Magdolna, Magda, Ervin, Léna2024. május 29., szerda
Kultúra

A Pulitzer-díj megalapítója

2022.06.04.Jeki Gabriella
National Geographic Magyarország

A Pulitzer-díj első átadására, Joseph Plitzer halála után hat évvel, 1917. június 4-én került sor.  

Josreph Pulitzer
Forrás: ullstein bild/ullstein bild via Getty Images

 

Pulitzer József (eredeti nevén Politzer), világszerte ismertebb nevén Joseph Pulitzer 1847. április 10-én született Makón, egy magyar zsidó terménykereskedő, Pulitzer Fülöp és a pesti születésű Berger Elize fiaként. Bár nagy családból származott, de csak ő és testvére, Albert élték meg a felnőttkort. Amikor édesapja 1853-ban visszavonult a gabonakereskedéstől, a család Budapestre költözött, ahol a gyerekekkel házitanító foglelkozott. Joseph Pulitzer mindössze tizenegy éves volt, amikor édesapja elhunyt. Miután édesanyja hat év múlva újra férjhez ment, a kalandvágyó fiú úgy döntött, hogy útnak indul a nagyvilágba. És bár megpróbált csatlakozni a katonasághoz, de az osztrák hadsereg, a francia idegenlégió és a brit hadsereg is elutasította gyenge fizikuma és látása miatt. Végül a németországi Hamburgban mégis felvették, így az északiak oldalán részt vett az amerikai polgárháborúban. Pulitzer azonban még nem beszélt angolul, amikor megérkezett Boston kikötőjébe, így onnan továbbutazott New Yorkba, ahol egy főleg németekből álló lovasság tagjai közé állt be. Rövid katonai pályafutása tisztes felmentéssel ért véget; négy kisebb ütközetben vett részt, mielőtt 1865. június 24-én leszerelték a virginiai Alexandriában. Pulitzer 1865. július 7-én kapta meg az utolsó zsoldját – írja a HistoricMissourians online történelmi oldal.

Pulitzer a háború után visszatért New Yorkba, ahol munkát keresett, ám mindenhol akadályokba ütközött: a polgárháborús veteránok versenye miatt a férfi munkanélkülivé, majd elhagyta New Yorkot, és vonattal a Missouri állambeli St. Louisba ment, ahol szenet lapátolt egy kompon, hogy átjusson a folyón, mert még útiköltségre sem volt pénze. Rengeteg munkát elvállalt, hogy meg tudjon élni: dolgozott sofőrként, öszvéreket gondozott, volt sírásó az 1866-os kolerajárvány idején, de rövid ideig pincérként is felszolgált egy étteremben. Közben azonban tökéletesítette angol tudását és kivárt. A nagy áttörést akkor érte el, amikor felvették, hogy földjogokat rögzítsen az Atlantic and Pacific Railroad vasúttársaság számára, és lóval beutazta egész Missourit. Emiatt döntött úgy, hogy jogot tanul, majd megkapta az állampolgárságot. Egy év múlva felvették a kamarába és ugyanebben az évben barátkozott össze Carl Schurzcal, a Westliche Post című német lap társtulajdonos, aki felvette riporternek.

Pulitzer 1904 májusában, újságíró-iskola felállítását támogató írásában (a The North American Review című lapban) a következőképpen fogalmazta meg a hitvallását: „Köztársaságunk és a sajtó együtt emelkedik fel vagy bukik el. Az ügyes, érdek nélküli, közszolgálati szellemű sajtó, amely képzett intelligenciával tudja, mi a helyes, és bátor azt megcselekedni is, képes megőrizni azt a közerényt, ami nélkül a nép kormányzata hamisság és utánzás. A cinikus, zsoldoslelkű, demagóg sajtó idővel ugyanolyan alantas népet teremt, mint amilyen ő maga. A hatalom a Köztársaság jövőjének építésére az újságírók eljövendő nemzedékeinek a kezében lesz.”
Forrás: Wikimedia Commons/Library of Congress

 

Pulitzer fáradhatatlanul kutatta a történések hátterét és közben önkéntelenül is belefolyt a politikába. 1870. január 5-én St. Louis ötödik kerületének képviselője lett és megpróbálta kiiktatni a korrupciót a körzetében, amiért hajlandó volt a végsőkig elmenni. Hamarosan azonban pártot váltott, és demokrata lett. És bár szerette a politikát, de az igazi szenvedélye az újságírás volt. Amikor 1872-ben felajánlották a Westliche Post ügyvezető szerkesztői pozícióját és egy résztulajdonosi szerepet, Pulitzer elfogadta. 1876-ban azonban eladta érdekeltségeit és Magyarországra utazott. St. Louisba visszatérve újabb lapok tulajdoni részeit szerezte meg és elkezdte kiépíteni sajtóbirodalmát. Közben cikkeivel leleplezte az adóelkerülőket, a szerencsejáték-hálózatokat, a biztosítási csalásokat, a monopóliumokat, a bankárokat és a városi korrupciót. Lapját az igazság eszközének tartotta, de közben sok ellenséget szerzett. Emellett ezrekkel növelte a példányszámot, és óriási sikert aratott. Egészségi állapota az 1880-as évek elejére azonban tovább romlott. Miközben töretlen szakmai sikereket ért el, az 1890-es évekre majdnem teljesen megvakult, és idegei annyira érzékenyek lettek, hogy szigetelni kellett hálószobáját, valamint a jachtját, hogy nyugalmat és csendet találhasson.

Pulitzer nagyszerű dolgokat tett az új városában, New Yorkban: 1890-ben egy tizenhat emeletes épületet építtetett, folytatta a bűnözés elleni küzdelmet és a gazdagok kritizálását, feloszlatta a Standard Oilt. Nagyon büszke volt arra, hogy lapja segített Grover Cleveland elnökké választásában 1884-ben, olvasói pedig elegendő pénzt gyűjtöttek ahhoz, hogy kifizessék a Szabadság-szobor felállításához szükséges talapzatot. Oknyomozó riportjai és reklámmegjelenítései rendkívül népszerűek voltak az olvasók körében. William Randolph Hearst sajtómágnással vívott konkurenciaharca azonban a „sárga sajtó”, a klasszikusan szenzációhajhász zsurnalisztika modelljének a kialakulásához vezetett.

Pulitzert New Yorkban, Bronxban temették el, a Woodlawn temetőben, ahol többek közt Herman Melville, Nellie Bly és Miles Davis is nyugszik
Forrás: Wikimedia Commons

A sajtóüzlet mestere szeretett jótékonykodni, többek közt megalapította a nevét viselő díjat, amely ma is a legrangosabb újságírói elismerésnek számít. Szívelégtelenségben hunyt el 1911. október 29-én, 64 évesen a jachtján. Halálakor 30 millió dolláros vagyont hagyott hátra.
Végrendeletében megalapította a Columbia Egyetem újságírói karát, ami 1912-ben nyílt meg, az egyetem 1917 óta évente ítéli oda amerikai állampolgároknak a köz szolgálatáért, az újságírásban, irodalomban és zenében elért kimagasló teljesítményért a Pulitzer-díjat. Az újságírás területén ez az egyik legrangosabb elismerés.

Hozzászólások

Lélegzetelállító videó készült a Kaposvár felett repülő hőlégballonokról

Lélegzetelállító videó készült a Kaposvár felett repülő hőlégballonokról

Kószó András fotós-videós a 43. Hőlégballon Nemzeti Bajnokságon készítette felvételét.

Védetté nyilvánították a San José roncsát

Védetté nyilvánították a San José roncsát

A spanyol gálya felbecsülhetetlen értékű kincsekkel együtt süllyedt el a 18. században.

Régészeti múzeumnak is beillik majd az új, római metróvonal

Régészeti múzeumnak is beillik majd az új, római metróvonal

A szakembereknek rendkívül óvatosan kell dolgozniuk a leletekben gazdag területen.

Modern tengerészgyalogosok teszteltek egy 3500 éves páncélt

Modern tengerészgyalogosok teszteltek egy 3500 éves páncélt

Régóta vitatott, hogy a dendrai páncél rituális vagy harci funkciókat látott-e el.

Amputációval büntették az előkelőket az ókori Kínában

Amputációval büntették az előkelőket az ókori Kínában

A szakértők több mint 2000 éves csontvázakat vizsgáltak meg.

National Geographic 2024. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket