József, Bánk2024. március 19., kedd
Kultúra

Nyolc meglepő és kevéssé ismert tény a nyaktilóról

2022.05.28.Jeki Gabriella
National Geographic Magyarország

1738. május 28-án született Joseph-Ignace Guillotin francia orvos, akiről a francia forradalom alatt hírhedtté vált kivégzőeszközt, a nyaktilót elnevezték.

1793. október 16. Marie Antoinette királyné kivégzése a felvilágosodás korának civilizációs vívmányával, a nyaktilóval
Forrás: Wikimedia Commons/Artes

A guillotinet, más néven nyaktilót egykor Franciaország „nemzeti borotvájának” is nevezték. Az egyszerű szerkezetes kivégzőeszköz eredetileg két, függőleges oszlopból állt, amelyek egy élesre fent, súlyos, felhúzható és lebocsátható kést vagy bárdot rögzítettek. A kivégzés során az elítéltet egy deszkára fektették és erősen megkötötték, a fejét pedig egy kis bevágásba került úgy, hogy a leeső bárd egyszerre és biztosan kettévágja nyakát. Bár névadója Joseph-Ignace Guillotine francia orvos, a nyaktiló története sokkal régebbre nyúlik vissza. Mi pedig a History történelmi portál segítségével összeszedtünk nyolc izgalmas tényt a kivégzőeszközzel kapcsolatban:

Eredete a középkorig nyúlik vissza
A „guillotine” elnevezés az 1790-es évekből és a francia forradalom idejéből származik, de hasonló kivégzőeszközök már évszázadok óta léteztek. A középkorban Németországban és Flandriában is használtak egy planke (magyarul deszka) nevű lefejező eszközt, az angoloknak pedig volt egy Halifax Gibbet (gibbet-nek hívták a nyilvános kivégzések végrehajtásához használt eszközöket) néven ismert csúszó fejszéjük. A francia guillotine-t azonban valószínűleg két, még ennél is korábbi gép ihlette: a reneszánsz kori mannaia (magyarul bárd vagy nagy fejsze) Olaszországból és a hírhedt Scottish Maiden (magyarul skót szűz), amely mintegy 120 ember életének kioltását szolgálta a 16. és 18. század között. A bizonyítékok azt is mutatják, hogy a kezdetleges nyaktilókat már jóval a forradalom napjai előtt is használták Franciaországban.

Eredetileg egy humánusabb végrehajtási módszerként fejlesztették ki
A francia guillotine eredete 1789 végére nyúlik vissza, amikor Dr. Joseph-Ignace Guillotine francia orvos javasolta, hogy a francia kormány egy „szelídebb” kivégzési módszert alkalmazzon. Bár személyesen ellenezte a halálbüntetést, Guillotine azzal érvelt, hogy a villámgyors géppel végzett lefejezés humánusabb lenne, mint a gyakran elhibázott karddal és bárddal történő lefejezés. Az orvos ezért később segített felügyelni az első prototípus fejlesztését: egy impozáns gép készült, amelyet Antoine Louis francia orvos tervezett és a német Tobias Schmidt csembalókészítő épített. A kivégzőeszköz 1792 áprilisában „állt szolgálatba” és hamarosan guillotine néven vált ismertté, ami miatt feltételezett feltalálója nagyon megrémült. Guillotine az 1790-es évek „guillotine-hisztériájában” már megpróbált elhatárolódni a géptől.

Joseph Ignace Guillotin francia orvos, a nyaktiló propagátora
Forrás: Wikimedia Commons/Paris Musées

 

A guillotine-kivégzések jelentős tömegeket vonzottak
Az 1790-es évek közepén már ezrek lelték halálukat a nyaktiló pengéje által. A közvélemény eleinte panaszkodott, hogy a gép túl gyors, de a folyamat rövid időn belül szórakoztató jellegűvé vált. Az emberek tömegesen érkeztek a Place de la Revolution-ra, hogy figyelemmel kísérjék a guillotine végzetes „munkáját”, miközben az eszközt számtalan dalban, viccben és versben örökítették meg. A nézők egy-egy ilyen kivégzés idején ajándéktárgyakat vásárolhatnak, az áldozatok neveit felsoroló tervezetet olvashattak, vagy akár ehettek is gyorsan valamit a közeli „Cabaret de la Guillotine” étteremben. A műsor még az elítéltekre is kiterjedt: sokan szarkasztikus vicceket vagy cinikus utolsó szavakat soroltak a kivégzésük előtt, mások pedig úgymond feltáncoltatták magukat az állvány lépcsőjén. A guillotine iránti rajongás a 18. század végén alábbhagyott, de Franciaországban 1939-ig folytatódtak a nyilvános lefejezések.

Népszerű gyerekjátéknak számított
A gyerekek is gyakran vettek részt nyaktilóval végzett kivégzéseken, de néhányan otthon is szívesen játszottak a saját, miniatűr guillotine-jukkal. Az 1790-es években Franciaországban igen népszerű játékszernek számított a penge- és faanyag másolata. A gyerekek egy teljesen működőképes mini nyaktilót használták babák vagy akár kis rágcsálók lefejezésére. Néhány város végül betiltotta ezeket a játékszereket, mert attól tartottak, hogy rossz hatással lesz a gyerekek fejlődésére. Az újszerű guillotine-ok később a felsőbb társadalmi osztály tagjainak a vacsoraasztalára is eljutottak, ahol kenyér- és zöldségszeletelőként használták őket (ilyesmi eszközöket ma is lehet még kapni).

A Scottish Maiden a guillotine-hoz hasonló kivégzőeszköz, amit a 17. századi Skóciában használtak
Forrás: Wikimedia Commons

A kezelőik nemzeti celebekké váltak
Ahogy nőtt a guillotine népszerűsége, úgy emelkedett a kezelőinek a hírhedtsége is. A hóhérok egyre ismertebbé váltak a francia forradalom idején: az alapján ítélték meg őket, hogy milyen gyorsan és pontosan tudtak minél több lefejezést megszervezni. Ez a munka akkoriban gyakran családi vállalkozás volt. A Sanson család több generációja szolgált például állami hóhérként 1792 és 1847 között, akik több ezer ember mellett XVI. Lajos királyt és Marie Antoinette királynét is kivégezték.

A tudósok hátborzongató tanulmányokat végeztek
A nyaktiló használatának kezdetétől fogva elkezdődtek a találgatások arról, hogy az áldozatok feje vajon eszméleténél marad-e a levágás után. A vita 1793-ban ért el új magasságokat, amikor egy hóhérsegéd megveregette egyik elítélt fejét, és a nézők azt állították, hogy az arca kipirult a harag miatt. Az orvosok később arra kérték az áldozatokat, hogy a kivégzés után pislogjanak vagy hagyják nyitva az egyik szemüket, hogy bebizonyítsák, még tudnak mozogni. Néhány tudós gyertyalánggal vagy ammóniával közelített a fejek felé, hogy megfigyelje, vajon azok reagálnak-e. A szörnyű kísérleteket a 20. században leállították, ám patkánykísérletekből azóta kideürlt, hogy az agyi aktivitás a lefejezés után kb. 4 másodperccel áll csak le.

Robespierre és támogatói kivégzése 1794. július 28-án. A lefejezett férfi azonban nem Robespierre, hanem Couthon, Robespierre a kocsin ül, barna ruhában, kalapban, kezében zsebkendőt a szájához emeli
Forrás: Wikimedia Commons/ Gallica Digital Library

A náci Németországban kivégzésekre használták
A guillotine leginkább a forradalmi Franciaországhoz köthető, ám szinte ugyanennyi emberéletet követelhetett Németországban a Harmadik Birodalom idején. Adolf Hitler az 1930-as években állami kivégzési módszerré tette a nyaktilót, és elrendelte, hogy húsz kivégzőeszközt helyezzenek el Németország városaiban. A náci feljegyzések szerint a guillotine-t végül mintegy 16 500 ember kivégzésére használták 1933 és 1945 között, akik közül sokan az ellenállók vagy a politikai ellenzék körébe tartozók voltak.

Utoljára az 1970-es években használták
A nyaktiló még a 20. század végén is Franciaország állami halálbüntetési módszere maradt. Az elítélt gyilkos, Hamida Djandoubi volt az utolsó ember, akinek a „nemzeti borotva” oltotta ki az életét, miután 1977-ben kivégezték. Az eszköz 189 éves „uralma” hivatalosan azonban csak 1981 szeptemberében ért véget, miután Franciaország eltörölte a halálbüntetést, így a guillotine-t nyugdíjazták.

Több száz éves sírt tártak fel Kínában

Több száz éves sírt tártak fel Kínában

A nyughelyből számos lelet, köztük két koporsó került elő.

Első világháborús hajóroncsra bukkantak

Első világháborús hajóroncsra bukkantak

A teherszállító hajó Észak-Írország közelében süllyedt el, miután megtámadta egy német tengeralattjáró.

Kincsekkel teli buddhista templomra bukkantak

Kincsekkel teli buddhista templomra bukkantak

A mintegy 1500 éves építményben többek között gyűrűk, korallból készült ékszerek és gyöngyök kerültek elő.

Középkori zarándok jelvényére bukkantak

Középkori zarándok jelvényére bukkantak

A kitűző egy baziliszkuszt ábrázol, hasonló leletet korábban nem találtak.

1800 éves szobor került elő egy parkoló építésekor

1800 éves szobor került elő egy parkoló építésekor

Az alkotást egy angliai gróf hozhatta magával Itáliából a 18. században.

National Geographic 2024. márciusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket