mindkétfelől rengeteg eleség jutott a halaknak. Végre hosszú, fáradságos harc után győztek a magyarok; keményen törtek a törökökre, s heves lángra lobbantották vaslánccal összekötözött hajóikat.”

A vízi győzelemmel megnyílt a magyarok útja a vár felé. Hunyadi seregével az éjszaka leple alatt csatlakozott védőkhöz, míg Kapisztrán kereszteseivel a Száva túl oldalán táborozott le. Július 21-én a törökök újabb rohamot indítottak. A romokban álló várat a védők már nehezen tudták tartani, sőt, öt lófarkarkas zászló is lobogott már rajta. Ekkor ismét a magyarok mellé állt a hadi szerencse, ugyanis a Száván átkelő portyázó keresztesek felé indult meg a török, és tüzelő állásaikat felelőtlenül védelem nélkül hagyták. Hunyadi János kapott az alkalmon, elfoglalta az oszmán ágyúkat, és immár onnan is tudták lőni a törököket a saját fegyvereikkel. Nagy felfordulás alakult ki az ellenség vonalaiban, július 22-én a magyarok győzelmet arattak az oszmánok felett.

A dicsőséges győzelemhez hozzájárult a legendás Dugovics Titusz is, akinek személye Bonfini történetíró írásaiból ismert, de valódisága igencsak vitatott. Valószínűbb, hogy az író több hőstettből alkotta meg az önfeláldozó várvédő alakját. Ám a krónika szerint neki köszönhető, hogy a töröknek nem sikerült a várfokra kitűznie a hatodik lófarkas zászlaját, mivel a védő magával rántotta a mélybe az ellenséges katonát.

III. Kallixtus (Callixtus) pápa imabullát adott ki: konduljanak délben a harangok a nándorfehérvári vitézek tiszteletére. Nem is remélte, hogy fényes győzelemre szól majd a harangszó. A szerencse azonban gyorsan változott, a török táborban már a csata alatt terjedt a pestis járvány, amelyet Hunyadi János, a híres törökverő is elkapott. Augusztus 11-én elhunyt, majd nem sokkal Kapisztrán János is. Magyarország déli kapujában sikerült ugyan győzelmet aratni, és Hunyadiék közel 70 évig megállították az oszmán-török előrenyomulást. Ám 1521-ben az Oszmán Birodalom hadserege bevette a várat. Ezzel áttörte a déli végvárvonalat, s az ország történetében újabb fordulat következett kezdve az 1526-os mohácsi vereséggel.

Írta: Ádám Eszter

Hozzászólások

Megoldódott az egyiptomi piramisok egyik rejtélye

Megoldódott az egyiptomi piramisok egyik rejtélye

A kutatók egy mára eltűnt folyóág nyomait észlelték.

Mintha egy mesekönyv elevenedne meg a szlovák faluban

Mintha egy mesekönyv elevenedne meg a szlovák faluban

A turistáskodás aranykorát éljük. Keresztül-kasul bejárható a Föld. Eközben sokfelé – például a Csehország keleti részén elterülő, történelmi régiónak minősülő Morvaországban, a Jemeni Köztársaságban, Indiában és Ukrajnában is – találhatunk olyan településeket, ahol különféle módon, más-más színekkel és eltérő mintákkal díszített házak kápráztatják el az odatévedő idegent. Az ilyen festéseknek gyakran komoly jelentőséget tulajdonítanak a helyiek, leginkább a hitviláguk szerint nekik ártani képes szellemekkel szembeni védelmet szolgálják. Szlovákia északnyugati részén található a festett házakkal teli település, Csicsmány (szlovákul Čičmany).

Tengeri Bastille-ként emlegették a festői apátságot

Tengeri Bastille-ként emlegették a festői apátságot

A Mont-Saint-Michel és a rajta magasodó épületek egészen elképesztő látványt nyújtanak.

Halállal végződött az egyik legelső nagy doppingbotrány

Halállal végződött az egyik legelső nagy doppingbotrány

Hamarosan kezdetét veszi Párizsban a XXXIII. újkori olimpia, amelyre az egész világ figyel majd.

Chieriben, a tornyok, szőttesek és Napóleon kedvenc nasijának városában jártunk

Chieriben, a tornyok, szőttesek és Napóleon kedvenc nasijának városában jártunk

Az északi félgömb 45 fokos szélességi körén, Torinótól mintegy tizenöt kilométerre fekszik Chieri, az olasz szőtt kelmék egykori fellegvára, amely gasztronómiai hagyományokban sem szűkölködik.

National Geographic 2024. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket