Taksony, Ilma, Filoména2023. november 29., szerda
Kultúra

Védvár, élményvár, vadászvár, börtön és kiképzőközpont egyben

2022.05.06.Jeki Gabriella
National Geographic Magyarország

Hohenwerfen várát különleges osztrák környezetben, Salzach folyó völgye fölé emelték, amely méltán a középkori várépítészet egyik ékköve.

Hatalmas, meredek sziklaszirtről vigyázza a Salzach völgyét a festői fekvésű Hohenwerfen vára. Mögötte a Tennengebirge masszív hegyvonulatai tornyosulnak
Forrás: Jeki Gabriella

 

Lenyűgöző erőd az ausztriai Salzach-völgyben, amelyet a Berchtesgadeni Alpok és a Tennen-hegység szegélyez. Hohenwerfen vára ma már közel ezer éves, az osztrák építészet és stratégiai tervezés remekműve a mai napig büszkén áll. Klasszikus középkori építészetével és számos, a kastélyhoz köthető, lebilincselő történetével egy igazi időutazásra hív minket. Formái és kialakítása első ránézésre talán ismerősnek tűnhet: a Clint Eastwood főszereplésével készült Kémek a sasfészekben című háborús filmben is szerepelt.

Hohenwerfen vára a középkori Európa legnagyobb világi-egyházi konfliktusának számító, úgynevezett invesztitúraharc során épült Gebhard von Helfenstein salzburgi herceg és érsek megbízásából 1075 és 1078 között. A Salzach-völgy felett lévő, 155 méteres természetes hegyfok kiválasztásánál a stratégia volt a döntő, hisz a hely kiváló irányítási pontot biztosított, és nem mellesleg tökéletesnek bizonyult egy hathatós védelem kiépítéséhez. Hohenwerfen vára az alig negyven kilométerre található, salzburgi Hohensalzburg-erőd „testvére” lett. Gebhard von Helfenstein eközben szövetségre lépett a középkor egyik meghatározó alakjának számító VII. Gergely pápával, illetve Rajnai Rudolf sváb herceg és ellenkirállyal. A csaták során az építtető, Gebhard stratégiái ellenére veszített és 1077-ben elűzték a birtokairól. Csak 1086-ban térhetett vissza Salzburgba, majd két évvel később Hohenwerfen várában meghalt.

Hohenwerfen a salzburgi vár mellett a régió legfontosabb erődítménye volt
Forrás: Jeki Gabriella

 

„Az eredeti erődítmények valószínűleg egyszerű faszerkezetek voltak. Az évek során kiterjedt fejlesztési és erődítési munkálatok folytak. Hohenwerfen vára csak a 15. században érte el jelenlegi méretét, amikor is hatalmas kőépítménnyé vált. A 16. század elején azonban parasztlázadások pusztították az országot, ami Hohenwerfent is elérte. A földművesek és parasztok a vár nagy részét ostrom alá vették, majd kifosztották, felégették és lerombolták. A lázadások leverését követően Matthäus Lang érsek vállalta a felújítást, amit végül 1530-1586 között végeztek el. A károkat kijavították, és ekkor épült például a kis bástya, a mellette álló Wallerturm őrtorony és a rejtett lépcső, illetve a ma is látható öreg torony. A második építési szakaszt Johann Jakob Khuen-Belasy érsek vezette, aki a nagy olasz erődítmények mintájára alakította át a várat. A 17. és 18. században, a protestáns üldözés időszakában már főként börtönnek használták, ahol nem csak közemberek, hanem nemesek is raboskodtak százával. A vár Salzburg úgymond elvilágiasodását követően bajor uralom alá került 1803-tól, és egyszerűen hagyták, hogy az romba dőljön. Ekkor érkezett Johann főherceg, a császár testvére, aki 1824 és 1833 között romantikus és nosztalgikus okokból kijavíttatta és restauráltatta a középkori erődítményt, hogy aztán vadászbázisnak használhassa. A komplexumot később, 1898-ban vásárolta meg Eugén osztrák főherceg, aki impozáns otthonná bővíttette és tekintélyes méretű mű- és fegyvergyűjteménnyel gazdagította. Ez utóbbi ma is látható, ráadásul az eredeti faszerkezettel megőrzött hat fegyvertárban” – mutatta be Hohenwerfen várának történetét Florian Willim, a komplexum egyik idegenvezetője, aki körbevezetett minket a hatalmas erődítményben.

Itt található az első osztrák solymász múzeum és ragadozó madár tanösvény is.
Forrás: Jeki Gabriella

 

A tragédiák azonban, az úgymond modern korban sem kímélték a várat. A kastélyegyüttes főépülete teljesen megsemmisült egy 1931-es tűzvészben, ami a kémények nem megfelelő szerkezete miatt ütött ki. Felbecsülhetetlen károk keletkeztek, aminek nyomai néhol még ma is fellelhetők a komplexumban. A várat újjáépítették, majd a náci uralom alatt katonai kiképzőközpontként működött, 1945 és 1987 között pedig a salzburgi rendőriskola használta. Ahogy arra az idegenvezetőnk rámutatott, csak 1987 óta szolgál turisztikai funkciókat.

A kínzókamrában számos középkori kínzóeszközt is bemutatnak.
Forrás: Jeki Gabriella

 

Florian Willim több izgalmas és érdekes háttértörténetet is elárult a várról. A Szent Zsigmondnak szentelt kápolnája például méltán viseli a művészeti gyöngyszem jelzőt, ami bár a 19. század stílusát képviseli, de a legtöbb freskója a 16. századból származik. Kivételt az az újonnan felfedezett falfestmény jelent, amit csak 1983-ban találtak meg egy restaurálás során: az úgynevezett werfeni lovag freskója a 11. században készült és a pajzsára latinul a következőket vésték: „Itt senki nem jut át büntetlenül”. A szakember megmutatta azokat a járatokat is, amerre a vár lakói észrevétlenül elmenekülhettek veszély esetén, de láthatunk a középkori filmekből jól ismert szurokkonyhát is, ahol az a forró folyadék készült, amit a szurokköpő réseken át zúdítottak a hívatlan betolakodók fejére. Hohenwerfen várában már a 17. században is gyűjtötték az esővizet, négy, hat méter mélyen kiásott ciszternában. A kínzókamrában többek között ma is láthatunk spanyolcsizmát, nyújtópadot, szégyenmaszkot és erényövet is. A várhoz az évszázadok során több harangtorony tartozott, ahol a harangokat különleges technikával, a földszintig érő kötelek segítségével szólaltattak meg. Kuriózum, hogy a kézzel megmunkált óraszerkezetek közül az 1720-ban készült időmérő még ma is pontosan működik, az ehhez tartozó inga  140 kilogrammos.

Az erődöt többször megerősítették az évszázadok alatt és a lakosztályai is egyre pompásabbak lettek.
Forrás: Jeki Gabriella

 

Hohenwerfen várának impozáns fegyvergyűjteménye mellett interaktív fegyverkiállítása és solymász múzeuma is van.

Így lett trombitaművészből idegenvezető

Így lett trombitaművészből idegenvezető

Trombitaművészből lett Portugáliában idegenvezető, a Coimbrai Egyetemen nyelvtanár, gasztro rovat szerkesztő, esküvőszervező, akinek legnagyobb vágya, hogy évekkel később egy hátizsákkal utazza majd be Ázsiát.

Középkori kincset találtak Lengyelországban

Középkori kincset találtak Lengyelországban

A szakértők ritka, sziléziai lemezpénzekre bukkantak egy textilzsákban.

Elveszett kolostorra bukkantak Skóciában

Elveszett kolostorra bukkantak Skóciában

A deeri apátság kulcsfontosságú volt a skót írásosság történetében.

Ősi lelet írja át a társadalmi szerepekről kialakított képet

Ősi lelet írja át a társadalmi szerepekről kialakított képet

Úgy tűnik, a bronz- és vaskor fordulóján a nemi szerepek sokkal képlékenyebbek voltak, mint gondolnánk.

Érmékkel teli edényt találtak Mohendzsodárónál

Érmékkel teli edényt találtak Mohendzsodárónál

Az ősi lelőhely, Mohendzsodáro az Indus-völgyi civilizáció egyik legfontosabb városa volt.

National Geographic 2023. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket