Judit, Loretta, Eulália2023. december 10., vasárnap
Kultúra

Rászolgált-e IV. Iván orosz cár a „rettegett” jelzőre?

2022.03.18.Jeki Gabriella
National Geographic Magyarország

1583. március 18-án hunyt el IV. (Rettegett) Iván Moszkvában.

Rettegett Iván Viktor Vasznyecov festményén: gyakran cserélte feleségeit; hat hitvese volt, közülük három meghalt, egy túlélte őt, kettőtől pedig elvált, és zárdába kényszerítette őket.
Forrás: Wikipedia/Viktor Vasznyecov

 

A 16. században IV. Iván orosz uralkodó (1530. augusztus 25. – 1584. március 18.), mellékneveként kerül elő gyakran a rettegett kifejezés. De vajon mi tette a moszkvai nagyfejedelmet olyan rettegetté?

A későbbi zsarnok uralkodó viselkedésének gyökereit érdemes sanyarú gyermekkorában keresni. Iván III. Vaszilij moszkvai nagyfejedelem második, Jelena Glinszkaja hercegnővel kötött házasságából született, ám mindössze három éves volt, amikor édesapja elhunyt. A gyermek Ivánt két nap múlva, 1533. december 6-án Danyiil metropolita az Uszpenszkij-székesegyházban nevezte ki nagyfejedelemmé. Nevében édesanyja kormányozta az országot, aki néhány év múlva azonban szintén örökre lehunyta a szemét, feltehetően megmérgezték. Iván ekkor épp csak betöltötte a nyolcadik életévét, és azonnal az egymással folytonosan rivalizáló bojárcsaládok, a Sujszkijek és a Belszkijek hatalmi harcának középpontjába került. Míg az uralkodói udvar a gyilkosság és az intrikák veszélyes káoszába süllyedt, Ivánnal és siketnéma testvérével, Jurijjal nem bántak jobban, mint egy kóbor kutyával. Voltak idők, amikor a testvérek éheztek és rongyokba öltözve jártak. A fiatal herceg mélységesen bizalmatlan lett az emberekkel szemben, ami pedig vakító gyűlöletté fajult, ahogy korosodott. És miután haragját nem tudta kitölteni „kínzóin”, ezért gyakran az állatokon bánt kegyetlenül, például a kutyákat és macskákat dobott ki az ablakon vagy élő madarak tollait húzta ki – írja a history.co.uk online történelmi portál.

A cár korlátlan hatalmat kapott, hogy bárkit letartóztathasson és kivégeztessen
Forrás: Wikipedia/Nyikolaj Nevrev Oprichnikije

 

Iván tizenhárom évesen végre pozícióba került. Ekkorra már a hatalmas Sujszkij család volt Oroszország tényleges uralkodója, azonban elfelejtettek számolni azzal a fiúval, akit oly sok éven át figyelmen kívül hagytak és bántalmaztak. Egy 1553-ban rendezett lakomán Iván revansot vett: megvádolta a család legnagyobb méltóságát, Andrej herceget, hogy rosszul irányította az országot, majd egyszerűen letartóztatta és megölette. Néhány fennmaradt történet szerint a szerencsétlen Andrejt éhes vadászkutyák tépték szét, bár hitelesebbnek tűnik az a verzió, miszerint a börtönőrei verték agyon.

A teljes hatalmat Iván csak a tizenhatodik születésnapján kaparinthatta meg. A koronázás 1547. január 16-án zajlott le, egyszerű, zárt körű udvari ünnepség keretében. Felvette „a minden oroszok cárja és nagyfejedelme” címet, amivel a világ tudtára adta, hogy a bizánci császárok örökösének tekinti magát. Két héttel később feleségül vette első feleségét, Anasztázia Zaharina-Jurjevát, akivel boldog házasságban éltek. A viszonylagos béke és haladás ideje köszöntött az országra: Iván reformokat vezetett be, amelyek magukban foglalták például a nagyapja által bevezetett törvénykönyv egységesítését, egy állandó hadsereg felállítását és a regionális önkormányzat bevezetését. Létrehozta a központilag irányított orosz birodalom alapjait. Külpolitikájában kiterjesztette uralmát a Kaszpi-tengerig, és megindult Oroszország szibériai terjeszkedése is. Uralkodása idején kezdtek működni a nyomdák, és a Szent Bazil-székesegyház építése is elkezdődött. Egy másik legenda szerint Ivánt annyira lenyűgözte az elkészült katedrális, hogy megvakíttatta az építészt, hogy a férfi soha többé ne tudjon ilyen szépet alkotni.

A későbbi történések az észszerű uralkodót végül zsarnokká változtatták. Az első csapást kedves barátja, Kurbszkij herceg árulása jelentette számára, aki a livóniai háború során átállt a litvánokhoz, majd 1558-ban vereséget mért Oroszországra. A második csapást szeretett felesége, Anasztázia halála okozta 1560-ban. Iván biztos volt abban, hogy kedvesét ellenségei mérgezték meg, és bár akkoriban nem találtak bizonyítékot erre, a cárnő csontjainak 21. századi vizsgálata szokatlanul magas higanyszintet tárt fel. Az uralkodó ekkor Moszkvából Alexandrovba költözött, amely az orosz fővárostól 120 kilométerre északkeletre található. Itt két levelet írt, melyekben jelezte lemondási szándékát. Nemesi és papi tanácsa könyörgött neki, hogy gondolja meg magát. Végül úgy döntött, hogy folytatja az uralkodást, ám azzal a feltétellel, hogy megkapja a jogot arra, hogy elfoglalja az őt elárulók földjét és kivégeztethet bárkit, akit hazaárulással gyanúsít. A kétségbeesett tanács és a papság egyetértett a követelésével, ám ez végül óriási hibának bizonyult.

Iván nehezen viselte reményei és tervei meghiúsulását: 1581. november 16-án egy vita hevében, pillanatnyi felindultságában halálosan megsebesítette örökösét, Iván cárevicset
Forrás: Wikipedia/Ilja Jefimovics Repin

 

Iván cár kedvenc kivégzési módjai közé tartozott az élve főzés, a karóba húzás, a nyílt tűzön sütés vagy a végtagok felszakítása, levágása. Létrehozta az úgynevezett opricsnyik gárdát: a teljesen feketébe öltözött személyi testőrök és végrehajtók szabad kezet kaptak, hogy megkínozzanak és meggyilkoljanak bárkit, akit az uralkodó árulással gyanúsított. Ez az időszak hét évig tartott, és véres szégyenfoltot hagyott Iván történelmi örökségén, miközben kétségeket ébresztett beszámíthatóságát illetően.

IV. Iván kormányzását a brutális kegyetlenség és szigor jellemezte, kortársai ezért is nevezték „rettegettnek”. A tudatos és számító politikus 53 éves korában, 1584. március 18-án halt meg. Kaotikus állapotban hagyta az országot fiára, a gyengeelméjű I. Fjodor Ivanovicsra, aki helyett Borisz Godunov vette át a kormányzást.

Megtalálhatták a legészakibb kőkori temetőt

Megtalálhatták a legészakibb kőkori temetőt

A szakértők egy finnországi lelőhely gödreit vetették elemzés alá.

Középkori kódexet azonosítottak Kolozsváron

Középkori kódexet azonosítottak Kolozsváron

A tudományos közösség számára eddig ismeretlen középkori kéziratot azonosítottak Kolozsváron, a kódexet korábban a Szent Mihály-plébánián őrizték, innen került át a levéltárba - erősítette meg az MTI-nek 2023. december 5-én László Attila főesperes-plébános.

Táncoló múzsa ókori szobrára bukkantak

Táncoló múzsa ókori szobrára bukkantak

A szobor másolatai a római korban igen népszerűvé váltak, a mostani lelet viszont a hellenisztikus időszakból származik.

Nagy Sándorhoz köthető templomot találtak

Nagy Sándorhoz köthető templomot találtak

Az építményt egy korábbi, sumér templom tetejére emelték.

Az Akropolisz Múzeum kiállításán egy csodálatos cserépedény

Az Akropolisz Múzeum kiállításán egy csodálatos cserépedény

A Kr.e. 420 körül készült, Meidias Hydria néven ismert háromfülű, vörösalakos, ókori görög cserépedényt a British Museum adta kölcsön az athéni Akropolisz Múzeumnak.

National Geographic 2023. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket