Auguszta, Bertold2024. március 29., péntek
Kultúra

Ragyogás – Kenya „fényei”

2022.03.16.NG
National Geographic Magyarország

Kikuju nyelven Kenya. Az ország elnevezése a Kenya-hegységhez, a Ragyogás hegyéhez köthető, ami az Egyenlítő napfényes közelségében nem meglepő.

Távolban a Kilimandzsáró csúcsa.
Forrás: Stanczik Edina

 

A köztársaság nyolc tartományból áll, számos népcsoport és törzs lakja, a legismertebbek a szomálik, szamburuk, maszaik vagy ismertebb néven maszájok.

Vallási megoszlásuk elég vegyes, de törekednek rá, hogy békében éljenek egymás mellett keresztények, muszlimok, izraeliták, hinduk és a különféle törzsi vallások. (A konfliktusok általában származásból adódnak és politikai jellegűek.) A hindu lakosok igen számottevőek, egyrészt az Indiai-óceán közvetítő szerepe, másrészt a nagybefektetők jelenléte okán. Hagyományosan élénk kereskedelmi viszonyt ápolnak Indiával. Vízi úton viszont számos egyéb kínai, ománi arab, portugál termék és kulturális hatás érkezett a területre az évszázadok folyamán.

Az ősi Kilva Szultánság korát követte a portugál hódítók ideje Vasco da Gamával, aminek az Ománi Szultánság évszázadai vetettek véget, mígnem az ezt követő brit gyarmati korszak véget nem ért 1963-ban. Ekkor nyerte el Kenya a függetlenségét, ’64-ben pedig kikiáltották a köztársaságot Dzsomo Kenyatta államelnökletével.

A brit idők okán − a szuahéli nemzeti nyelv mellett − az angol a hivatalos, de egyéb törzsi nyelveket is beszélnek. A szuahéli viszont nem csupán a bantu nyelvcsaládba tartozó nyelvet jelöli, hanem egyben a magát szuahélinek valló népcsoportot is, amely az arab eredetű „szélső”, „part menti” szóból származik.

Bár a modern civilizáció vívmányai egyre inkább begyűrűznek a törzsi közösségekbe is, leginkább a félnomád maszájok őrzik a hagyományaikat, apáról-fiúra örökítik azt. Valószínűleg ezért is váltak a kenyai kultúra egyik kiemelt jelképévé. Becslések szerint lélekszámuk 900 000 – 1 000 000 közé tehető Kenya és Tanzánia határszakaszán. Nyelvük a maa. A maszáj elnevezés a „maa nyelvet beszélő” emberekre utal.

Forrás: Stanczik Edina

Mivel a szavanna földművelésre nem alkalmas, életvitelüket a szarvasmarhatartás határozza meg. Az állatok száma a tehetősséget jelzi, a nők értékét szintén ebben mérik. Az állat húsát ritkán fogyasztják, inkább bőrét, tejét, vérét hasznosítják. Utóbbit rituálék alkalmával vagy gyógyítási célra.

A harcos kultusza fontos a törzsben; védik a szarvasmarhákat a vadaktól és más törzsektől. A fiúkat gyerekkoruktól kezdve ifjúkorukig tanítják, majd beavató szertartáson vesznek részt, ezután válnak harcossá, férfivé. Manapság eltűnő félben a szokás, hogy a fiúkat és a lányokat is körülmetélik, akik ekkor válnak a közösség teljes jogú felnőtt tagjaivá. Aki közben kiabál, megszégyenül, így a műveletet szótlanul kötelesek tűrni.

A maszáj harcosok erejüket, rátermettségüket a táncban is megmutatják: páros lábbal az ég felé szökellnek – minél magasabbra − az istenük felé, miközben énekelnek. Egyben a lányok tetszését is el akarják ezzel nyerni. Utóbbiak csoportja tőlük elkülönülve táncol, és a férfiakkal ellentétben nem rugaszkodnak el a termékenységet jelentő földtől. A tánc imával zárul a földre térdelve.

Maszáj férfiak (balra)  és nők
Forrás: Stanczik Edina

Hagyományos viseletük a piros-fekete négyzetmintás suka, azaz köpeny, amit a testük köré csavarnak. Szandáljuk bőr helyett manapság gyakran használt autógumiból készül, ami praktikus és egyben erős, tartós. Nemtől függetlenül a két orcájukra 3-4 éves korban rituálé keretében egy-egy karika formájú billogot ütnek. Egy másik, szintén kisgyermekkorban végzett szertartás során az alsó két metszőfogukat kihúzzák, hogy betegség esetén vagy idős korukban is tudják őket táplálni a résen keresztül. Ezek a szokások a tanzániai maszájoknál is élnek azzal a különbséggel, hogy ott a két orcára három rovátkát égetnek, így bárhol a világon felismerik a külsőségekből a származásukat. A kenyaiak ékszere színes, a tanzániai maszájoké egyszínű fehér. Az ékszerek száma a gazdagságot jelzi. Férfiak, nők egyaránt hordják. Az akácia (Acacia tortilis, Acacia mellifera) tövisével lyukasztják át a fülüket és szintén divat a lyukasztott fülcimpa megnyújtása, ez a szépség fokmérője. A házas nők a hajukat leborotválják.

A faluközösségben mindenki rokonságban áll a másikkal, 4-6 családból, körülbelül 60-100 főből áll ez a törzsi szövetség. Figyelmet fordítanak rá, hogy testvércsaládokban ne köttessen házasság, de unkatestvéri szinten már nősülnek. A poligámia megengedett, ha a férfi gondoskodni tud valamennyi feleségéről.

Maszáj falu
Forrás: Stanczik Edina

 

A feleségek külön kunyhóban laknak. A kunyhókat az asszonyok építik. Emellett tehenet fejnek, főznek, gyerekekre vigyáznak, vízért mennek, legyen bármilyen messze is a vízforrás. (Sokszor a vízhiány gondot okoz.) A kunyhó váza akáciából készül, ezt tapasztják tehéntrágyával, hamuval, sárral, a tetőt szárított gallyakkal, levelekkel fedik. Melegben hűvöset ad, hidegben tartja a meleget. Ablakai nincsenek vagy nagyon aprók, egyrészt, hogy a tüzet bent ne oltsa el a fuvallat, másrészt a rovarok miatt.

Közös tüzet reggel, napfelkeltekor gyújtanak a férfiak két fadarabbal; egy puha boróka (Juniperus procera) − amely a Kilimandzsáró vidékéről származik − és egy keményebb akácia összedörzsölésével. Ha már szikrát kapott, a lángra lobbanást szárított elefánt vagy zsiráfürülékkel segítik, mivel mindkettő igen magas növényi rosttartalmú. Erről a közös tűzről visz minden asszony a saját házába, azon főzik a reggeli teát, majd az ételt és vigyázzák egész nap, hogy el ne aludjon.

A kunyhók köralakban helyezkednek el, tövises akáciából készült kerítés védi a vadaktól. A falu közepén őrzik a szarvasmarhákat és kecskéket egy szintén tövises akáciából készült karámban. Ha a külső kerítésen átugrana az oroszlán vagy a gepárd, a kutyák jeleznek és a férfiak nyomban ott teremnek.

A családi kunyhók két helyiségből állnak; egyik a szülőké; itt a tehénbőrrel borított ágy, egy kisszék és a tűzhely, a másik, ágakkal elválasztott „szoba” az ággyal a gyerekeké.

Az indiánregényekből ismert békepipa szerepét tölti be az a fából faragott bunkós végű bot, amit összetűzés esetén ajánl fel az egyik fél a másiknak. Ilyenkor „köteles” a sértett megbékélni.

A faluban a gyógyító ember a vezető, a tudást egyik fiúgyermekének adja át. Orvoshoz csak akkor mennek, ha csontjuk törik, egyébként minden betegséget a közösség vezetője kezel különböző gyökerekkel. A gyomorrontásra például főzetet isznak, ami meghánytatja őket, ezáltal gyógyít vagy megemészti a beteg és belsőleg segít rajta. A fejfájásra, stresszre, idegességre főzetet inhalálnak, a többnejű férfiak potencianövelésére tehénvérből, tejből és egy gyökér főzetéből készült italt fogyasztanak. A vér nyeréséhez nem ölik meg az állatot, csupán a nyakán ejtenek metszést, amit aztán kezelnek is. Legfőbb ellenségük a malária, ennek kezelésére kinin tartalmú gyökérfőzetet isznak. A krotont (Croton megalocarpus) és akáciát használják az emésztés segítésére, az aloeval a vágott sebeket is gyógyítják, valamint a gyökérrel, levelekkel, gyógynövényekkel együtt raguételek ízesítésére szolgál. Ünnepekkor a saját maguk által erjesztett alkoholos italt fogyasztják. A fogukat gallyakkal tisztítják. A kámforfa (Commiphora erythraea) levelét dezodorként használják, valamint a molyűző ökörfark kórót (Verbascum siniaticum) egészségügyi papírként alkalmazzák, a csészealj-bogyó (Cordia monoica) pedig csiszolópapírnak is beillik.

A COVID-19 elleni védőoltást nem veszik fel, ahogyan vidéken általában jellemző. Noha a kormány ingyenesen biztosítja az oltóanyagot, leginkább csak a nagyvárosi lakosság él a lehetőséggel.

Élet egy maszáj faluban
Forrás: Stanczik Edina

Vallásukat tekintve, a maszájok keresztények, viszont sokszor a kereszténység keveredik az ősi hitviláguk elemeivel. A keresztény egyház országszerte nagy szerepet vállal a szociális szolgáltatások működtetésében, az egészségügyi ellátásban, az óvodai és iskolai nevelésben, szociális támogatásban; ruháztatásban, étkeztetésben. Az állami iskolák az alkalmazott tanáraik mellett kis létszámban foglalkoztatnak maszáj tanárokat is, ám az ő fizetésüket nem állja az állam. Egy-egy faluközösség többek között erre is gyűjt pénzt az ékszerek, ruhák és maszkok eladásával. Az iskolázottság növekedésével egyre több maszáj hagy fel a hagyományos életmóddal és próbál a nagyvárosokban boldogulni, ám így mindinkább elszakadnak a közösségüktől. A szafari „ipar” (a túravezetés, a vadőrködés, stb.) lehetséges útja annak, hogy aktívan részt vállaljanak a vadvilág védelmében és egyben saját népüket is segítsék, a közösség részesei maradjanak.

Írta: Stanczik Edina (www.viewriter.hu)

Szakmailag lektorálta: Serdült Ádám (kertészeti és botanikai osztályvezető, Fővárosi Állat- és Növénykert)

7000 éves kenukat találtak Olaszországban

7000 éves kenukat találtak Olaszországban

A leletek sokat elárulnak az újkőkori emberek tudásáról.

Ne legyen ajándék húsvétra élő állat!

Ne legyen ajándék húsvétra élő állat!

Óva int az élő állat húsvéti ajándékozásától az Orpheus Országos Állatvédő és Természetbarát Közhasznú Egyesület.

Több ezer éves szekeret rejtett egy sír

Több ezer éves szekeret rejtett egy sír

A 35-40 éves korában elhunyt férfit szarvasmarháival és szekerével együtt temették el.

Rejtett, ősi alagútrendszert találtak Izraelben

Rejtett, ősi alagútrendszert találtak Izraelben

A felszín alatti folyosókat rejtőzködésre használhatták a Bar Kohba-felkelés idején.

Ezeréves korcsolyát találtak

Ezeréves korcsolyát találtak

A Csehországban feltárt lelet ritka bepillantást nyújt a középkori emberek találékonyságába és mindennapjaiba.

National Geographic 2024. márciusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket