2024. február 29., csütörtök
Kultúra

Építészeti remekmű, ami időutazásra hív Velence ikonikus főterén

2022.03.03.Jeki Gabriella
National Geographic Magyarország

A megújult külsővel új funkciót is nyer 2022. tavaszától az ötszáz éves Régi Prokurátus épülete: egy interaktív kiállítás mellett a társadalmi felelősségvállalás színtere is lesz.

A Régi Prokurátus (Procuratie Vecchie) épülete, mellette jobbra a Szent Márk Bazilika és a harangtorny (Campanile).
Forrás: Jeki Gabriella

 

Több mint 500 éves története során először nyitja meg kapuit 2022 tavaszán a nagyközönség előtt a velencei Szent Márk téren álló Régi Prokurátus (Procuratie Vecchie) épülete a közel ötéves, intenzív restaurációs munkálatokat követően, amit a híres építész, Sir David Chipperfield vezetett. Az építészeti remekmű a világ egyik ikonikus terén éled újjá, ahol a 16. században Velence prokurátorai, tehát a várost gondozó hivatalnokok kaptak helyet, akiknek feladatai közé többek között a szociális kérdések és a szegények gondozása tartozott.

A Régi Prokurátus története egészen a 12. századig nyúlik vissza. A Szent Márk teret az 1100-as évek második felében bővítették ki, amikor Sebastiano Ziani dózse (a Velencei Köztársaság harminckilencedik dózséja, akinek sikerült rendeznie a zavaros külügyek jó részét, és akit máig a város mai képének atyjaként tisztelnek) és közvetlen leszármazottai számos épületet és telket bérelt ingatlanként adományoztak a településnek, elsősorban a téren és annak közelében. Az volt a céljuk, hogy állandó bevételt hozzanak létre a Szent Márk-templom további munkálatainak finanszírozására, valamint jótékony segítséget nyújtsanak a szegényeknek. Amikor azonban 1512 júniusában egy tűzvész elpusztította az óratorony közelében lévő lakásokat, a homlokzat egy része összeomlott. A velencei vezetők ezért úgy döntöttek, hogy a háborús helyzet miatt bevezetett pénzügyi megszorítások ellenére az egész szerkezetet újjáépítik, hogy ezzel is Velence dicsőségét és eltökéltségét mutassák meg.

A Régi Prokurátus épületében kap helyet s The Human Safety Net, amely egyesíti a tudást és az inspirációt a közjó érdekében
Forrás: Martino Lombezzi – Contrasto

 

A Procuratie Vecchie építészét hivatalos forrásból nem ismerjük, de több név is felbukkant a történetírás során. Bizonyos szempontból az épülethez köthető Mauro Codussi, Pietro Lombardo és Antonio Abbondi, Zuan Celestro, Pietro Bon és Jacopo Sansovino munkássága is. A Prokurátus épülete ezután a Velencei dózsék és kormányzóik „főhadiszállása” lett, egészen 1797-ig.

Velence jelképe a szárnyas oroszlán, épp úgy, ahogy a városhoz számos szálon kötődő Generali Cégcsoporté, amely 1832-ben, egy évvel alapítása után vásárolta meg az épületet, ahol megnyitotta első irodáit a Procuratie Vecchie-ben. Sok éven át innen végezte tevékenységét egész Olaszországban, néhány éve pedig nagyot mert álmodni: újjáépíttette a Régi Prokutárust, hogy a jövőben közösségi térként, és az idén 190 éves biztosító The Human Safety Net (THSN) nevű globális társadalmi felelősségvállalási mozgalmának központjaként nyerjen új célt, amely a veszélyeztetett körülmények között élő embereket segíti. Hazánkban többek között THSN az Újszülöttekért programmal tesznek lépéseket a koraszülött-ellátás fejlesztéséért eszközbeszerzéssel, képzésekkel, valamint a kutatás-fejlesztés támogatásával. Az épület ráadásul így teljes körben visszatérhet eredeti, társadalmi rendeltetéséhez.

A belső terek kialakításánál mindenben ötvözték a régi megoldásokat az új, innovatív ötletekkel.
Forrás: Martino Lombezzi – Contrasto

 

„A megújított épület a The Human Safety Net olyan nyitott központjává válik, amely elősegíti a kultúrák, reflexiók, tapasztalatok és párbeszédek cseréjét. Emellett platformként is szolgál majd az ehhez kapcsolható nemzetközi eszmecserékhez, teret biztosít a közösségi- és csoportmunkához, amellyel hidakat épít a munkatársak, partnerek és a világ között. Korábban még soha nem volt hasonló kezdeményezés a városban, ráadásul az épület ezen része eddig elzárva őrizte titkait a múltról. Egy most épülő, interaktív kiállítás révén egyfajta személyiségtesztet is kínálunk majd a látogatóknak, aminek a végén megtudhatják, hogy kik ők valójában. Többek között azokra szeretnénk rámutatni, hogy mik a legnagyobb erősségeik, csapatjátékosok-e, mennyire kíváncsi a természetük, milyen fokú kreativitással és szociális készségekkel rendelkeznek. Ez a város egyik legszimbolikusabb épületrésze, ezért fokozott figyelmet érdemel. Olyan egyensúlyra törekedtünk, amiben megvan a funkcionalitás, de a városkép megtartása is” – mondta a hamarosan átadásra kerülő Régi Prokurátus februári sajtóbejárásán Emma Ursich, a The Human Safety Net igazgatója, hozzátéve, hogy a nagyszabású rekonstrukció a helyieknek épp úgy szól, mint a turistáknak.

Az ötéves, ambiciózus projekt a The Home Venice nevet viseli. A fenntarthatósági kezdeményezés további célja, hogy a világörökségi státuszú város építészeti és kulturális örökségében a következő generációk is gyönyörködhessenek, Velence pedig a fenntarthatóság globális szimbólumává válhasson.

A 17. századi zeneterem ma már irodaként funkcionál, de megjelenésében az eredeti arculatát tükrözi.
Forrás: Martino Lombezzi – Contrasto

 

„A tervezési és restaurációs, igen összetett munkálatok során a kivitelező mindvégig a Régi Prokurátus eredeti értékeit tartotta szem előtt. Nagyon különleges volt a feladat, mert a cél nem az épület átalakítása, sokkal inkább korábbi szépségének visszaállítása és kiemelése, illetve a modern kor elvárásainak megfelelő korszerűsítése volt. Így az első és a második emeleti terek felújítása mellett szempont volt a könnyebb megközelíthetőség, új lépcsőházak és közlekedők beépítése, a harmadik emelet pedig kiállítótérrel, előadóteremmel és irodákkal bővült. Minden, tehát a felhasznált anyagok és az alkalmazott technikák is a régi és az új keverékét kívánták meg, ettől lett olyan különleges például a padló. Minden régi részletet megpróbáltunk újrahasznosítani, odafigyeltünk az apró részletekre, amiben a helyi kézműves munka is kiemelt szerepet kapott. Az épület több évszázados örökségét öltöztettük régi-új köntösbe” – vázolta Emma Ursich, miközben hat ország újságíróinak mutatta be kollégáival ezeket a különleges megoldásokat.

Az épületben sétálva a meglepetések sem hiányoztak: az első emeleti, egykori zeneszoba révén például egy időutazás kellős közepébe csöppentünk, miután azt pontosan ugyanúgy építették újjá, mint amilyen a fellelhető dokumentumok alapján lehetett a 17. században. Az ajtókat, festményeket is felújították, egyedül az üveg és a fűtési rendszer számít újnak. Ahhoz, hogy a technológia, a kényelem és a szépség együtt legyen, még egy fontos dologra oda kellett figyelni: miután Velencének bizonyos időszakokban meggyűlik a baja a magas vízállással (ráadásul pont a Szent Márk tér a legalacsonyabb része a városnak), ezért a Régi Prokurátus épületét egy speciális eljárással úgymond „vízállóvá” tették.

Vaskori erődöt találtak Lengyelországban

Vaskori erődöt találtak Lengyelországban

A kutatók egy, az 1960-as években felfedezett helyszínen végeztek vizsgálatot.

Expedíció indul a milliárdokat érő hajóroncshoz

Expedíció indul a milliárdokat érő hajóroncshoz

A San José elképesztő értékű rakományt szállított, amikor 1708-ban elsüllyedt.

Készen állunk a rovarevésre?

Készen állunk a rovarevésre?

Tizennégy éve járom a világ fejlődő országait, nem egyszer találkoztam már sült rovarokkal, szinte fel sem tűnnek, bár Kambodzsában a phnompeni királyi palota előtti téren felhalmozott tenyérnyi tarantulán azért én is megrökönyödtem.

Középkori zárdát tártak fel

Középkori zárdát tártak fel

Az 1002-ben alapított kolostorból 1790-ben űzték el az apácákat.

A világ egyik legősibb rúzsára bukkantak

A világ egyik legősibb rúzsára bukkantak

A lelet Iránban került elő egy súlyos áradást követően.

National Geographic 2024. februári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket