András, Andor, Andrea2023. november 30., csütörtök
Kultúra

Kisváros a nagyvárosban

2022.04.19.Sarusi István
National Geographic Magyarország

Gyakran elfeledkezünk róla, hogy nem csak Budapest Belvárosában várnak ránk érdekes látnivalók. Körülbelül egy órára a nyüzsgéstől, Kispesten a Wekerletelep egy vidéki kisváros bájával fogadja a kíváncsi városi felfedezőt.

A Kós Károly téren átfutó Hungária út felett átívelő Zrumeczky kapu. Magát a kaput és a két szomszédos lakóházat Zrumeczky Dezső tervezte.
Forrás: Sarusi István

 

Dr. Seregi Zsuzsanna, a Wekerlei Társaskör Egyesület tagja készséggel és felkészülten ad teret az effajta nyitottságnak. Ám még mielőtt nekiindulnánk a szabályos utcaszerkezetű lakóövezet bebarangolásának, idegenvezetőm röviden felidézi a névadó, Wekerle Sándor munkásságát. Móron született 1848. november 14-én és Budapesten hunyt el 1921. augusztus 26-án. (2021-ben halálának éppen 100 éves évfordulója volt) Jogtudós, politikus, a pénzügyi gazdaságtan tudományának egyik iskola teremtője, Magyarország első polgári származású többször megválasztott miniszterelnöke.
„Dr. Wekerle Sándor második miniszterelnökségének ideje alatt, 1908-ban kezdeményezte a Kispesti Munkástelep megépítését állami költségen. Mielőtt a magyar állam elkezdte volna a beruházást, pályázatot írt ki a telep utcahálózatának megtervezésére. Wekerle Sándornak nem tetszett egyetlen díjazott koncepció sem: az egyik túlságosan kerek, a másik inkább ovális, a harmadik pedig túlontúl elnyújtott utcaszerkezetet álmodott papírra. Ezért megkérte kollégáját, Győri Ottmárt, a Pénzügyminisztérium főmérnökét, hogy gyúrja össze a három elképzelést. Ez született belőle” – mutat Zsuzsa a Wekerletelep térképére. Akkoriban Európa legnagyobb kertvárosának számított e majdnem szabályos négyszög alakú negyed.

Kós Károly tér
Forrás: Sarusi István

Utunkat a központi részéről kezdjük: Kispest mindmáig legnagyobb egybefüggő zöldterülete a korábbi nevén Fő tér, ma Kós Károly tér. A központi tér megtervezésére meghívásos tervpályázatot írtak ki, amelyen többek között a mai névadó is indult – és nyert. „Zárt házsoros elrendezést képzelt el, két áthidaló kapuzattal, egyedi tervezésű kétemeletes házakkal” – emeli ki Seregi Zsuzsa a jellegzetességeket. Annak érdekében, hogy sokszínű változatos látkép táruljon a helyiek szeme elé, összesen két lakóház és a közöttük feszülő kapu megtervezését vállalta a neves építész – a többit másokra bízták.

A Kós Károly tér egyik épülete.
Forrás: Sarusi István
A Wekerletelep egyik legismertebb épülete: itt forgatták a Barátok közt című sorozatot. A lakóházat tervezte: Schodits Lajos és Éberling Béla.
Forrás: Sarusi István

Összesen nyolc utcatorkolata van a térnek, aminek a központját két sugárút keresztezi: a Pannónia út és a Hungária út. Ezeket köti össze többek között két 26 méter széles körút: a Corvin körút és a Gutenberg körút. „Azért látunk keskenyebb-szélesebb és ívesebb utcákat, hogy ne legyen olyan egyhangú a lakóövezetben való közlekedés” – magyarázza a hölgy. Miközben haladunk a terület pereme felé, hozzáteszi: többnyire egyemeletes ingatlanokat találunk a szélesebb, míg földszinteseket a mellékutcákban – a földszintes házak az épületek mintegy 70 százalékát teszik ki, ebből is adódik a falusias jelleg. Apropó, fajták! Újabb megmérettetés során dőlt el, milyen otthonokba költöztek az első telepesek. Zsuzsa tudomása szerint: „pontosan 48 féle lakóháztípust tervezett a mintegy 25 főből álló mérnökgárda, hiszen ezt a sokszínűség mellett a lépték is indokolta.”

A főtér házai műemléki védettséget élveznek, a telep többi része pedig műemléki jelentőségű terület. A felújítások során kívánatos a minőségre törekedni, a spaletták, nyílászárók, homlokzatok eredetiségére vigyázni, az épületek népi szecessziós díszítését megtartani.
Forrás: Sarusi István

Legyen szó bármelyik háztípusról, a földszintes, és az egyemeletes ingatlanok lakásaihoz minden esetben kert is tartozik. De a típusházakon kívül egyedi épületek is megvalósultak: a főtér közvetlen szomszédságában római katolikus és református templom. Közintézményi épületnek épült például a postaház, valamint a rendőrpalota. Négy (plusz egy) óvoda és 4 elemi (általános) iskola nyitotta meg kapuit a Wekerletelepen, hogy a beköltözők gyerekei oda járjanak, illetve teszik ezt ma is, hiszen az oktatási intézmények megtartották eredeti rendeltetésüket.

Egyike a négy, teljesen egyforma megjelenésű iskolaépületnek.
Forrás: Sarusi István

Egyre inkább úgy érzem, a típusos házak és a szabályos utcaszerkezet labirintusába csöppentem. Még jó, hogy nem egyedül bolyongok! „Ma már nem jelent gondot a tájékozódás – szögezi le vezetőm vigasztalólag. De a GPS-ek kora előtt bizony előfordult, hogy eltévedt, aki ismeretlenként érkezett a telepre. Sőt, még mostanság is előfordul ilyesmi olyanokkal, akik nemrégiben költöztek ide és kerékpárra pattanva szelik át a telepet…” Ehhez még hozzáadódik a mintegy 20 évvel ezelőtt bevezetett tempólassítás és forgalomcsillapítás a Wekerletelep közúti közlekedési rendjében. Önmagában egy „spontán telepbejárás” némi időveszteségen kívül nem okoz nagyobb problémát az átlagembernek. Viszont a taxisoknak, futároknak, netán a katasztrófavédőknek már sokkal bonyolultabb odatalálni a pontos címre – nekik tényleg igazi áldás a navigáció!

Ahogyan a főtértől haladunk kifelé, a szélesebb utak mentén állnak az emeletes házak.
Forrás: Sarusi István
Forrás: Sarusi István

„Az állami lakótelep státuszából következik, hogy a pionírok főként állami intézmények, vállalatok dolgozói voltak – tér át sétavezetőm a rétegződésre, majd példákat is hoz: a MÁV, a Posta és az állami nyomda munkavállalóik települtek először ide. Ők általában a kisebb földszintes, míg a tisztviselők az emeletes házakban kaptak elhelyezést.” Kivételek például az orvosoknak épített kúriaszerű épületek, amelyekben az orvos szolgálati lakásán kívül a rendelő és váró terem is helyet kapott, ahogyan a pékek otthonaihoz is tartozott pékműhely és üzlethelyiség is. És hogy ma hogyan fest a Wekerletelep szociológiai képe? „Némileg átalakult, de azért az egykoron idetelepülők leszármazottai: déd- és ükunokái még mindig köztünk élnek – válaszolja büszkén Seregi Zsuzsanna.

Az úgynevezett orvosi lakóház típusa.
Forrás: Sarusi István

 

Színvonalas, 2 szobás, komfortos házakat kaptak a betelepülő munkások. Ezeket korszerűsítették, így manapság már a legtöbb lakás összkomfortos.
Forrás: Sarusi István

Mintegy 20 000 embernek építették a lakótelepet, ám ehhez képest napjainkban 11-12 000 fő él itt.” Állami tulajdonú ingatlanaikból 1950-ben tanácsi, majd 1990-ben önkormányzati bérlakások váltak. Ekkor jelent meg egy jogszabály, amely kedvezményes árú értékesítést tett lehetővé az itt lakóknak, amivel sokak magántulajdonává vált addigi otthonuk. Elég körülnézni ahhoz, hogy megbizonyosodjunk róla: nem véletlen a döntés, hiszen mostanság is teljes mértékig ideális élettér a Wekerletelep – különösen családosoknak. „Nálunk nagyon tiszta a levegő! – áradozik a helyi hölgy, majd egy számadattal is alátámasztja állítását: ötvenezer fát ültettek a közterületekre, a kertekbe pedig további tizenhatezer gyümölcsfa került a kezdeti időkben.

A közterületeken mintegy ötvenezer fa található.
Forrás: Sarusi István

Olyan mintha egy erdőben lennénk! Élhető lakótelep a miénk. ’Emberközpontú lakópark’ megnevezéssel indokolja a Magyar Örökség Díj oklevele a lakóhelyünket, amely díjat 2004-ben kapott meg a telepünk.” Zsuzsa az élhetőséget a közösségi szellem irányából is alá tudja támasztani: nem győzi sorolni az érveket. Szeretnek itt lakni a wekerleiek. Kedvelik az egységesen megtervezett, tágasan kialakított, jól megépített lakóházaikat. Igyekeznek karban tartani a több mint 100 éves épületeket, gondozzák kertjeiket, ügyelnek környezetük rendjére és tisztaságára. Örülnek annak, hogy vannak a telepen óvodák, iskolák, templomok, boltok, éttermek, cukrászdák. Sokan akadnak Wekerlén lokálpatrióták, vagy több nemzedék óta itt lakó családok. Ennek további okai: az erős civil szerveződés, a zöld gondolkodásmód. Ráadásul többeknek természetes az önkéntesség. Ezek az érzések, és a hasonló gondolkodás összekovácsolja a tettre kész közösséget. Jó példa erre a Wekerlei Társaskör Egyesület, amelynek Zsuzsa is tagja, önkéntese.

Az egyedi épületek közül a Wekerletelep szélén álló, egész Kispestnek épült rendőrpalota már messziről felismerhető.
Forrás: Sarusi István

Alig tűnik fel, máris a Határ útra érkeztünk. „Hajdanán, a 20. század elején, ez a terület még a fővároson kívül eső homokos pusztaság volt. Ezért olcsóbb volt az építési telek vételára, mint a közigazgatási határon belüli parcelláké. Még Nagy-Budapest sem valósult meg, mert 1950. január 1-jétől csatolták Kispest városát és a környező kisebb településeket a fővároshoz. Érdekes belegondolni, hogy a főváros határa akkoriban még a Határ útnál húzódott” – taglalja a lokálpatrióta hölgy, miközben a zajló forgalom közepette nehézkesen képzelem el a 100 évvel ezelőtti állapotokat. Holott nem csak múltja, jövője is van a Wekerletelepnek. E ponton idézi fel Seregi Zsuzsanna egyik korábbi sétatársának gondolatait: „Az a lakónegyed, amely már több, mint egy évszázadot megért, egészen biztosan meg fog maradni még legalább ugyanennyi ideig!”

 

Középkori magyar pénzeket találtak Németországban

Középkori magyar pénzeket találtak Németországban

Önkéntesek segítségével bukkantak értékes leletekre három Németországi helyszínen.

Ősi lakomák helyszínére bukkantak

Ősi lakomák helyszínére bukkantak

Úgy tűnik, a vaskori lelőhelyen állatokat áldoztak fel, a korabeliek pedig ettek is a húsból.

Így lett trombitaművészből idegenvezető

Így lett trombitaművészből idegenvezető

Trombitaművészből lett Portugáliában idegenvezető, portugál nyelvtanár, egy gasztro rovat szerkesztője, esküvőszervező, akinek legnagyobb vágya, hogy évekkel később egy hátizsákkal utazza majd be Ázsiát.

Középkori kincset találtak Lengyelországban

Középkori kincset találtak Lengyelországban

A szakértők ritka, sziléziai lemezpénzekre bukkantak egy textilzsákban.

Elveszett kolostorra bukkantak Skóciában

Elveszett kolostorra bukkantak Skóciában

A deeri apátság kulcsfontosságú volt a skót írásosság történetében.

National Geographic 2023. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket