Magdolna, Magda, Ervin, Léna2024. május 29., szerda
Kultúra

Szenvedélye a magyar népviselet és azok kiegészítői

2021.10.13.Balogh Boglárka
National Geographic Magyarország

A díszes, egyedi ruháiról és ékszereiről ismert győri iparművész, Németh Hajnal Aurora missziója az, hogy a régi magyar népviseleteket, hímzésmintákat újraalkossa és a mai öltözködésbe beillessze. Kitartó munkájának hamar meg is lett az eredménye, egyedi menyasszonyi kollekciója az amerikai GMARO magazin címlapján mutatkozott be.

Németh Hajnal Aurora és gyűjteményének két különleges darabja.
Forrás: Balogh Boglárka

 

Mikor a Futó utcai gangos műteremlakás első emeletén kinyílik az ajtó, teljes pompájában mosolyog rám Aurora. Már a rajta lévő ruha, és a fejét körbeölelő virágkoszorú is lenyűgöző, háta mögé kukkantva pedig egy kincsesbánya hívogat. Szinte be sem léptem még az előszobába, de máris megállok gyönyörködni a magyar népművészet gyöngyszemeiben: akármerre nézek, gazdagon hímzett kalapok, apró hajcsatok, csillogó fejdíszek, bakancsok.

A gyűjtemények tárháza
Forrás: Balogh Boglárka

 

Honnan ez a szenvedély?

Régiségkereskedők gyermekeként korán megtanultam, hogy a tárgyakat nem kidobjuk, hanem felújítjuk, és új életet adunk nekik. Hétéves voltam, mikor a pécsi régiségvásárban első látásra beleszerettem egy narancsszínű hímzett mellénybe. A szüleim nem akarták megvenni, mire az árus megsajnált, és nekem adta. Ez volt az első népies darab a ruhatáramban, és én annak ellenére is rettentő boldogan viseltem, hogy a kortársaim között finoman szólva sem számítottam menőnek.
Hálás vagyok, hogy gyönyörű tárgyak között nőhettem fel, nekem az, hogy mit kell megnézni egy porcelánon, egy ezüst tárgyon, egyértelmű, természetes. Ráadásul a szüleimmel rengeteget jártuk a világot, az utazást mindig összekötöttük a helyi régiségvásárokkal is. Így vehettem Svájcban egy 1900-as évek eleji kalapot, amit a mai napig hordok, vagy egy 1800-as évek végi belga csipke vállkendőt. Először a spórolt pénzemből vettem antik viseleteket, később pedig egy csoda szép bordó kalotaszegi szoknyára tettem szert, amit mostanában alakítottunk át.

A gyűjtemények tárháza
Forrás: Balogh Boglárka

 

Ezen a vonalon haladva lehetett volna belőled antikvitással foglalkozó szakember, ám téged a népművészet ejtett rabul.

A népviselet iránti rajongásomat a néptánc alapozta meg, már egész fiatalon tudatosan gyűjtöttem a viseleteket, azt szerettem volna, hogy legyen többféle ruhám, természetesen a megfelelő kiegészítőkkel. Erdélyi tánctáborokban, falusi házakba bekopogtam és megkérdeztem, van-e eladó ruha.
Engem a magyar népviselet inspirál. Szeretem és elfogadom annak színességét, díszességét, és arra törekszem, hogy a népművészetünk megmaradt darabjait újragondolva a mai korba illesztve megőrizzem.
Ebben az országban születtem, magyar szülők gyermeke vagyok és sok dologban akarva-akaratlanul is magyarként gondolkodom. Fontosnak tartom ápolni a gyökereinket, nem szeretném, ha a meséink, történeteink, viseleteink, dalaink, szimbólumaink elfelejtődnének. Hiszek abban, hogy ha népviseletet hordunk – hacsak egy mellényt, hacsak egy lázsiást, akár újratervezve, akár autentikus verzióban – már tettünk azért, hogy a szimbólumaink jelentéstartalma ne merüljön feledésbe. Én büszkén vállalom a személyiségem elválaszthatatlan részeként a magyarságomat, ebből következően pedig a múltunk értékes darabjait is bátran viselem. Korábban sokat bántottak, de ma inkább imádják azt, amit képviselek. Gyakran hallom az utcán: Nézd, ott megy a magyar Frida Kahlo!

Könyvekből szerzett inspiráció

 

Mekkora ez a gyűjtemény? Tervezéseid során csupán ezekből merítesz?

A gyűjtemény autentikus magyar viseletek és azok újragondolásából született ruhák és ékszerek tárháza. Ha megnézzük a régi darabokat, látjuk mennyi időt szántak az elkészítésükre, mennyire más textileket, gyöngyöket, szalagokat használtak. Tele vannak különleges energiákkal, történetekkel. Ezért is imádom őket!
A tervezéshez általában a könyvek adnak ihletet. Talán mondhatom, hogy spórolt pénzem egyik felét viseletre, a másikat könyvekre költöm. Legutóbb Győrffy István matyókról szóló kötetét olvastam el, ebből született egy teljes kollekció.

A gyűjtemény egy része a menyasszonyi ruhákat bemutató magazinnal.
Forrás: Balogh Boglárka

Az egyik menyasszonyi ruhában Görög Ilona.
Forrás: Balogh Boglárka

 

Hogyan találtatok egymásra az amerikai GMARO magazinnal? Milyen volt a fogadtatása a hagyományos magyar népviselet ilyen különleges megjelenítésének?

Már régóta figyelemmel kísértem, micsoda fantasztikus divatfotókat jelentet meg a magazin, titkon én is arról álmodoztam, hogy egyszer az Aurora Folkglamur is ott lehet. Az amerikai magazinokba nem egyszerű bekerülni, hiszen beszélni kell a mai kor divatnyelvén, de különlegesnek is kell lenni, valamint profi minőségben kell mindezt kivitelezni.  Én minden kollekciómban arra törekszem, hogy egyedi legyen, olyan, ami még nem készült, amit nem látott még a közönség. Hosszú hónapokon át készült a menyasszonyi kollekció, a szettek különlegesek, színesek és díszesek lettek. A végeredményt látva aztán léptünk egy merészet, és elküldtük a magazinnak az anyagunkat. Mikor a kurátor megkérdezte, van-e kedvünk a címlapon is megjelenni, természetesen igent mondtam, nagy örömmel. Hatalmas lépés volt ez, több tengerentúli megrendelőt hozott ez a megjelenés.

Régiségek új formában
Forrás: Balogh Boglárka

 

A hétköznapi viseletbe be tudjuk-e illeszteni a népművészeti hagyományokat, akár kiegészítők formájában is? Hogyan őrizhetjük hagyományaimnak a modern öltözködésünkben?

Az egész Aurora FolkGlamour erről szól igazából. Hogyan tudjuk a hétköznapokban és az ünnepnapokban élő módon viselni azt, ami a mi örökségünk. Igaz, ehhez újra kell tervezni a viseleteket, a hímzésmintákat, néha új funkciót kell adni nekik, de megéri, mert így marad fenn a népi kultúra. És közben arról se feledkezzünk meg, hogy gyönyörűek vagyunk bennük, s ezen túl rejtett szimbólumokat is tartalmaznak.

Hát nem fantasztikus a magyar népi örökségünk? Én lenyűgözve állok minden egyes tervezés előtt, hogy miket tudtak elődeink alkotni.
Különleges kollekcióiért Aurora négy Hungarikum díjat is nyert az egymást követő években, alkotásait megannyi magyar színész, énekes viselte. Mindezek mellett megszületett a Mesés divatbemutató nevű előadása is, amelynek keretében az autentikus népviseletek és hímzés minták, illetve az ezek inspirálta ruhákat és ékszereket mutatja be. Előre kiválasztott magyar népmesék, balladák, gyűjtések és operák elevenednek meg a nézők szeme előtt, miközben egy kis szeletet kapunk Magyarország csodálatos népi értékeiből.

Hozzászólások

Kolumbia nemet mond a bikaviadalokra

Kolumbia nemet mond a bikaviadalokra

Egy új jogszabály értelmében 2028-tól betiltják a bikaviadalokat.

Világháborús gránátokat találtak egy piliscsabai kertben

Világháborús gránátokat találtak egy piliscsabai kertben

A fegyverek egy esővízgyűjtő tartály ásása közben kerültek elő.

Lélegzetelállító videó készült a Kaposvár felett repülő hőlégballonokról

Lélegzetelállító videó készült a Kaposvár felett repülő hőlégballonokról

Kószó András fotós-videós a 43. Hőlégballon Nemzeti Bajnokságon készítette felvételét.

Védetté nyilvánították a San José roncsát

Védetté nyilvánították a San José roncsát

A spanyol gálya felbecsülhetetlen értékű kincsekkel együtt süllyedt el a 18. században.

Régészeti múzeumnak is beillik majd az új, római metróvonal

Régészeti múzeumnak is beillik majd az új, római metróvonal

A szakembereknek rendkívül óvatosan kell dolgozniuk a leletekben gazdag területen.

National Geographic 2024. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket