Júlia, Rita, Emil2024. május 22., szerda
Kultúra

Kolostor egy negyven méter magas mészkősziklában

2021.07.30.NG
National Geographic Magyarország

Az bulgáriai Aladzsa kolostor első ránézésre csupán egy negyven méter magas mészkő.

Forrás: Jeki Gabriella

 

Egykor azonban ide vájták a remete szerzetesek tucatnyi cellájukat, kápolnájukat, konyhájukat és még egy kriptát is. Lenyűgöző bepillantást enged azoknak a 6. századi emberek életébe, akik kivonultak a világból a természetbe, hogy megtalálják az Istennel való egységet.
Jobban szemügyre véve a bulgáriai sziklatemplomot már az sem tűnik véletlennek, hogy a régészek kőkorszaki lakók által hátrahagyott nyomokat is találtak a helyszínen.

Forrás: Jeki Gabriella

 

Az Aladzsa kolostor a leghíresebb középkori barlangkolostor a bolgár Fekete-tenger partvidékén, amit csak a 19. század végén kezdtek el tanulmányozni a Shkorpil testvérek, Karel és Hermin , akiket a bolgár régészet megalapítóinak tartanak. 1927-ben az Aladzha kolostort nyilvános történelmi emlékművé, 1968-ban pedig országos jelentőségű építészeti kulturális műemlékké nyilvánították.

„A kolostor falait és mennyezetét korábban színes freskók borították. Sajnos manapság ezeknek csak nagyon kis része maradt fenn. Ezt a helyet gazdag színvilága miatt hívják „aladzsának”, ami egy perzsa-arab eredetű szó és a jelentése „színes” vagy „sokszínű”. A kolostor akkor kapta ezt a nevet, miután a törökök a 15. században leigázták Bulgáriát. Körülbelül ugyanebben az időben indult a kolostor hanyatlásnak, és a 16. század elején teljesen üresen hagyták. Egykori, keresztény neve örökre elveszett” – tudtuk meg a tengerparti üdülőhelyekhez közeli kolostor látogatása során, a hozzá kapcsolódó kiállítási központban.

Forrás: Jeki Gabriella

 

A sziklába vájt Aladzsa kolostortól mintegy 700 méterre egy barlangcsoportot is felfedeztek a kutatók, amelyet katakombáknak neveztek el. Az itt található leletek, köztük kerámiák és érmék arról tanúskodnak, hogy a barlangokat már az 5-6. században lakóhelyként használták. A szokatlan építészeti formák, valamint a romok körül elrejtett kincsek és szerzetesek szellemeiről szóló, számos legenda és mítosz különleges légkört teremt, amely évtizedek óta vonzza az érdeklődőket. Az Aladzsa kolostorról szóló legendákban nem véletlenül esik szó olyan sokszor az itt elrejtett kincsekről; ez teljesen érthető, hiszen a terület földrajzilag távol feküdt minden emberi településtől és a forgalmas utaktól. Miután a Balkán-félszigetet az ókortól kezdve drámai konfliktusok sújtották, ezért valószínű, hogy a sziklákba vájt kolostor nem csupán lelki menedékhelyként szolgált.

„A környezettel kapcsolatos kérdéseimre válaszolva a remete a távolban látható kékes erdőre mutatott, és azt mondta, hogy a tenger partjától mintegy öt orosz mérföldre (5330 méterre), a kolostortól pedig kilenc orosz mérföldre (9594 méterre) egykor Szent Konstantin és Szent Elena ókori kolostorának romjai voltak. A bolgárok Hachukatának hívták, ám a görögök és törökök Aladzsa kolostor néven ismerték. Az öregek azt mondják – folytatta a szerzetes -, hogy ez a csodálatos kolostor a görög Plovdiv városának romjainak tetején épült. Az ókori gazdagságról szóló mendemondák annyira felkeltették egy bizonyos szerzetes érdeklődését, hogy úgy döntött, egyik éjjel, égő gyertyával, mélyen leereszkedik a föld alatti mélységbe, és felkutatta az egész labirintust. Társai csak reggel, hosszas keresgélés után fedezték fel, ahogy élettelenül fekszik az átkozott barlang bejáratánál. Sápadt arcának arckifejezése a borzalom és a fáradtság legfurcsább keverékét hordozta. Reverendájának mély zsebében egy egész negyed aranyt és ezüstöt találtak, miközben összeszorított öklében több értékes amulettet tartott” –  írta Victor Teplyakov 1829. április 14-én, a Levelek Bulgáriából című gyűjteményében.

A Victor Teplyakov által is feljegyzett legendában számos rejtély rejlik. A titkos föld alatti labirintusokról és a bennük rejlő kincsekről szóló, talán csak mesének nevezhető információk mellett a történet megemlíti azt is, hogy az Aladzsa kolostort egy ősi város romjai tetején építették, amelyet II. Fülöp macedón király alapított valamikor Krisztus előtt 359 és 336 között. A történelmi feljegyzések arról tanúskodnak, hogy az uralkodó Krisztus előtt 353-341-ben ostromolta Odessost, a mai Várna települését. Kéthetes sikertelen ostrom után azonban a makedón király békeszerződést kötött Odessosszal, és visszaadta a korábban ejtett foglyokat. Ennek a békés gesztusnak áldozva feleségül vette a géta király lányát, Kotelát, majd a város közelében lévő szentélybe is ellátogatott, ahol ajándékokat ajánlott fel az ottani géta isteneknek. A géták trák eredetű, állattartással és földműveléssel foglalkozó törzs volt, mely az Al-Duna környékén élt. Talán nem véletlen, hogy az Aladzsa kolostor közelében számos, eddig feltáratlan régészeti emlék található, de a szakemberek egyelőre nem tudták kideríteni, hogy ezek bármelyike kapcsolódik-e a legendához.

A barlangkolostor egy ritka fafajokkal védett területen, az Aranyhomok Természeti Park központi részén található. A helyet az azt körülvevő gyönyörű természet, valamint a történelmi és mitológiai szimbolika teszi még különlegesebbé. Az Aladzsa kolostort országos jelentőségű kulturális építészeti műemlékké nyilvánították. Immár egy évszázada a Fekete-tenger partvidékének egyik legérdekesebb célállomásaként ismerték el, és a világ legtöbb útikalauzában is szerepel.

Írta: Jeki Gabriella

Hozzászólások

Megoldódott az egyiptomi piramisok egyik rejtélye

Megoldódott az egyiptomi piramisok egyik rejtélye

A kutatók egy mára eltűnt folyóág nyomait észlelték.

Mintha egy mesekönyv elevenedne meg a szlovák faluban

Mintha egy mesekönyv elevenedne meg a szlovák faluban

A turistáskodás aranykorát éljük. Keresztül-kasul bejárható a Föld. Eközben sokfelé – például a Csehország keleti részén elterülő, történelmi régiónak minősülő Morvaországban, a Jemeni Köztársaságban, Indiában és Ukrajnában is – találhatunk olyan településeket, ahol különféle módon, más-más színekkel és eltérő mintákkal díszített házak kápráztatják el az odatévedő idegent. Az ilyen festéseknek gyakran komoly jelentőséget tulajdonítanak a helyiek, leginkább a hitviláguk szerint nekik ártani képes szellemekkel szembeni védelmet szolgálják. Szlovákia északnyugati részén található a festett házakkal teli település, Csicsmány (szlovákul Čičmany).

Tengeri Bastille-ként emlegették a festői apátságot

Tengeri Bastille-ként emlegették a festői apátságot

A Mont-Saint-Michel és a rajta magasodó épületek egészen elképesztő látványt nyújtanak.

Halállal végződött az egyik legelső nagy doppingbotrány

Halállal végződött az egyik legelső nagy doppingbotrány

Hamarosan kezdetét veszi Párizsban a XXXIII. újkori olimpia, amelyre az egész világ figyel majd.

Chieriben, a tornyok, szőttesek és Napóleon kedvenc nasijának városában jártunk

Chieriben, a tornyok, szőttesek és Napóleon kedvenc nasijának városában jártunk

Az északi félgömb 45 fokos szélességi körén, Torinótól mintegy tizenöt kilométerre fekszik Chieri, az olasz szőtt kelmék egykori fellegvára, amely gasztronómiai hagyományokban sem szűkölködik.

National Geographic 2024. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket