Zoltán, Szultána2024. június 23., vasárnap
Kultúra

Vad Montenegró

2021.10.17.Balogh Boglárka
National Geographic Magyarország

A világ kevés országa kínál olyan változatos és jobbára érintetlen természeti szépségeket, mint a csöpp balkáni állam, Montenegró.

Ostrog sziklába épített kolostora
Forrás: Balogh Boglárka

 

Épp csak felérünk a piknik asztalok egyikéhez, amikor a köd szitálni kezd. A szokatlanul forró nyár a kanyonjairól híres Durmitor Nemzeti Parkot is felperzselte, szeptemberben sárgán áll a fű ott, ahol 1 hónapja még mindent zöld bársony borított.

Házigazdám, Luka büszkén pillant le a mélybe, a vad, sziklás hegyoldal drámai szépsége ma is ugyanúgy lenyűgözi, mint ötven évvel ezelőtt, amikor gyermekként barátaival mászták az akkor még ismeretlen túraútvonalakat.

Forrás: Balogh Boglárka

Forrás: Balogh Boglárka

 

Montenegró legmagasabb pontját, a 2522 méter magas Bobotov Kukot nem csak folytonos ködpára lengi körbe, de megannyi legenda is. Az olümposzi istenek pihenőhelyeként elhíresült területet Európa egyik legősibb erdeje borítja, a vidék közel nyolcvan százaléka olyan erdő, melyben a legtöbb fa több mint 400 éves. A nemzeti park 5400 hektárt foglal el a Tara és a Lim folyó között, területén páratlan növényi ökoszisztéma él, közel százféle fa, kétszáz fajta növény eresztett gyökeret. Az UNESCO Világörökség védelme alá tartozó vidék az ornitológusok paradicsoma is, több mint 150 madárfaj rak fészket itt, de az őz, a vaddisznó, a szarvas, a medve, a farkas és a vidra is gyakori, lepkepopulációja pedig egyedülálló.

Forrás: Balogh Boglárka

Forrás: Balogh Boglárka

 

A 85 kilométere úgynevezett Durmitor kör apró falvakon halad át, lassan araszolunk autónkkal a nedves aszfalton. Magányos bárányok keresztezik utunkat, komótosan rágják a száraz füvet, a juhászkutyákat már rég hátrahagyták, akiknek csak messziről jövő ugatásuk hallatszik.
Kinézek az ablakon, ameddig a szem ellát ködpárába burkolt csúcsok és völgyek váltják egymást. Az intenzív gleccsermozgás hatására olyan különleges geomorfológiai alakzatok jöttek létre a nemzeti parkban, mint a folyóvölgyek és kristálytiszta vizű tavak.
„Nyolcévesen már túráztunk a vidéken – mondja Luka -, apánk ragaszkodott ahhoz, hogy mind a hét gyereke megismerje a környéket, ahol született. Éjszakákat töltöttünk a rengetegben, reggelente jéghideg vízzel mostuk az arcunkat, tüzet raktunk, teát főztünk, friss sajtot vettünk a pásztoroktól, gyalogoltunk egész nap és bámultuk a magányos csúcsokat. Nagyapám, miután hazatért Amerikából felvásárolta a földeket Virokban, házat építtetett az összes gyerekének, és hagyta, hadd boldoguljanak, ahogy tudnak. Mi vendéglátással foglalkoztunk, a jugoszláv háború kitörése előtt már annyira népszerűvé váltak az általunk kitaposott útvonalak, hogy naponta 100 dollárt kerestem hegyi vezetőként, pedig az utazási iroda, aki kiközvetítette a többségében francia mászókat, ugyancsak levett a béremből.”

Ahogy Luka magyarázza, a hegység központi része a Tara, a Draga és a Sušica folyók mély kanyonjai által alkotott 400 négyzetkilométeres terület. A környék ismertebb települései, mint Zabljak olcsó szállással várják télen a síelőket, nyáron a túrázni, raftingolni vágyókat, ráadásul a közelben van a híres sötét vizű, jég vájta tengerszem, a Crno Jezeró, vagyis a Fekete-tó, a Ledena Pečina jégbarlang, de a folyóvölgyekben a 13. század óta folyamatosan működő kolostorok is megbújnak.

Ostrog

Ostrog
Forrás: Balogh Boglárka

 

Olyan hangosan csiripelnek a madarak a 900 méter magasan fekvő sziklába épített kolostor felé vezető úton, hogy saját gondolataimat is alig hallom. Bár én nem mezítláb menetelek, ahogy a legtöbb hívő teszi a zarándoklaton, így is dramatikus hatást kelt a hegy oldalába simuló hófehér Ostrog kolostor, ahogy elő-előbukkant a fák közt.

A szentély Szent Bazil maradványait őrzi, csodatévő mivolta miatt a világ minden részéről felkeresik az ortodox, katolikus és muszlim hívők. A kápolna nem csak Szent Bazil maradványait őrzi, de csodatévő mivolta miatt Ostrogot a világ minden részéről felkeresik az ortodox, katolikus és muszlim hívők.

Forrás: Balogh Boglárka

 

Története a 17. században kezdődött, amikor Bazil a török invázió elől menekülve aszkéta életviteléhez szeretett volna megfelelő helyet találni. Azért esett választása a szinte elérhetetlen sziklás vidékre, hogy saját magát és követőit is megvédje az ottomán hódítóktól. A remete kezdetben a sziklában talált három barlangot nevezte ki templommá, szállássá és kápolnává, amit már életében zarándokok látogattak, később halála után, elkezdődtek a csodák is.

Forrás: Balogh Boglárka

 

Csak nyaranta 300 ezren látogatják Ostrogot, lépnek be az apró sziklabarlangba, és csókolják meg a szent falakat egymás után, még most, a pandémia idején is.
A történelem során a montenegróiak számára a kolostor mindig is az ortodox hit megőrzésének szimbóluma volt, amely nemzeti identitásuk védelmezője is egyben. Itt az ember nem csak csodálatos gyógyulásban részesülhet, de belső békét lelhet és szerettei jólétéért is imádkozhat.

Skadar-tó Nemzeti Park

Forrás: Balogh Boglárka

 

Friss levegő csap az arcomba a Skadar tó tükörsima vizét látva. Rég magunk mögött hagytuk már Virpazar álmos kis települését, hogy felfedezzük a vízi világot.
A Balkán-félsziget legnagyobb tava Albánia és Montenegró határvidékén terül el, míg az előbbiben természetvédelmi terület, az utóbbiban már nemzeti parkot alakítottak ki.
Különlegessége, hogy átlagosan 7 méteres tengerszint feletti magasságban fekszik, geológiai értelemben pedig fiatalnak számít, mintegy 18 ezer évvel ezelőtt alakult.
Területe időszakosan változó, a száraz nyarakon 368 négyzetkilométerre csökken, míg a csapadékos teleken 540 négyzetkilométerre duzzad.

Forrás: Balogh Boglárka

 

Kapitányom épp a tavirózsák közt lavíroz, nem mer közelebb menni a parthoz, nehogy fennakadjon a sáson, pedig egy titkos helyet szeretne mutatni, ahol a tó ikonikus madarai, a pelikánok fészkelnek. Egy-egy kócsag száll néha felénk, kormoránok szárítgatják magukat a korai halászat után. Európa egyik legnépszerűbb madármegfigyelő helye ez a hegyek közé ékelt vidék.

Skadar-tó
Forrás: Balogh Boglárka

 

A delfin alakú Skadar-tóról azt tartják a montenegróiak, hogy egy szomorú tündér könnycseppjéből született. A tavirózsák azért keltek életre a Balkán legnagyobb tavában, hogy a szomorúság mellé a szépség is beköltözzön. A növényeket később pedig a madarak is követték.
Ahogy a kapitány magyarázza, húsz éve nem volt arra példa, hogy a pelikánok száma ötven fölé emelkedett volna, ám az utóbbi két évben nagy változások történtek. Egészen 2019-ig az egyedszám csökkenés volt a jellemző, ezért ezek a madarak különösen veszélyeztetetté váltak a térségben. Sokáig a természetes élőhely hiányával küszködtek, azonban a montenegrói civil szervezetek a külföldi természetvédőkkel karöltve szaporodásra alkalmas helyeket alakítottak ki a tavon, így biztosítva a költő pároknak védelmet. Az erőfeszítéseknek meg is lett az eredménye, ma már több mint 70 pelikán él a térségben.
Lassan egy órája hajózunk a vízen, a nap már perzseli a vállamat, beleszippantok a levegőbe, a tóban tükröződő hegyek és fák melletti völgyekben megszorult a mediterrán ősz hősége és illata.
Montenegró tökéletesen elérte azt, ami Európában oly kevés országnak sikerült: az emberi tevékenység itt nem elvész, hanem inkább hozzáad a természet szépségeihez.

Hozzászólások

Sűrű erdő közepén magasodik Csák Máté egykori vára

Sűrű erdő közepén magasodik Csák Máté egykori vára

A festői környezetben fekvő Vöröskő vára belső tereivel is elkápráztatja a látogatókat.

Több száz éves női lábbelit találtak Veszprémben

Több száz éves női lábbelit találtak Veszprémben

A kutatók a 17. századi papucs mellett egy csipkedíszes selyemruhát is felfedeztek.

A haikuk tükrözik a rovarokhoz fűződő viszonyunkat

A haikuk tükrözik a rovarokhoz fűződő viszonyunkat

A japán versekben említett rovarok közt legtöbbször a lepkék, méhek, tücskök, szentjánosbogarak szerepeltek.

Elveszett város nyomaira bukkantak egy szigeten

Elveszett város nyomaira bukkantak egy szigeten

A szakértők úgy vélik, hogy a maradványok a régóta keresett Tu'amtól származnak.

Ókori kincset rejtett a lerombolt épület

Ókori kincset rejtett a lerombolt épület

A kutatók olyan érmékre bukkantak, amelyeket egy 1700 évvel ezelőtti zsidó felkelés során rejthettek el.

National Geographic 2024. júniusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket