Alfréd, Polikárp, Mirtill2024. február 23., péntek
Kultúra

Egy könyvtár, amit a világ nyolcadik csodájaként emlegetnek

2022.05.14.Jeki Gabriella
National Geographic Magyarország

Az admonti kolostorkönyvtár a világ legnagyobb apátsági könyvtára, ahol a művészet csodálatos ágaival találkozhatunk: az építészet remekművei mellett freskók, szobrok, kéziratok és nyomtatott művek jelennek meg.

Az Admont apátsági könyvtár a legnagyobb kolostori könyvtár a világon, amely a barokk művészetéről, építészetéről és kéziratairól is híres
Forrás: Stefan Leitner/Benediktinerstift Admont

Ha feltennénk a kérdést, miszerint mi lehet a közös a világ legnagyobb kolostori könyvtára és egy fantasy film között, akkor a válasz szinte magától értetődő lenne. Nos, mindkettő egy igazi időutazást jelent. A polcokon körülbelül 70 ezer könyv található, de a padlózat alatti, rejtett szobákban még több. Vajon miből készültek ezek a könyvek és hány évesek? Mi teszi vajon az egyes köteteket értékessé? Pontosan mit csinálnak manapság a szerzetesek? És vajon miért építettek titkos ajtókat a falakba? Többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ az admonti kolostorkönyvtárban, a magyar-osztrák határtól 200 kilométerre.

A múltban ezt az impozáns könyvtári szobát néha csak „a világ nyolcadik csodájaként” emlegették. Nem véletlenül. Hatalmas méretének, építészeti felépítésének, könyvállományának és művészi díszítése, megalkotása óta elképeszti a látogatókat. Az építési munkálatait Josef Hueber, egy bécsi születésű építész tervezte és felügyelte, aki főként Stájerországban tevékenykedett. Mintaként az 1726-ban elkészült bécsi Császári Könyvtárat (a mai Osztrák Nemzeti Könyvtárat) használta. Az eredmény önmagáért beszél: Hueber a teret három részre osztotta, amelyek egy hosszúkás, ovális alakú középső kupolateremből és két összefüggő szárnyból állnak. Mindkét oldalkamrának három nyílása van, mindegyik hosszúkás boltíves mennyezettel. A rendkívüli teret így összesen hét kupola fedi. Az admonti kolostorkönyvtár magassága két szintes, a világosságot pedig negyvennyolc ablak biztosítja.

A 70 méter hosszú könyvtár barokk belső tere szintén hét boltíves tetőből áll, és egy nagy íves tető választja el a mennyezeten, ahol Altomonte művész „Isteni bölcsesség” freskója és festménye látható
Forrás: Stefan Leitner/Benediktinerstift Admont

 

„A könyvtár mintegy 70 ezer kötetet őriz, míg az apátság összesen közel 200 ezer könyvet tudhat magáénak. Ezek közül a legértékesebbnek a több mint 1400 kézirat számít, közte a legrégebbi dokumentummal, ami időszámításunk szerint a 8. században keletkezett. Emellett szintén kiemelt értékkel bír az az 530 darab, úgynevezett inkunábulum vagy más néven ősnyomtatvány, amelyek 1500 előtt készült nyomtatott könyvek vagy szövegek. A dokumentumok közül egyelőre mindössze 700 darabot digitalizáltunk, de a munka folyamatos. Amerre a szem ellát, itt minden fehér, de az építtető az arany színnel jelölte meg a fontosabb részeket. A szerzeteseknek a könyv kincset jelent, amit szeretnének megosztani a világgal, így a könyvtár mindenki számára nyitott. Nem véletlen, hogy a templom pont ezzel a teremmel van szemben, hiszen a hit ugyanolyan fontos számukra, mint a tudás” – kalauzolt végig bennünket az impozáns könyvtárban Dr. Karin Schamberger, az admonti kolostorkönyvtár könyvtárosa, aki a könyvtári állomány, kéziratok, korai nyomtatványok megőrzéséért is felel.

Ahogy a szakember elárulta, a könyvtár központi kupolaszobájának mennyezetét tizenkét, vöröses márványból készült pillér támasztja alá. Az ezen látható freskó témája az isteni kinyilatkoztatás, az isteni bölcsesség megszemélyesítése. A két hosszú oldalszárny falát galériák követik, ami tovább hangsúlyozza a kétszintes magasságot. A kétszintes könyvszekrények tovább erősítik a tér lenyűgöző hatását.

A könyvtár impozáns 70 méter hosszú, 14 méter széles és 13 méter magas, ezekkel a méretekkel a világ legnagyobb kolostori könyvtára
Forrás: Jeki Gabriella

 

„A könyvtárterem a késő barokk stílusában készült – 1776-ban készült el Matthäus Offner apát megbízásából. Az osztrák építőmester, Josef Hueber a felvilágosodás eszméinek híve volt, és az emberi elméhez hasonlóan a tereket is meg akarta tölteni fénnyel. A világ legnagyobb kolostori könyvtártermében található freskókat, az akkor 80 éves Bartolomeo Altomonte festette, 1775 és 1776 nyárán. A freskók az emberi megértés különböző fázisait mutatják be: kezdve a gondolattal és a beszéddel, a tudományokon és művészeteken keresztül, ami végül az isteni kinyilatkoztatásban csúcsosodik ki a központi kupolában. Nem véletlen, hogy a kupola alatt a Biblia különböző kiadásait és az egyházatyák műveit tároljuk, az északi mellékteremben a teológiai irodalom, míg a déli mellékteremben más tárgyú könyvek találhatók” – árulta el a látottak történetét és hátterét Dr. Karin Schamberger.

De itt még nincs vége: az apátság szobrásza, Josef Stammel számos, igényes faragványt készített ebben a különleges térben. Különösen feltűnő a Halál, az Ítélet, a Mennyország és a Pokol túlméretezett figuráiból álló szoboregyüttes. Érdekesség, hogy ezeket még a könyvtár felépítése előtt faragták és csak utólag helyezték a terem központi részébe, így egyfajta éles kontrasztot jelentenek a felvilágosodás koncepciójával. Utóbbi a terem padlóján is megmutatkozik, ahol több mint hétezer fehér, vörös és szürke márványból készült, rombusz alakú csempét helyeztek el úgy, hogy ismétlődő geometriai mintát hozzanak létre az egész könyvtárban. A látogató, szubjektív nézőpontjától függően csíkokat, cikk-cakk vonalakat, kockákat vagy akár háromdimenziós lépcsőszerű szerkezeteket is láthat.

A titkos ajtókat a falba építették és könyvespolcnak álcázzák őket
Forrás: Stefan Leitner/ Benediktinerstift Admont

Aki inkább a misztériumot keresné a könyvtár falai között, azt is megtalálhatja. Az egykori építészek feltűnően életszerű, hamis könyvgerinceket – műkönyveket – is elrejtettek a polcok között. Ezek egy ajtót rejtenek, amely nem azonnal ismerhető fel. Az Admont könyvtár „titkos ajtói” azonban nem egy kincsesládához vagy valamiféle búvóhelyre, hanem praktikusan az emeleti galériára vezetnek.

Több száz éves település maradványait rejtette egy erdő

Több száz éves település maradványait rejtette egy erdő

Egy skót szigeten terveztek kivágni egy telepített erdőt, amikor egy elveszett település romjaira bukkantak.

Gyönyörű középkori aranygyűrűt találtak

Gyönyörű középkori aranygyűrűt találtak

Az ékszer egy korábban ismeretlen fejedelmi családé lehetett.

Rejtélyes nyelvről árulkodik egy 2100 éves lelet

Rejtélyes nyelvről árulkodik egy 2100 éves lelet

Az irulegi kéz 2021-ben került elő Spanyolországban.

Csak a rakománya maradt fenn a több ezer éves hajónak

Csak a rakománya maradt fenn a több ezer éves hajónak

A rézrudak a Földközi-tenger mélyén, szétszóródva hevertek.

„A szerelem mindent legyőz” – hirdeti a középkori dísz

„A szerelem mindent legyőz” – hirdeti a középkori dísz

A több száz éves leletet a lengyelországi Gdańskban fedezték fel.

National Geographic 2024. februári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket