Ivó, Iván, Milán2024. május 19., vasárnap
Kultúra

Hajdanvolt kultúrák kincsei Békéscsabáról

2021.08.12.Sarusi István
National Geographic Magyarország

Újra értékes leletek kerültek elő, melyek a mai Alföld területén élő egykori népcsoportok mindennapjaiba engednek betekintést.

Egyedülálló módon körbeárkolt szarmata sír. Középpontja felett kúpszerűen halmozták fel az oldalról kiemelt földet.
Forrás: Sarusi István

 

Ezúttal a békési megyeszékhely határában elterülő cserép- és téglagyár agyagbányájában zajló ásatásra látogattunk el. Nagy Dániel Sándor, a Munkácsy Mihály Múzeum ásatásvezető régésze kalauzolt körben minket nemcsak a területen, hanem az évezredek eseményeinek labirintusában egyaránt.

Ki gondolná, hogy egy külszíni bányában lehet régészkedni! Vagy mégis?
Pedig adott a helyzet: mivel újabb nyersanyag-kitermelő helyre van szüksége a gyárnak, így arrafelé terjeszkedik a bánya, amerre talajszondás vizsgálatokkal jó minőségű agyagot találtak. Tavalyelőtt, tavaly és idén is egy-egy 1-2 hektáros részt vizsgáltunk át. Ennek híján elpusztulnának a régészeti leletek és jelenségek – ezért van szükség erre a megelőző feltárásra. Hasonlóan a korábbi gyakorlathoz, 2021-ben is május elejétől július elejéig tart a „szezon”. Mögöttünk sorakoznak majd a markolók és a dömperek, hogy lebányásszák ezt a parcellát is.

Valamelyest kiemelkedik a jelenlegi feltárás helyszíne a többihez képest. E tény mennyire növelte a betelepülési kedvet az egykoron itt élő népek körében? 
Teljes mértéig, legelőször a bronz kor (i. e. 3. évezred közepe – i. e. 8. század közepe) folyamán jelentek meg itt az emberek. Meglehetősen ritkásan telepedtek le, hisz’ idén nem bukkantunk hozzájuk köthető régészeti objektumra. Ugyan elvétve, de ebben az évben már jöttek elő vaskori (Kr. e 8. sz – Kr. e. 3. század) cseréptöredékek és nyílhegyek. Viszont ebből a periódusból származó telepjelenségeket nem sikerült kibontanunk ebben a szezonban. Ellenben a szarmata kor (Kr. u. 1 – 5. sz.) elég szépen reprezentált: mind a telepjelenségek, mind pedig tárgyi emlékek tekintetében.

Itt, az Alföldön meglehetősen gyakran találtak szarmata leleteket. Mégis, ezennel mi látott napvilágot?
Valóban a szarmaták kedvelt helye volt ez a terület a római kor idején, a többi barbár nép társaságában. Jelenleg itt állunk egyik korabeli település helyén, még egy viszonylag nagy temetőt is nyitottak ennek közelében.

Egy szarmata veremház.
Forrás: Sarusi István

 

Mi a helyzet a többi itt élőkkel?
 A hun kori gepida királyság időszaka az 5-7. századra esik, ez azért izgalmas számunkra, mert környékünkön alig képviseltetik magukat. Pár előkerült ház és műhely mutatja ezt a korszakot. Utánuk az avarok jönnek (6-8. század). Főként a késő avarkorban népesült be sűrűn a lelőhely. Ők egy másik temetőt nyitottak a szarmatákéra. Meglehetősen szegényes leletanyag került elő onnan, de gyanús, hogy a késő avar korszakban használják a temetkezési helyet. Ezt onnan gondolom, hogy elődeik észak-déli tájolású, míg ők nyugat-keleti irányban ásták meg elhunytjaik sírgödreit. Másfelől pedig az akna mérete, alakja és a bennük lévő csontok minősége merőben eltér egymástól. Ráadásul pedig az avarok jóformán nem hagytak maguk után tárgyakat. Valószínűsíthetően azért nem, mert egy elszegényedett társaság töltötte itt mindennapjait.

Korabeli pénzérme a szarmata vezető sírjából. Az értékeket általában az elhunyt fejének közelében helyezték el.
Forrás: Sarusi István

 

Egy szarmata kislány sírjából való arany nyakék.
Forrás: Sarusi István

 

Időrendben elérkeztünk a honfoglaláshoz. Találtak valamit az Árpád-korból?
Igen, ugyanis az avarok után a magyarok érkeztek ide állatokat legeltetni, tehát sok az ehhez kapcsolódó lelet: karámárkok, kunyhók; marha-, juh- és lócsont.

Árpád-kori boronakút. Fennmaradásához nagyban hozzájárult, hogy a tölgyfaszerkezet mindvégig víz alatt volt, csupán a bányászás miatt mesterségesen alacsonyan tartott talajvízszint miatt került a vízszint fölé.
Forrás: Sarusi István

 

Milyen helyeket tart még említésre méltónak?
Például a szórványosan előkerülő késő középkori gödröket, edénytöredékeket illetve egy kutat, ami majdnem zárná a régészeti korszakainkat. Pontosan nem sikerült megállapítanunk, melyik település nyomai kerültek itt napvilágra, mert tudomásom szerint nem volt egyetlen sem a közelben.
Kizárólag a teljességre törekvés jegyében említem meg azt a néhány második világháborús emléket, ami ténylegesen lezárja a történelmi felsorolást. Rengeteg szovjet aknagránát, szovjet és magyar lőszer, valamint magyar lövészárok-rendszer tanúskodik arról, hogy itt is volt egy szovjet-magyar csetepaté.

Érintetlen szarmata temetkezés.
Forrás: Sarusi István
Ilyen kutatóárkokat ástak az elhunyt nyughelye mellé a korabeli sírrablók, akik vélhetően értékesítették a megszerzett zsákmányt. Ma már ennek megítélése messzemenőkig erkölcstelen, ám hajdanán akár az életben maradást is jelenthette a nincstelen közösségnek.
Forrás: Sarusi István

 

Hogyan látja: összességében milyen megtartásúak a leletek?
Sajnos meglehetősen rossz megtartásúak a szarmata csontok, bár ez köztudott. Ennek mikéntjét egyelőre még nem sikerült megfejteni, ám tény, hogy még a köröttük lakó barbár népek elhunytjaiénál is gyengébb állapotban maradtak ránk csontjaik. Véleményem szerint ezt a nélkülöző táplálkozástól kezdve egészen a temetkezési szokásokkal bezárólag megannyi minden előidézheti. Másik szívfájdalmunk, hogy ezeket a szarmata nyughelyeket 90 százalékban kirabolták az akkori sírrablók. Egyébiránt a többi tárgy, legyen szó az avar-, az Árpád-, vagy a késő középkoriakról – a boronakutat is ideérve – kifejezetten jó állapotban maradtak fenn.

Hasonlóan az eddigiekhez, most is a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum külső raktárába kerülnek a tárgyleletek. Ott mosásuk után a restaurátor veszi kezelésbe őket. Ezt követi a leltározásuk, majd a Múzeum „Öregépület”-ének régészeti polcain kapnak helyet, míg nem válogatják ki őket egy kiállításra.

Hun kori szarmata bogrács töredékei.
Forrás: Sarusi István

 

Ez a protokoll mennyiben tér el az imént említett ismeretlen keltezésű és szakmai talányokat rejtő leleteknél?
Annyiban, hogy ezalatt az embertani anyagot antropológusok kapják, míg a kútét egy fával foglalkozó specialista. Ő tudja pontosan megállapítani, hogy melyik korból való a tárgy. Emiatt fontos a szakértő bevonása. Szükség van még egy állatcsontszakértőre is, hogy elvégezze rajtuk a szakterületének megfelelő méréseket annak érdekében, hogy választ kapjunk a kérdéseinkre.

Hozzászólások

Halállal végződött az egyik legelső nagy doppingbotrány

Halállal végződött az egyik legelső nagy doppingbotrány

Hamarosan kezdetét veszi Párizsban a XXXIII. újkori olimpia, amelyre az egész világ figyel majd.

Chieriben, a tornyok, szőttesek és Napóleon kedvenc nasijának városában jártunk

Chieriben, a tornyok, szőttesek és Napóleon kedvenc nasijának városában jártunk

Az északi félgömb 45 fokos szélességi körén, Torinótól mintegy tizenöt kilométerre fekszik Chieri, az olasz szőtt kelmék egykori fellegvára, amely gasztronómiai hagyományokban sem szűkölködik.

Római kori barakk maradványaira bukkantak

Római kori barakk maradványaira bukkantak

A kutatók az exeteri székesegyház mellett végeztek ásatást.

Bemutatták III. Károly első királyi portréját

Bemutatták III. Károly első királyi portréját

Ez az első hivatalos portréfestmény, amelyet az angol király megkoronázása óta bemutattak róla.

Titokzatos, föld alatti építményt találtak a gízai piramisoknál

Titokzatos, föld alatti építményt találtak a gízai piramisoknál

A kutatók geofizikai vizsgálatok során észleltek anomáliákat a gízai piramisok szomszédságában.

National Geographic 2024. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket