Anasztázia, Tas, Oktávia2024. április 15., hétfő
Kultúra

A római császár, akinek a neve a zsarnokság szimbólumává vált

2022.06.09.Jeki Gabriella
National Geographic Magyarország

Nero császár 68. június 9-én öngyilkosságot követett el, így kihalt a Iulius-Claudius dinasztia.

Carl Theodor von Piloty: Nero megszemléli Róma égését.
Forrás: Wikimedia Commons/Carl Theodor von Piloty

 

Nero Claudius Caesar Augustus Germanicus neve a zsarnokság szimbólumává vált, de mit is tudunk valójában a hírhedt római császárról? Róma 5. császára és a város első dinasztiájának, az Iulius-Claudiusoknak az utolsó tagjaként nevét az egyik leghírhedtebb uralkodóként emlegetik, aki kegyetlenségéről és kicsapongásáról volt híres. Nero időszámításunk szerint 54-ben, 16 évesen került hatalomra, és mindössze 30 évesen halt meg. A nagy társadalmi és politikai változások idején uralkodott, és olyan jelentős események történtek abban az időben, mint a római nagy tűzvész vagy a szabadságharcos nő, Boudica lázadása Britanniában.
Néhány legenda szerint, Nero megölte anyját és két feleségét, miközben csak a művészetekkel törődött és kevéssé érdekelte a birodalom irányítása – írja a British Múzeum oldala.

A legtöbb, amit a római császárról tudunk, három történész – Tacitus, Suetonius és Cassius Dio – fennmaradt munkáiból származik. Beszámolóikat Nero halála után évtizedekkel írták, amelyek sokáig formálták a császár uralmának megértését. A szerzők és forrásaik azonban távolról sem pártatlan narrátorok, akik objektív beszámolókat mutatnak be a múlt eseményeiről, hanem inkább egy kissé provokatív stílust ütnek meg. Nero halála ugyanis előrehozta a káosz és a polgárháború időszakát a birodalomban, amely csak akkor ért véget, amikor egy új dinasztia, a Flaviusok átvették a hatalmat. A flaviusi korszak szerzőinek az volt az érdekük, hogy legitimálják az új uralkodó családot azáltal, hogy az utolsó Iulius-Claudianusokat a lehető legrosszabb színben tüntetik fel, a történelmet propagandává változtatva. Mi azonban összeszedtünk öt érdekességet az uralkodóval kapcsolatban, amit Mary Beard, a Cambridge-i Egyetem klasszika-filológia professzora állított össze.

Suetonius és Tacitus leírásaiban ránk maradt zsarnoki tettei és hírhedt művészi ambíciói révén Nero a legismertebb ókori uralkodók egyike.
Forrás: Wikimedia Commons

 

Tényleg „hegedült, miközben Róma égett”?
A Nero császárral kapcsolatos, talán leghíresebb történet az, hogy a császár élvezte a látványt, miközben Róma lángokban állt és a líráján játszott (a későbbi korok megfogalmazása szerint a „hegedűjén”). Ez a modern karikaturisták kedvence: amikor meg akarnak mutatni egy politikust, aki nem törődik valamilyen nemzeti katasztrófával, tógába öltöztetik, babérkoszorút tesznek a fejére, a kezébe lírát, mögé lángokat rajzolnak. A történet hitelességét illetően megoszlanak a vélemények. Az egyik író szerint Nero a város széléről nézte a tüzet, miközben a líráján játszott, míg egy másik azt állítja, hogy valójában 60 kilométerre tartózkodott. Abban viszont egyetértenek, hogy a zenélés nem jelenti automatikusan azt, hogy nem érdekelte a tűzvész. Dokumentumok bizonyítják, hogy a katasztrófa után hatékony segélyakciókat szervezett, megnyitotta a saját palotáit a menedéket keresők előtt, fizette a sürgősségi élelmiszer-ellátást, majd új tűzvédelmi szabályokat vezetett be.

Valójában maga a császár rendelte el a tüzet?
Ez szinte biztosan hamis. Arra a tényre nyúlik vissza, hogy a tűzben elpusztult városrészek egy részét arra használta fel, hogy egy hatalmas új palotát építsen magának, amelyet „Aranyházának” vagy Domus Aureának hívnak, amit egy „forgó étkezővel” egészített ki. De egyáltalán nincs bizonyíték arra, hogy felgyújtotta volna a várost a palota építése érdekében. Maga Nero valójában a keresztényeket hibáztatta, mint egy véleménye szerint radikálisan új szektát.

A trónra lépő, alig 17 éves Nero első beszédében kijelentette, hogy csak a külügyekkel kíván foglalkozni, a belügyek irányítását meghagyja a senatus számára
Forrás: Wikimedia Commons/Bild Archive Austria

 

Valóban meggyilkolta az anyját, Agrippinát?
Szinte biztosan, igen. Agrippina, Claudius császár negyedik felesége egyike volt azoknak a hatalommal bíró nőknek Rómában, akiket valószínűleg sokkal több bűnért hibáztattak, mint amennyit valójában elkövettek. Az általános vélekedés szerint nagy befolyása volt, hogy Claudius saját fia helyett Nero (Agrippina első házasságából származó fiú) kerüljön trónra és eleinte óriási befolyása volt a fiatal császárra, aki uralkodása kezdetén még csak 16 éves volt. Az anyának a fiára gyakorolt befolyásából eredtek a vérfertőzésről szóló rémisztő és teljesen bizonytalan mesék. A dolgok viszont megváltoztak, ahogy Nero felnőtt, és a húszas évei elején elhatározta, hogy bármilyen eszközzel megszabadul az anyjától.

Mi a helyzet az összes többi családi gyilkossággal?
Ott volt a mostohatestvére, Britannicus, aki holtan esett össze a vacsoránál, és akit állítólag Nero mérgezett meg. Első feleségét, Octaviát, Claudius császár lányát is megölette, hogy feleségül vehesse második feleségét, Poppaeát, aki maga sem élt túl sokáig. A pletykák szerint Nero hasba rúgta, miközben várandós volt a második gyermekükkel. A történészek szerint, bár tény, hogy a gyilkosság gyakori fegyvernek számított a római hatalmi politika brutális világában, de különösnek tűnik, hogy a hatalom központjának közelében bekövetkezett hirtelen halálesetek mindegyikét Nero nyakába varrták.

Nero császár bronz sestertius érméje. Előoldalán a császár babérkoszorús portréja, hátoldalán az emelvényen ülő Nero császár pénzt osztat a római polgároknak
Forrás: Wikimedia Commons/Classical Numismatic Group

 

Hogyan halt meg?
A római császár szinte megrendítő módon hunyt el időszámításunk szerint 68-ban. A seregei ugyanis ellene fordultak, miközben a palota vezető tisztviselői elhagyták. A senatus bátorságra kapott, és anyagyilkossága ürügyén június 8-án halálra ítélte az uralkodót. Csak a rabszolgái maradtak hűségesek hozzá, akik segítettek neki abban, hogy önkezével vessen véget az életének menekülés közben, majd elvitték a holttestét eltemetni. Utolsó mondata Cassius Dio szerint úgy hangzott: „Iuppiterre, micsoda művész vész oda velem!” Suetonius ellenben úgy tudja, hogy a földön vérében fekvő császár haldokolva megpillantott egy elfogására érkezett centuriót, ám azt hivén, hogy a megmentésére érkezett, azt dadogta: „Ez aztán a hűség! Néhány római azonban nem hitte el, hogy a császár elhunyt. Hamarosan pletykák kezdtek keringeni arról, hogy valahol még életben van. Ennek nyomán az elkövetkező néhány évtizedben legalább három „hamis Nero” követelte a trónját.

Ezüsttel teli középkori sírra bukkantak

Ezüsttel teli középkori sírra bukkantak

A szakértők egy svédországi tavon fekvő szigeten végeztek feltárást.

Több ezer érmét rejtett az ősi edény

Több ezer érmét rejtett az ősi edény

A 3730 darab ősi pénzt Indiai középső részén, egy templomban fedezték fel.

Kihalt róka lehetett az ember legjobb barátja

Kihalt róka lehetett az ember legjobb barátja

Elképzelhető, hogy egyes ősi, dél-amerikai közösségek rókákat tartottak háziállatként.

Kutyasétáltatás közben bukkant aranykincsre egy 12 éves fiú

Kutyasétáltatás közben bukkant aranykincsre egy 12 éves fiú

A fiú által megtalált aranytárgy egy római kori katonai dísz.

Rejtélyes, ősi sírt találtak Zamárdinál

Rejtélyes, ősi sírt találtak Zamárdinál

Az 1500 éves gödörből egy hiúz és négy kutya csontváza került elő.

National Geographic 2024. áprilisi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket