Gerzson, Margit, Zétény2024. február 22., csütörtök
Kultúra

Az utolsó kaukázusi hegyi doktor?

2022.03.19.NG
National Geographic Magyarország

A 80 éves orvos jelenti az egyetlen segítséget a Kaukázus zord telein.

A 80 éves Irakli Hvedaguridze az egyetlen praxissal rendelkező orvos Georgia északkeleti részén lévő Tusétia régióban, a mintegy ezer négyzetkilométeres hegyvidéki területen. Fehér, Bicsola nevű lován épp Omalo falun lovagol keresztül, a háttérben az az egészségügyi központ látható, ahonnan némi felszerelést tud beszerezni.
Forrás: Tomer Ifrah

Nyáron és kora ősszel, mielőtt a hegyeket hópaplan borítaná be, Irakli Hvedaguridze fehér lova, Bicsola hátán ülve jár a betegeihez. Később, amikor a hó már túl nagy a lovagláshoz, a cipőit sílécekké alakítja, csiszolt nyírfadeszkákra szegezett vászon segítségével. Amikor a térdéig ér a hó, már csak gyalog tud közlekedni. Azonban mindegy, milyen évszak van, soha indul el úgy egy betegéhez sem, hogy az orvosi felszerelése mellé ne csomagolna el egy kést, egy doboz gyufát, legalább két napra elegendő élelmet, és egy vadászpuskát. A nationalgeographic.com mutatja a 80 éves hegyi doktor munkáját.

„Amikor elindulsz, bármilyen évszak is legyen vagy bármilyen időjárás, számítani kell rá, hogy bármi megtörténhet” – meséli Hvedaguridze, az izmos, világoskék szemű férfi, akinek fehér hajtincsei kilógnak a sötétkék baseball-sapkája alól. „Az ember lezuhanhat egy szirtről, megsérülhet – vad vidék ez!”

Irakli Hvedaguridze az Omaloban lévő egészségügyi központ előtt, amint a lovát nyergeli a 10 kilométerre lévő falujába, Bocsornába vezető út előtt.
Forrás: Tomer Ifrah

Hvedaguridze, aki a közel ezer négyzetkilométeres hegyi régió egyetlen praxissal rendelkező orvosa, az itt élő, ám egyre fogyatkozó számú tusétek számára az egyetlen mentőövet jelenti a nyolc téli hónap során. Pár éve Omalo faluból egy ittas beteget légi úton vittek kórházba, miután vadászpuskával véletlenül hason lőtte magát. A 2000-es évek elején Hvedaguridze megmentette egy fiú lábát, miután az egy fel nem robbant aknára lépett.

Gyakrabban lát el azonban közönséges bajokban szenvedőket: hátfájásra panaszkodó juhászokat, idősebb helyieket gyomorégéssel, vagy turistákat, akiket baleset ér. Egyik nyáron egy cseh turistát túrázás közben megsebesítettek a pásztorkutyák, egy másik évben egy amerikai turista lett rosszul, miután patakvízből ivott.

Decemberben, míg egy barátját látogatta meg egy néhány faházból álló faluban, Hvedaguridze hívást kapott a mentőszolgálattól, s egy mellkasfájdalmaktól, erős szívdobogástól szenvedő beteghez kellett mennie a 13 kilométerre lévő faluba. Gyalog tette meg az utat.
Másnap a betegszállító helikopter Kvavlo behavazott legelőjén szállt le, ahonnan egy, a 40-es évei elején járó férfit kellett kórházba szállítani, alkoholmérgezés miatt, Hvedaguridze elkísérte a kórházig. Bár a beteget néhány nap múlva hazaengedték, januárban újabb hasonló eset történt, s ismét kórházba kellett vinni.

1941-ben, amikor Hvedaguridze született, a juhtenyésztés volt a megélhetési mód a Georgia (régi nevén Grúzia) északkeleti részén lévő Tusétiában, s évente kétszer át kellett hajtani a juhokat a téli, völgyekben lévő, s a nyári, magashegyi legelők közti úton.

Ma szinte mindenki elhagyta e tájat, az alacsonyabban fekvő területekre vonultak telelőre, hogy majd tavasszal visszatérjenek az Abano-hágón át, kanyargós, szirtek oldalán vezető utakon át. Hvedaguridze bocsornai háza vékonyka, barnás palakőzetből és fából épült, s a széles, zöldellő völgyre néz. Alatta, a meredek domboldalon néhány rozsdás tetejű ház foltja látszik a füvön, a rég lerombolt kőtornyok közelében.

Irakli Hvedaguridze lovagol a tusét tájban, Bicsola nevű lován.
Forrás: Tomer Ifrah

Hvedaguridze, miután 1970-ben végzett a Georgiai Orvosi Intézetben (ez ma a Tbiliszi Állami Orvosi Egyetem), először Georgia központi régiójában, egy kórházban helyezkedett el. Azonban, amint az előző hegyi doktor 1979-ben elhagyta Tusétia területét, évente néhány alkalommal egy-egy havi  szolgálatot látott el itt. 2009-ben végleg otthagyta neuropatológusi állását az Alvani kórházában, s a következő évben ahelyett, hogy nyugdíjba vonult volna, állandó állást vállat Tusétia hegyei közt.

„Számomra nincs éjjel vagy nappal – mondta – ha hívnak, ha segíteni kell, nem számítanak a körülmények, hogy esik, vagy havazik, nappal vagy éjszaka van, mennem kell. Még akkor is, ha 90 éves leszek, ha valakinek szüksége lesz rám, menni fogok és segítek. Ez a kötelességem.”

Gyógyít a hegyi doktor

Elza Ivacsidze, a doktor 59 éves szomszédja is a betegei közt van, Hvedaguridze légszomj és karfájás miatt kezelte az elmúlt nyáron. „Gyakran hagyományos gyógymódhoz fordul, gyógyteát ad, nem csak tablettákat és antibiotikumot” – mondta Ivacsidze. A nő attól tart, hogy senki se lesz, aki segítsen rajtuk, ha a doktor már nem lesz képes rá. „Ő a legidősebb és a legbölcsebb ember, akink csak van. Ki helyettesíthetné?”

Irakli Hvedaguridze egy beteget lát el. A juhász, Rezo Partenishvili, rettenetes hátfájástól, gyomorgörcsöktől és más bajoktól szenved. Hvedaguridze egy csomag rózsaszín tablettát ad neki, amelyet étkezéskor kell bevennie, és egy fájdalomcsillapító injekciót.
Forrás: Tomer Ifrah

Hvedaguridze egyik útja egy juhászhoz vitt, és, hogy ne legyen olyan egyszerű az orvos dolga, még hatalmas termetű, vicsorgó kaukázusi juhászkutyákat is el kellett ijesztenie. A páciense, az öt helyi juhász egyike, a 39 éves Partenisvili, egy gyapjútakarókból hajtogatott matracon feküdt, rettenetes hátfájással. Ez a juhászoknál gyakori betegség, főként a birkanyírás idején, amikor hosszú napokat a juhok fölé hajolva töltenek. A fiatalembernek a hátfájása mellett isiásza, hasmenése és gyomorgörcsei is voltak. Hvedaguridze fájdalomcsillapító injekciót és tablettákat adott neki. A doktor, mielőtt hazament volna, egy cigarettázó, légzési nehézségekről panaszkodó juhászt még megpróbált lebeszélni a dohányzásról.

Bizonytalan jövő

Az év vége felé, amikor az utakat két hónapra teljesen lezárják, a hegyi doktor szülőhelyén szinte se ember, se állat nem marad. Az októberi hajtáskor a terület juhai és juhászai is a völgyekbe vonultak, csak egyetlen kis nyáj maradt egy távoli domboldalon. Amint leesik a hó, kiderült, milyen gyenge lábakon is áll Tusétia infrastruktúrája, már maga a közlekedés is kiváló fizikai erőnlétet igényel. A fél délelőtt rámegy arra, hogy vizet hozzon valaki a legközelebbi csapról vagy forrásról. Mivel sehogy se lehet benzinhez jutni, az autózást csak égető szükség esetén veszi igénybe az ember. Az élelmet és más szükséges dolgokat katonai helikopterek hozzák. A völgyekben telelő rokonok állítanak össze csomagokat, amelyeket a katonák kézbesítenek a hegyekben élő családtagoknak.

Irakli Hvedaguridze Tusétia hegyeit nézi binokulárján keresztül. „Az apám, a nagyapám és minden ősöm itt született. Összetartozunk ezzel a hellyel.” – magyarázta.
Forrás: Tomer Ifrah

A magány könnyen befurakodik az ilyen elszigetelt emberek közé. „Néha hallom a távolból a farkasokat. Ebből tudom, hogy van még valahol élet a közelben” – mondta Hvedaguridze. Bár létezik könnyebb élet, azzal a doktor elvágná a kötelékeket, ami az ősei földjéhez köti – nem beszélve a betegeiről.

Azonban minden elhivatottsága ellenére el fog jönni a nap, amikor már nem maradhat itt tovább. „Akkor majd elmegyek, de nem tudom, a következő orvos vajon vállalja-e majd az életveszélyt ezekért az emberekért” – tette hozzá Hvedaguridze.

Rejtélyes nyelvről árulkodik egy 2100 éves lelet

Rejtélyes nyelvről árulkodik egy 2100 éves lelet

Az irulegi kéz 2021-ben került elő Spanyolországban.

Csak a rakománya maradt fenn a több ezer éves hajónak

Csak a rakománya maradt fenn a több ezer éves hajónak

A rézrudak a Földközi-tenger mélyén, szétszóródva hevertek.

„A szerelem mindent legyőz” – hirdeti a középkori dísz

„A szerelem mindent legyőz” – hirdeti a középkori dísz

A több száz éves leletet a lengyelországi Gdańskban fedezték fel.

Romulust és Remust ábrázoló ezüstkincset találtak

Romulust és Remust ábrázoló ezüstkincset találtak

Az ikreket szoptató farkas régóta Róma városának legfontosabb szimbóluma.

Ősi építményt találtak az Andokban

Ősi építményt találtak az Andokban

A kör alakú, a Stonehenge-dzsel nagyjából egyidős tér az egyik legkorábbi építmény lehet a térségben.

National Geographic 2024. februári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket