Elza, Natália, Blanka, Bonita2023. december 01., péntek
Kultúra

A roswelli baleset

National Geographic Magyarország

... avagy, miként lett a szovjet atomkísérleteket megfigyelő titkos katonai projektből a világ leghíresebb „ufóbalesete”?

A Roswell városában az utast köszöntő tábla repülő csészealjjal.
Forrás: Wikimedia commons

Az új-mexikói Roswell neve örökre összeforrt a földönkívüliekkel. Hetven éve, 1947. június 14-én egy helyi marhatenyésztő, úton a földbirtokukon át, rendkívüli látvánnyal találkozott: hatalmas területet beborítottak a gumicsíkokból, alufóliából, keménypapírból és könnyű rudakból álló roncsok. A fémszerű, leheletkönnyű anyag szétszaggatva hevert a kavicsos-bokros talajon. Brazel, a terület tulajdonosa, akinek fogalma se volt róla, mit is talált, pár héttel később összegyűjtötte a roncsokat és elvitte azokat a roswelli serifnek (Roswell a helyszíntől mintegy 130 kilométerre volt, ami amerikai viszonylatban nem nagy távolság). Azonban a serif se tudott mit mondani a roncsok kapcsán, s felvette a kapcsolatot a légierő helyi képviselőivel, akik még feljebb mentek, s a Fort Worth-ben lévő parancsnokáig jutott a dolog.

Jesse Marcel őrnagy a titkosszolgálat tisztje a roswelli baleset töredékeivel, a mylar-jellegű fóliával.
Forrás: Wikimedia Commons

A baleset helyszínére küldtek egy titkosszolgálati tisztet, aki az összes maradék kis törmeléket is begyűjtötte, majd a helyi délutáni lapban az ő nyilatkozatára hivatkozva jelent meg az repülő csészealj baleset híre. Később a légierő megerősítette: a birtokukba került egy repülő csészealj.

No de miért is állított ilyesmit az amerikai légierő, vagy a titkosszolgálat?

1947-ben, a világháború utáni eufória elmúltával már kialakult az új ellenségkép az USA-ban: a kommunista Szovjetunió, amely a birtokába jutott atomtitkok révén már elkezdett dolgozni a saját atomfegyverén, s elkezdte a tartósan az érdekkörébe vonni a kelet-európai országokat. Elindult az a fegyverkezési verseny, amely azután elhozta a nagy hatótávolságú rakétákat (s az űrkorszakot is), a minden korábbinál hatalmasabb hatóerejű termonukleáris fegyvereket, s számtalan lokális fegyveres konfliktust világszerte. A fegyverkezés természetesen rengeteg titkos fejlesztést és projektet vont magával, amelyekről a lehető legkevesebb ember tudhatott. Ezek közé tartozott a Project Mogul.

Magaslégköri ballon előkészítése a felbocsátásra. A kép jobb alsó részén látszó origami-szerű, szögletes, fényes holmik arra szolgáltak, hogy a ballont radarral követni lehessen, s ezzel a magasabb légköri rétegek szeleit is mérni tudják.
Forrás: Wikimedia Commons

A projekt a második világháború alatt szerzett katonai hírszerzési tapasztalatok alapján született, hisz már akkor kiderült, hogy a nagy erejű robbanásokat egészen nagy távolságból sem lehetetlen érzékelni. Az elképzelés az volt, hogy állandó szinten lebegő magaslégköri ballonokra szerelt műszerekkel észlelni fogják a szovjet atomrobbantásokat, s ebből kiderül, hogy vajon van-e már működőképes szovjet atomfegyver.

A projektben ezért a robbanások keltette alacsony frekvenciás hangok detektálását tűzték ki egyik célul, ezért magaslégköri ballonokat szereltek fel megfelelő mikrofonokkal és számos más, geofizikai és légköri méréseket végző műszerrel, s kísérletekbe kezdtek. A kísérletek során az USA s a hozzá tartozó tengeri területek jelentős részén voltak ballonfelbocsátások. A ballonkísérletek fő résztvevője a New York-i Egyetem volt, a dokumentációikból azonban hiányoznak a titkos katonai műszerek, ezek feladatai közé tartozott a közeli White Sands légitámaszpontról indított V2-tesztek nyomon követése is. Az utólagos fotó- és adatelemzések alapján azonosítani is lehetett, mely ballon volt a „roswelli ufo”: június 4-én néhány heti előkészületeket követően az új-mexikói Alamogordoból bocsátották fel az aktuális tesztballont, amely aztán elsodródva Brazel földbirtokára zuhant.

A Fort Worth-ba szállított roncsokat vizsgálja két magas rangú tiszt.
Forrás: Wikimedia Commons

A roswelli roncsok Fort Worth-be szállítását követően a helyi tisztek (köztük a meteorológiai tiszt) felismerték, hogy a „csészealj” egyes részei megegyeznek az időjárási ballonok alkatrészeivel, más részei speciálisan a Project Mogul számára készültek. Ezután, július 8-án a sajtót meghívták, hogy készítsenek fotókat a roncsokról, s kijelentették, hogy a korábbi nyilatkozatok félreértésen alapultak. A sajtónak a Project Mogul titkos katonai ballonjának azokat a részeit mutatták meg, amelyek a köznapi időjárási ballonoknak is részét képezték, vagyis a szigorúan titkos törmelékdarabok továbbra is titkosak maradhattak. (Leginkább a mylar-jellegű fémszínű fóliát és néhány kisebb töredéket lehet látni a képeken.) Alig néhány órával a délutáni lapban megjelent „repülő csészealj” sztorit követően magasabb szintről már az időjárási ballon sztorival zárták le a különleges eseményt. A szellem azonban ekkorra már kiszabadult a palackból.

Érdemes azt is tudni, hogy a „repülő csészealj” vagy „repülő korong” elnevezés ekkor még nem volt egyértelműen idegen lények űrhajójára utaló kifejezés, sokkal inkább valami ismeretlen eredetű, valószínűleg titkos szovjet légijármű. Bő egy héttel korábban jelent meg a médiában az első UFO-észlelés, amely kellően fellelkesítette az embereket (ne feledjük: az UFO nem idegen űrhajó, hanem olyan repülő tárgy, amelyet nem tudunk azonosítani – a legtöbbjükről az észlelést követően persze kiderült, mi is volt, ám az észlelés pillanatában még azonosítatatlanok).

Természetesen a titkos projekt titkának megőrzése fontosabb volt annál, hogy a lezuhant ballondarabokról a teljes igazság kiderüljön, sőt, a repülő csészealj sztorija még jól is jött a hadseregnek!

Jelenet a roswelli ufómúzeum kiállításáról…
Forrás: Wikimedia Commons

A roswelli esetről 1948-ban készült hivatalos jelentés mára már bárki számára hozzáférhető (évtizedekig titkosított volt, érthető okokból), azonban 1947-ben nagyon valószínű, hogy még a roswelli támaszpont magas rangú tisztjei se tudtak a Project Mogul létezéséről. Igazából az egész esetet elfeledte volna a világ, ha az 1970-es évek végén nem veti fel újra a média. Ekkor kerültek be az állítólagos „űrlények” és a róluk készült „titkos dokumentáció”, s ekkortól vált földönkívüli lények balesetének helyszínévé Roswell. Az egész helyzet olyannyira ellentmondásossá vált, hogy egy új-mexikói kongresszusi képviselő nyomása hatására a légierő egy 994 oldalas dokumentumban összegyűjtött minden, a roswelli esettel kapcsolatos információt, dokumentumot. (Az 1995-ös jelentést könyv alakban is megvásárolhatja, aki szeretné, de online is olvasható.) A könyvben a hidegháború idején titkosított adatokat már elérhetővé tették.

Roswellben a közvilágítás lámpái a földönkívüliek elképzelt tekintetével néznek le a járókelökre.
Forrás: Wikimedia Commons

Ma Roswellben (ami, emlékezzünk csak vissza, mintegy 130 kilométerre van a baleset helyszínétől) ufómúzeum van, s a városban komoly turisztikai vonzereje van a témának, a város részben ebből a hírnévből él. Sokan mind a mai napig abban a meggyőződésben élnek, hogy a roswelli baleset valódi földönkívülieket ért baleset volt, és akárhány ezer oldalnyi további dokumentumot is gyűjtenének össze a cáfolatára, őket ez sem tántorítaná el a hitüktől. Ez pedig egész jól szolgálja az ufóhívőkre szakosodott iparágat is.

Ötezer éves gátakat fedeztek fel

Ötezer éves gátakat fedeztek fel

Új felfedezések árulkodnak a kínai civilizáció előfutáráról, a Liangcsu-kultúráról.

Ősi halotti maszkokat találtak Peruban

Ősi halotti maszkokat találtak Peruban

A szakértők több mint 70 bebugyolált holttestet fedeztek fel egy, a wari kultúrához köthető lelőhelyen.

Nakasendo – zarándokút Tokió és Kiotó közt

Nakasendo – zarándokút Tokió és Kiotó közt

Japánba a legtöbb turista az épített örökség miatt látogat: végigjárják a nagyvárosok legszebb templomait és kertjeit, de egy túra ritkán fér bele az egy-kéthetes látogatásba. Pedig az ország számos gyönyörű zarándokutat kínál, mint például a Wakayama prefektúrában található Kumano Kodo vagy Nagano környékén a Nakasendo. Egy korábbi utamon az előzőbe kóstoltam bele, idén pedig az utóbbin túráztam pár napot.

Középkori magyar pénzeket találtak Németországban

Középkori magyar pénzeket találtak Németországban

Önkéntesek segítségével bukkantak értékes leletekre három Németországi helyszínen.

Ősi lakomák helyszínére bukkantak

Ősi lakomák helyszínére bukkantak

Úgy tűnik, a vaskori lelőhelyen állatokat áldoztak fel, a korabeliek pedig ettek is a húsból.

National Geographic 2023. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket