Adalbert, Vince2023. szeptember 27., szerda
Kultúra

Drónnal a Notre-Dame körül – óvatosan

2022.02.12.NG
National Geographic Magyarország

Vajon miért is tartott hat hónapig, mire Tomas van Houtryve elkészíthette a februári magazin címlapfotóját?

A Notre-Dame-székesegyház felújításának előkészítése során fehér ponyvával védik a 2019-es tűzvészben keletkezett sebeket. Tomas van Houtryve drónnal készítette a felvételt az épülő ikonikus támpillérekről.
Forrás: Tomas van Houtryve

 

Nézzünk be a kulisszák mögé Tomas van Houtryve segítségével, aki elmeséli, miként dokumentálta a Notre-Dame-székesegyház helyreállítási munkálatait a National Geographic 2022. februári címlapsztorijában.

Tomas van Houtryve belga–amerikai fotográfus, művész és filmes, aki a munkáiban ötvözi az oknyomozó újságírást a filozófiát és a metaforát. Munkáit megtaláljuk a New York-i Nemzetközi Fotográfiai Központ múzeumában, az észak-karolinai Délkeleti Kortárs Művészeti Központban, a brüsszeli BOZAR Szépművészeti Központban, illetve a Baudoin Lebon galériában Párizsban. A Notre-Dame fotózásának részleteiről a National Geographic számolt be.

Mi a címlap története?

2019-ben a hatalmas tűz lángjai Párizs egyik legjelentősebb műemlékét falták fel, majd oly módon állították a Notre-Dame-székesegyházat a francia közbeszéd középpontjába, ahogy Victor Hugo 19. századi regénye óta nem volt rá példa.
A 850 éves műemlék a francia örökség középkorba visszanyúló szimbóluma. Tomas van Houtryve szerint a tűzvész és a felújítás újra a figyelem középpontjába helyezte a katedrálist.
„Semmit se szabad természetesnek venni. Mindig azon kell dolgozni, hogy megőrizd, megvédd és ápold a körülötted lévő értékeket.”
A fotós elmondta, hogy a templom intézményes turistaattrakcióvá vált az ide látogatók és a párizsiak számára egyaránt, ám igen kevés figyelmet fordítottak rá a hétköznapokban. Amikor azonban a tűzvész miatt veszélybe sodródott ez a történelmi hely, van Houtryve azt mondta, számára új megvilágításba került a katedrális.
A fotós elmondta, hogy általában azokat a témákat kedveli, amelyekre senki se figyel, „ha valami körül túl nagy a hírverés, én általában elszaladok onnan” – magyarázta. Ezúttal azonban felkeltette a kíváncsiságát a híres katedrális, amely egykor Párizs középpontjának számított.

Bár világszerte milliók látták a tűzről készült videókat, és turisták milliói látogatnak el az építményhez minden évben, van Houtryve elmondta, meglehetősen korlátozott volt a hozzáférés a felújítás alatt álló katedrálishoz.
„Nem sok ember juthatott be, és az egészet valamiféle titokzatosság vette körül. Amikor pedig van valami rejtett dolog, akkor igazán kíváncsi és motivált leszek, hogy valamiképp mégis sikerüljön rápillantani” – mondta.

Mit is látunk a magazin borítóján?

Mielőtt Victor Hugo ikonikus regényét 1831-ben kiadták, a Notre-Dame gótikus épülete nem volt divatos hely, és elhanyagolt állapotban is volt. Azonban a könyv hatására egyre népszerűbbé vált, s erre jött 19. századi felújítása, amit az épület egyediségének elismerése kísért.

 

A National Geographic februári számának címlapján a hangsúly a katedrális tetőszerkezetében lévő, olyannyira kedvelt és egyedi támpilléreken, illetve a mögöttük lévő harangtornyokon van, és amely a fotográfus szerint az egyik legszebb látvány. Ez teszi igazán különlegessé a Notre-Dame-székesegyházat, ez különbözteti meg más korok és más helyszínek francia építményeitől.
A katedrális hátulsó része a tűzvész óta jórészt elérhetetlen volt. Van Houtryve elmondta, hogy megpróbálta a közeli magasabb épületekből lefotózni, ám nem talált olyan pontot, ahonnan elég magasból örökíthette volna meg a károkat és a felújítást. Ezután elvetette azt az ötletet, hogy helikopterrel repülje körbe a felújítási területet, majd azt is, hogy daruval vagy hidraulikus karral emelje meg a kameráját, van Houtryve ráébredt, hogy egyetlen lehetősége maradt, ha egy képen akarja megörökíteni a katedrálist: a drónfotózás. Először 2012-ben ismerkedett meg a technikával, amikor saját drónjára építette rá a kameráját, és úgy döntött, a repülési tapasztalataira alapozva kelti életre a történetet.

Nem volt azonban egyszerű a drón használata. Először is, mintegy hat hónapba telt, mire minden engedélyt megszerzett a rendőrségtől a repülési hatóságoktól, megkötötte a biztosításokat, mindamellett, hogy a felújítás dokumentálását is jóvá kellett hagyatnia a felelős állami szervvel. Az engedélyek arra is kötelezték, hogy a repülés napjáról a környező lakóházakhoz kihelyezett plakátokon figyelmeztesse a lakosságot.
Egy kora reggeli fotózásnál a rendőrségi okmányellenőrzés miatt kihagyott egy szivárványt is.
Mindezek ellenére sikerült a tökéletes képet elkészítenie. Nemcsak azért szerette volna, ha ez lesz a címlapon, mert a kép függőleges kivágatban is működött, hanem, mert már akkor látta, hogy különleges kép lett, amikor először rápillantott. Szerencséje volt, mert pár pillanatig a napfény is bevilágította az ikonikus támpilléreket, még mielőtt a felhőzet rázárult volna arra a december közepi napra.
Van Houtryve azt az érzést szeretné az olvasóknak közvetíteni, amit a Notre-Dame oly sok éven át keltett. Hozzátette, hogy Párizs korábbi lakóit az épület pompája ragadta meg, Victor Hugotól a 19. századi felújítást végző építész Viollet-le-Duc-ig.
„Az a legnagyszerűbb a Notre-Dame-ban, hogy a francia örökség e darabja úgy vitorlázott át az időn, mint egy hajó” – mondta. „Néha nem is vesszük észre a Notre-Dame-ot, de ez az a hely, amelyre rengeteg energiát fordítottak az idők során az emberek.”

 

Drone video inside Notre Dame cathedral of Paris from Tomas van Houtryve on Vimeo.

 

Mi vár van Houtryve-re?

A fotós néhány évig követi a munkálatok legfontosabb lépéseit a helyszínen, egészen a 2024-es párizsi nyári olimpia előtti befejezésig. Eközben egy másik drónfotós projektjén is dolgozik: alpesi tájakat örökít meg, amelyeket az ember valamilyen módon, például gátakkal vagy bányákkal átalakított.

Egy 200 éve elveszett festmény került elő

Egy 200 éve elveszett festmény került elő

Artemisia Gentileschi a 17. század elismert festőnője volt, I. Károly angol király több képét is birtokolta.

Ismét bővült az UNESCO listája

Ismét bővült az UNESCO listája

2023. szeptember 17-én az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) öt dániai viking kori gyűrűerőddel bővítette a kulturális világörökségi jegyzékét.

Titkok fürdője, egy fürdő titkai

Titkok fürdője, egy fürdő titkai

Körülbelül 10 méterrel a felszín alatt járunk, a Szt. Gellért Gyógyfürdő és Uszoda alatt, fejem felett villamosok dübörögnek, miközben a Szabadság hídra vezető ívben a Szent Gellért térről haladnak tovább Pest felé.

Meglepő helyen került elő egy kőkori nyílhegy

Meglepő helyen került elő egy kőkori nyílhegy

A szakértők azt feltételezik, hogy a tárgyat talizmánként használták a vaskorban.

Elsüllyedt templomokat találtak a tengerben

Elsüllyedt templomokat találtak a tengerben

Az Aphrodité és Ámon számára szentelt templomokat a Földközi-tengerben, Egyiptomnál fedezték fel.

National Geographic 2023. augusztusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket